Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

760 vote(s)
    76.2%
  2. Против

237 vote(s)
    23.8%
  1. Mrs.Carter

Mrs.Carter Истакнат член

Јас сум многу против овие работи , незнам зошто скептична сум.Да имам дете не би дала никој да го вакцинира , знам случаеви каде дошло до смрт на бебчето.Не дај боже ;(

2. poenta

poenta Форумски идол

Јас сум против вакцинација.Имам непријатно искуство од вакцина и белег кој ќе ме потсетува на болниот настан.

blesava86 likes this.
  3. rainlover

rainlover Истакнат член

4. oblace1

oblace1 Популарен член

Ме престигна рејнлавер, истото сакав да го пишам :).
    Баш ме интересира како се чувствуваат родителите на дечињата? Еве резултати на невакцинација, несакам ни да помислам на некоја потешка болест, што секако не е исклучено и тоа да се случи.Како може некој да е против нешто, а да не е сигурен дека истото предизвикува несакани последици.Значи ова ми делува само како тренд, а не дека навистина се разбираат оние што се против вакцинација.На неосновано и недокажано преземаат драстични, не дај боже и фатални мерки.Е само овој дел не го разбирам и нема да го сватам искрено.

andromedae and rainlover like this.
  5. Moira

Moira Популарен член

А зошто случаевите каде заболените се вакцинирани никој не ги коментира?
    25 заболени во 3 месеци, а само за 1 невакцинирано дете кажуваат и креваат паника??? Ајде ви се молам....
    И сигурно озбилно не мислите дека оваа "епидемија" започнала заради некое невакцинирано лице или затоа што опфатеноста на вакцинацијата е намалена, зошто тоа лице го пронајдоа дури по 3 месеци ширење на болеста :) "Среќа" се појави, да има за што да ја врзат оваа вештачка хистерија...пари мора да се потрошат и исперат од сите страни, избори се ближат!

Ах оваа моја чудесна банана држава....

jb82 likes this.
  6. fifi16

fifi16 Истакнат член

абе ај не ме зафркавајте, на 25 лица епидемија цццц... чудно... кога бев 2 година средно, тоа ќе дојде пред 7 години тука некаде, имаше најмалце 30 деца заболени од заушки, од нашата гимназија, од мојот клас имаше само 7 деца, а башка од целиот град децата што имаа заушки па никому ништо, ни прогласија епидемија, ни ништо, а сега во рок од 3 месеци 25 случаи, ајдеее епидемија ќе прогласиме, можеби пак тоа се должи затоа што се повеќе и повеќе родители се свестуваат во врска со вакцините, па не ги вакцинираат своите деца, сакајќи да ги заштитат, ете и јас имам дете, 10 месеци е, до сега ги има примено сите вакцини, ама за МРП ќе размислам и тоа како, нема никакви шанси да ја прими, и што ако прележи сипаници, голема работа, и јас сум ги прележала и тоа и големите и малите и што ми е, ништо, здрава права, ќе помине...

7. nene88

nene88 Популарен член

Си ги прележала, ама сигурно си и вакцинирана. Оние коишто не се вакцинирани многу побавно и потешко ги прележуваат, имаат повеќе компликации, а и заразуваат повеќе личности.

8. fifi16

fifi16 Истакнат член

ревакцина немам примано, таа што е на 7 години, а колку што мислам јас и знам вакцина за големи сипаници нема, ако сум грешка нека ме поправи некој...

9. confused

confused Популарен член

ЗА!
    Доколку дете се боцне на ‘рѓосана шајка, сериозно и одговорно би одбиле вакцина против тетанус? :o Вакцина против беснило? Против пертусис?
    Сте се фатиле за сипаниците. Еве бирајте селективна вакцинација и не вакцинирајте против сипаници. Ако се разболи вашето дете, веројатно ќе му поминат без проблем. Ако вашето заразено дете за време на латентниот период (значи вие уште не знаете дека е заразено) дојде во контакт со лице кое е на хемотерапија и ја пренесе инфекцијата на истото, сносете ја одговорноста. До овде е во ред. Сфативме, ве интересира само добробитта на вашето чедо и имате апсолутно право да не ве интересира ништо за тие околу вас, па болниот од рак и заразен со сипаници релативно по ваша вина нека се снаоѓа сам. АМА, ако детето ви се боцне на шајка или било каков метал додека босо се играло на плажа или улица (99% од децата се боцкаат пред навршени 10 години), сакате да ми кажете дека вие како мајка би одбиле вакцина против тетанус?????
    Лесно е за бистриме мозоци за сипаници. Баш ме интересираат коментарите и аргументите околу тетанусот, пертусис, дифтерија, беснило....? И сите други болести каде без вакцинација сме немоќни да спасиме живот?

