Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Discussion in 'Бебе' started by bebaa, Jun 9, 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

759 vote(s)
    76.2%
  2. Против

237 vote(s)
    23.8%
  1. expert

expert Истакнат член

@yarre
    Здраво yarre, пак јас. Немав намера да ти одговорам, ама прочитав дека си имал деца кои намерно не си ги вакцинирал.
    Мислам дека расчистивме со Холандската „студија“. Тоа не е студија, туку анкета која има сериозни недостатоци во методологијата. Јас ете признавам дека немам врска од медицина, ама статистиката е дел од моите студии и можам да се дрзнам да ги оспорам ваквите податоци како основа на дискусии кои задираат во безбедноста и здравјето на луѓето.
    Од каде знаеш дека големата инциденца останатите болести кои ги наброја се последица на вакцините? Од каде знаеш? Јас не знам која е твојата професија, се сомневам дека си медицински работник, ама какви податоци имаш ти за да тврдиш дека овие автоимуни и останати болести се последица на вакцините? Ете истото го тврдеа и со аутизмот како последица на живата, па сите истражувања потоа потврдија дека аутизмот не е последица на вакцините.
    Да, далеку помали се нус ефектите на вакцините од последиците од болестите против кои се даваат.
    Болестите не постојат токму заради вакцините и иронично е што во вакцинирано општество стапката на нус ефекти на вакцините е повисока од стапката на последици од болестите токму заради ефективноста вакцините и тој факт дозволува да се појави слика непотребност од вакцини.
    Но не заборавај, твојата одлука да не ги вакцинираш твоите деца се должи на безбедната околина која дава стапката од над 90% вакцинираност и тоа твојата постапка ја прави морална неодговорна и лицемерна.
    Реков и поназад, ти немаш никаква потреба да убедуваш. Логичната позиција би била лекарите и научниците да те убедат тебе дека вакцините се ефективни и безбедни.
    Но, ти ги отфрлаш сите податоци кои ти се понудени и ти се достапни. Ти се расправаш, и сакаш луѓето да се согласат со тебе, не бараш информирање, туку потврда на твојот начин на гледање на работите. Тоа е доказ дека ставот не ти е основан на здрави аргументи, туку на пристрасни квази податоци.
    Да, децата кои се кандидати за вакцинирање, а не се вакцинирани претставуваат ризик фактор за околината, а и за себе.
    Овие деца се ризик за оние кои не можат да се вакцинираат заради некоја официјална причина и за бебињата на кои не им дошол календарот за вакцинирање. И ваквите невакцинирани деца се носители и причинители на избувнувањата на заразни болести во последно време.

mimiiiii likes this.
  2. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

Како можам да ти кажам случај каде што е излечен аутизмот?? Лиценцираните "доктори" не знаат вирус што е, не па аутизам да лечат. Всушност аутизмот не е нешто што треба да се лечи во вистинска смисла, туку потребна е само правилна детоксификација.

Најголемите доктори? Не пости такво нешто. На човечкиот организам не му требаат доктори. На нас не ни требаат ни доктори, ни лекови, ни третмани, ни вакцини, ни ништо. Ние сме совршена форма на живот. А тоа што на луѓето им се испрани мозоците е друг муабет.

ikame and DeMelo like this.
  3. expert

expert Истакнат член

Ова не е тема за аутизам, ама ова што го кажуваш ми личи на тие квази лекарите кои нудат зеолит, сода или не знам што. Најмногу ова ми личи на таа шарлатанката „докторката“ Велков. Јас имам одено на предавања кај неа заради тежок случај што го имавме. Замисли се дрзна да ни препорачува сода и да гледаме во сонцето. Гледам дека многу е активна со некои предавања и со групите на фејсбук, исто е многу активна и во борбата против вакцините. Се надевам дека нема лиценца да биде општ лекар во Србија или во Кувајт или каде и да живее затоа што е медицински неписмена.
    За аутизмот постојат официјални терапии кои кај нас не се достапни и затоа луѓето се лажат по вакви биоенергетичари и неписмени лечители.
    Овие тврдат дека аутизмот се лечи со детоксификација, ама тоа не е воопшто точно.

Тие што имаат пари ќе си ги купуваат лековите кои се доста делотворни, а тие што немаат ќе се лажат кај вакви квази лекари. Дури и мислам дека на ваквите шарлатани им се дозволува да работат затоа што во спротивно државата треба да купува скапи лекови кои функционираат.

4. Eagleeye

Eagleeye Истакнат член

За аутизмот само одговорив на Славица999 што ме цитираше. А ако не знаеш дека аутизмот е последица на вакцините, односно на живата во вакцините, те молам научи да користиш интернет.
    Ниту ја знам, ниту ја познавам таа Велкова, и не сакам некој да ме споредува со доктори. Не сум доктор а не ни сакам да бидам.

5. expert

expert Истакнат член

Точно, не знам дека аутизмот е последица на вакцините, бидејќи истражувањата покажуваат дека не е.
    Не те споредив со доктори, туку ти кажав кои се тие кои препорачуваат детоксификација како терапија за аутизам.

6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Yarre ти очигледно си убеден дека вакцините се дело на ѓаволот од ништо не штитат а науката го тврди спротивното немам намера да те убедувам ни да дискутирам со некој кој не ни сака да размисли дали постои друга опција ...

Ама не ми се веруваше дека некој ќе побара одговор на логичко прашање ,дете кое не е имунизирано автоматски е изложено на опасни заразни болести , сега ти ќе сакаш да ме убедиш дека не штитат вакцините ама тука ќе треба да одиме против здрав разум и логика . Затоа не сакам да ме реплицираш бидејки ти не сакаш да прочиташ нешто што е спротивно на твојата одлука .. :hai:

Ама еве ќе ти постирам по некој линк кој знам дека ќе го отфрлиш без да го прочиташ ама ете може на некој друг ќе се најде .

http://www.livescience.com/8948-myths-fuel-dangerous-decisions-vaccinate-children.html

http://www.whyichoose.org/notvaccinating.html

http://www.vaccinateyourbaby.org/why/index.cfm

http://www.vaccines.com/why-vaccinate.cfm

http://www.historyofvaccines.org/content/articles/why-vaccinate

7. yarre

yarre Популарен член

Така ги таргетираш темите, па пишуваш во оние само со зголемена активност ? :lol:

Експерт ( Ова е само ник или пуста желба ) ?

Мислам дека е глупост што неколку пати повторуваш дека Холандската студија не ти докажала ништо. Ок, ако излезеш "outside the box" верувам ќе ти покаже. Ако не, и понатаму ќе го вртиш истиот муабет, и ке пишуваш во темата кога “ќе приметиш зголемена активност“
    Јас состојбите со вакцините ги пручувам веќе 7-8 години наназад, и верувам дека состојбата со вакцинацијата ја познавам многу повеќе, од тебе на пример, и со оглед дека немам лекарски вел на главата, можам отворено да зборувам во името на оние, кои им било страв да прозборат.

Секако, парцијално разговараш со мене, во дел што ти одговара, и дури и самостојно констатираш, дека во множина, yarre не не убедил. Пак, јас не убедувам, јас информирам, а инаку, верувам дека секој кој сака нешто да напише, тоа го праи во свое име, не му треба форумски адвокат ;)

Околу стручноста за вакцините, одговори ми зошто во Германија, мајките сами одлучуваат дали ќе ги вакцинираат своите деца ? Дали нашите мајки се помалку стручни ? Зошто тоа право да го немаат легално Макеодонските Мајки ? Зошто во Македонија вакцинте се задолжителни, а НИКОЈ не одговара за невакцинирање, иако случаите ( ете како мојот ) се евидентирани секаде во системот? Знаеш зошто ? Затоа што се сведува на заплашување, а нема правен основ да побие одлука на родител.

Јас не морам да сум Лекар, или стручњак во професијата, и со тоа да бидам спречен и да се информирам, и секако донесам одлука. Дури ми е и полесно од докторите, кои страв им е јавно да зуцнат против вакцините, а тајно, не ги вакцинираат своите деца.

Аутизам и Вакцини......
    Нема врска само ако си во зимски сон, и не гледаш и не се информираш. Погледни го бројот на одштети од Америчката FDA за деца со докажан аутизам после вакцинација, па можеби, можеби твоето размислување ќе излезе надвор од кутијата.

Битен момент е следен:

Болестите за кои се вакцинира, НЕ СЕ ЖИВОТОЗАГРОЗУВАЧКИ, и се третираат со стандардни медицински медикаменти, без никакви понатамошни последици, осим Полио, кое ете го нема 30 години во МК ( ако е точна констатацијата дека се или ќе се укинува многу ме радува ) Полио, за кое токму последните случаи во Хрватска ( таму се евидентира веројатно подоблесно ) се резултат на самата вакцинација.

И до што доаѓаме ? Земи го кантарот, и мери..... Од една страна вакцини за болести кои не постојат, или лесно се третираат од стандардни медикаменти и од друга страна ДОКАЖАНИ СЛУЧАИ НА ПОСТВАКЦИНАЛНИ БОЛЕСТИ, од кои само неколку имаш во темава.

Безбедна Околина? Знаеш ли дека периодот после вакцинација на пример во училиште е токму периодот кој е опасен за невакцинираните деца, од вакцинираните ? Бидејки сите вакцинирани дечиња се носители на вирусите, примени од вакцините.
    Неодговорна и Лицемерна постапка ? Кон кого ? Па нели вакцината ги штити вакцинираните, што може моето дете да наштети на вакцинираното?
    И да, каква е постапката на родителот кој постапил “Одговорно и нелицемерно“, па детето му е дијагностицирано со поствакцинален УЖАС ?

Ајде еве и тебе те замолувам да ми објасниш во една практична слика - Како ? Овде само изнесуваш став, без да го објасниш.

Другата опција беше единствената опција за мене порано. Оној стандарден фетиш за вакцините, дека се најдобри, и дека праат се супер, и дека треба да се примаат редовно, и дека поради нив болестите биле искоренети. Јас дојдов до првата опција, а се повеќе родители доаѓаат исто така. Како и ти, сите “оние што не ги вакцинираат своите деца“ мислат најдобро за нив, само низ една друга призма на размислување, неоптеретено со догматскиот став кој е граден години и години, и толку треба да се смени.

