Хрватската изјава изгледа вака: во Хрватска се кориси без потешкотии, а се потпира на закони http://www.zivot-ili-cijepljenje.hr/hr/02-cijepljenje/06-zakoni/zakoni.html, кои се скоро исти со нашите закони. Некои членови од законите се со други броеви, но во потполност одговараат на нашите закони. Согласно нашата важечка регулатива, и за мене единствено познат случај во Кавадарци, каде се тужени родители, предметот, паѓа во Основен Суд Велес, а потоа и Апелација во Скопје, и родителите се ослободени од билокаква правна заврзлама. За овие 6 години откако ја пратам состојбата во Македонија, според мои извори, НЕ ПОСТОИ друг случај каде државата кривично гонела родител, кој не го вакцинирал детето.
pozdrav do site, pozdrav druze yarre ne "mamish" so drug forum a ? Shala mala.. Iako imam iljadnici postovi na drug forum vo vrska so ovaa tema, koga mi prenesoa deka i na ovoj forum se razvila ne izdrzav a da ne se javam. Na drug forum ima tochno 100 stranici izdebatini, ispishani, stotici linkovi zalepeni i mnogu roditeli koj od tvrdokorni stavovi i debateri PRO vakcinacija, sega se "Nevakcinirachi" Vprochem edna takva majka bash mi posochi deka se razvila vakva diskusija i na ovoj forum Pred 2 godini koga ja vidov temata koja e bolkata na mojot zivot, ne mi se veruvashe deka konechno sme se razbudile i sme gi otvorile temite za koi ne se zboruvashe. Vo nasheto blisko sosestvo po forumi debati na temava se vodat vo poslednite 10-15 godini. NIe kako za se drugo kasnime, no diskusiite po vakvite forumi se zrak nadez vo koja se nadevam deka i jas kje pridonesam. Sekogash se naezuvam koga pishuvam za moeto iskustvo, Jas sum majka na bliznachinja od koi ednoto pomina niz totalna havarija kako posledica na vakcinite.posle vakcinacija od Hep B, i vakcinacija so Pentaxim, 5 valentna vakcina navodno bezbedna i bez nus pojavi (taka samo ti kazuvaat, iako vo upatstvoto fino se napishani site nus pojavi ama koj da cita neli) posle 3 vakcini, za koi znaev se, seto ova shto vie tuka go debatirate ushte pred da stanam majka go znaev od forumite po sosedtvoto, no odluchiv da gi vakciniram verojatno od naivnost deka NAM NEMA NISHTO LOSHO DA NI SE SLUCHI. Fantastichnata tombola koja udira od zemja mnogu roditeli za zal vrz grbot na decata. Jas svesno vbrizgav otrov vo moeto dete i sega ednoto dete se soochuva so Cerebralna paraliza , epilepsija, i konvergenten strabizam kako posledica na vakcinacija (no za da se zashtitat doktorite od navoden napad od kolegite ) stoi i infekt na sredno uvo.. Dokument koj uspeav da go dobijam vo LJubljana, a ovde vo MK ne sakaa ni da go stavat vo nasheto dosie, i ushte ne e staveno.. od togash navamu, vodevme edna vakva slichna debata za da gi predocime samo opsnostite od vakcinacija, nikako da vlijaeme na odlukata, ODLUKATA E NA SEKOJ RODITEL, i taka treba da bide.A moeto javno nastapuvanje privleche mnogu roditeli so sl maka da me kontaktiraat , pa dusha mi se trese samo koga kje pomislam samo kolku nevini deca nastradale za profit. Eve nekolku prosti prashanja: Zarem site ja zaboravivte burleskata so svinskiot grip pred 2 godini koga direktorot na WHO objavi deka namerno bil hirena panika okolu moznite fatalni posledici da se protne ne tolku bezbedna i ispitana vakcina? Javno beshe toa priznaeno i po site vesti. E sega kako moze da se odnesuvaat so nas kako ovci za profit koga se raboti za svinski grip, a da se grizat uredno za nasheto zdravje vo odnos na dugite vakcini? Dali nekogash koga ste go odnele na vakcinacija vasheto dete vi bile objasneti posledicite koi moze da gi dobie deteto od vakcina, bidejki vo site vakcini uredno si stojat upatstva, koi ako gi procitate kje vidite deka fino tamu oni si napishale deka moze da se dobie encefalitis, encefalopatija, epi napadi, pa duri i smrt e pishana.. Dali smetate deka samo dishi dishi pregled i grlo nos, e dovolen za da se izbocka dete so vakcini koi vo sebe sodrzat provokatori na imunosistemot? [mod-kirilica:3do6kmje][/mod-kirilica:3do6kmje]
