Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

760 глас(а)
    76,2%
  2. Против

237 глас(а)
    23,8%
  1. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    Ете јас не сум од оние кои како мали сакале да бидат доктори, а таа желба не ми се пројавила ниту кога сум размислувал за мојата професија. Впрочем со голема успешност работам професија за која не сум едуциран. Еден татко, гостин на емисијата Тунел, ( ја има наназад ) кој по професија е електроинжинер, покажа огромни познавања на темата имунологија, а сознанијата и учењето настанало поради неговата желба, да испита дали го прави најдоброто за своето дете.
    Околу едукацијата на интернет, ете го во мојот претходен пост во спојлер, на nnskopje кој веројатно ке ги разјасни работите.
    Веројатно не си мајка сеуште, да констатираш дека првите знаци на аутизам се јавуваат на 13 месечна возраст. Се прави ( барем во светот ) се за што порана дијагноза како би се дејствувало што порано, а успешната борба со аутизмот се врти околу детоксификацијата на заболените, од токсините добиени со вакцината.
    Значи мајката, која е најтесно врзана со своето дете, веќе наредниот ден, после вакцината приметува промени, секако кај организмите каде што настанале. Тоа воочување на промената е ексклузивна можност само на мајката и никој друг. Дали дијагонозата ќе се воспостави после еден или 10 месеци, е веќе небитно.

Види, StefChef, големиот Stendhall, рекол дека Само големите умови можат да си дозволат обичен стил. Ти неможеш, бидејки на човек можеш да му дадеш правец на размислување, но никако неможеш да направиш да мисли.
    Таргетирањето на референците кои ти (ви) одговараат да ги коментирате, а прескокнување на оние кои не одговара, никако не можат да се карактеризираат за нерелевантни.
    Еве го последниот со Др. Среќко Сладољев, објавен во доблесен весник зарем ни дава право да го дискредитираме знаењето на еден од главните имунолози во Хрватска ?
    Да, честопати линковите кои ги објавуваат гадотиите на вакцините, се со реклами, ефтино изгледаат, и молат за пари, но, земи ја во обзир дека тие немаат некој фарма гигант, или некое CDC позади нив да ги плаќа и одржува во живот. Тоа нималку не значи дека информацијата не е точна ( Пак ете свежо е види ја очајната констатација на Хрватскиот имунолог и неговата прогноза за пораст на автоимуни заболувања).

Системските упади во јавното мислење е работа на одредени фирми кои за тоа добиваат пари ( за разлика од сиротите „застапници“ на движењата против вакцините, кои ете повеќето се базираат на доброволна основа. Еве отприлика како тоа иде.

https://firstlook.org/theintercept/2014/02/24/jtrig-manipulation/

Лимитирањето на моето право, генерално може само да го покаже твојот лик. Таа догма на лимитирање на права на личен став, мислев дека е на едно минато време.
    Кога се работи за факти, на науката и треба многу време. Се сложувам. Она што денес е правило после 10 години може да биде забрана за користење. Мене ме боли намерното кочење на науката. Игла во сноп сено ? Дали за тебе деца со дијагностицирани поствакцинални заболувања и автоимуни заболувања, или еден куп доктори и научници против вакцините, се игли во сено?

Што да кажам на ова дека твое убедување ? Дека се правиш паметен или дека си дел од стадото ? Знам, верувај знам колку е тешко да излезеш од кругот. Може не ни разбираш.
    Постојат само два начина за промена на ставот. Едната е да се ослободиш од догмата, а другата за жал е да бидеш повреден, па да мораш.

Еве за ова зборам. Толку добро инсталирана лага која е правена низ времето, станала постулат за вистина.
    Причинител за големи несреќи? Да, стравот е еден од начините за пенетрација во јавното мислење, види го линкот погоре.

Ако ми се фаќаш за секоја запирка, тогаш си во право. Таквите здруженија функционират низ вековите, ама единствената корист им била и им е само и само здрава и неоптеретена популација.
    За historyofvaccines види кој е благајникот. Оној истиот што ги одобрува вакцините, а во управниот одбор им седат „независно“ платени директори од производителите. Ќути за вакви извори, ти го резилат ставот. Ене и експерт се сопна на таков извор, па одважно си го премолче.

На DeMelo, Glasna и Silver.E им се допаѓа ова.
  2. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    Сакам со Вас да поделам размислување на ретка докторка. Многу отворен и директен став.