Здрав разум и логика ? Па токму тоа е здравиот разум и логика. Вакцинираш за болести кои се смешка за третман, а заради тоа добиваш автоимуни заболувања, разни нервни, и телесни дисордери.......

Ги гледам линковите, супер се! Сурфни на корпоративен сајт на фармаколошки гигант, и кажи ми каде ги пишува на пример неистражените работи за некоја вакцина. Такви се сите овие линкови. До кога ке ја лажат популацијата дека болестите ги нема поради вакцините ? Секое продолжување на митот дека вакцините штитат и превенираат, само ги полнат нивните џебови со купишта пари.....

DeMelo likes this.
  8. expert

expert Истакнат член

@yarre
    Секоја чест што толку си ангажиран во проучувањето на материјата и грижата кон здравјето на твоите деца. Но, ако твоите проучувања и ставови се изградени врз аргументите кои ги понуди овде, морам да ти кажам дека проучувањето го спроведуваш на погрешен начин.
    Ако сакаш да проучуваш правилно и да донесеш правилна одлука нема податоците да ги бараш од страница како whale.to, туку од релевантни извори, нема статистиките да ги бараш од некоја сомнителна студија која не нуди ни методологија, ни дискусија, туку од исправни методолошки истражувања.
    Затоа што Германија е федерација и управувањето од еден централен орган се смета за укинување на регионални слободи, затоа се остава автономија во одлучувањето за вакцинирање на секој регион и лекар поединечно, а централниот здравствен систем може само да препорачува календар на имунизација. Друга главна причина е што здравствениот систем и финансирањето е понакво од кај нас. Вакцините не ги покрива државата, туку осигурителните фондови.
    Замисли, приватните осигурителни фондови плаќаат за вакцините, а се уште не ги нашле податоците кои ги имаш ти за да речат дека нема потреба да плаќаат за вакцини бидејќи се неефикасни.

Тоа што никој не побарал одговорност од тебе не го гледај како победа. Навистина, можеби нема никаква правна алатка за гонење на неодговорните родители, и на крајот воопшто не ни треба да има задолжителна имунизација бидејќи со тоа се укинуваат слободи на поединецот, ама тоа се прави со поголемо добро и отсекогаш тоа било контроверзно и здравствениот систем отсекогаш имал проблеми во балансирањето на здравјето на општеството и слободите на поединецот. Кога се воведувале вакцините за вариола вера и тогаш имало луѓе кои се бунеле против задолжитените вакцинации или инокулации, ама ако не биле тие вакцини, и ден денес немаше да биде ерадицирана таа болест и и ден денес ќе имаше епидемии од вариола вера.
    Тоа што не си лекар или стручњак само ти олеснува да имаш неточни ставови заради непознавање на материјата и немање одговорност во ширењето на тие погрешни информации.
    Си слушнал за Dunning-Kruger ефектот? Тоа е кога неквалификувани лица страдаат од илузорна супериорност, не се доволно квалификувани да сфатат дека погрешно ја оценуваат својата способност како повисока од просечната.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2 ... ger_effect
    Немој да мислиш дека релевантните научници не ги гледаат тие негативни ефекти од вакцините.
    Ама не знам дали ти ги гледаш очекуваните последици од болестите? Постои нешто што се вика бенефит.
    Навистина, малку грубо е што вака се изразив, ама тоа е единствениот начин да се гледа надвор од кутијата.
    Навистина, можеби е неетично да се даваат вакцини кои можат да предизвикаат несакани ефекти, колку и да се ретки тие. Ама уште повеќе неетично е да не се дава превентива за болести за кои се знае какви очекувани последици имаат.
    Прво за полиото, добро е што ја прифаќаш успешноста на вакцината и што прифаќаш дека го нема токму заради имунизацијата. Точно е дека има случаи од вакцината, и се очекуваат случаи од полио заради вакцината, и тоа 1 на 750.000 вакцини. Не е точно дека не се евидентира. Секоја парализа се евидентира и се земаат примероци од столица на бебето и на блиските за да се види дали е заради полио и се испраќа на испитување во Софија.
    Не е точно дека другите заболувања се така наивни како што сакаш да претставиш. Сите имаат некоја причина поради која се даваат вакцини, или специфичен третман нема, или имаат лоши последици, или имаат лош и долг тек на болеста и на оздравување.
    Сега не сакам да те заплашувам, како што велиш, и нема да пишувам бројки од инциденци и последици од болестите, можеш да најдеш секаде на интернет.
    Еве за тој што сака да се информира за сериознозноста на болестите против кои се вакцинира може тука да започне:
    http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/vpd-list.htm
    Ова мислам дека не е точно. Те молам дај ми извор од каде го имаш ова прочитано. Вакцинираните деца не го шират вирусот од вакцината.
    Неодговорно прво кон твоето дете затоа што бидејќи е невакцинирано има поголема веројатност да го префати заразното заболување.
    Следно неодговорно кон бебињата на кои се уште не им дошло времето за вакцинирање и кои имаат поголема веројатност да префатат од твоето дете.
    После неодговорно кон оние кои не се кандидати за вакцинирање и кои исто се изложени на зголемен ризик.
    И најпосле неодговорно кон општеството заради тоа што со невакцинирање го намалуваш општиот имунитет и се зголемува веројатноста од избувнување на епидемија.
    Кога има висока стапка на вакцинирани или имуни не постои ендемична трансмисија на болеста. Значи во општеството нема случаи за да се пренесува и за да опстојува во населението. Но кога се намалува општиот имунитет со секој кој не е вакциниран се зголемува веројатноста за носење на болеста и нејзина трансмисија. Се пренесува на сите слаби места, останати невакцинирани и слабо имуни и се создава епидемија.
    Зарем некој сака да има „поствакцинален ужас“? Тоа се несакани ефекти. Никој лек не е без несакани ефекти.
    Дали ти ќе го извадиш каишот од колата затоа што детето може да се повреди? И каишите може да предизвикаат штета при несреќа, но исто како и вакцините при епидемија, значително ја намалуваат веројатноста за штетн исход.
    Не, ти не гледаш никаква друга опција. Единствено што гледаш е безбедната средина која ја прават вакцините и лажната слика на безбедност заради општиот имунитет.
    И немој да гледаш низ призма, призмите ја прекршуваат светлината, а податоците и реалноста видени низ призма ја извртуваат вистината.
    Болестите воопшто не се смешка за третман, стоте дена на кашлица од пертусис која нема третман. Едно од три деца добива воспаление на тестиси од заушки за кои нема третман. Деца родени со малформации за кои нема третман заради рубела. Овие не се смешка.

Еве ова е недамнешно сеопфатно истражување за безбедноста и бенефитот од вакцините. Ако сакаш правилно да се информираш ќе прочиташ барем нешто од оваа релевантна студија и нема да веруваш на апологетски зборови од двете страни кои немаат тежина.
    http://www.iom.edu/Reports/2013/The-Chi ... afety.aspx

9. eva11

eva11 Популарен член

не сум многу упатена со ова со вакцините и сега за сега не коментирам и не изнесувам мои ставови сакам само нешто да ви напишам моето бебе бебе родено е пред време и со самото тоа му следувале прочистени вакцини да ги прими на детската клиника а нас никој ен не информира и тој си ги прими сите вакцини во нашиот град мислам ги прими бар до сега тиа што се ставија е сега за ревакцините не дозволувам да ги примаат не сум запознаена многу па ми е нејасно дали може некои компликации да настанат ако има примено вакцина а не и ревакцина ???

10. yarre

yarre Популарен член

Ајде прво да те опопменам, супер ти е овој риплај, ама, празен, ептен празен, иако во очи на јавноста одговорот е доста харизматеичен, кој како таков не располага со факти, кои директно ти ги барам да ги посочиш. Мојот видеокруг е мнооогу поголем од посочените сајтови, иако истите располагаат со конкретнифакти на кои никој не седнува да ги коментира. Да, whale.to имаат многу интелектуалци, кои слободни од догматски предрасуди збируваат за суштината на вакцините. Не е единствен. Методологиите се математички прецизни, и јасни како а и б. Јас не разбрав ниту еден аргумент против.

Добра прикаска, која нема реален ефект бидејки, правото на родителот за одлука, во билокоја варијанта е ПРАВО НА РОДИТЕЛОТ, и тука нема дискусија за фондови и препораки. ОДЛУКА НА РОДИТЕЛ е неприкосновено право во нормални демократски земји. Вакцините во Германија, ГИ ПОКРИВА ДРЖАВАТА, меѓутоа со одлуката на родителот ги пере рацете ако нешто му се случи на детето. Заради тоа стапката на вакцинирани деца во Германија во 2010 година е 17%.

Победа ? Победа е родителите кои се соменеваат во вакцинацијата да знаат дека, тоа не е нешто за кое што одговараат правно или билокако на друг начин. Досега сите мислеа дека ако не го вакцинираат своето дете, дека државата ќе ги гони правно за тоа, а излегува дека државата нема законски аргумет за тоа осем, да ги плаши.
    Уште еднаш, нема доказ дека некоја конкрентна лесно излечива болест за која што догматски се вакцинра ја нема поради вакицната, поради ФАКТОТ ДЕКА ВАКЦИНАТА ПОЧНАЛА ДА СЕ СПРОВЕДУВА КОГА БОЛЕСТА ЈА СНЕМУВАЛО.

1. - Бенефит ? Аутизам и поствакцинални болести. Еве ги луѓето тука се на форум
    2. - Превентива ? За стандарно медикаментно излечиви болести ?

Полиото е најдобар пример на НЕУЧИНКОВИТОСТА на вакицната, токму поради примерите на поседните случаи на полио во СФРЈ, каде полиото се појавува поради самата вакцина ( дури и постарата сестричка го добива, која е во контакт со братчето на кое му менува пелени, неделата после вакцинација )

Те молам дај ми еден пример на ненаивна болест за која што се вакцинира, а нема соодветен третман кој се применува ете, и на вакцинирано и на невакцинирано дете, со оглед дека нема реални индиции дека детето нема да ја фати болеста, ако е вакцинирано. ( Вакцината е да те потсетам, опција демек да детето полесно ја прележи болеста ако ја добие а не е да не ја добие ) . А сите болести за кои се вакцинра се смешка во однос за производот од болести кои ги прави вакцината.