Јас сум против,како само не сум знаела дека може да се потпише уште во болница дека не сакаш да ти го вакцинираат бебето без рамислување би го сторила тоа.За наредново си знам!!! Има и зошто ни ги буткаат сите тие вакцини под нос ама пусти родител незнае што е најдобро за своето дете... Јас одлучив а секој со свој тоар на грб !!! Ке споделам со вас само една новина која ме згрози пред некој ден повелете- И едно шокантно видео кое вреди да се погледне не ми го собираше во претходното мислење http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 3HfqQuOFMk
здраво на сите, Јас чекам девојченце, кај и да е треба да се породам. Имам ќеркичка, 2 години. Со вакцините стигнавме до ревакцината за ДТП, онаа на 18 месеци. Значи таа и сите понатаму вакцини одлучив да не и ги давам Однесовме со маж ми изјава и толку. Сега ме мачи за другово што доаѓа. Планирам да се породам во систина и не сакам да и стават ни една вакцина. Дали имате искуство со ова? Дали некои од вашите деца не е вакцинирано од само раѓање? Исто ме интересира и за во школо. Дали им прават проблем на децата што не се вакцинирани?
Сега за да запишеш дете во школо покрај други докум. ти бараат и картон со примени вакцини (али со врски, се може ). Со самото раѓање веднаш ја даваат БСЖ вакцината а досега не сум слушнала да има дете кое нема примено ни една вакцина.
е со овој муабет тука што сте го развиле мене така ме исплашивте што незнам како детето ке го однесам на вакцина..... кај ја отворив темава
Јас ќе прашам баш каква е процедурата околу ова. Инаку, многу од вас пишуваат дека се против вакцинирање а сепак ги вакцинираат децата ??? Мене меинтересира некој што од самиот почеток не дозволил детето да му биде вакцинирано. Затоа што јас ако сум дала изјава за едното дете дека не сакм да биде понатаму вакцинирано, самата ќе си се побијам ако дозволам ова второто да го вакцинираат веднаш по раѓањето
Кажи ми само еден случај каде што е излечен аутизмот Па да знаеа и најголемите д-ри до сега ќе го најдоа лекот Па сите или скоро сите бевме вакцинирани во време на СФРЈ. Не дека и тогаш немало грешки ама биле многуууу ретки зашто постоел квалитет и испитани вакцини. А од 2002-2005год па наваму е катанга СДК дека се набавуваат евтини вакцини од лоши произведувачи
Како што можам да заклучам ти не си против вакцинизација туку против вакцини со сомнителен квалитет . Мене ми е многу жал за децата што се жртви на овие квази вакцини , ама тоа не е причина да не се заштитиме со квалитетни и испитани вакцини ,одлуката за вакцинација носи ризици но и одлуката да не се вакцинира носи ризик да не се лажеме . Затоа треба да е одлука на родителот А сите треба да се бориме за да се исфрлат од употреба овие вакцини со сомнителен квалитет
Здраво на сите, Ако се вратите неколку страници поназад ќе видите дека имав една кратка дискусија со членот yarre околу ефективноста на вакцните и неговите ставови дека не вакцините не се воопшто потребни. Мојот став беше и сѐ уште е дека вакцините се најдобра превентива од тешките заразни болести. Ќе забележите дека така ненадејно побегнав затоа што беше нова година и затоа што сфатив дека нема податок кој yarre ќе го убеди дека греши и дека вакцините се потребни. Сега видов дека има зголемена активност на темава и сакам да кажам некој збор. Прво многу ми е жал за случајот на Meyo и навистина штета што вакцина која е доста безбедна и 95 проценти ефективна предизвикала такви трајни последици кај едно мало ангелче. Но ѝ замерувам на мајката што нејзиното искуство го става пред сите научни истражувања за вакцините и препорачува да не се вакцинираат децата и да се заштитат од тешки заразни болести. Секое медицинско средство има некои несакани ефекти, навистина е штета што кај вашете дете вакцината имала вакви ефекти, вашата приказна предизвикува емотивен одговор, но е погрешно да се користи како причина за борба против вакцините. Одлуките се донесуваат врз релевантни истражувања и врз одговорност, а не врз поединечни случаи. Погрешните одлуки ќе доведат до уште поголеми штетни последици. За оние родители кои се исплашени од разните податоци кои може да ги прочитаат по форумите, ве молам пред да донесете одлука консултирајте се со лекар на кој му верувате, тој лекар има одговорност.