Dr. Fanija Panovska Verheyen

Koga na fakultet izucuvavme bolesti na respiratorniot sistem(na disniot sistem) toa go pravevme vo bolnica za tuberkuloza. Site bevme isplaseni no profesorot ni dade sovet i naredba od prv den- vakcini ne ve spasuvaat ni rece, nemoj samo da drzite dieti! Tuberkulozata e bolest koja se javuva kaj luge cij imunitet e na mnogu nisko nivo zaradi malnutricija,se smeta deka e bolest na "siromasniot", glavno na luge koi jadat mnogu testenini a malku proteini,zelencuk i ovosje! Za vreme dodeka bevme vo taa bolnica 15 moi kolegi zabolea od TBC a site bea vakcinirani! Nema da najdete doktor koj 100% ke vi garantira deka ako ja primite vakcinata nema nikogas da se razbolite od taa bolest! Za da se zastitite od tuberkuloza treba pred se zdrava i pravilna ishrana,vitamini za imunitet i dobra higiena! Vo amerika vakcinata za tuberkuloza e zabraneta,ako deteto vi e vakcinirano so ovaa vakcina nema da vi go primat vo gradinka ili na uciliste zatoa sto tamu smetaat deka vakciniranite se rizicni. Na kraj kraeva se se svodi na politika,politicarite resavaat koi vakcini se "potrebni" vo nivnite zemji. Ne postoi 100 postotna zastita od niedna bolest, medicinata ne e tocna nauka,se sto treba e da vodime griza za naseto zdravje i nasite deca!
    Zemaat ogromni pari od farmacevtskite kompanii,i politicarite i nekoi od doktorite! I jas sum doktor i znam kako pretstavnicite na farmacevtskite kompanii gi potkupuvaat doktorite! Kako fakt vi kazuvam deka nieden doktor,politicar pa i onie sto gi odobruvaat vakcinite na nasiot pazar pojma nema sto sodrzat,se e zemeno zdravo za gotovo!Vo momentot koga se promovirase vakcinata protiv rak na matka (gardazil) jas bev vo Bukurest, vlastite ja nametnaa na skolite i veruvajte koga majkite se obedinija go stresoa celoto ministerstvo za zdravstvo i vakcinata se ukina od zakon! Tuka vo Japonija e zabraneta do zakon! Lele majki obedinete se, imate podrska i od mnogu dobri doktori,dajte da se prekine so ova zlo nad decinjata! Bog neka vi dade sila da uspeete,veruvam deka ke uspeete! Nema nisto pojako od majka!
    Eve gospogji jas ke vi kazam sto se slucuva so zdravstvoto,so t.n. moderna medicina. Sme diskutirale so mnogu kolegi na ovaa tema i veruvajte so zal i sram i strav vo isto vreme! Nekoi moi kolegi ke me osudat, no jas ne sakam nikogo da navredam i go pocituvam sekoj moj kolega ! Medicinata e sluga na farmacevtskite kompanii! Ne postoi slobodna medicina,ne pistoi nobilna i dobronamerna medicina,postojat samo nobilni i dobronamerni doktori cii race se se poveke zavrzuvani i od politika i od big farma! Postoi medicinski biznis! Na primer,sekoj direktor na bolnica(ili menadzer) ima lista na lekovi koi treba da gi kupuva od odredeni kompanii po mnogu skapi ceni, ako istite gi nabavi od drugi kompanii za poniski ceni vednas gubi rabota! Sum bila licen svedok na 3 pati na vakva slucka! Anestezistite se kupeni od kompaniite, internistite isto, sekoja granka koja koristi lekovi kako glavno sredstvo za lecenje! Jas sum hirurg,jas koristam skalpel i kaj nas ne doagjaat prestavnici od kompaniite,nas nikoj ne ne sponzorira da odime na kongresi,ne ni plakaat bileti i skapi hoteli fala mu na Boga! Za vakcinite se najarno ne ucat na fakultet, nisto loso ne se kazuva pa zatoa mnogu moi kolegi tvrdat deka se dobri! I dobri se navistuna ako gi primas na 20 godisna vozrast koga imas dobro izgraden imunitet i organizamot veke ti se razvil,i ne site odednas, no NE na novorodence! Mene ocite mi se otvorija koga razgovarav so dvajca kolegi od francija koi dadoa ostavka od WHO, koga slusnav sto imaa da kazat iznakupiv ton knigi i sega nikoj ziv ne moze da me ubedi deka vakcinite se dobri,NE SE! Koga rabotev vo Singapur bebence od 3 nedeli dobi hepatitis B posle hepB vakcina,mu potece dzigerceto edvaj go spasija! Nikoj ne prizna dela e od vakcinata! So seto srce sum so sekoja majka vo makedonija, koga posle dolgo vreme se vrativ,se shokirav od sostojbata na zdravstvoto a posebno od brojot ba zadolzitelni vakcini! Kriminalno! Ubistveno! Inace kolku za informacija,edna od komplikaciite na vakcinite e "sudden infant death" sto grubo bi se prevelo kako smrt od nepoznati pricini! Nikoj nema da napise deka bebenceto pocinalo od vakcina! Taka e odluceno od WHO!