И дај те молам заплаши ме, со последиците, и секако доказите, дека вакцините ги спречиле болестите, токму тоа цело време го барам.

Сестричката со полио од изметот на вакцинирано братче.....

1. Не е точно, бидејки согласно стандардите на вакцинација, вакцината не превенира болест туку помага да полесно се помине ако се добие ( Во стандарднава прикаска ич не се слагам ама тебе како заговорник, ти ја посочувам, бидејки, ако си за вакцинација, треба да го знеш стереотипот )

2. Немаат, бидјки вакцината не е гаранција дека детето нема да ја задобие болеста

3. Не ти ги разбирам кандидатите за вакцинрање :lol:

4. Општеството ? Општ имунитет ? Што има да се секираат оние имунизираните ако имунизацијата помага ? Епидемија ? Ајде бре, прашај ги мајките со деца поствакцинален аутизам, како реагираат на смешни епидемии на заушки

Несакани ефекти? Абре тоа е ноќна мора на родителите на деца со последици од вакцини. Ниту ретки, најмалку лесни. Сигурен сум дека не сакаш НИКОГАШ да ја дознаеш нивната ДОЖИВОТНА БОРБА.

Нема друга опција. Вакцините неможат да ја направат средината безбедна, бидејки тие настануваат кога болесите не постојат, или се во изумирање. Општ имунитет е одлична работа, ама не е поради вакцините и практично не можат да бидат.

Вистината за вакцините, е токму она што за нив нема контра аргумент. Согледувајќи ги состојбите кај нас и нашата околина, како и се другото, и во овој сегмент заостануваме. Примерите од Словенија и Хрватска, каде овие полемики се веќе завршени многу јасно го покажуваат ова.

Мојата искреност кон ова прашање, е токму желбата за информираност на младите родители, да знаат дека самостојно ( како секој е%ен германец ) можат да ја донесат одлуката, било за вакцина, или против, и да знаат дека оние сами си одлучуваат за состојбата на здравјето на своето најмило. Одлуката дали детето ке се вакцинира или не МОРА да биде одлука на родителот, како во секоја нормална демократска држава ( Америка не е таква да не се лажеме ).

Од мојот личен јавен пример, се докажува дека одлуката на родителот нема правни заврзлами. Јас како родител, немам добивка, од тоа како некој родител ке добие ако детето не го вакцинира. Ама сакам да знае дека ако одлучи против вакцинација, дека нема да има никаков проблем. Субјективно ( а и објективно ) сметам дека на детето ќе подари еден поубав, еден далеку поздрав живот. И да се радувам, кога ке сретнам детенце кое не е вакцинрано, од срце и од душа знам дека тоа детенце не е оптеретено со 50 годишна инквизиторкска вакцинација, и без можности за идиотски новопечени болести кои ДА, дефинитивно се поради таа пуста стереотипна имунизација.

Јас немам добивка од дискусијава која што ја водиме. Прашај се кој има.....

Идиотизмот на вакцинацијата е што не секој педијатар во МК знае дека дете родено порано НЕ СМЕЕ ДА ПРИМА вакцини стандарндно како и секое друго дете ( ова е по правилото на стереотипната имунизација )
    За такви деца во други држави се води посебен систем на одложена имунизација. Ова го знам по моето дете кое исто е родено порано, ама благодарејќи на ревносната педијатарка, првите имунизации беа одложение во целост, зада покасно во потполност ги откачиме.

Да, во детската клиника се спроведува имунизација со “прочистени вакцини“, за кои ке родиш мечка да стасаш до нив, истите се од кинеско производство ( нели тендер, мора да е најефтино ) за да на крајот разбереш дека се “исто с%ање друго паковање“

Мој искрен совет е да размислиш за продолжување на вакцинирањето.

11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Yarre зошто мислиш дека докторите кај нас имаат придобивки од вакцините или се плашат ?
    Персоналот од вакцинација знаеш ли што велат кога некој не се вакцинира -помалку работа :D
    Од што се заплашени докторите ? Извини ама зборуваш од памет ...
    А дека не ги вакцинирале децата и тука си грешка многу ...
    И што тоа лекарите имат превез и не гледаат , немој ти се молам , со години се посветени на проучување на човечкото тело ама ти си постручен нели . Ако баш те интересира нашите лекари ни добиваат ни губат до одлуката на некој родител да не го вакцинира своето дете , и колку си навлезен во теоријата на заговор... Зар мислиш дека во нашава земја на некој лекар тука му се заканува или му зависи нешто ако каже дали е вакцината лоша или не ?
    И за аутизамот дај префлете се на соодветна тема и прочитајте дека живата веќе не е дел од вакцините а сепак бројките на заболените со аутизам не стивнуваат ..
    И не се држете на теории кои целата научна заедница ги отфрла дури и тие што први ја објавиле се откажале од неа ..

http://autism.about.com/od/whatisautism/p/autismcauses.htm

12. expert

expert Истакнат член

@yarre
    Јас глава сечам ако ги читаш долгите одговори кои ги пишував. Верувам дека само површно поминуваш по текстот за да видиш што да одговориш не земајќи во предвид што е суштината на напишаното.
    Јас во ниеден момент не помислив да сменам мислење кај тебе, ама очекувам дека на другата страна има разумна личност која барем ќе го евалуира ако не напишаното од мене, барем линковите кои ти ги давам, особено тој последниот линк со неодамнешната сеопфатна студија.
    Сајтовите од твојот видокруг, како што велиш, изобилуваат од неточни и извртени факти, недоволно стручни ставови кои ти ги почитуваш само заради тоа што ти го потврдуваат претходно донесениот став.
    Знаеш дека став се донесува врз податоци и точни информации, а не е бараат информации за да го потврдат ставот кој претходно е формиран.
    Тоа е разликата меѓу рационално и нерационално размислување. И не е точно дека никој не ги коментира податоците од „твоите омилени“ сајтови. Напротив, на интернет можеш да најдеш десетици врвни сајтови кои константно се занимаваат со науката и медицината и редовно објавуваат како „твоите“ сајтови ја извртуваат вистината.
    Еве, напоменав еден од најдобрите блогови за науката: http://scienceblogs.com/
    И особено овој поединечен блог: http://scienceblogs.com/insolence/

Методологиите кои ги понуди како доказ воопшто не се прецизни, а особено не се јасни. не ги разбра моите аргументи против затоа што не сакаш да ги разбереш.
    Ти дадов аргументи за табелите со смртност кои сакаше да ги претставиш како доказ дека болестите уште претходно почнале да се намалуваат. Смртноста е само еден аспект, зошто не ги прифати табелите за морбидитет и инциденците за последиците од болестите?
    Ти дадов аргумент за фамозната Холандска „студија“ која всушност е селектирана анкета и не нуди никакви податоци за методологијата, и плус се изведува во генерации и околина кои имаат висока вакцинираност па не може да се видат ефектите на болестите против кои се вакцинира.

Грубо е што вака ќе се изразам, ама заради таквите родители како тебе вакцините се задолжителни. Се разбира, најдобро за личните слободи на поединецот би било кога и вакцините исто како секоја друга медицинска терапија би била препорачана, а не задолжителна. Но тука се испречуваат други проблеми, а тие се благосостојбата и здравјето на општеството. Каде ќе е крајот ако заради безбедната околина од висока вакцинација, секој ќе сака да ја прескокне вакцината и несаканите ефекти од неа? Нема да има никаква полезност затоа што еден од начините на кои вакцините делуваат е и преку високиот општ имунитет.
    Дали знаеш дека има случаи кога родители заради разни причини, на пример заради религијата, Јеховините Сведоци одбиваат трансфузија на крв на своето дете и со тоа го загрозуваат животот на своето дете.
    Каква слобода ти ќе им дадеш на тие родители? Дали знаеш дека има повеќе случаи на судска одлука за небрежност кога родители Јеховини сведоци одбиле трансфузија, судот одлучил дека со тоа го загрозиле животот на своето дете.
    Да, трансфузија не се споредува со вакцина, ама заради релевантни податоци кои ги покажуваат ефективноста на вакцините во превенција, ништо чудно да може да се искористат тие податоци како основа за судска одлука за загрозување на животот на детето заради невакцинирање.

И не е точно дека државата ги покрива вакцините во Германија. 90% од вакцините ги покриваат приватните осигурителни фондови. А 10% самите кои сакаат да се вакцинираат.
    Еве пдф документ за политиката на вакцинирање во Германија.
    venice.cineca.org/documents/germany_ip.pdf
    Воопшто не е точно дека нема податоци. Има многу податоци кои ги докажуваат успешноста на вакцините во спречувањето на епидемиите и во ерадицирањето на болестите. Се разбира глупаво е да се дискутира за сите вакцини на купче. Сите имаат различна ефективност и ефикасност, ама најочигледно е ерадицираната Вариола вера и полиото кое е пред ерадицирање.
    Еве податоци за ефективноста на вакцините:
    Еве линк ако не се гледа цела слика
    http://www.epmonthly.com/whitecoat/wp-c ... veness.jpg