Ова е економско и политичко прашање, не медицинско. За ваквите појави не е решение борба против вакцините. Ова е точно за грипот. Има микробиолози, епидемиолози кои се грижат за овие работи, предвидуваат кој тип каде ќе се појави и врз основа на тоа препорачуваат вакцини. Па го вакцинираат за да стекне имунитет. Имунитетот е сложена работа во која подобро ние лаиците да не се мешаме. Не е точно. Можеби се различни календарите, но стапката на вакцинирани особено во развиените држави е висока. Еве стапки за сите држави http://apps.who.int/immunization_monito ... rylist.cfm Не е точно дека не се појавиле. Официјално изумрена е само вариола вера и против неа не се вакцинира. Причината што нема големи епидемии од другите болести е затоа што постојат вакцини. И веднаш штом се престане со давање вакцини ќе се вратат епидемиите. Секое медицинско средство има нус ефекти, и вакцините имаат. Официјалните студии покажауваат дека нус ефектите од вакцините се далеку помали од последиците на болестите кои ги превенираат.
Па ако ние не се бориме дека не сакаме да ги вакцинираме децата за жал ќе се затворат некои фармацевски куќи. Да, и тоа највеќе во ниско или неразвиените земји Да, ама не и на мал или нестабилен, неразвиен имунитет да го клукаат со ,,ослабнат,, вирус и тоа не само со еден туку со 3 Не можеш да споредуваш 2 000 000 народ со 200 000 000 народ е едно а друго е што можеби вакцинираат нешто за кое ние појма немаме и немаме пари да платиме. И пак ќе кажам таа вакцина таму и оваа овде нема врска. Чист пр. зошто сите трчаат во Грција да ја земат ДТП? Eпа и варичела - сипаници се вакцинира, отвори здр. книшка и види А некој да ги кажеше нус појавите а не да ги преќутуваат?!?! Не секој има нет и литература да прочита. Па кога ќе размислам поубаво подобро да лечам заушки (недај боже, малку глуп муабет) отколку за цел живот да некој си таму ми го уништи детето. Имам пишувано и во др. тема за оваа проблематика каде што мојот внук го уништи вакцината ДТП. Фала на исцрпен одговор, во секој случај убаво е секој да прочита и донесе одлука за свое дете. Додека ние тука блабетаме некој таму кешира тешки пари за сметка на тие мали невини души.
Извини, не знам што кажа. Ако си загрижена за квалитетот на вакцините нема да се бориш воопшто да се укинат, туку ќе се бориш да се набавуваат подобри вакцини. Чиста логика. Извини и овде не знам што кажа. Секаде каде што има вакцини за грип се прават испитувања и се даваат тие видови на вирус кои се очекува да се појави. Секаде, не само во ниско развиени земји. И во САД и во Шведска. Не знам каква улога има ова воопшто. Затоа што грипот брзо мутира нема високо квалитетна вакцина која ќе биде задолжителна. Овие кои се даваат се некаде 60 проценти ефективни. Методите на имунизација те молам остави ги на имунолози и микробиолози. Не сум стручна и не знам, а верувам ни ти не знаеш. Зошто да не можам да споредувам популација? Се прави чиста статистика и се гледа проценти. Пак за квалитетот на вакцините. Ќе се бориш за поквалитетни вакцини, а не да шириш паника дека вакцините биле непотребни. Напишав вариола вера. Таа е истребена токму заради вакцините, а порано предизвикувала толкави епидемии. 30 проценти умирале, а тие што останувале живи имале огромни лузни по телото, а особено по лицето. Ти сакаш да си го лечиш од заушки, ама дали знаеш дека секое трето дете заболено од заушки развива воспаление на маденцата. Знаеш како завршува тоа? Со стерилитет! За разлика, вакцината против заушки има незначителни несакани ефекти.
Едно е да се пишува на темата, да се постираат информации и као да се отвараат очите на оние неупатените а сосема друго е кога ќе го однесеш своето бебе на вакцина и ќе бдееш после 24 часа над него/неа и ќе се молиш на Бог да не е твоето бебе едно од тие колку % кои имаат нус појава од вакцината. И верувам дека нема полошо чувство од тоа кога бебето ќе има нус појава на вакцината а ти како родител да се чувствуваш виновен зошто ако не си го однел на вакцина немало сега да има сериозни задравствени проблеми. Тука ти даваат опција за или против имунизација и нема казни има парични награди ама затоа пак ако не е вакцинирано детето училиштето го задржува правото да не го прими детето па кога ќе видиш и немаш некој избор. Јас сега приметив дека малиот мој е прва генерација на деца кои не ја примаат вакцината за полио затоа што немало појава веќе над 30 години.