На Dentina и nnskopje им се допаѓа ова.
  3. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    Имам прашање
    кај нас само ацелуларна вакцина има ДТП, или и останатите.
    Оние што ги вакцинираат на клиника и велат дека добиваат ацелуларни вакцини, уствари што добиваат?

Нешто не ми е јасно?

4. saseiefi

saseiefi Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    79
    Mi stigna pokana za vakcina da odam da ja odlozam demek nesto ni e ili da si kutam sto treba da napram :(

5. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    Binka,
    Верувам дека е практично, полека полека да ја прочиташ целата тема наназад, иако во поголем дел преовладуваат директни конфронтации околу ставот за вакцините. Вака изгледа многу, ама одвој време, или подели го за читање на повеќе делови. Ова прашање е веќе одговорено наназад.
    Што добиваат? Едно големо ништо, бидејќи како и „обичните“ штетните дејства се истите, само се малку по „испеглани“ да во прв момент имаат помала реакција. Кумулативното, и долготрајното оштетување од нив е исто. Штетните дејства на вакцините, и нивната неучинковитост, е правена токму на овие вакцини.
    Во последно време, кога се помасовно се одбиваат вакцините, одличен момент е овие вакцини да се протурат како добри, или подобри од стандардните. Единствено е што овие се многукратно поскапи, и ќе значат поголемо одлевање на средства од фондот.

saseiefi,

Правилото е дека нема правило, и генерално се зависи од лекарот за превентива и неговата „ревносност“ кон задржување на термините на вакцините.
    Да си ќутиш, по автоматизам повлекува постапка, која може да почне за месец дена, може за 6 месеци. Ако си ќутиш, постапката почнува обавезно.
    Добро е да одиш ( без дете секако ) до диспанзерот, во придружба на сопругот, и да го кажеш својот став околу вакцините. Секако тука ке настане реакција, поголема или помала ( реткост е каде што одма го прифаќаат ставот ) со контраубедувања и познатите стереотипни папагалски повторувања како вакцините го спасиле светот, па повикувања, дали вие сте одговорни родители....за да на крајот добиеш закана со казна... Добро е да се спремиш со една изјава која го дава твојот став во пишана форма.
    Наредното зависи од него, дали ке те пријави или не ( Генерално и они се плашат па пријавуваат ).
    Наредно е ќе те повикаат во рок од икс денови да дојдеш на таканаречено попрамнување, односно разговор за пола пола, односно, опција, да вакцинираш, опција да платиш пола казна ( 150 Евра ) или да одбиеш се од ова, и да те дадат на суд. Ако платиш пола казна, тоа не значи дека лекарот нема да те пријави за наредната вакцина.
    Е сега, како некое непишано правило, случаевите од Скопје, не завршуваат на суд, а од другите градови да. Кавадарци, Битола и Берово, веќе имаат неколку случаи, каде родителите се на суд, истите се казнети со „укор“ + судски трошоци.

Генерално, секој ( барем засега ) го тера својот пат, се додека, нашата законска регулатива не се промени по примерот на европските земји.
    Она што води е личната, родителка убеденост, во штетноста и неучинковитоста на вакцинте, и последиците кои би се јавиле после извесен период.
    Еден татко рече една многу добра констатација. Вели, И да ме казнат, тоа ќе бидат најдобро инвестираните пари во мојот живот.

6. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Мое мислење е да си се правиш на Тошо :) Нас пред 2 години ни пратија две покани за малата и едно 6 пати ме бараа на мобилен да дојдам на вакцина јас им одлагав. На крајот видоа дека нема фајде и се откажаа. За малиов потпиша мм на Гак кога бев на бокс дека не сакаме вакцини и еве фала му на Бога не не замараат !

7. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    207
    И нас ни дојде покана за вакцина ММР за моето прваче, ама и да сакав да ја вакцинира, немаше да упеам зашто ми ја дадоа во вторник а јас требаше да ја однесам во среда, како ние дома да седиме и не работиме ништо. Па од работа да отсуствувам ми треба еден ден претходна најава...

Инаку и јас немам дадено изјава и не знам што да правам...секој родител сам за себе треба да си ја води борбата, зашто реакцијата на надлежните органи не е унифицирана.....

8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    За колку време даваат резултати од крвна слика...бидејќи нели пред вакцинирање ќе сум требала сабајлето да го однесам да го боцнат?

9. danielka0507

danielka0507 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    308
    Во Адриалаб за 20 мин..200 денари е мислам услугата..

10. ciganka

ciganka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 ноември 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    12
    ПРОТИВ

11. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Одма ти ги даваат со плави картони не плаќаш ништо, а приватно е 200 денари, незнам кај го вакцинираш малото ама ако си во Јане и таму ги боцкаат и одма ти ги даваат резултатите

12. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
  13. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Јас немам FB,известувањево го добив од другарка па да го споделам со вас, поточно со оние кои се заинтересирани :)
    Времево е малце незгодно,можеле да одредат поадекватен тајминг (попладне),се надевам ќе успеам да стигнам

Во вторник (11.03) во 11 часот во Клубот на Новинари во Скопје ќе се одржи прес конференција посветена на Иницијативата на група граѓани за оценување на уставноста на законските одредби од Законот за заштита на населението од заразни болести, односно на делот кој се однесува на задолжителната вакцинација на децата.
    На прес конференцијата на којашто ќе учествуваат г-динот Стамен Филипов,и претставници на групата граѓани, ќе бидат презентирани правните, етичките, медицинските и други аргументи во прилог на оправданоста на Иницијативата за уставно оценување на посочениот Закон и другите нормативи кои што ја тангираат оваа чувствителна материја.

Извор: "Здравје на игла не влегува"

14. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Лелее мојава ги прими сите вакцини без ниту една крвна слика пред вакцина,никој доктор не ми кажал дека треба да се направи прво кс па после да се става вакцина. :x
    Дури еднаш имаше примено вакцина со "малку црвено грлце" страшноо....
    Ај за второ ке знам,ако воопшто носам на вакцини. :?:

15. Inola

Inola Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    207
    http://a1on.mk/wordpress/archives/296482

Видео од денешната прес конференција за поднесената иницијатива до Уставен суд за укинување на задолжителното вакцинирање

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. butterfly4

butterfly4 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јануари 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    528
    За или против?Воздржан!!! :D

Незнам зашто ја нема и оваа опција во оваа тема.Не,искрено јас само сега ја следам темава,читам се и сама со мојот сопруг подоцна ќе одлучиме што е во ред и најдобро за нашите најмили.Со вакцини касниме многу,ни стигнуваат доста покани,ама додека не бидам сигурна,не планирам да боцкам.А,верувам дека не сум само јас со таа дилема,има доста што се воздржани,се повеќе страв владее,што е исправно што не,ама како и да е црвот не јаде,дали за дали против. :(

17. Silver.E

Silver.E Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Сите лекови имаат нус појави и контраиндикации.
    Пишува и во самото упатство.

АКо во еден најобичен лек, има листа од 10-20 наброени контраиндикации, кој може да тврди дека во вакцините нема ниту една ????

И зошто никој кога се даваат вакцините не ги наброи сите нус појави, па родителот да си прифати ризик, ако сака.

На Glasna и Mama25 им се допаѓа ова.
  18. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
  19. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    lele luge kako sto citam ovde strasna rabota so toa vakciniranjeto, moeto bebule e prematurce rodeno vo 32-33 nedela i ne e vakcinirano za mesec dena ke treba da go nosam no strav me fajka, so mazot mi razmisluvame da si zemime vakcinite od grcija deka tamu bile pokvalitetni za razlika od nasite, nekade sretnav ovde na forumot takvo mislenje... no gledam nekoj od vas i voopsto ne gi vakcinirale decata ili se lazam ????

20. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.051
    Допаѓања:
    1.134
    А ако ги купиш тие вакцини од Грција тука ќе дозволат да ги стават кога ќе им ги однесеш?