Друга работа, сакам да ви го демантирам аргументот: „ во други земји, не вакцинираат против многу болести па еве ги здрави прави“. Не е точно. Т.е делумно е точно. Не вакцинираат затоа што кај нив болестите се искоренети па паралелно нема потреба од вакцинација. АМА, во моментот кога вие како странец ќе се обидете да се запишете на било кој од нивните факултети, или да се вработите и да барате дозвола за доготраен престој, ПРВО нешто што ќе ви биде побарано е картонче со сите примени вакцинации. Доколку вашето картонче не е компетно со сите вакцинации и ревакцинации ќе ви биде побарано да ги примите неопходните вакцини, па потоа да се обидете повторно. И ова ви гарантирам дека е вака, затоа што: погодувате, мене ми беше побарано, исто како и на сите мои колеги и пријатели од разни земји во светов.
    Така што, тие како домаќини, не се вакцинираат против НЕКОИ болести, ама вие како гостин мора да се вакцинирате. Со тоа тие остануваат заштитени.

Трета работа и единствена во која се согласувам со тие кои се против вакцинација: Родителот пред да се согласи на вакцинација на детето, треба и мора да биде детално запознат со можните ризици и несакани ефекти.

И да, ако сите вие би ги читале несаканите ефекти кои може да се јават при примање на било кој лек, немаше ни парацетамол на своја рака да се зема. Исто како и при анестезија. Би се изненадиле кога би знаеле колкави се ризиците од несакани ефекти при целосна анестезија. Ама, тука се работи за конкретен проблем па никој се буни нели? Или барбитурати кај епилептичари...итн...

Еве еден линк од офф.нет за тематикава, ви советувам да го прочитате:
    http://off.net.mk/zhivot-i-zabava/zdrav ... akcinacija

nena2010, nene88, rainlover and 4 others like this.
  10. mamaMace

mamaMace Активен член

се разбира дека ги читам несаканите дејствија и од парацетамолот и од анестезијата.
    знаеш ли ти колку документи потпишав пред да ми стават епидурална, а јас болки за пораѓај.
    и што мислиш дека не ги разгледував опциите што и како може да ми се случи?
    проблем е што кога станува збор за вакцини никој не ти дава избор.ако настапи тој што треба да го вакцинира моето дете со став еве ви ги саканите и несаканите дејсвија од таа и таа вакцина наредните 2,3 дена дојдете да поразговараме, поразговарајте со други лица ова она и потоа одлучете дали ќе вакцинирате, правото на избор, доколку не вакцинирате треба да си потпишете тоа и тоа доколку вакцинирате ние како доктори, држава не е битно потпишуваме тоа и тоа. А не се со сила и заплашување и уцени и криење.со слобода на избор и право на избор многу работи ќе бидат порелаксирани.и немој сега блабла муабети за искоренети болести, незнам морбили па ова биле па она биле и за тетанусот случајно мајка ми и татко ми да не ме одлесоа на тетанус вакцина кога си ја дупнав главата од рѓосана лулашка или кога си ја расеков барадата во едно село сто посто ми ставија тетанус пред 30 години.