Нормално дека е стресно .. Ама вакцинацијата е докажано средство години наназад за превентирање заразни болести ... А ок ли е да пишуваш страшни информации од квази извори и да заплашуваш родители кои вакцинирале деца или сакаат да ги вакцинираат.. Сосема ми е јасно дека вие родителите многу различно ја сваќате оваа проблематика што е нормално ама не значи дека не можат и другите да дискутираат оти на некој начин сите на засега , вас родителите директно нас индиректно а за некое време и нас лично ќе не засегне... А за аутизмот гледам убедени стручнаци тука дека е од вакцините а веќе е и побиена таа теорија , дури и самиот научник и соработниците кои ја објавија се откажаа од неа , ама се уште има пребивања и сомнежи . А како му е на тој родител кој осеќа грижа на совест мислејки дека од вакцините боледува од аутизам а можел да го спречи ? а всушност ниту е докажано баш напротив А и за тука знам дека нема казни барем јас не сум слушнала , ама сите претпоставувам ја сваќате логиката за училиштата , не значи дека невакцинираното дете е заболено но е поголем ризик фактор за другите деца .
Еве упатство за Хепатит Б,па може да се прочитаат нус ефектите наведени од самиот производител.Ако побарате ќе ги најдете и за другите вакцини.Не успеав за ДТП да најдам. http://www.reglek.com.mk/dokumenti/upatstva/71_1.pdf п.с Незнам зошто тоа 1 на 10000 дози се смета за многу ретки,мене лично не ми е баш ретко на 10000. п.с.с Дали тоа во заградата rDNK,значи генетски модифицирана?
Верувај дека запознав многу родители кои не ги вакцинираат своите дечиња, а имам и врсници кои во времето на претходниот систем не биле вакцинирани ( повеќето се деца на лекари од тоа време ). Моето едно дете има примено само БСЖ, а другото ништо. На првото сестрата во породилиште брзински неприметно си ја заврши работата, и не успеавме да се супроставиме. Сега состојбата е далеку полесна, бидејќи дури и во породилиште можеш да одбиеш вакцина, а на породилното картонче само ќе запишат дека мајката одбива детето да се вакцинира, и толку е од процедурата. Сега, бебенцето е покрај тебе, и секако тука си цело време да го заштитиш. Во градинка исто се бориш, некаде повеќе некаде помалце, а некаде ич. Зависи од менталниот склоп на одговорните лица. Твое родителско право е да одбиеш вакцина, со закон загарантирано, а секако е твое родителско право детето да се запише во градинка, и иако има сугестии децата во градинка да имаат здравствена потврда со примени вакцини ( поред останатите информации ) едно е што лекарот мора да ја издаде како таква ( во која стои дека вакцини не се примени ) а со тоа градинката мора да те прими, а второ е што не смее да не те прими под ниеден услов, бидејки не постои правилник/закон кој стриктно вели дека детето нема да се прими ако не е вакцинирано. Притисок секаде има, повеќе помалце, или ич. Некои претат ( без основ па може да се сликаат ) некаде те убедуваат, некаде те прашуваат - знаете ли што правите...... и останати бла бла бла глупости, кои ако ги прашаш да ти одговорат прецизно на некои конкретни прашања во врска со опасностите од вакцините, ќутат како телиња. И тогаш коа ке се најдат у небрано, тогаш, ок, може да не го вакцинираш..... Во училиште напоменувам дека НЕМА НИКАКОВ ПРОБЛЕМ ЗА УПИС, со оглед дека медицинската потврда од диспанзер, во која стои здравствената состојба на детето, слободно графите за вакцини можат да се празни, и училиштето не прави никаков проблем. При школските имунизации, се жртвува денот коа доаѓаат на систематски прегледи и се потпишиуваш во нивната евидентна тетратка дека не се сложуваш да се вакцинира, или едноставно не го пушташ детето тој ден во школо. Поблага варијанта, ако сакаш да лажеш е дека детето ти е болно или алергично на состојките од вакцинита.... - тоа го праат воглавном сите родители кои знам дека не ги вакцинираат децата, а го прават тоа ќутенката. СФРЈ - да, убава земја, која ја памтам по мноооогу убави работи. Баш пред некој ден разбрав дека Песната Милена од Нови Фосили, е направена по една Македонка од Неготино, која се