Еве како угледниот англиски весник, The Sunday Times си побарува информација ( согласно законскиот акт за пристап до информации што си го имаат и очигледно функционира ) од нивната регулаторна комисија ( агенција ) за медикаменти и медицински производи. Па добиваат информација дека, 40 смртни случаеви се порврзани директно од вакцината MMR, додека 1500 случаи на невролошки реакции ( кои можат да бидат добра причина за аутизам м.з ), 11 случаи за менингитис, и 13 случаи на епилепсија и кома. Ова се „само“ оние званични и пријавени и поврзани со вакцината, и порврдени дека се од вакцината. Колку има „неповрзани“ којзнае. Еве линк, доблесен медиум, и доблесна државна институција. http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/Health/article427352.ece Еве ја и печатената верзија. Ова е барем некаква бројка на реакции од вакцина, од кои има и смртен исход. Во нашите простори, одговорните велат дека нема. ( Или не се води или не се пријавува, или едноставно ни под разно не се става дека пореметувањата или смртта настанале од вакцината ) За оние кои се за вакцините, дали би сте си опростиле вашето дете да е меѓу овие 40 ? Снежно, ќе бидам ли удостоен со одговор за: - HPV вакцината - твое лично мислење, мислам ми го должиш - Алуминиумот, како неуротоксин, кој е уште полош и од Тимеросалот ( Прекрстената Жива де )
Oд една страна ги убедуваш мајкиве да не паничарат околу вакцините,а од друга страна да ја следат реакцијата ,ако се добие некаква несакана реакција ,а со тоа успешно ќе се интервенира .Aј одлучи се што сакаше да кажеш! пошто со ова јас разбрав дека потврдуваш дека и те како со вакцините здравјето на децата е во знак прашалник или нешто грешка сум?
Jas definitivno posle site istrazuvanja odluciv moite dve deca da ne gi vakciniram, pa sakav da prasam dali znae nekoj kade mozam da najdam izjava vo pecatena forma protiv vakciniranje za da prilozam vo bolnica.Vi blagodaram
Предлагам да побараш пристап на фејсбук страната Здравје на игла не влегува https://www.facebook.com/groups/218501928288419/ Таму ги имаш најновите верзии, со сите важечки закони и меѓународни списи, на кои можеш да се повикаш. Еве ја последната верзија И З Ј А В А Се повикувам на Меѓународната класификација на болести и сродни здравствени проблеми 10 ревизија, книга 1, член З 28 (Z 2, каде во точка 0 и 1 стои дека секој родител може да одбие вакцинација на своето дете не само поради здравствени причини туку и поради лично и/или верско убедување. Во издавањето на оваа книга учествувале Републичкиот завод за здравствена заштита и Министерството за здравство.Оттука изјавувам дека одбивам моето дете _________________________,роден/а на _________________ година да прима вакцини.Исто така се повикувам на Законот за заштита направата на пациентите член 14: „Право на прифаќање и одбивање на определена медицинска интервенција“, каде во став 1) се вели: „Пациентот има право да прифати или одбие определена медицинска интервенција, освен во случаите на медицински интервенции чие одложување или непреземање би го загрозило животот и здравјето напациентот, односно животот и здравјето на други лица или би прдизвикало привремено или трајно оштетување на неговото здравје, односно здравјето надруги лица.“ Во став 2) стои дека „Прифаќањето или одбивањето на определена медицинска интервенција пациентот го изразува со потпишување на изјава, а во членот 15 став 1) се вели дека за малолетни лица „изјавата од член 14 од овој закон ја потпишува неговиот родител“. Во став 2) се вели дека: „Во интерес на пациентот, лицето од ставот 1) на овој член може да ја повлече изјавата во било кое време, на ист начин на кој е дадена“. Потпис родител/старател : Датум : __________________ ______________________
Не потврдувам дека здравјето е во знак прашалник ,здравјето е во знак прашалник доколку не се вакцинира детето а состојбата односно развојот на детето треба секогаш да се следи без разлика дали е вакцинирано или не.Во случајов велите дека вакцините предизвикуваат аутизам а тоа не е докажано,но не сте информирани дека детето може да има фатални последици доколку не ја прими вакцината.Затоа сум за вакцини.
