Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

760 vote(s)
    76.2%
  2. Против

237 vote(s)
    23.8%
  1. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

предвреме роденитеги вакцинираат со тие петовалентни вакцини.распрашај се!!!или некој од групава нека ти објасни.

2. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

Јас сум ЗА користење на вакцина и тоа под обавезно со огромни санкции за родителите кои нема да ги вакцинираат своите деца.
    Прва причина е што родителите не се свесни какви последици може да има по детето доколку не се вакцинираат. Второ, родителите не се доволно стручни за да ги знаат последиците од користење и не користење на вакцините за да можат они да одлучуваат.
    Со не, користењето на вакцините ќе се доведеме во ситуација да се вратат одредени болестои кои одамна се искоренети што не само што ќе ја кошта државата туку од одредени болести како што е детска парализа, лугето остануваат инвалиди за цел живот. Дали вие како родители сте спремни да го пресемете ризикот и да го носите на душа вашето дете доколку не го вакцинирате?

mynameislove likes this.
  3. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Koj znae da mi kaze za petovalentnite vakcini povejke info????

4. ikame

ikame Популарен член

ДА СПРЕМНИ СМЕ :rock:
    http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=314141722184&id=13&setIzdanie=23126

ALISA0000 likes this.
  5. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Против вакцинација
    Кога лекарот ке ми соопшти производител, состојки на вакцина и последици од вакцина може да разговара со мене
    Како прво они не ги ни знаат поседиците уствари ги знаат ама со сила муатави се прават а тие се запишани и н асамите вакцини ги има како несакани последици ама ј аслушам оваа костовска мислам беше немало во македонија пријавено потешки случаеви со последица од вакцина ,која баналност
    Се прашувам се лаже сама себе или мисли дека не лаже нас граѓаните простача една и на самата вакцина стои синдром на ненадејна смрт а тоа е кај нас последниве 3 смртни случаи на бебиња и на крај ке извадат демек умрело до пчодова вода се напило оно сирото на спиење му ставиле вакцина ,што се брзаа да не фати случајно бсж или хепатит б мислиш одма може да се доби оваа болест

6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

емилија остај петовалентните гледај си го детето рано е за вакцини ако одлучиш да вакцинираш сепак тогаш почекај малку одолговлекувај немора уште толку рано да се вакцинира нема реала опасност сега за него од овие болести
    на сестрами детето епред време она до 6 месеци не стави ни една вакцина после сите редовно до 6 години каде ја прми ревакцината на ММР и си доби епилепсија од непознто потекло од тогаш не ставаат вакцини ама касно е
    не ти наметнувам ништо ти си мајка и ти најдобро си знаеш за твоето дете
    Ако сепак одлучиш да вакцинираш ке треба да одиш на клиника на комисиј аи да чекаш да ти одобрат ама треба да знаеш кај нас прочистена е само на дтр и ммр мислам другите се сите обични

7. oblace1

oblace1 Популарен член

Не сум родител, но немора да бидеш за да знаеш некои едноставни работи, а тоа е дека секој човек треба да се вакцинира и тоа под обавезно!Па зарем ке се вракаме во времето кога се умирало од туберкулоза, тетанус, детска парализа и да не набројувам уште.Па тој период е одамна поминат, медицината толку напреднала и веке одамна не се умира од вакви болести, затоа што постојат вакцини!Човекот треба да оди напред, а не назад, не посебно во поглед на здравјето.И неможе никој родител да биде попаметен од еден доктор чија специјалност се децата и кој верувам го мисли најдоброто за нив.Јас стварно не познавам дете, повозрасно или помало, на кое му фали нешто поради вакцинацијата.

Стварно не ги свакам родителите што се одлучуваат на ваков чекор.Дали сакаат да се прават паметни или е тоа некој нов тренд, за чија сметка ке патат мали и невини суштества.Само сите што се против вакцини нека си одговорат самите себе си на кој начин ке ги заштита децата од болестите ,од кои ги штити вакцината?Е тоа е што ме чуди, како планираат понатаму, бидејки откажувањето од вакцини е само почеток.

mynameislove likes this.
  8. auroraa

auroraa Популарен член

Мене матичната ми κажа деκа нашиве доκтоρи несмеат да ги боцκаат петтовалентните ваκцини од Гρција и деκа ниκој нема да се нафати да боцне.
    Слушнав деκа ги носеле во Солун да ги боцκаат но не ја знам пρоцедуρата.

9. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Ти не познаваш дете што му фали нешто од вакцина јас знам и тоа повеке случаеви и немој молимте да ме драпаш дека докторите мислат подобро од мене за моето дете???
    Еве јас не сум вакцинирана и по твоја логика има шанси да добијам некој болест а ти си вакцинирана и си заштитена со вакцината тогаш што се плашиш од нас невакцинираните нели вакцината те штити????
    Оставете не нас што не вакцинираме нека имаме ризик од заушки мали сипаници и ред руги болести кои веке постојат и не разбирам како ке се врата кога и веке не постојат

Glasna likes this.
  10. ikame

ikame Популарен член

гледам у Шветска,Норвешка сите до еден се заразени кој од заушки,кој од шуга,кој од сипаници и од сите болести и имаат дадено забрана за влез во земјите посто таму имаат право на избор :rock:

11. emilijamak

emilijamak Истакнат член

емилија остај петовалентните гледај си го детето рано е за вакцини ако одлучиш да вакцинираш сепак тогаш почекај малку одолговлекувај немора уште толку рано да се вакцинира нема реала опасност сега за него од овие болести
    на сестрами детето епред време она до 6 месеци не стави ни една вакцина после сите редовно до 6 години каде ја прми ревакцината на ММР и си доби епилепсија од непознто потекло од тогаш не ставаат вакцини ама касно е
    не ти наметнувам ништо ти си мајка и ти најдобро си знаеш за твоето дете
    Ако сепак одлучиш да вакцинираш ке треба да одиш на клиника на комисиј аи да чекаш да ти одобрат ама треба да знаеш кај нас прочистена е само на дтр и ммр мислам другите се сите обични[/quote]

Na klinika da odam za vakciniranje ili nevakciniranje????

12. Isabel

Isabel Популарен член

13. oblace1

oblace1 Популарен член

Убаво викаш "кои веке не постојат", благодарност на вакцините многу е просто и јасно, се појавиле вакцини, ги снемало болестите.
    Секако дека сум заштитена, па така би требало да е заштитен и секој човек.Нема што да се плашам од никого, само го кажав својот став за невакцинацијата која стана тренд помеѓу родителите.
    А крај краева никаде нема научни докази дека вакцините навистина штетат, незнам зошто толку се крева галама.

14. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Доказ ни има ни ке има не се будали докторите со свој камен да си ја скапат главата
    Не судам никому не свакајте погрешно значи никој не терам на ништо го кажувам моето мислење кое го створив на база од мој близок случај после ревакцина си доби епилепсија и тоа за месец време се појавја нападите ,ептен е очигледно откако гиизшетаа сите ожни лекари си доби дијагноза еилепсија со непознато потеко ова дијагноза е од неврологија скопје
    Ептен сте сигурни дека со вакцините сте заштитени но дали те запознати дека порано се знело дека вакцините даваат траен имунитет а сега е веке научно докажано дека вакцините имаат рок на ефикасност од 2 до 10 години знаци и после 10еве и 20 годии нека се вие веке не сте заштитени
    Ова е сепак мое мислење и не тврдам дека треба да се укинат вакцините да се разбереме него јас потенцирам да се даде право на избор тиа што ке одлучат да не вакцинираат да не се теретат кривично а тиа што сакаат да вакцинираат нека си вакцинират слободно
    Да се разберме дека траен имунитет се ствара само со прележување на болеста

15. An-na

An-na Форумски идол

Јас па ви се чудам како така од ракав си вадите дијагнози |( Детето примило вакцина, после месец дена почнале епилептични напади и оп, од вакцината му е. Абе доктори не ви се рамни. Јас не викам дека не може да му е од вакцината, се бива, ама во никој случај не можете да бидете сигурни во вашето тврдење, кое патем го базирате врз рекла казала муабети и "стручни" коментари и искуства собрани од интернет.
    Еве јас ќе ви дадам спротивен пример: дете почна да добива епилептични напади на 3 месечна возраст. Ниту било вакцинирано претходно, ниту ништо. И до ден денес докторите не знаат зошто ги добило нападите? Слично со вашата приказна, нели?
    Инаку, јас го поддржувам правото на избор. Секој сам треба да реши дали ќе го вакцинира или не своето дете, откако претходно ќе му се предочат, најтранспаренто, сите негативни или позитивни последици од вакцинирањето т.е невакцинирањето. Ве поддржувам во вашата истрајност и верувам дека на крајот разумот и правото на избор ќе превагнат во оваа држава, ама... Ве молам воздржете се од делење на "висококвалификувани" дијагнози кои не се поткрепени со никаков научен доказ.
    Јас сеуште не сум сигурна дали ќе вакцинирам или не. Сега сум на ставот дека ќе вакцинирам селективно. Ќе видиме за понатаму.

