Ти си мајката ти одлучуваш кога ќе ја прими вакцината.Такви што мрчат има многу ама не се замарај кога ќе бидете спремни ќе ја однесеш.Јас каснев со стрептокока па еве прими ништо страшно .
Fala vi devojki. Da sekako nie si odlichivame za nashe dete. Ama sakam nekako najbezboono bez kazna da pomoneme posto zhenava ni se navrte deteto odelo i zborelo sme nemale shto da chekame. Ama ako dojde do kazna ke si ja platime ne planiram do 3 god da ja stavime mrp
Нејзино е да ти попува и да ти објасни, но на крајот од денот детето е ваша одговорност. Би се замарала со попување само ако имаш сомнеж во себе и сопствената одлука, во спротивно ако си убедена за нешто и знаеш дека си во право нема што да се објаснуваш
Повеќето ставиле ммр вакцина, без посебни реакции. Првото на 18-19 месеци го вакцинирав, ништо посебно не се деси, немаше реакција.
Дали може некој да ми каже како оди процесот со мрп вакцината наспроти градинка? На пример кај мене бебево треба да ја прими февруари некаде, а го примија во јасли со договор до 31 август следната година. Што ако не му ја дадам одма? Дали ќе го вратат (ќе го раскинат договорот) или тек следен упис за следна година ќе ми ја бараат па ќе можам да чекам до лето за да му ја ставам? И колку има толеранција од градинка од рокот до кој мора да се прими?
Втор договор правевме сега и никој не ја побарал. Јас не ја одбивам вакцината, туку сакам да ја одложам.
Не одбиваат, јас не ја одбивам исто покасно сакам да ја ставам. Искрено и константо е болна, не можеме да оздравеме. Почнавме со дефендил сега па се надевам ќе кренеме некој имунитет за да може и да ја вакцинирам. Малку не загрижи делов на министеров за здравство дека во Бугарија и Косово има многу случаи на морбили. Ене кај сме, и мислам дека сме во ризик. Гледам никој ништо не збори за ова.
Ви благодарам на одговорите @BellaBibi @Feniksgirl и јас не сакам да ја одбијам ама би ја одложила (иако се изначитав еден куп научни студии дека нема поврзаност со аутизам). Се надевам дека во градинката кајшто ќе оди нема да прават проблеми. А може да се даде дефендил на мало бебе? Ја прашав матичната што да му дадам за имунитет ми рече ништо. Само на Д3 и омега сме.
Ние сме 1 и 10 месеци. Од година може Дефендилот. Јас до сега само витамини давав, од сега почнав и со имуностимулатор нешто, зашто глава не кренавме од април како е почната. Два пати на инфузии од низок шеќер и дехидрации завршивме. Добро што имам приватно па враќам се, иначе не знам кај ќе ми е крајот.
Девојки, зашто сакате да ја одложите мрп вакцината? Јас размислувам да патувам со бебуш на 6 месеци, и читам препораки од nhs да се прими рана доза од мрп ако патуваш или живееш на место со повеќе случаи на морбили. Таа доза не заменува тоа што треба да се прими после 12 месеци. Не знам кај нас дали е тоа воопшто дозволено. Па сега се збунив и заинтересирав што пропуштам.
Извини за оф топик, ја осигура преку тебе? Ние двајцта дома имаме приватно здравствено (од различни компании) што ни го плаќа работодвач ама не ни спомнале за опции за осигурување на дете. Здоволна си? Како го плаќаш и од која фирма ако не е тајна. Ако не можеш овде во пп пиши ми, баш би сакала детево да си го осигурам.
Ќе се надоврзам, моите и двете се осигурани, јас сум осигурана преку фирмата плус имаме привилегија еден член бесплатно да осигураме а за едното дете си доплаќам годишно. До сега се ми рефундирале, во зависност од условите што ги имаат за рефундација.
Да преку фирма од Триглав сум осигурана си ја поврзав кај мене. Годишно околу 9000 ми доаѓа за нејзе. А до сега 50000 има дадено во Систина… се ми вратиле. На рати можеш да плаќаш. На 12 рати има.
Преку која агенција сте осигурани? Кај мене секоја година ја обновуваат полисата и се нешто исфрлаат од покритие, годинава првпат ми одбија рефундација за мене па нешто не сум баш најзадоволна а за дете ќе биде почесто пријавување штети па не знам дали ќе ми се исплати да плаќам а да треба да се молам за секој трошок.
Не ја ставаат кај нас пред 13 месеци. Јас сакав на ќерка ми пред 13 месеци бидејќи почна со градинка на 8, но не ми дозволија. Може само во случај на епидемија предвреме.