Не сум должна јас да ве информирам кога вие сте одлучиле така и најпосле јас кажав свое мислење а вие како сакате
А што, ти повеќе сакаш детето да прележува магарешка кашлица? http://www.youtube.com/watch?v=S3oZrMGDMMw
Ова секако е едно трогателно видео. За жал ние не ја знаеме претходницата на истото но и завршницата. 1. Вакцината не е волшебно стаклено звоно на заштита околу организмот ( камо среќа да беше ). Можат да ја добијат и тие што примиле вакцина, подеднакво како и тие што не ја примиле. Дури постои можност истата да биде добиена после вакцинација и во друштво на тазе вакцинирана особа. 2. Магарешката кашлица ( ако настане ) е лесно третирачко заболување без последици. Сакате видео од Аутизам после вакцина ? Сите од видеата почнуваат со родител, кој изјавува: Како мајка почувстував дека нешто не е во ред со моето дете, после вакцината.... Еве интересна емисија за соочување на 2те страни. http://www.cybermed.hr/video/rez_talk_show/rez_talk_show_suceljavanje_na_temu_cijepljenja
Многу експерти на форумов! Аутизмот е генетска болест која се дијагностицира 13-16 месец.Вакцината не е причинител но може да ја влоши или забрза состојбата,но дека предизвикува аутизам Далеку се потешко излечливи болестите кај невакцинираните деца за разлика од вакцинираните и во некои случаи може да дојде и до смрт..Вакцинираното дете многу полесно ќе ја прележи болеста доколку ја добие. Иначе човек неможе да се изјасни за нешто ако вас не ви одговара,одма го напаѓате..ако вие сте против вакцините бидете си, само не ги полнете главите на другите.Родител како родител стравува но сепак наместо да седи и да чита по интернет и форуми може и на друг начин да се информира и да го избере најдоброто за своето дете.
Aman luge vi se molam navistina iznesovte argumenti i statii i trista drugi cuda koi sto veruvam deka ni pola ne gi procitaa clenovite a ne pak da vi vlezat vo diskusija... Na forumov e ubavo sto se iznesuvat vakvi statistiki i jas vi blagodaram od moja strana ama navistina jas kako laik vo ovie oblasti ni pola ne razbrav ( veruvam ni nekoi drugi ) ako citaat i si mislat deka razbrale ( ne navreduvam pisuvam moe mislenje) Jas sum majka na 8 mesecno bebe ( za nekoj den 9m) i sum kako i site drugi majki zagrizena i uplasena do krajna linija i navistina ni na kojn sum ni do nego. Dosega e kerka mi vakcinirana so dtp vakcina ( 3 dozi) i osven od prvata vakcina sto imase temp.drugo fala boga nemase kako reakcija.za nekoj mesec ke treba da ja prima mmr vakcunata a jas neznam sto da pravam po celi veceri citam ( poveke samo si oteznuvam i si vlevam strav) otkolku sto sama na sebe si pomagam. Nesakam da me svatite pogreska ama nie sme samo uplaseni roditeli koi isto kako vas i kako site roditeli na ovoj svet go gledaat i posakuvaat najdobroto za svoeto dete. So toa sto citam od tuka samo poveke se zbunuvam i nikako nemozam sama so sebe da se dogovoram dali za ili protiv. Pravo imam da ja otkazam sekoja vakcina koja sto mislam deka ne treba da ja primi kerka mi ama sto potoa ?? Eve na pr ne ja vakciniram so mmr - potoa sovesta nema da mi dozvoli da spijam samo na toa ke mislam ( ne deka ne mislam odkako ke primi vakcina) Od gledna tocka deka sum vakcinirana i mazot mi isto taka kako i cela negova familija koja sto se naoga vo Germanija -potenciram mesto na ziveenje ne da se falam nego radi sloboda na roditelot za izbor za ili protiv vakcini , mozam samo da se nadevam i se nadevam deka so toa sto ke prima kerka mi vakcina nema da i nastetam. Vakciniata e noz so dve ostrici i ke ostane taka...taka e bilo porano taka ke bide i za ponataka... I aman dosta prestanete so tie videa ve molam toa e zalno pred se da se gleda grevcinja se site deca .....sto mislite deka so video od nekoe bolno detence ke smenite necij stav ili mislenje....mislete deka e lesno nekoja majka zbuneta i ispanicena ko mene da go gleda videoto bez razlika dali se soglasuva so moj stav...??? Dajte ve molam diskutirajte si sto sakate pravejte ama barem malku so oset. bidete si vie so vasi stavovi za ili protiv ama temata stana navistina prenatrupana i teska za citanje....vasite predolgi postovi izmoruvaat relano... Mojot post e napisan ne so namera da navredam nekoj cisto iskazuvam moj stav... P.s ke se najde li nekoj na poednostaven nacin da mi gi objasni posledicite od mmr vakcinata? Razbrav deka reakcii se javuvale posle nedela dena a ne istiot den koga e primana?