И не е точно дека вакцинацијата почнала да се спроведува кога болеста почнала да ја снемува.
    Аман, ти кажав дека тоа се само смртните случаи кои го покажуваат тоа, и тие ја покажуваат ефективноста на медицина.
    Ама зошто не ги погледнеш табелите за инциденца и морбидитет, односно за случаи кои воопшто не почнале да се намалуваат пред да се воведат вакцините.
    Еве уште еден извор со неколку табели и со неколку објаснувања.
    http://www.drwile.com/lnkpages/render.asp?vac_effective
    Да, вакцините имаа огромен бенефит. Те прашав, дали ќе го извадиш каишот од колата затоа што детето може да се повреди?
    Да, превентива за тешки заразни болести кои немаат стандардна терапија, може само симтоматски да се третираат и имаат страшни последици.
    А што сакаше ти? Да не се дава вакцината за полио и да има многу повеќе случаи на полио?
    „Учинковитоста“ на вакцината не се гледа само од тоа колку несакани ефекти предизвикала, туку и од тоа колку болести и смртни случаи ПРЕВЕНИРАЛА.
    Имаш видено случај на дифтерија? Верувам дека немаш видено, и тоа заради вакцините.
    Сликите се во спојлер затоа што се работи за вознемирувачки фотографии.
    Еве како изгледа дифтерија:
    Е сега замисли илјадници вакви случаи.
    Ова се случаи на конгенитален рубела синдром:
    Исто и од ова замисли илјадници случаи.
    Не сакам да ставам повеќе вакви вознемирувачки фотографии, ако некој сака да се увери во тежината на заболувањата може слободно да си побара на интернет.
    Според стандардите на вакцините, тие го подобруваат имуниот одговор на организмот за одредени болести за да при контакт со тој агент телото одговори со имун одговор кој би го уништил микроорганизмот без да предизвика болест. Ако тоа не е превенирање на болест, не знам што е.
    Вакцината значително ја намалува веројатноста детето да ја добие болеста.
    Да, општ имунитет. Така вакцините превенираат епидемии, со општ имунитет. Секој невакциниран случај го намалува оптиот имунитет и со тоа претставува ризик за појава на епидемија.
    А ти прашај ги мајката на дете кое има менигитис од заушки, мајка на дете кое е стерилно заради заушки, жена која имала спонтан абортус заради заушки во првите три месеци, мајка на слепо и глуво дете кое има рубела синдром. Ако нема вакцини овие мајки ќе се далеку побројни од мајките на деца со докажаните несакани ефекти на вакцините.
    Значи се мразам што ме натера да ги напишам овие зборови погоре, ама тоа ти го започна користејќи емотивни случаи за да го оправдаш неодговорното неваквинирање на твоето дете во генерации со над 90 проценти вакцинираност.
    Пак истото, колку пати да напомнам дека болестите не исчезнале пред да се воведат вакцините, последиците од заразните болести исто така не изчезнале пред да се воведат вакцините.
    Вакцините ја прават средината безбедна со тоа што превенираат епидемии, и со тоа дозволуваат здравствениот систем да се ориентира кон другите заболувања. Затоа може да се препознае аутизам, затоа што децата не се оптоварени со заразните болести и може да се опсервираат за останатите болести.
    Ќе бидеш искрен ако си признаеш дека целата оваа хајка против вакцините ти е за да си се оправдаш за невакцинирањето на своето дете во генерации со над 90 проценти вакцинираност и да избегаш од одговорноста која ја носи тој чин. А ако сакаш правилно да ги информираш младите родители нема да шириш неточни податоци, лажни студии и погрешни статистики.
    Да, и јас сум за одлука, ама одлука под разум и правилни податоци, а не извртена реалност.

mimiiiii likes this.
  13. yarre

yarre Популарен член

@ mimiiiiiiiiiiiiiii ( ме мрзеше да бројам, па испаднаа колку што држев :D )

Ајде по ред.

За вакцините имаат инструкција од државата за што поголем процент на вакцинираност. Исто како во претходниот систем. Таква инструкција за притисок врз родител нема во Германија. Ако само зуцнат контра вакцините, готови се, ги изеде државата која им е работодавач. За ова имам разговарано со еден педијатар.

Не сум грешка, да има родители кои не ги вакцинираат децата, се повеќе и повеќе осознавајки за онаа друга страна на медаљата. Рестото ти го објаснив погоре плус една чудна работа, а тоа е како нашите лекари никако не знаат да констатираат поствакцинален аутизам ( вакцини без жива во МК нема поради начинот на конзервација) па родителите на децата, одат во Љубљана или Белград, и каде не, да им ја соопштат дијагнозата. Мислиш дека нашите лекари не знаат да дијагностицираат поствакцинална болест ?
    Бројот на “освестени“ родители е се поголем и поголем во Македонија , иако е многу мал во однос на невакцинирани деца во една Словенија и Хрватска. Погледни ја само борбата на здруженија против вакцини, тие се светлосни години напред по ова прашање.

Аутизмот си е одличен показател на автоимуно заболување поттикнато од вакцините. Зарем мислиш дека производителите на вакцини, утре на насловна страна во Times ке објават она што го знаат ? Па НИКОЈ на планетава нема да им ги троши тие пусти вакцини, а они нема да кркаат пари у џеб. Ги заболе нив за аутизмот, тоа е уште еден случај кој бара медицински третман, и пак медикаменти и пак пари.....

Заговор? Лага што се повторува по стопати, стаунува вистина, и за жал тоа е, во генот наш е вградено дека вакцините се општополезни, па време и време треба да помине за будењето на светста, и размислувањето малку подалеку.

@ expert

Хелоу, па нели не ми реплицираш ? ;) Како лепо тоа само на мене ми реплицираш, а како со голем круг ги заобиколуваш мајките паталци, чии дечиња се со докажана поствакцинална болест, од ужасен карактер. Нејсе, ајде одимиме понатаму, гледаш јас се трудам на секоја твоја информација да дадам соодветен став, за разлика од твојата селективност во коментарите. Ама ок, нема везе.

Ги гледам и што да очекувам од ИОМ ? Непрофитна организација од спонзори чија главна цел е да истражува доколку населението почне да се буди од зимски сон, и да престане да вакцинира и одма пак да го врати во сонот. Следи го само линкот на парите....
    Со оглед дека Америка е една од највакцинраните нации во светот, каде задолжителноста варира од држава до држава, цели семејства се селат во либерланите држави, само да побегнат од инквизицијата на вакцините, цели здруженија на родители кои се помагаат меѓу себе по ова прашање. Нормално е и фармацијата да си го штити бизнсот, правејќи „невладини организации“ кои ке пејат песмички за вакцините, иако секако најлесно е да се влијае на политиката, па системот на мито одлично функционира ако задолжителноста остане. Во Америка, некој бутнал пари у џеб и замижал, ама за среќа на американците, има држави каде политичарите одбиле да бутнат у џеб, па тие држави се либерте за вакцините.

Инаку системот на Америка не се споредува со нашиот, бидејки, нашите политичари не стасале до таа лекција ( како онаа ПОлска министерка или Јапонскиот министер за здравство ) па теоријата дека вакцината е топ работа, стои во генетскиот код и кај нив, исто како кај тебе на пример.

На едно друго место на електронскиот простор, интересен беше превратот на родителите кои беа за целосна потполна вакцинација, но после краток период на истражувања и разговори зад завеса, престанаа со вакцинација, а за наредните дечиња целосно ја отфрлија. Потајно се надевам дека кога еден ден, ќе имаш бебуш во рацете, и кога ке одлучиш да не вакцинираш, доблесно барем во себе, ќе ми кажеш едно тивко благодарам, на оној глупиот се@ко од форумот, пред некоја година.

Се јави стручноста во тебе, да констатира дека сајтовите кои се презентираат изобилуваат со неточни и извртени факти. Хмм, ајде да видиме, што од тие сајтови го виде за неточно и извртено, вака ова е само една празна лична констатација.

Јас знам добро како се донесува став. Мојот став е донесен врз мноооогу истражување, и многу консултации. Поставени се десетици прашања на луѓе од стручната фела.

За тоа кој како коментира, веројатно е лично прашање, и неретко може да се најдат сајтови кои ја оспоруваат веродостојноста на тие кои јасно упатуваат причини против вакцинирање. Но проблемо, ама ајде дај ми еден од тие што ја коментираат веродостојноста, да кажат ова и ова не е така, а не само да дадат паушален одговор дека сајтовите не биле веродостојни.

И ајде пак да те потсетам, која е причината да има институции заговорници на вакцинација, и ентузијасти ( исто така со врвни имиња внатре ) кои ги даваат своите контра ставови. Следи го само мирисот на парите....

Ајде дај ми коментар на фрлениве линкови, мојата маленкост бара конкретна работа, каде ти со ова даваш став, па нека не те мрзи да издвоиш и ете преведеш она што сакаш да го изнесеш, или барем да го искоментираш, а не да ми кажеш, леле што се убави сајтоиве.....па нема ја да го барам у целиот сајт што си сакала да изнесеш.

Извини, Аргумент јас не видов, особено на премногу јасната студија. Коментар нема ни на примерите на поствакцинални заблувања овде на форумот, тие како да не посојат, тие се од друга планета, тоа не може да се случи кај мене.... нели ?

Абре експерту наш, прво да те корегирам, вакцините во Македонија ( да не збориме за други места ) се задолжителни. Оваа задолжителност е одличен термин за злоупотреба на популацијата, со систем на заплажување. За среќа успеавме да видиме дека “задолжителната“ вакцинација, паѓа на законското право на пациентот ( во случајов родител ) да ја одбие поради своја, или верска причина. Јас одбрав да тоа биде лична причина на пример . И сега каде се баба рогите кои те заплашуваат со известување за вакцинација, на кое е напишан член на закон кој не постои ?
    Благосоостојба на здравјето на општеството ? Прашај ги мајките тука со дечињата, како со нивните болни деца, допринеле на колективна благосостојба, вакцинирајки ги за обични болести кои редовно се третираат со стандардна медицинска терапија и со подеднаква успешност и кај вакцинирани и кај невакциниран.

Секој ке сака да ја прескокне вакцинацијата ? Па да, секој оној кој малце пробуричкал во главата и се консултирал и информирал, да, ке сака да ја прескокне, ама затоа постојат експерти како тебе, и сајтови кои ке се обидуваат, или да го спречат, или барем да го одложат будењето од зимскиот сон, по примерот што го даде погоре. Или како што прават, ќе произведуваат свински грипови и остало, за да го надополнат профитот, од оние кои одлучиле да не ги вакцинираат своите деца

Чекај малце, висок општ имунитет спомињаш. АКо се толку доблесни, ќе ја исклучат злогласната Полио ( детска парализа ) вакцина која ја нема најмалку 30 години во МК ( ајде да не вртам пак дека не е од вакцинацијата ).

Не ми е познато, ете фино што научувам нешто ново. Дали они се во право или не незнам, ама имаат законско право за одлуката. Овде друга ни е темата.

Јас имам конкретен случај на родители од кавадарци, за кои што мислам пишував, па така да и основниот суд во Велес, и Скопска Апелација, ги ослободила родителите од кривично гонење. Согласно моите извори, тоа е единствен случај на правно гонети родители за невакцинација, и ете и тој завршил во прилог на родителската одлука. Надлежните во Скопје ( труд и социјала ) не се ни трудат да гонат, со оглед дека им е познато законското право на родителот/пациентот.

Ајде во твојот пдф, преведи ја точно првата реченица. Ако не знаеш, употреби Google Translate.