11. mamaMace

mamaMace Активен член

а зошто не прашаш како се чустуваат родителите на децата кога по градинките врие од шарлах, а никој не прогласува епидемија.дури се случува некои деца и да ги повтори од причина што некој не дезинфицира по градинките.или за тоа не измислиле вакцина па нема потреба од паника.ама затоа има вакцина измислено за стептококата па и за неа очекувам епидемија таму некаде во мај отприлика.еве јас не сум вакцинирана и се пријавувам да им одам во посета само кажете адреса.гарант не се сите на инфективна клиника мора некој да има пуштено во домашни услови.

yarre likes this.
  12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Fala mu na Gospoda, samo toj den malce kenkav sto bese i tolku

13. ikame

ikame Популарен член

одма ке те демантирам имам згазено на ргосана шајка и не ми ставиле тетанус т.е ме однеле на доктор ми го измија местото со многу алкохол неколку пати,бетадине ми ставија и толку
    второ сестра ми живее 7 години во странство,работи и две деца има и никогаш не и побарале картон за вакцинација али никогаш ниту ни на зет ми
    трето нема потреба од давање на вакцина против хеп-б од каде бееб ќе се зарази
    се знае како се добива секс со пуно мажи или жени и наркомани
    рубеолата како болест е лесна проблемот е зошто бебе да се боцка кога е нели опасна за трудницата и бебето што го носи до 4 месец во бременоста ,значи може и нероденото бебе да се зарази ,а ако се фати рубеола по 4 месец ризик има мајката тогаш зошто да се вакцинираат бебиња

14. confused

confused Популарен член

^Еве го во спојлер мислењето на Даничап, се наоѓа на втора страна и се поклопува со тоа што го кажав јас . Да напоменам само дека Даничап е во Германија а јас во сосема друга земја. Не знам каде е сестра ти, ама во случајов се зборува за тоа што некои фактот дека во други земји не се вакцинира против некои болести го користат како аргумент. Ова е контра аргументот, дека не е се така како што сте слушале.Значи се работи за земјите каде се врши делумна имунизација на населението, не за сите земји. Можеби во земјата каде што е сестра ти вршат комплетна вакцинација на населението, па затоа и не и побарале, тие се заштитени па сестра ти и да не е, не им е важно.
    И освен ако вашите мајки не биле поборници против вакцинација, сите имате примено ДТП (дифтерија тетанус, пертусис) кога сте имале само два месеци.
    И мене ме вакцинираа против Хепатитис Б пред некој месец.

Предуслов за новата работа беше темелна крвна анализа за проверка од било каков вид на Хепатитис и некои други заболувања, а во склоп на тоа и ревакцина доколку докторот така процени.

Се беше во ред но за да ја добијам потврдата која ми беше потребна да ја дадам на работодавецот морав да ја прифатам неговата сугестија дека е потребно да извршам ревакцина бидејќи последната вакцина ми била пред 10 год.

После тоа бев уште еднаш да извршат уште една крвна анализа дали се фатило коктелчето :^)

Гњавење само али тоа е.

На мајка ми и реков да обезбеди листа со сите вакцини кои сум ги примила кај нас во локалната амбуланта , заедно со датум и латински назив, и ми ја прати.
    Си набавив европска книшка за примени вакцини и ја дадов на докторот да ја пополни со податоците од таа листа.
    Првиот пат кога бев таму ми прогледа низ прсти, и со доза на сожалување ме праша од некое сиромашно село да не идам оти немам таква исправа :D

Нема да ме чуди ако ми стаса некое писменце и за други ревакцини се додека сум под овој работодавецот.

Луѓе јас офф да не сум. Темава во категорија бебе да ти била, а јас големка сум :D :tmi:

andromedae likes this.
  15. yarre

yarre Популарен член

Колку непотребен сарказам.

http://dnevnik.mk/default.asp?ItemID=9790A5DB2E8A04439ADDF6E905B36A43

Еве официјален став. Е сеа.

„Ниту еден родител нема право на погрешен избор за здравјето на неговото дете. Напротив, има обврска да се грижи за здравјето на детето. “

1. Што е тоа погрешен избор, дали погрешен избор утре ако ми кажат какви пелени или каква храна ?
    2. Дали тие што не вакцинираат не се грижат ?

Еве и реакција на родителите:

http://www.24vesti.mk/roditelite-reagiraat-proglasuvaat-epidemija-za-da-gi-opravdaat-vakcinite

http://mkd-news.com/majka-na-dete-koe-imalo-problemi-od-vaktsinata-ne-izmisluvajte-epidemija/

http://www.mkd.mk/kolumni/nie-nema-da-gi-izlozhuvame-decata-na-hemisko-bioloshki-napadi

http://faktor.mk/archives/100725?ut...ta-na-morbili-e-opravduvanje-na-vakcinacijata

Дали можеш да ми го опишеш правилото како знаеш дека невакцинираните многу потешко и побаавно ќе прележат ? Така си слушнала ?
    Имаш ист организам кој е истовремено и вакциниран и невакциниран за да го видиме ова ?