Тука на форумов сигурно нема да ги најдеш, освен доколку некоја феминка има лошо искуство или пак е доктор кој има доволно познавања на таа област...Јас се сложувам со се што пиша ти, и се наоѓам во иста ситуација...Точно е дека читам, и влегов во таа групата ,,невакцинисана деца су здравија од вакцинисана,, и искрено неможам да најдам ништо конкретно таму, освен возвишување на Велков и караници меѓу членовите..Бришење на постови кои се против ставот да не се вакцинира, сарказам кон медицината и докторите и што ти уште не...божји луѓе, нов свет, демони итн итн...Страшно..И секако видеа и изјави кои исто не значат ништо..Потписи за петиција кој кого финансира и ред глупости... Јас имам блиски роднини педијатри кои не размислуваат поинаку, туку да се вакцинира...Исто така и со матичната се консултирав и таа ми кажа да не читам на интернет и да не се замарам, бидејќи се и сешто пишува...Еве конкретно на facebook зачленете се во групата, па ќе видите на што личи... А ММР вакцината решив подоцна да ја прими моето девојче...Нека поминат вирусиве, па некаде мај јуни....Сега има точно годинка..
Би сакал да ја поделам оваа сторија со Вас, драги мајки на дечиња. Stevens-Johnson Syndrome е ретка реакција од вакцина, но сепак постои. Голготата на мамичката на Изи, еден родител од Хрватска ја превел на наш посроден јазик. Prica o Izzy Nuspojave , problemi sa ocima , Stevens-Johnson sindrom ( SJS ) 30 januar 2014 Reakcija moje kcerke na DTaP vakcinu by Edwina Olesen Izzy je rodjena zdrava , lijepa mala djevojcica koja je uvijek bila sretna i mnogo voljena. Sjecam se kada se Izzy razboljela kao da je bilo jucer. Tada je imala 18 mjeseci , nas centar za dnevni boravak je bio poplavljen te nedelje zbog jake kise i bio zatvoren za ostale dane pa sam iskoristila priliku da je vakcinisem. Sve je izgledalo dobro ali 2 dana kasnije Izzy pocela oticati , natecene oci , crvene mrlje su pocele da se pojavljuju a nas lokalni doktor je dijagnosikovao slinavku , šap i konjuktivitis. Sledec jutra probudio me je njen plač , pjena joj je izlazila na usta a lice bilo prekriveno crvenim osipom. Odmah smo otisli u Djeciju bolnicu za hitne slucajeve a do kraja dana je prebacena u posebno odjeljenje ( karantin ) zbog sumnje da moze biti zarazno. U 11:00 doktor nas je nazvao i rekao da su cijeli dan radili istrazivanje , rekao nam je da je Izzy imala tesku alergijsku reakciju na vakcinu koja je uzrokovala Stevens-Johnson sindrom. Ja se jasno sjecam naseg razgovora , doktor je samo govorio kako mu je zao. Nikada nisam cula za taj sindrom i pocelo me izludjivati. Preko mog iPad sam pogledala i cim sam vidjela stopu smrtnosti odmah sam ga nazvala. SJS je rijedak , ozbiljan poremecaj gdje koža i sluznica burno reaguju na medikamente ili infekcije. SJS mogu izazvati medikamenti Ibuprofen kao sto su Nurofen ili tretman na bazi Sumpora , mnogi antibiotici a rjeđe od vakcina kao sto je Izzy imala reakciju na DTaP vakcinu. Ono sto je uznemiravajuce i zbunjujuce je da se ovi medikamenti mogu uzimati godinama bez ikakvih problema a onda iz nekog nepoznatog razloga necije tijelo ce reagovati na ovaj nacin zbog hiper osjetljivosti bez obzira na starost pacijenta. SJS cesto povezuju sa simptomima gripa kada nastaju bolni crveni ili ljubicasti osip koji se siri i prerasta u plikove a na kraju uzrokuje odumiranje gornjeg sloja kože i smrt. Moja kcerka je imala opekotine iznutra kao i spolja , intubirali i stavili u komu da bi se osiguralo da joj se jednjak ne zatvori od opekotina. Izzy je provela sledece dvije sedmice u ICU na RCH u Melburnu , borili su se za njen zivot. Jedne noci su me pozvali da dodjem odmah jer su mislili da nece prezivjeti tu noc. Ostali smo uz nju i molili se nebesima da je puste da živi , cak smo bili svjesni da ce