Графиконот е одличен, јас истиот ти го дадов во вид на графа. Таму е појасно, да видиш како делувала вакцината. Овде периодот “пред вакцинација’ не е маркиран од која до која година, што ја прави табелава, единствено убава слика за убедување дека вакцинацијата е потребна.

Ова е интересно со застрашувачките слики од нетретирана дифтерија. За разлика од нејзе, ( која ја нема ) прашај ги родителите кои во живо ја гледаат сликата на своите чеда, со поствакцинална болест. Дифтеријата ако се добие, се третира и нема никава последица. Како се третира поствакцинална болест за која нема лек ?

Каишот во колата не може да го повреди детето. Вакцината збрцана директно во крвта ( без палење на стандардните механизми на заштита ) итекако може, и ајде пак, конкретните примери од мајките на форумот.

Тешки заразни болести ?

- Се третираат со стандардна терапија, без последици. Ако воопшто настанат. Ако! ( веројатноста е далеку помала од војската на деца со автоимуни заболувања ) Овие болести како споменатата ти дифтерија не постојат

Овде имаш 2 констатации

1. Ова сеа ме работиш ? Ако не, ондак, ајде научи како се добива полио, и колку време не постои на просторите на балканов на пример, и на крај најди ги последните случаи на полио, и види како се добиени. Хинт Хрватска, хинт, 35 години....

2. Превенирала ? Доказ можеш да обезбедиш само ако успееш да најдеш еден ист организам што во исто време е и вакциниран и невакциниран.

Општ имунитет е една од долгоповторуваните невистини за вакцинацијата, зада на крај влезе во твојот ген на размислвње.
    Ајде да ги разгледаме на пример примерот со заушки ? Кога вакцината се дава, колку трае заштитата, и кога е опасното доба за машкото дете. Ајде ти разгледај па кажи ми.
    Каде беше превенција на вакцината, кога се појави епидемија на заушки пред извесно време во МК, каде како со нож беше преселчена бројката на вакцинрани 50 спрема 50, а заболени сите 100%
    Дали, вакцината против рубеола, ќе гарантира дека лицето нема да заболи ?

Леле која глупост е сеа ова ? Да оправдам невакцинирање на моето дете ? Јас моите деца можам утре да ги однесам на вакцинација. Ова е навреда на ставот за невакцинирање. Став кој постои во развиените земји. Став на родител, кој му сака најдобро на своето дете. Секако ова што го кажа е во твоја лична контрадикторност, од погоре, па ако јас ја почитувам Невакцинацијата, од прилог би ми било нели сите да се вакцинирани, па моите преку нив да ја имаат заштитата. ;)

Јас немам никаква намера да плашам никого. Тоа го покажав. Ти остани со својот стереотип на размислување во затворена кутија.

14. expert

expert Истакнат член

@yarre
    Некој човек кога отстрана ќе ги чита писанијава ќе си помисли којзнае колку е контроверзна дискусијата за вакцините. Ваква сложена дискусијата ја правиш ти заради твоите целосно неразумни тврдења дека вакцините немаат позитивни ефекти, само негативни и дека негативните ефекти натежнуваат над позитивните.
    Тоа е една сосема нерационална позиција која е многу ретка и во светот на антивакцинерите, обично ретки се тие кои ги тврдат овие работи, најчесто се заплашува за несаканите ефекти.
    Ама оваа позиција дека вакцините се неефективни е ретка, затоа што бројни се податоците за ефективноста на секоја вакцина.

Ама тоа покажува дека не си неморален како другите кои невакцинираат знаејќи ги и позитивните ефекти. Тоа значи дека те мачи фактот дека не си вакцинирал и таа неодговорна постапка сакаш да ја испереш, сакаш да си ја олеснеш душата и затоа спас бараш во некои податоци кои ќе ти го потврдат саканиот став и ќе си го оправдаш невакцинирањето како морален и исправен чин.

Не посакувам и сериозно се надевам дека твојата ќерка нема да добие рубела во првите три месеци од бременоста или пертусис во првите 10 години, магарешката кашлица е смртоносна кај децата до 10 години - ќе биде навистина голема штета.
    Среќна сум заради високата стапка на вакцинирани од над 95% и дека има голема шанса твоето дете да биде безбедно. Ама не дозволувај и следната генерација да падне во истата замка. Можеби се трудиш да го израснеш твоето дете во подобар свет, ама не дозволувај тоа да донесе дете во свет во кој се вратени сите епидемии кои досега се превенирани од вакцините.

Тоа е тоа. Не можам да ти турам со инка. Што имав податоци ти напишав. Кој сака да зне повеќе ќе се информира кај својот лекар или педијатар и од сигурни извори.

Еве уште еднаш ќе ги ставам линковите кои ми помогнаа повеќе и правилно да се информирам за ефективноста и безбедноста на вакцините.

Овој блог го пишува хирург и редовно става релевантни информации во врска со вакцините.
    http://scienceblogs.com/insolence/

Ова е студија од овој месец која е најсеопфатна студија досега за безбедноста на вакцините.
    Тука за даунлоад
    http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=13563

Ова е така наречена Зелена книга и содржи многу информации за вакцините. Издадена е од Националниот оддел за здравство на Велика Британија.
    http://immunisation.dh.gov.uk/gb-comple ... t-edition/

Мислам дека нема да враќам на yarre, ако издржам, затоа што сметам дека нема некои основни познавања за вакцините, а неговото инсистирање на истите податоци на кои сум дала одговор (кој не го прочитал или разбрал) и константната употреба на поединечни случаи за да предизвика емотивен одговор го сметам за безобразно.

Инаку сакам само да одговорам за податоците кои ги наведе за избувнувањето на епидемијата на заушки во Македонија пред неколку години. Се гледа дека не е правилно информиран, а ако беше можеше да направи навистина добра поента со тој случај.
    Еве линк од студијата за епидемијата. Му препорачувам да ја прочита цела за следен пат да користи релевантни податоци.
    http://www.eurosurveillance.org/ViewArt ... leId=19586

15. yarre

yarre Популарен член

Како и секогаш субјективна лична констатација со двапати изречена навреда, дотаму дека барам спас за мојата одлука. Те замолувам да ја почитуваш таа одлука и да не ме навредуваш. Ете колку си ја прочитала претходната порака.

Тие што знаат различно да размислуваат, добро ја разбираат целата дискусија, и се чудат како имам трпение со тебе. Барем таков фидбек добивам.

bebaa likes this.
  16. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Јас во ехперт гледам објективност , и се потруди да ни изнесе податоци линкови а ти сакал или не , си пристрасен и сосема е нормално ( барем мене ми е разбирливо ) само ќе ми простиш ама не гледам навреди од страна на експерт напротив дискутира со факти ...
    Или и ехперт е платена од фармацевстката индустрија :D
    Види Yaree никој не ти ја оспорува твојата одлука за разлика пак ти не престануваш да изнесуваш навреди за тие кои вакцинираат дека се слепи и неосвестени и неинформирани

Се лутиш ако некој те нападне за одлуката а ти се потсмеваш на родителите што вакцинираат и ги потценуваш дека не можат да пробуричкаат во главата и да се информираат.
    За лекарите сакав да ти одговорам
    Или те излажал педијатарот или ти нас , никакви инструкции немаат ( ова не го зборувам од памет ), само им даваат да потпишат изјави тие се морални исто како кога одбиваш медицинска нега , за да си ја превземеш сам одговорноста за можните последици. Нели хпв ја препорачуваше државата , мене 2 ца лекари ми имат кажано да не ја земам бидејки не е испитана ...
    А како еден лекар ќе зборува дека е нешто штетно ако сам верува во вакцините оти се докажале низ годините наназад како ефективни ..

Секако дека има родители што не вакцинираат но верувај распрашај се по лекари ќе видиш дека ги вакцинираат децата...
    Е сега за аутизот добро како ќе дијагностицираат " поствакцинален " аутизам такво нешто нема во медицинската литература и таква дијагноза не постои во медицината ,кажи ми каде е докажано дека аутизамот е предизвикан од вакцините (освен теории ) , не може никој да ти напише таква дијагноза не знам во Љубљана што прават , еве јас ќе ти кажам за наша познаничка која живее во Италија тамошните доктори поставиле дијагноза на девојчето аутизам и рекле дека причинителот не е познат на ова заболување .
    Причинител се вакцините или не се , а што со невакцинираните деца ? еднаш ми одговори дека мал број биле , доколку вакцините се причинители тогаш ќе бидат 0 .
    И во медицинските дневници се забележани случаи кои со симптомите и описите коинцидираат со аутизам а се пишувани годнини пред да се појават спорните вакцини ..
    А зошто лекарите соработници и тие што први ја објавиле оваа теорија се откажале од неа ? Ќе речеш ги платиле знам :D
    Никаде ама баш никаде не е докажано дека аутизмот е последица на вакцини и по таа логика не може така да се дијагностицира
    Иако не ме реплицираше мене ке спомнам , цело време зборуваш како биле болестите од кои штитат вакцините биле смешки , не дај боже да лечиш некои од тие смешки кои ги нарекуваш , не знам на кој не му се јасни бенефитите од вакцинирање . Сите зборуваат за несакани дејства а не негираат дека вакцините се корисни ,и мене тоа ми падна во очи дека ти си прв по форуми кој не верува дека вакцините имаат позитивни дејства тоа е научно докажано и потврдено со факти ,.. Имам впечаток дека ти се што е општоприфатено го сметаш за неточно

И препорака да не биде темава поле на пресметка вклучувајте се со ставови не мора на Yarre тајно да му давате фидбек :D , вака темава ќе ја загуби вредноста доколку двајца се докажуваат .

17. Mama25

Mama25 Популарен член

Составот на вакцините
    Strava i horor cjepiva
    Autor: Barbara Arbanas-Kovačević

Matrix World

Prošlo je samo 70 godina od Drugog svjetskog rata, a ludi znanstvenici iz tvrtki kao što su I. G. Farben, BASF, Hoechst i Dow i Bayer, koji su stvorili plinske komore i vršili testiranja raznih cjepiva, nisu nestali. U stvari, ti su ljudi otišli raditi za nove korporacije i farmaceutske tvrtke koje proizvode današnja cjepiva. Barem je desetak tih hladnokrvnih ubojica zaposleno nedugo nakon izlaska iz zatvora, samo 4 do 7 godina nakon suđenja u Nürnbergu gdje je utvrđena njihova krivnja i odgovornost za masovna ubojstva i porobljavanja.