JuLleE likes this.
  16. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Во овој случај каде што лично јас ги знам луѓето епилепсијата се појави на 6 годишна возраст и не се треси така од ракав на упатството на вакцината ммр е вакцината како нус појава ја има наведено епилепсијата
    Зошто кога носиш дете нвакцина не ти рече докторот тоа тоа и тоа може да се деси после примена вакцина зборот ми е да ти каже а не се научиле можно е само мала темература зацвенување на местото каде е боцнато или оток
    Зошто не кажат што има производителот наведено како нус појава па родителот нека премери и нека одлучи самиот значи нека се пласираат добри и лоши работи во врска со вакцина па родителот нека одлучи
    Еве видете на официјалната страна на произведувачот кои се забележани несакани последици и кажете дали некој вас ве информирал за нив??

17. baby-star

baby-star Популарен член

Резултатот од новиот тренд на невакцинирањето ќе го видиме по 10-15 години кога ќе почнат масовни епидемии на болести,кои благодарение на вакцините се одамна отстранети.

18. yarre

yarre Популарен член

Бејби Стар,
    Застрашување со епидемии, се веќе далеку наназад во перцепцијата на родителот кој одлучил да не вакцинира. Низ социјалните мрежи се вртеше графикон на епидемии низ Европа, и токму Скандинавските земји со најмал број на вакцини, имаат најмал број на епидемии.
    Јас можам џабе да везам, кога пред очи некој слеп сака да се прави и не види дека вакцините ги намалиле епидемиите, туку тоа го направие токму подобрите услови за живот, исхраната, санитарните подобрувања, чистата вода за пиење или воопшто квалитетот на живот. Уште еднаш, вакцините настануваат кога епидемиите ги нема, или се на замирање, и со тоа НЕМОЖАТ да бидат заслужни за престанок на епидемии.
    Впрочем како што ја снемало и Чумата, за која никогаш немало вакцина.

Првите реакции за здравјето на невакцнираните деца, во компарација со други болести ја видовме наназад на темата, кај Холандската студија, неоптеретена од зависни факори. Германската тековна студија, го покажува истото.
    Што ке се случи? Едно големо ништо ама плус многу поздрави поколенија, кои не се оптеретени со гадотиите на вакцинацијата. Џенер и Пастер ќе одат на ѕидот на срамот, а сите нивни свесни или слепи следбеници, ќе нема кај да се свртат.

Тогаш можеби ќе ги разберете оние глупави, од „трендот“. Засега сме племе, вакцинациски освестено.

Еве едно размислување на мајка од „трендот“

Dear Vaccine Pushers: I Don’t Vaccinate and You Can’t Make Me
    http://www.modernalternativemama.co...shers-i-dont-vaccinate-and-you-cant-make-me/#

19. lepadama

lepadama Истакнат член

Апсолутно Да за вакцините.
    Ме интересира -деца кои би заболиле од аутизам,а притоа не се вакцинирани,на што би го препишале тогаш појавувањето на аутизам кај невакцинирани деца,кога лаици кои немаат допирна точка со медицината се дрзнуваат самите да изиграваат доктори врз сопствените деца.
    Врв на глупоста ми е што притоа самите родители свесно го ставаат на ризик животот на своето дете.

oblace1 likes this.
  20. emilijamak

emilijamak Истакнат член

jas denes prasav kaj pedijatarot za da nabavam vakcini od grcija za da go bockaat toj mi rece deka e nevozmozno da go bockaat so nabaveni od grcija vakcini kao nezakonski bilo vikam pa togas sakam da odlozam za dodeka bebeto da podzatane na nozi malo mi e uste, mi rece treba so sestrite da se dogovoris za odolgovlekuvanje ili samo da ignoriram pokanite nekoe vreme deka e prematurce strav mi e