ostati bez vida ako prezivi. Nase molitve su uslisene. Na kraju su je preselili u odjel za teske opekotine i tu je ostala jos 3 mjeseca do oporavka. Morala je ponovo uciti da hoda i jede , srecom koza joj se pocela obnavljati po ledjima sa minimalnim oziljcima. Njene rožnjače su stradale , bile su zalijepljene za ocne kapke. Zatrazili su u bolnici od odjela za Intenzivnu njegu da izvrse operaciju , odvajanje roznjace od ocnih kapaka. Za divno cudo , ocni specijalisti su to uradili veoma uspjesno. Nakon dva mjeseca uslijedila je ponovna operacija ali ovaj put presadjivanje roznajce. Plakala sam tog dana zbog Izzy i zbog toga sto je roznjacu doniralo malo dijete koje je umrlo tog dana. U toj patnji i velikom ocaju ta porodica je imala velikodusnost dati takav poklon nekome. Znali su da ce dio njihovog djeteta zivjeti u mojoj maloj djevojcici. Izzy je ipak zadobila trajne oziljke na roznjaci i kao takva je slijepa i moze vidjeti samo sa visokim kontrastom boja i nazirati pokrete. Sada nosi zastitne naocare zauvijek kako nebi doslo do daljneg ostecenja oka. Njeno desno oko je jos uvijek slijepljeno za kapak i nece moci vidjeti dok ne izvrse ponovnu operaciju u bliskoj buducnosti. Operacija je visokog rizika i moze prouzrokovati sljepilo i na drugom oku , uzeti i ono malo vida sto ima. Dobija lijekove da nebi organizam odbacio tudju roznjacu , imala je toliko operacija da vise neznamo broj ali ona je bila hrabra , vesela i nasmijana djevojcica. Uz sve to ona pati od fotofobije ( netolerancija na svjetlo ) i Dry-Eye sindrom koji zahtijeva koji zahtijeva konstantno koristenje masti i kapi za oci do kraja svog zivota. Uvijek je u stalnom bolu , u ocima ima osjecaj kao da je pijesak unutra i povredjuje je. To je prava borba kroz koju prolazimo svaki dan ali Izzy pokusava sve da bude kao i njena starija sestra. http://www.vaccinationinformationnetwork.com/izzys-story/ Кокетелот вакцина Ди-Те-Пер е директен причинител, и истата стои во ливчето од вакцината. Молам за тие со послабо срце да не идат на линкот а тие што ке отидат, ќе видат какво кукле од девојче унаказила неинформираноста на мајката. Иако е редок овој синдром, сепак постои и последица е од вакцината Ди-Те-Пер
Znaci jas na site onie luge koi sto se razbirat poveke od mene vo bilo koja oblast nemozam da im odam kontra i da se pravam deka znam nesto i deka go razbiram koga eve ednostavno ne go razbiram.... Yarre , snezno , expert i site vie drugi koi sto pisuvate , proucuvate bez razlika dali za ili protiv vakciniranje jas od pocit vi simnuvam kapa . No neznam jas kako ustvari da reagiram na postot od Yarre ? Znam ustvari neznam tuku pretpostavuvam si protiv bidejki posle tie prethodni maratonski postovi covek pocnuva da se gubi koj pisuva i iznesuva argumenti za ili obratno... Socustvuvam so familijata koja sto dtp vakcinata im go uprapastila na eden nacin zivotot na nivnoto prekrasni devojce i uste na mnogu drugi slicni kako niv , veruvam deka nikoj ne bi sakal da se najde na nivno mesto , No sekogas ima edno no !!! Prikazni ima i za drugata strana za onie sto nevakciniraat i trpat posledici taka e neli ?? I sega na koja strana drag/draga Yarre da se naslonam jas ??? Vo zivotot od se ima posledici ama bukvalno od se...da ne nabrojuvam imase nekoj spomnato vo nekoj post deka od avtomobilski nesreki ima najmnogu posledici pa i najmnogu smrtni slucai no dosega ne sum cula da se zabranat da se proizveduvaat ...i od mnogu dr raboti kako na pr nekoj neznae deka e alergicen na nesto i toa moze da go ubie eve ajde na pr. asipirin se napiva dobiva gusenje i umira ...i sto sega ??? Posledici ima i ke ima bez razlika od sto. Yarre bez navreda i ne te napagam te zimam samo kako primer posleden bese komentiral i da imam slabo srce ama ja iscitav do