Uz to, na kraju je Drugog svjetskog rata zgrada I.G. Farbena u Frankfurtu zaštićena od savezničkih bombardiranja. Zašto? I.G. Farben je bila FDA/CDC vrsta „farmaceutskog kraka“ Hitlerovog Četvrtog reicha, a obitelj Rockefeller je imala financijski interes za održavanje i kontrolu ovog carstva. Istraživanja su pokazala da je Hitler također mnogo ulagao u Merck i ostale farmaceutske tvrtke.

Fritz ter Meer, koji je proglašen krivim za porobljavanja i masovna ubojstva u Auschwitzu i koji je odslužio sedmogodišnju zatvorsku kaznu, postao je 1956.g predsjednik Uprave Bayera. Carl Krauch, izvršni član I. G. Farbena i šef Hitlerove vojne ekonomije je proglašen krivim za ista djela, a u zatvoru je boravio šest godina. Nakon izlaska je 1952.g postao predsjednik odbora BASF-a. Želite li još uvijek primiti cjepivo protiv gripe? Što kažete na jedno cijepljenje vašeg djeteta protiv HPV-a?

Cjepiva su danas dio ekonomskih i političkih planova. Želite li znati više o cjepivima prije nego što pristanete na ubrizgavanje nove bolesti protiv koje ne postoji lijek? Intrigira li vas zbog čega moderna medicina promovira cjepiva kao da je riječ o nekom obliku vjerskog fanatizma (lišenog svih znanstvenih misli)? Današnja cjepiva ne sadrže samo žive inačice bolesti koje NE ŽELIMO, nego također sadrže GMO, hormone zaraženih krava, svinja, kokoši i majmuna, neprovjerene virusne kombinacije (poput H1N1), aluminij, živu, emulgatore i križane bakterije dobivene od životinja. Koja su najotrovnija cjepiva današnjice?

Cjepivo protiv ospica (živo) koje je stvorio Merck. Daju se dvije injekcije: jedna u dobi od godine dana i druga u 4. godini života. Sadrži želatinu, sorbitol, natrij klorid, goveđi serum, protein jaja i ljudski albumin.

Cjepivo protiv zaušnjaka i ospica (živo) koje proizvodi Merck. Ubrizgava se u jednogodišnje dijete. Sadrži želatinu, sorbitol, natrij klorid, goveđi serum i ljudski albumin.

Cjepivo protiv polia, difterije i tetanusa: Između 2. i 6. godine života dobiva se pet injekcija uz preporučeno „pojačanje“ svakih 10 godina. Sadrži formaldehid, fenoksietanol i aluminijev fosfat.

DTaP, IPV, HBV i Hib (difterija, tetanus, polio, hepatitis B i H. influenca tipa B) daje se dojenčadi od 2. do 12. mjeseca života uz pojačanje manje od godine dana kasnije. Sadrži aluminijev hidroksid, formaldehid i goveđi serum.

Gardasil HPV, cjepivo protiv humanog papiloma virusa kojeg proizvodi Merck. Daje se djeci već u 9. godini kao zaštita protiv spolno prenosivih bolesti. Sadrži polisorbat 80, natrijev klorid, aluminij i „denaturiran# (fragmentiran i oslabljen) oblik virusa.

Navedeni su (neki) sastojci najčešćih cjepiva. No, što oni u stvari znače i što ih čini štetnima?

Goveđi serum: Izlučuje se iz kravlje kože. Kada se ubrizga, on uzrokuje poremećaje vezivnog tkiva, artritis i lupus uz otežano disanje, nizak krvni tlak, bol u prsima i kožne reakcije.

Sorbitol: To je sintetički zaslađivač koji se vrlo sporo metabolizira i pogoršava sindrom osjetljivih crijeva te uzrokuje gastrointestinalne probleme.

Želatina: Dobiva se od kolagena unutarnje strane životinjske kože i kostiju. Ubrizgavanje želatine donosi rizik od infekcije sintetičkim hormonom rasta kao i „kravljeg ludila“.

Natrijev klorid: Povećava krvni tlak te sprječava rast i kontrakcije mišića.

Protein jaja: Cjepiva se spravljaju u jajima (svakako ne organskog porijekla). Mogu sadržavati proteine rasta, antibiotike i salmonelu.

Thimerosal: To je neurotoksična živa koja uzrokuje autizam. U prosječnom se cjepivu protiv gripe nalazi oko 25 mikrograma, a sigurnosna EPA razina iznosi 5 mikrograma. Dakle, djeca koja se istodobno ccijepe s nekoliko cjepiva zaprimaju 10 puta veću dozu od sigurnosne u jednom danu.

Ljudski albumin: To je proteinski dio krvi iz nakupljene ljudske venske plazme. Kada se ubrizga, uzrokuje groznicu, zimicu, osip, glavobolju, mučninu, poteškoće s disanjem i ubrzani rad srca. Ubrizgavanje može dovesti do gubitka stanične mase tijela te može uzrokovati zarazu virusom imunodefincijecije ili može sadržavati SV40, AIDS, rak ili hepatitis B ukoliko je riječ bila o oboljeloj osobi.

Formaldehid: Vrlo kancerogen fluid koji se koristi pri balzamiranju leševa. Rangiran je kao jedan od najopasnijih spojeva za ljudsko zdravlje. Može uzrokovati oštećenje jetre, gastrointestinalne probleme, reproduktivne deformacije, respiratorne probleme i rak. Uz to, poznato je da formaldehid ne uspijeva deaktivirati virus čime živom virusu omogućava da uđe u krv i inficira naš sustav.

Fenoksietanol: To je kemijski glikol eter. Vrlo je otrovan za živčani sustav, bubrege i jetru. FDA upozorava da može „uzrokovati gašenje centralnog živčanog sustava, povraćanje i kontaktni dermatitis“ u kozmetici. Zamislite što se dešava kada se ubrizga izravno u krvni sustav.

Aluminij fosfat: Snažno pojačava toksičnost žive tako da je oprez o minimalnoj toleranciji na živu ovdje podcijenjen. Znanstvenici i svi liječnici su svjesni toga.

MSG (monosodij glutamat): Kada se ubrizga, postaje neurotoksin. Uzrokuje smetnje u radu centralnog živčanog sustava i oštećenje mozga kod djece.

Sada smo još bolje upoznati sa sastojcima cjepiva i još malo više znamo o tome kako mogu utjecati na naš organizam. Ali, naša sve veća svjesnost i informiranost stvaraju probleme onima koji ih proizvode. Zbog toga je britanska vlada, primjerice, dozvolila prepakiranje i novo imenovanje prethodno zabranjenih i opasnih cjepiva kako bi zavarali savjesne roditelje.

Prvi put kada je britanska vlada iskušala ovu taktiku, i uspjela u tome, je bilo 1988.g kada je Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) zabranio korištenje Pluserix cjepiva protiv MMR-a (ospice, zaušnjaci i rubeola). Pluserix je prethodno bio zabranjen u Kanadi gdje uzrokovao mnoge nepovratne nuspojave kod djece. To se dogodilo i u Velikoj Britaniji.

Britanska vlada nije učila na svojim greškama po tom pitanju te je kasnije ponovo dovela u opasnost na tisuće života ponovnim uvođenjem zabranjenog i nelicenciranog cjepiva. U lipnju 2012.g je cjepivo protiv zaušnjaka, Medi-Mumps, uzgojeno na psećim bubrežnim stanicama, reklamirano kao alternativa uobičajenom cjepivu protiv zaušnjaka. Otkriveno je da je Medi-Mumps u stvari prepakiran Pluserix.

Ovo su samo dva slučaja, ali koliko je drugih, zabranjenih cjepiva na našem tržištu, a da mi ne znamo za to? Koliko se drugih farmaceutskih proizvoda preporučuje za korištenje, a u stvari je riječ o zabranjenim i otrovnim lijekovima? Matrix World je u mnogo navrata pisao o opasnostima cjepiva i njihovim nuspojavama. O njihovoj povijesti možete pročitati ovdje, a o njihovom sadržaju i učincima ovdje, ovdje i ovdje. Pisali smo i o njihovim nuspojavama i životima obitelji koji su uništeni zahvaljujući povjerenju ukazanom vladama i liječnicima.

Slijedi nekoliko citata preuzetih s naturalnews.com o ovoj temi:

„Dok većina zdravstvenih autoriteta podcjenjuje opasnosti cijepljenja, reklamirane su prednosti uvelike precijenjene. Na primjer, učestalost četiriju vodećih bolesti-ubojica djece, (difterija, pertusis, šarlah i ospice) je opala za 90-97% prije uvođenja cjepiva, a zahvaljujući boljoj sanaciji i higijeni.“

-Prirodan način ozdravljenja; Walter Last

„Znanstvena otkrića, sada dostupna iz raznih izvora, ukazuju na to da cijepljenje ometa rad i razvoj imunološkog sustava te ljude čini prijemljivijima za bolesti. Postoji sve više dokaza koji ukazuju da su dječje bolesti, od kojih su većina bezopasne, kritična faza u razvoju snažnog, potpuno funkcionalnog imunološkog sustava. Nezreo imunološki sustav se mora razvijati prirodno u borbi protiv bolesti koja se javljaju u djetinjstvu.“

-Svjesno zdravlje: potpun vodič za wellness putem prirodnih sredstava, Ron Garner

„Osim toksičnih reakcija za koje se čini da ih je uzrokovao timerosal, naknadna cijepljenja živim virusom također mogu uzrokovati probleme. Ova cjepiva, koja sadrže male količine živih virusa, su možda izravno utjecala na stvaranje infekcija putem virusne tvari u dječjim probavnim traktovima.“

-Liječenje nove epidemije u djetinjstvu: autizam, ADHD, astma i alergije, Kenneth Bock

„Vjerovanje da je cijepljenje, poput onog protiv gripe, eliminiralo smrt uzrokovanu infektivnim bolestima, je u 20. Stoljeću vrlo rasprostranjeno. U stvari, mnoga su se smanjenja stope smrti dogodila zahvaljujući javno-zdravstvenim mjerama koje uključuju poboljšanje prehrane i higijenskih uvjeta. Cjepiva nisu bezopasna. Još uvijek nam nisu poznati dugoročni učinci cjepiva.“

-Prije nego što uzmete tu pilulu: zbog čega je industrija lijekova loša za vas, J. Douglas Bremner

Mnoge druge navode, s njihovim navedenim izvorima možete, na engleskom jeziku pronaći ovdje.