Glasna likes this.
  16. ikame

ikame Популарен член

jas kazav so kazav a koj saka da razbere ke razbere ,a i nemalo vakcini kasnela pratkata pa propustile da me vakciniraat i eveme ziva zdrava so prelezani i zauski i mali i golemi sipanici izvinete za latinicava

17. rainlover

rainlover Истакнат член

Да де тебе ништо не ти е дека си женско, не дај боже да ти фати синчето заушки тогаш ќе те прашам дали исто ќе размислуваш :!:

И дај веќе сите вие што сте против вакцинацијата, најдете асални аргументи зошто НЕ САКАТЕ ДА ВАКЦИНИРАТЕ! Ако не знаете прочитајте! А не само НЕ ВАКЦИНИРАМ, а појма немате зошто, како :!:
    Може и нас ќе не просветлите :D

nene88 likes this.
  18. captivating

captivating Истакнат член

Јас ја однесов малата на вакцина пред една недела. Затоа што има рефлукс кој се појачува кога плаче докторот не дозволи да прими вакцина. Ми рече дека може да ја стави таа за хепатитис ама другите се тешки и за да ги прими докторката што ја води на детска клиника мора да даде изјава дека може да прима вакцина.
    Не знам дали имам пишано претходно ама и јас не сум примала вакцини. Многу често сум качувал весока температура и сум имала грчеви (не во стомакот :) ) и затоа докторот и рекол на мајка ми да не ме вакцинира воопшто.
    Кога бевме на лекар за друго нешто докторката ни рече дека се глупости тоа што рекол докторот и дека и да е така има специјални вакцини кои може да ги прима (мислам дека рече петовалентни или прочистени, не сум сигурна). Имам слушнато од другарка дека за да ги прима тие вакцини има процедура некоја.
    Може некој да ми објасни што е разликата помеѓу обичните и овие др вакцини и која е процедурата ако треба да ги прими тие другите.
    Тенкс

19. baby2014

baby2014 Истакнат член

Прво, сакам да кажам дека сеуште немам своја одлука ЗА или ПРОТИВ вакцините и сеуште читам статии, студии и сл. за да ја донесам правилната одлука кога ќе треба.

Во секој случај неможам да не прокоментирам на коментарот на ikame во врска со начинот на добивање хепатит Б, дека се добивал преку „СЕКС СО ПУНО МАЖИ ИЛИ ЖЕНИ И НАРКОМАНИ“...
    Конкретно за хепатит Б имам прочитано многу, мислам дека повеќе знам и од некои доктори...бидејќи лично бев засегната. И инаку јас не го добив преку „секс со пуно мажи или со наркомани“, туку го добив во здравствена установа од нестерилизирани инструменти!
    Додека не го прележав (ќе се изразам вака зошто незнам колку сте запознаени...инаку не ми прејде од акутен во хроничен) и самиот организам не ми се избори и ми стекна имунитет против болеста, којзнае колку пати си помислив - „ЕХ ДА БЕВ ВАКЦИНИРАНА, зошто во наше време немаше такви вакцини?“... Како и да е, во разговор со доктор од областа, тој ми кажа „и да си била вакцинирана сега после толку години - прашање е дали би била заштитена...зошто имунитетот кој се стекнува со вакцината за хеп б е многу мал....само природниот имунитет може да те заштити“
    Извинете за долгиот пост, ама лично се почуствував многу навредена од коментаров!
    Би било убаво кога пред да се мисли дали детето да се вацинира или не да се испита болеста и начинот на нејзиното добивање!

20. emilijamak

emilijamak Истакнат член

I jas imam prelezano hepatit A i B na 6 godini. B me povtori posle 13 god i od togas navamu ednas godisno pravam kontrola na bilirubin i enzimi, vtoriot pat go zakaciv na zabolekar ..