kraj prikaznata i gi vidov na linkot slikite i ne si svesen/na ( se izvinuvam neznam dali ste gospodin ili gospoga) kakov nemir mi stvori vo dusata ovaa storija...nemir mi stvaraat i drugi storii na nevakcinirani deca i me stavat vo dlaboka dilema natamu ili navamu... Ti ke stavis edno drug ke prikaci sosema sprotivno i nie samo citame i razmisluvame od dvete strani i na kraj ako ne daj boze nesto se sluci da ne ubie samata sovest zosto ne go izbrav drugoto ??? Neznam dali ste roditel ama vasite i site drugi argumenti koi sto gi pisuvaat clenovite tuka i se pravat diskusii nebare pred parlamentot sme samo ni ja oteznuvate rabotata.... Ti si za edno sosema drug e za sprotivnoto i samo eden na eden se dokazuvate a nie se ubivame citajki i izmacuvajki si ja dusata...mislam dajte malku oset ne poveke ama barem edna troska... Kraj kraeva imate i privaten cat pa taka dokazuvajte se koj e poveke vo pravo... Od eden prekrasen forum i ubava tema kade sto mozese da se procita se citko sega stana kasa popara i daleku nepregledna.... Yarre uste ednas izvini sto te stavam celo vreme vo usta ne e nisto da se dokazuvam so tebe ili dr...ednostavno tebe kako sto kazav i pogore te vidov deka si komentiral... Retko komentiram vaka dolgometrazno ama ovaa tema me natera da se iskazam deka vsusnost ne maftate navamu natamu samo ni davate primeri de vaka so vakcini de vaka bez vakcini , ako vakcinaras ova ako ne vakciniras ona i koga na kraj ke ja isklucam temata sum ko slaknata veruvajte vo glavata haos a srceto mi cuka ko da sum bila na trcanje...e toa dragi e strav ama kako i da e blagodarna sum sto procitav od vas... Imajte ubava vecer i izvinete za preolgiot post
Точно, точно, точно. Многу работи се изнапишаа, ама тие не им помагаат на тие кои се во вистинска недоумица. Секој си проучува од разни извори, од разни места, различни аспекти, но воглавно имаме спротивставување на наука со лични ставови кои немаат основа во науката и многу нијанси измеѓу. Еве ќе бидам подиректна. Што ќе се случи ако го вакцинирам бебето? Најверојатно ништо. Ќе покенка некое време, можеби температура, оток, болка и црвенило, што многу често се појавуваат, исто како и секоја инјекција и толку, после ќе заборавиме дека сме биле вакцинирани. Што ќе се случи ако не го вакцинирам бебето? Исто, најверојатно ништо, ама не сум толку сигурна за ова. Ама тоа е ризикот кој некој разумен човек НЕ би го презел. Каков е тој болен ум кој мисли дека прележувањето на болеста е полесно или подобро отколку примањето на вакцината? Сакам тоа да го знам?! Работата е што колку и да сакаме да пишуваме пократко и да не пишуваме долги одговори, не може. Не може наука која содржи илјадници истражувања во текот на неколку децении да ја ставиме во 20 збора. Или пак основи на таа наука која еден професионален лекар ја изучува во текот на 6 години исто не можеме да ја ставиме во десет реда. Затоа постојат професии, не може секој се да знае, убави споредби даваа претходно. Евидентно е колку има незнаење и лоши информации во овие пишанки и затоа не можам да препорачам нешто како крајна одлука. Затоа ви треба индивидуален совет применет за вашата состојба. Имам многу да пишувам, ама не сакам пак да пишувам долги одговори. Затоа ќе влегувам во дискусија само ако некој има искрена дилема и недоумица. Сакам само да искоментирам за оваа болест која е напишана Stevens-Johnson sindrom, ако прочитате ќе видите дека може да се појави од секакви лекови и инфекции. Значи може и од обична настинка да се појави, како тригер. Во моментот се погодила вакцината како тригер и фактор. Може да било од антибиотик, што најверојатно ќе се давал ако се појавела болеста, или пак од самата болест, што значи дека давањето на вакцина го намалува идното изложување на останати ризик фактори.