Naša, i budućnost naše djece, kao i zdravlje su ovdje na kocki. Educirajte se o cjepivima i dajte svojim liječnicima i pedijatrima do znanja da znate što se dešava jer je nužno zaštititi se. Možda vaša okolina nije upoznata s opasnostima cjepiva i možda biste ih trebali informirati. Većina liječnika također ne zna mnogo o tome, no obvezali su se znati. To je njihova dužnost.

Roditelj samo jednu stvar sigurno zna, a to je da ništa nije važnije od zdravlja njegove djece. Ako to podrazumijeva cijepljenje kako bi se spriječio razvoj po život opasne bolesti, tada ćemo se cijepiti. Ali naša djeca ne bi trebala biti korištena poput zamoraca kako bi se napunili nečiji džepovi. Potrebno nam je više od vladinih uvjeravanja da su cjepiva sigurna za svako dijete. Nama su potrebne činjenice, a one pričaju jako tužnu priču

И мене лично не ми треба совет од медицинско лице да ми укаже колку само" биле добри" вакцините, :fubar: Има многу логичности зошто не потикнуваат да ги вакцинираме. Веќе е толку јасно и очигледно што и птиците на дрвата знаат (само тоа не е дискусија во оваа тема ;) )Ние луѓето нажалост живееме во скриен Matrix филм а "тие таму" ни диктираат и ни ја полнат главата . Имам прабаба која е сеуште жива и има 97 години со одлично здравје како сега така и во младоста а не примила ниту една вакцина.Денешниве генерации неможе ни да се успоредат со тоа што било некогаш,сите сме ко експитиментални глувци гледано од секој аспект.

joy1, DeMelo, yarre and 1 other person like this.
  18. yarre

yarre Популарен член

Темата тука не е опис на член. Твоја работа е како ја гледаш expert. Expert не верувам дека е платена од фармацевтската индустрија, ама размислувањето секако е лимитирано во границите на јавно еднострано пласираните информации.
    Јас ниту во еден момент не реков дека родителите кои не вакцинираат се слепи несовесни. Не реков за неинформирани, ама да, родителите се генерално неинформирани, и убеден сум дека 95% од родителите не знаат за што вакцинираат коа ги носат своите деца, осем имињата ( или скратениците ) на вакцининте.

Медицинските изјави во поглед на вакцинацијата, се измислни од страна на пациентите ( ова зборам конкретно за вакцинацијата ) за да ги заштитат децата од вакцинација. Со нив, родителот ја превзема одговорноста, а без нив државата - леле мори мајко државата ќе ја преземе, ако детето одлепи после вакцината.
    Секако многу од лекарите, како и ти, и експерт, секако и многу од луѓето од министерството веруваат во делотворноста на вакцините. Па нормално е тоа, бидејки, 50 години било единствената страна што си ја слушала, единствената вртена лонг-плејка....
    Тие што се против, секако си ќутат. Во Америка, ако зинеш против вакцините, или нагло си богат, или те гази трамвај....

Остатокот од твојот пост во целост е покриен во претходните мои постови, и не сакам да бидам досаден во темата и да се повторувам.

За да го конкретизираме нашиот разговор, без директни конфронтации, во прилог ви доставувам заклучоци на еден мој пријател, кој размислувал за отфрлање на вакцините, уште пред да се роди неговото детенце.

Овие се неговите заклучоци, базирани на темелни истражувања, и интересни се да ги разгледаме. Лицето не е лекар, лицето е родител истражувач.
    За да не ја разводнуваме темата, со оглед на конкретни работи дадено од лице кое е против вакцината, молам за поединечен коментар ( доколку го има ) за да се концентрираме на конкретни работи.

Заклучок1
    Фармацевтските компании, WHO, FDA, CDC и сите останати на кои би требало да
    веруваме дека се грижат за нашето здравје со години наназад, а и денес, дозволувале
    и дозволуваат во вакцините да има поголеми количини на отровни материи од
    дозволените.
    • За ова имав калкулации со жива и со алуминиум на стариот сајт. Не тврдам колку е
    тоа штетно, само тврдам дека е над дозволеното.
    • Прво кратко од линкот, дозволената доза на жива според EPA (било етил или метил)
    била 0.1микрограм по килограм телесна тежина. За бебенце од 5кг тоа значи 0.5
    микрограми дневно максимум. Во 0.25mL доза вакцина колку што примаат помали
    бебиња има 12.5 микрограми жива таму каде има тимеросал или 25 пати повеќе од
    дозволеното. За слична математика пишував и на стариот сајт. Да не зборам што за
    мене лично ниедна доза на најтежок отров како што е жива не е прифатливо да се
    шприца во никого, најмалку во бебиња но тоа е мој личен став, а ова горе се факти
    и бројки.
    Биле давани со години наназад во многу вакцини се додека не се побуни наголемо
    јавноста и со самото повлекување практично станува јасно дали е штетно. Да не
    зборам што сега се замени тимеросалот со алуминиум на некои места, пак отров.
    Заклучок2
    Сега ќе преминам на заклучокот број два. Уште овој ќе биде малку погенерален но ве
    молам да не сметате дека сакам некого да „уплашам“, уште од самиот почеток на форумов
    кажав дека токму голем дел од докторите и фармацевтите работат со користење страв како
    аргумент, ние треба да одлучуваме со знаење и слободна волја.
    Заклучок бр.2:
    Повеќе пати е откриено дека вакцините можат да бидат загадени со вируси кои се
    потполно непотребни во самата вакцина и можат да бидат многу штетни.
    Факти кои ова го поткрепуваат:• Кон крајот на педесеттите и почетокот на шеесеттите полио вакцината била
    загадена со мајмунски SV40 вирус и со тоа биле заразени милиони луѓе, пишувавме
    на форумот пред неколку страни.
    • Ротавирус вакцината во САД била загадена во 2008ма со свински вирус. И за тоа
    пишувавме.
    • Во 2009та Бакстер (една од пореномираните компании кои произведуваат вакцини)
    пушта во употреба во 18 земји вакцина за свински грип во која има и вируси на
    птичји грип (кои патем речено се многу помалку вирулентни т.е. многу потешко се
    пренесуваат од оние на свински грип). Ова го знае целата светска јавност, чисто
    како инфо за поткрепа е линкот долу:
    socioecohistory.wordpress.com/2009/03/07...ent-to-18-countries/
    За среќа вакцините се навремено откриени и повлечени но останува прашањето што
    барал вирус на птичји грип во вакцина за свински грип. Секако ова е факт кој оди во
    поддршка на вториот заклучок.
    Заклучок3
    Заклучокот број 3 кој е многу суштински, а има и димензија на наука го вели следното:
    Никогаш, никаде и од никого не е направена студија за кумулативното дејство (како
    краткорочно така и долгорочно) на вакцините кои се на распоред, а тоа е и тоа како
    важно бидејќи не е сеедно дали ќе дадете една или десет вакцини во даден период и
    колку е старо бебенцето на кои ги давате.
    Факти кои ова го поддржуваат:
    Види прилог, важен е, особено на оние кои веруваат на доктори. Малку податоци околу
    престимулирањето на недоволно развиените мозочиња со вакцините. (Забелешка,
    прилогот може да се види кај оригиналниот пост на темата)
    Студиите се важни нели за нешто да се прифати, а во овој случај никој не се грижи за
    кумулативното дејство тоа туку само ако некоја вакцина на овој или на оној начин
    поединечно се докажала како ефикасна, се вметнува на распоред
    Најсилен аргумент кој денеска го има се помалку - здрав разум. Ве молам, па зарем е
    сеедно што на децата на прв ден од животот им шибаме три инекции полни со којзнае што
    (HepB, Витамин K2 за коагулација и BCG), а во исто време до 5-6 месеци освен мајчино
    млекце во уста ништо друго не се препорачува? Па зарем е исто на дете во рамки на една
    година да му закачат 20 или само 2 вакцини? И дали вие ако утре за секоја можна
    болештина измислат вакцина и со тоа стигнат до 30 парчиња во 2 години (што и не е
    далеку) само ќе го подадете рачето без да мислите?
    Каде е границата, да објасни некој и со студија, молам. Дотогаш,максимално претпазливо.
    Заклучок4
    Вакцините се даваат со директно вбризгување во мускул (крв) што е неприроден
    начин на навлегување на патогените во организмот со што „тренингот“ и реакцијата
    на имунолошки систем не е комплетна.
    Факти кои ова го поддржуваат:Освен за тетанус, маларија (за која не се вакцинира) и некои други болести, кај најголем
    број други случаи (особено кај оние за кои се вакцинираме) патогените влегуваат во
    нашиот организам преку уста,нос или очи примарно.
    Имунолошкиот систем на човекот има повеќе нивоа на бариери и реакции пред да дозволи
    ширење на патогените низ организмот на местата каде директно стигаат со вакцините. На
    пример, дигестивниот тракт има десетици одбранбени линии како физички
    (мембрани,слуз и слично) така хемиски (ензими, пептиди, кисела средина во желудникот...
    стручните лица можат да набројат повеќе), така и биолошки („добри бактерии“) пред да
    дозволи ширење на некој патоген низ организмот.
    Околу ова би можеле да пишуваме со месеци бидејќи имунолошкиот систем на човекот и
    неговиот состав и реакции се многу широка и важна тема, имавме дискусија и на стариот
    форум,но сметам дека горенаведното е кратко и јасно и доволно за да се потврди важноста
    и валидноста на заклучокот.
    Заклучок5
    Следниот заклучок (бр.5) ќе се обидам да не го образложувам длабоко бидејќи сметам
    дека на форумов има доволно аргументи да го поткрепат. Гласи вака:
    Примарното здравство во Македонија е недоволно квалитетно, недоволно одговорно
    и недоволно информирано, особено на темата за имунизација, што дополнително ги
    засилува ризиците од вакцините за сите кои се имунизираат кај нас.
    Неколку факти за поткрепа (како што реков, десетици други ќе најдете по форумов):
    Споредено со некои европски стандарди, добиваме нискоквалитетни вакцини чија набавка
    е сомнителна (се сеќавате на последниот скандал)
    Членовите на комисијата за епидемиологија давале и даваат погрешни и контрадикторни
    изјави (пр. живата во вакцините за свински грип,ќе се сетат сите кои читаат наназад)
    Најголем број доктори во МК одбиваат било каков разговор и споделување на
    информации.
    Се сугерира имунизација и против некои светски стандарди (пример, во т.н. епидемија
    MMR на 6 месеци според надлежните не е проблем)
    Не се прави скоро никаква проверка на здравствената состојба на детето пред да се
    вакцинира (ако не го сметате прашањето „дали е настинато?“ и евентуално проверката на
    грленцето за преглед).
    Селективно се одобруваат ацелуларните вакцини
    Не се внимава доволно на распоредот и типот на вакцините (и на форумов, и приватно
    знам за случаи на родители кои отишле за една, а сестрите им дале друга вакцина или
    комбинација од вакцини)
    И да не набројувам понатаму, оставам било кој друг да ги дополни фактите кои водат кон
    заклучокот. Сметам дека околу овој заклучок повеќемина од нас ќе се сложат.
    Заклучок6
    Заклучокот број 6 гласи вака:
    Некои вакцини се тотално погрешно временски воведени во распоред и дури и кога
    би се сметале за корисни се даваат во несоодветно време (HepB, HPV)
    Факти кои ова го потврдуваат:
    HepBСе пренесува најчесто преку крв или сексуален контакт, најголемите ризици да заболат ги
    имаат промискуитетните, наркоманите и здравствените работници во контакт со крв.
    Следствено на тоа, статистиките во некои региони покажуваат дека само 1% од заболените
    со HepB се на возраст под 15 години (тој процент е и уште помал за бебиња, околу 0,001%
    според некои статистики во САД).
    Бебињата се под ризик само ако мајката е носител на HepB.
    Одлуката да се даде HepB на прв ден од животот е направена не поради научни студии кои
    докажале дека тоа е најдобро време за да се почне и поради здрав разум туку поради
    фактот дека ризичните групи нема да сакале подоцна да се вакцинираат?!?!?!
    И уште една круна, според упатството на Merck за Recombivax „траењето на заштитниот
    ефект кај здравите единки не е познато“, а според СЗО брошурата “HepB vaccines,
    immunogenicity reappraised”, „до 60% од здравите возрасни ќе ги изгубат антителата кои
    можат да се детектираат за 6-10 години“
    Замислете го лудилото, даваме вакцина на несоодветна популација (за ефикасноста и не
    зборам), труеме бебиња на прв ден затоа што нема да примале ако пораснат, ама
    заштитниот ефект и не трае баш долго (не знаеме и колку трае) и тогаш кога ќе бидат
    подложни на болеста најверојатно и нема да имаат антитела за заштита (ако воопшто
    вакцината штити, ама тоа е друга тема). И успеаја да ни го продадат ова. Аферим за
    фармацевтскиот бизнис!
    Можам нешто слично да дадам и за HPV но верувам дека ова е доволно за заклучокот.
    Заклучок7
    Ова е седмиот, се мислев да не продолжам поради тоа што имав впечаток дека веќе не
    носи вредност тоа што го правам. Но можеби и спомнав, слушнав за уште еден случај на
    пријатели на мои роднини чие детенце се парализирало како последица на вакцина,а и
    некои членови на форумот сметаат дека има вредност тоа што го правев, па така решив да
    ја довршиме приказната.
    Заклучокот број 7 гласи вака:
    Поголем дел вакцини се даваат многу рано (во првите денови и месеци од животот, а
    најмногу до 1 година) и можат да имаат нејасни (потенцијално штетни) последици
    поради неразвиеноста на имунолошкиот и останатите системи кај новороденчињата
    и малите деца на таа возраст. На оваа возраст организмот и имунолошкиот систем на
    бебињата не реагира на надворешни дразби исто како кај возрасните.
    Факти кои ова го потврдуваат:
    • Во првите месеци на животот имунолошкиот систем на бебето е недоволно
    развиен, се до некаде 1-2 години од животот. Примарната заштита доаѓа од
    имуностимулаторните компоненти во мајчиното млеко до 6 месеци па и понатаму.
    Следствено на тоа, имунолошкиот систем не може и не реагира на рано дадените вакцини
    на начин на кој би реагирал потполно развиен имунолошки систем.
    • Бубрезите на новороденчињата не се целосно развиени до возраст од околу 1 месец
    па и подоцна. Вакцините кои се даваат и пред 1 месец (пр. HepB, Recombivax i Engerix)
    имаат компоненти на алуминиум во поголеми количини од дозволените (објаснето порано)
    кој се елиминира преку бубрезите.
    • Можам сега и да пишувам кои делови од имунолошкиот систем и кои компоненти
    не се исти кај новороденчињата како кај дете или како кај возрасен, но еве закачен еденфајл (а може да се дадат и други ако треба) од кој станува јасно дека кај новороденчиња и
    мали бебиња не е дооформен и следствено не реагира исто имунолошкиот систем како кај
    возрасен. Ова во суштина би требало да е јасно и без многу студии.
    • Последиците ги нарекувам „нејасни (потенцијално штетни)„ бидејќи не се доволно
    систематски истражени за да се потврди дека се благи или ги нема. Имено, како што
    потврдивме во еден од претходните заклучоци кој потоа беше дискутиран и со Мацика, не
    постои компаративна студија на доволно голем статистички примерок од комплетно
    невакцинирани деца и комплетно вакцинирани деца со сите вакцини на распоред кои би
    биле следени доволно долго време за да се види дали има или нема значајни негативни
    ефекти (краткорочни или долгорочни) од вакцинирањето со сите вакцини и какви се тие
    ефекти.