викала Милена. Нејсе, Југославија била дефинитивно највакцинирана нација во Европа, за светот не знам. Како последица на поранешниот едноумен политички систем кај голем дел на населението преовладува и уверувањето дека друг, поточно дека државата е таа која се грижи за неговото лично здравје, и како сосем нормална ја смета праксата државата како најмеродавна да ја регулира на законски начин областа на превентивата и вакцинациите како нејзин фундаментален сегмент. Ова особено и бидејќи за граѓанинот тоа е бесплатно. Како резулатат на таквото едноумие, промовирано од здравствените власти на Државата, на јавноста и се пласираат само афирмативни информации но не и вистински објективни информации околу негативните аспекти на имунизацијата. Молам да ја видите комплетната инфомрација за ова http://www.ekosvest.com.mk/images/publikacii/mercury_vaccines_mk.pdf Сме биле вакцинирани, и што ни фали ? Па тие што одат вертикално по улиците, засега ништо, осем темпирани бомби со автоимуни заболувања, експанзија на дијабет и нервни дисордери, еден куп глупости и болештини, нарушено здравје ( пак назад до Холандската студија ). Не значи дека ако не ги гледате болните и умрените од вакцина дека нема последици од нив. Примерот на мајките тука со поствакцинални болести за жал не се единствени, туку ги има секаде околу вас...... Далеку биле помали нус ефектите од вакцините одколку последиците од болестите ? Пффффф Кажи го тоа на мајките ( и нивните фамилии секако кој секој ден се борат ) на децата со поствакцинални болести. Вакцинираш за болести кои не постојат ( пак не поради вакцинацијата ) зада добиеш катастрофални болести, кои можат делумно да се третираат со медикаменти, а последиците се трајни, со трајни нарушувања за еден нормален живот. Јас не сум убедил во штетноста на вакцините ? Па ако свртиш глава и оставиш се на доблеста на докторите, така е можеби најлесно. Јас не сакам да убедувам, сакам да информирам, и тоа го правам со мнооооооогу релевантни податоци, дадени, токму од доблесни доктори и имунолози. Такво убедување имала и Мејо од форумот, ама ете, кај нејзе, удрил “гром у коприве“. Она отворено зборува за тоа, а повеќето други не сакаат да зборуваат, состојбата веќе е случена, што ако зборам, детето нема да се врати или среди.... И дајте да не се лажеме дека квалитетот на вакцините влијае во намалувањето на последиците од вакцините. СИТЕ вакцини се со последици, без исклучок. Токму студиите за неучинковитоста и опасноста од вакцините се правени на тие „добрите“. Резултатите се лоши, многу лоши по здравјето на популацијата. Уште еднаш, не плашам со ништо никого, јас само информирам. Фактите плашат, ама се тоа, не е ништо, ако имате доволно желба, храброст и самосвест, да си донесете лична одлука по прашање на вакцинацијата, што е нормална стандардна работа во некои земји од Светот, каде одлуката е исклучиво на родителот ( Пази богати, таму родителите се попаметни од докторите, па државата им дозволува они да одлучат ). И да, ќе заборавев, уште еднаш. Во Македонија, ако родителот јасно ( писмено или усмено сеедно ) го искаже својот став дека не сака да го вакцинира своето дете, НЕМА НИКАКВИ ПРАВНИ ПОСЛЕДИЦИ ! Постои поголем ризик фактор за другите деца ? Те молам објасни ми како ?
До Експерт Мила, претпоставувам дека не си родител, затоа и поинаку гледаш на некои работи. Верувај кога ќе станеш мајка поинаку ќе гледаш на овие работи и на се воопшто во животот. Еве ние со сопругот се потсетивме на поголемиот син (сега веќе 11 год.) кога беше мал и кога ќе се искашлаше ние веднаш трчавме и двајцата кај него за да видиме што се случува, зошто кашла (најчесто без причина) и кога научи зошто трчаме, после намерно кашлаше и се смееше. Нечесто навечер кога ќе се успиеше сум проверувала дали дише. Мислам дека многу родители би се согласиле со мене дека и тие истото го правеле или го прават од грижа за своите најмили. Да не набројувам и многу други работи од кои и стравот од вакцинација со вакцини со сомнителен квалитет. Еве за ДТП http://us.gsk.com/products/assets/us_infanrix.pdf