Ајде што пропагирате страствено ЗА или ПРОТИВ, ама вакви изјави не е хумано да давате. Неинформираноста на мајката го унаказила девојчето? Не го отворив линкот, и не планирам да го отварам, ама веројатно мислиш дека го унаказила со тоа што го однела да прими вакцина. Yarre и Expert и вашите клонови тука на форумот, баш ме интересира дали вие имате деца, и како вие одлучивте да не ги вакцинирате или вакцинирате ВАШИТЕ деца. Јас сум мајка и одлуката не е лесна, ги гледам и двете страни и ги имам истите дилеми како и повеќето мајки што ја отвараат темата, значи ИНФОРМИРАНА сум, ама еве не можам да донесам конечна одлука.
Абре Даниелка, Ете колку читаш и заблежуваш на овој форум. Констатираш работи за темава тука на формуот, ама еден добар дел или си го прелетала, или си читала во последниве страници. Тука има неколку случаи на мајки кои решиле да проговорат како децата им биле уништени после вакцина. За жал ретки се не поради реткоста на поствакциналните болести, туку поради тоа што скршеното срце после тоа, едноставно ги прави индиферентни за случувањата покрај нив, па не ни пишуваат за состобите. Тоа што пишува по фејсбук групите, воглавном и се разликува од пишувањата по форумите, а тоа дали не си видела или си видела видеа или студии кои за тебе не значат ништо, па верувај и назад ти кажав, па не може секој да дофрли до таму. Ете, неможеш и готово. Ама ако ти неможеш да дофрлиш, незначи дека сите тие постови и студии се неточни и така упоштено да реагираш. Супер, не ги обвинувам блсиките ти роднини педијатри. Често ни тие не се свесни на нивните инструирани системски размислувања, мислат и тие самите дека прават добро, па затоа прости им боже. Во системите каде што вакцинацијата е либерална и по одлука на родителот, постојат цели упатства како лекарите да ги убедуваат родителите, да ги вакцинираат своите деца. Еве линк за оние од „енглеско говорно подручје“ http://www.thelibertybeacon.com/201...ndly-guide-to-deal-with-anti-vaccine-parents/ Кога веќе одлучуваш да вакцинираш, секоја секунда задоцнета значи за здравјето на твоето најмило. Браво за ова. За Сабатини Ух. На својата. И јас бев во тешка недоумица кога требаше да донесам одлука. Мојот став за моите деца е кристално јасен. Тешка борба се случува во главата, но јас за мене сум убеден 100 посто во мојата одлука. Точно така. Ама ова е конкретна состојба, која може да се спречи со своја одлука базирана на претходно размислување. Секогаш можеш да вакцинираш, ама никако неможеш вакциниран да одвакцинираш. Кога ги спомна алергииите. Па токму најголем причинител на алергии, се последица на исфрлање на токсините од организмот, се вакцините, особено оние кои имаат предизпозиции за тоа. Еден мој колега од работа кубе коси од атопичен дерматит. И пази ваму, дијагонзата е последица од вакцина, и пази уште, во Франкфурт, а не во Скопје. ГО разбирам немирот, но верувам дека подобро е немир кој што ке го согледаш на веќе изгорен родител, отоколку тој немир да е на твоето најмило. Да, треба да се знаат и двете страни, и да да се види кантарот на вагата. Мојот на пример тежи до даска, на страната против. Со вакцинација за детски болести, кај кои прежувањето е придонес за животен имунитет ако се прележат во детството ( вакцинацијата не е имунизација иако тоа упоно се турка под исто ) се предизвукуваат бројни знајни но и уште побројни незјани реакции во организмот. Ние на пример не знаеме како реагира или ке се рекомбинира човечкото ДНК од самите додатоци од аботирани мајмунски или човечки фетуси во вакцината. Можебе и некој знае, ама јас не. Можеби и некогаш ке се дознае, ама да не биде како СВ40 кој се откри дека е многу канцероген а милијарди луге