DeMelo, bebaa and Mama25 like this.
  19. expert

expert Истакнат член

Јас ќе си го погазам зборот дека нема да одговарам на yarre затоа што знам дека многу мајки ќе читаат и сигурно ќе бидат загрижени од она што е напишано погоре.
    И сакам да му се извинам ако нешто од моите зборови го навредило.

Погоре има наведено некои добри поенти, како квалитетот на вакцините кои се набавуваат во Македонија, тендерите, дали вакцините се препорачани од СЗО или не, но ова се чисто економски и политички решенија.
    Целата енергија која ја трошиш на форумот за да маваш со дрва и камења општо по концептот на вакцини ќе беше подобро да ја трошеше за да покренеш некоја иницијатива за дејствување во вистинска насока, а тоа, според мене, не е да се укинат вакцините, туку да се воведат подобри.

Нема да одговарам на останатите небулози, само многу ме заинтересираа последните неколку поенти за имуниот систем на бебињата. Имено тоа прашање беше отворено и поназад од некој друг член и јас наивно одговорив дека не сум доволно стручна за да зборувам за имуниот систем и тоа прашање да го остави на научниците.
    Но сега затоа што поентата беше солидно дадена, ме заинтересира и си реков да побарам дали има некоја вистина во зборовите.

И еве што најдов. Ова е статија од Американската Академија за Педијатри и таму на осум страници елоквентно се одговара на неколку прашања кои би ги интересирало новите родители.
    Новороденчињата имаат можност да одговараат на антигени уште пред да се родат и се објаснува зошто повеќето вакцини истовремено не го „оптоваруваат“ имуниот систем на бебињата, туку напротив, им овозможуваат да се заштитат од болести.

Еве го воведот, целата статија може да се преземе од десно на истата страница.
    http://www.pediatricsdigest.mobi/conten ... /124.short

Исто, многу страшно звучат бројките и калкулациите со тешките метали и другите состојки на вакцините погоре напишани на хрватски од Мama25.
    Немам време да преведувам и да напишам зошто тие изјави се погрешни и митови, ако знаете англиски може да прочитате одговори на овие две страници.

1. http://scienceblogs.com/insolence/2010/ ... culator-a/

2. http://www.sciencebasedmedicine.org/ind ... -vaccines/

Имено, ако немате време да ги читате цели, поентата е дека, прво нема докази дека овие состојки навистина предизвикуваат пореметувања кај бебињата, второ дека над 40 истражувања за живата во вакцините покажуваат дека не предизвикува аутизам и други невролошки пореметувања, и трето дека количините на алуминиум се премногу мали за да имаат токсично дејство и дека препорачаните бројки со кои споредуваат се однесуваат на секојдневен внес на алуминиум.

И уште нешто, за бабата на Mama25 која има 97 години, да се согласувам дека пред да се донесе индустрија живееле и се хранеле поздраво, но имале повеќе мака од заразните болести.
    Не заборавај да ја прашаш колкава била смртноста на бебињата, токму заради заразните болести. Прашај ја дали имала починати браќа и сестри додека биле бебиња или во првите неколку години од животот.
    Еве јас ќе ти дадам мој пример. Дедо ми има околу 70 години и тие се двајца браќа, но биле петмина. Имал сестра која починала неколку недели по раѓањето, не знае од што, и двајца брајќа близнаци, кои починале во првите неколку години, од пертусис, магарешка кашлица, која била многу честа тогаш и смртоносна. Денес ја нема токму заради вакцината ДиТеПер.

20. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Не верувам јас дека во ова доба на интернет , некој родител не се информирал за вакцините и само кратенки знае .. Не велам јас дека некогаш може да се случи и да има грешка во нив , тоа е производство во серии ама се прават во контролирани услови така да шансата е минимална и се сведува одлуката на risk management , бидејки заразни болести постојат ,нема да живее детето во стаклено звоно и тој ризик ми се чини мене огромен , тоа дете може и ќе патува во различни земји и имунизација и те како ќе му биде потребна ... Искрено и мене не ми беше јасно зошто се даваат вакцините толку рано ама тој календар е правен од имунолози сигурно не го правеле туку така , линковите кога ќе имам време ќе ги прочитам убаво вака што ги разгледав поентата дека е да се изгради имун систем и не разбирам многу ..
    А дека се токсични па антибиотиците , лекарства сигурно не се од тревки правени , не гледам зошто да не ги користам предностите на модерната мединцина и да не се заштити детето од болести за кои има превенција ...
    Можеби вака размислувам затоа што јас во алтернативна медицина не верувам ама ич, секогаш се потпирам на науката и традиционалната медицина ...