ги примаа тие вакцини, па ќе се чудиме зошто канцерот е масовен како грип. Јас моите кометнари се трудам да се базирани на мои лични сознанија, секако и како родител, а не како потенцијален лекар, а моментален студент, кој е во процес на инсталација на догмата од медицината, без дозволено самостојно размислување. Од срце ке ти кажам. Моето пишување не е его трип, бидејки јас сум против она што го добиваш како стандадна информација. Токму тој можам да го видам од другата страна. Искреноста, до коска, ме води да бијам битка за тебе, за сите знајни и незнајни. Да допре до Вас и она другото. Страшно е знам, ама нема пострашно од дете уништено со вакцина. Болестите за кои што има вакцини НЕ ПОСТОЈАТ а од тие можат да заболат и вакцинирани и невакцинирани. Удри го ти твојот кантар. До пред извесно време не можеше ( како ни јас ) да помислам дека постои и друга страна. Ама, таа постои, и да има очајни проблеми и автоимуни болести токму од вакцината. Е сеа, одлуката е твоја. Зависи колку ке успееш да го видиш она што јас ти го кажувам, а јас верувај постовите од срце ги пишувам. Е да, тоа е, ама така е секаде на темава. Во сите светски форуми. Таков е и животот, порано или подоцна ќе го видиш. За жал, да, во дадени ситуации, само сами мораме да донесуваме одлуки, бидејки нити јас нити експерт, а најмалку државата или докторите, ќе ти потпишат дека вакцините нема да направат ништо со твоето дете. Кога веќе е касно, сите ќе креваат раменици, а тоа ќе биде уште еден случај во нечива ексел табела. Како родител, можам да ти кажам дека знам како се чувстуваш, бидејки и јас проаѓав низ истото. Искрено драг ми је што си читала, иако темата станува тешка. Ама читај и размислувај. Ти си единствената која барем до полнолетство ќе ги носиш одлуките за твоето најмило. Здраво Експерт Се сложувам, па изворите можат да бидат контролирани неконтролирани, коментирани по потреба или не, но исто така е важно што и науката како таква еволуирала. Науката во почетокот викала да се испушта крв од телтото за олеснување на тегоби, а сега тоа не е пракса. Такви променети научни ставови барем во медицината имаш еден куп. На времето дури науката препорачувала пушење, па сега е тоа сменето. Првите кои биле заговорници против пушењето биле исто третирани како оние кои денес се против вакцините. Не драга моја експерт. Најверојатно ништо не е ништо. Ништо нема да се случи ако не вакцинираш. А што ке се случи ако вакцинираш, во однос на реакција не значи дека нема да се случи ништо. Реакциите од вакцините се токму временски недетерминирани. Па како што и пишав наназад така и автоимуните проблеми настануваат, кога организмот борејки се против вирусот и аѓувантите и појачувачите, почнува да се бори против самиот себе. Кога ќе плесне ? Само еден бог знае. Колку ќе плесне? И тоа, може да се види дека токму тие автоимуни болести се во постојан пораст. Јас сум „болниот“ ум. За детските болести, ДА, добро е да се прележат во детска возраст. Сите останати ги нема ( ама не поради вакцините и да не се се повторувам ) Да, ама ја има и другата страна, пак на истражувања, секако не иљаднци, бидејки не се правени или спонзорирани од производителите. И тие други истражувања се прават едвај, без подршка, и тие истите се правени од лекари и научници. Следејќи ја логиката на парите, јас им верувам на овие вториве. Јас би рекол дека треба логика. Само логика. Ја ете сакам да ја разрешам дилемата околу студијата со алуминиумот како неуротоксин. Ама или не ти вреди, или намерно прерипуваш. Еве уште една дилема. Мерк на неговиот званичен сајт за доктори ( health care professionals ) дава јасно и гласно: Encephalitis can occur as a secondary immunologic complication of certain viral infections or vaccinations. ( Јасно и гласно; Енцефалитис може да настане како имунолошка компликација од вирална инфекција и од вакцинација и Inflammatory demyelination of the brain and spinal cord can occur 1 to 3 wk later (as acute disseminated encephalomyelitis); the immune system attacks one or more CNS antigens that resemble proteins of the infectious agent. Ете реакција после 1 до 3 недели, па докторите викаат, а не, не е од вакцината.... Оваква состојба доведува до аутизам. линк од Мерк: http://www.merckmanuals.com/professional/neurologic_disorders/brain_infections/encephalitis.html Каков нонсенс на уопштување. Има јасна дијагноза, има јасен причинител. Овде во овој случај вакцината е тој причинител. @Mayya Јас сум татко на две невакцинирани деца ( осем БСЖ кое неможевме да го избегнеме поради ревносните сестри на гинекологија ). Остатокот од моите размисувања го имаш низ постовите, особено низ последните.
Пак истото, не се води така дискусија и навистина се согласувам дека нема никаков придонес од цел ѕид со текст и ако пак се обидувам да почнам да одговарам на сите овие глупости нема никој да има придонес. Затоа ќе одговорам само ако некој посочи дел од текстот на yarre кој му фаќа око и е во дилема за тој аргумент. Во меѓувреме ова е текст на една мајка која раскажува како од Против вакцините го сменила мислењето ЗА вакцините и ако разбирате англиски и имате малку време ви препорачувам да го прочитате. http://www.voicesforvaccines.org/leavin ... -movement/ Ќе издвојам само една реченица: „I didn’t understand much of what I read, but it did sound pretty scary.“ или во превод „Не разбирав многу од тоа што го читав, ама тоа звучеше многу страшно“. Тоа со една реченица ги опишува добар дел од овие кои имаме прилика да ги читаме.
Види Експерт, мора така. Дискусија се води целосно. Можам да набројам барем 20 работи, кои ти си ги претрчала наназад, за кои си немала логичен аргумент. И да, најлесно е тие да ги ставиш во „глупости“. Но, да ти кажам океј је и тоа, тоа е еден од начините како да се избегнат или воопштат работите околу опасноста на вакцините. Така и ве учат. За среќа има и некои други студенти, кои утре ке станат еден друг тип на доктори, каде што покрај „колатералноста“, во себе го содржат и делот посебност кон секоја единка. Вакцините никогаш неможат да бидат испитани „посебно“ по единица примател. А Хомосапиенсот ем различен ем еволуира. Затоа се и различни начините на реакција кај секоја единка посебно. Кај некого реакцијата е одма, кај некого после 20 години, зависи од самиот организам. Тоа „науката“ или неможе никогаш да го истражи. Немој Експерт со таа пушка. Немој да се обидеш да ме девалвираш. Осем здравата логика, јас имам и друга предност, а тоа е родителство. Ти сега се чуваш самата себе, и твојата догма сервирана преку учење, а јас преку родителското чувство на заштита на моите деца. Голема е разликата, а искрено мислам дека ти ќе се завртиш за 360 кога еден убав ден ќе станеш мајка. Еве, доволно ти је Мерк мануалот да го искоментираш, и ти да ја преставиш твојата логика, и да не се служиш со девалвации. На што се не се спремни големите спонзори да изиграат. Ова ко онаа нашето - „Протест на протест “ Прават сајт, кој демек се спонзорира од донации, а позади нив стојат http://www.taskforce.org/ а позади нив стојат Уште Бил Гејтовски фали овде Па ондак основан од бивш и „независен лик“ CDC директор. И онда искористени мајки, кои „успешно“ се враќаат кон „науката“. Не се обидувам да девалвирам ништо. Само информирам. И го следам патот на парите.... И да. Жал ми е за сите деца од Африка, што се заморчиња на вакви глобални франкештајновци.