Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    ,

Leona jas bev zagrizena posto doktorka sakase da mi go bocka deteto tri vakcini za nepoln mesec, i seuste bevme vo dilema dali da bockame ili ne, e za sreka edna moja prijatelka sto ragavme zaedno mi gi otvori ocite...isto i nejzinoto dete prematurce od vakcina dobilo dijabetes, pred vakcina nikakvi simptomi nemalo ni predznaci deka ke go snajdi istoto, znaci ne znam kolku vie "skoluvanite" kako chache 87 ke prodolzite da gi negirate roditelite sto nemozat da si gi vratat najmilite i sto cel zivot ke bidat vo bolka zatoa sto slepo veruvale vo doktorite i vo informaciite deka vakcinata e 100% zastita, ili treba ne daj boze da pocuvstvuvate na sopstvena koza... nikoj ne veruva dur ne pocuvstvuva

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  2. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ее те молам не мешај баби и жаби. Никој не спомна ништо од тие тешки работи што ги пишуваш.....дај статистички податоци колку смртни случаеви имало од вакцина, дај конкретни факти а не треси работи од ракав. Тогаш не верувај ниту на др.доктори, лечи се дома сама со тревки.
    Уствари не ме интересира ништо и не ми одговарај, рекив не сакам да се замарам.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Не знам каде реков дека се боцкаме за да ги прележиме болестите? Вакцината е за да не се прележува болеста, а јакнење на имунитетот е потребно и со и без неа. Не верувам дека невакцинирана бремена жена во контакт со свое или туѓо дете со сипаници ќе помисли "јас јадам здрава храна, ова не е ништо и ништо не ми може". И не, не се сите вакцини со рок 10 години.

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    ВАкцините не создаваат дијабет, тој е болест поради пореметување на хормон, а овен тоа кај децата можи да се појави и поради компликации при бременоста. Вирусите немаат врска со хормонот.
    Пред вакцината можеби не го ни имале проверено шеќерот во крвта, па се открил после тоа. Кога не ги знаеш сите податоци, зошто воопшто кажуваш такви примери? Ајде сега, не мислам повеќе да пишам, јас кажав што мислам.

На Bah му/ѝ се допаѓа ова.
  5. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Egidi bozee nekoj mnogi ni stana nervozen, .....poleka ke me natepas,... statistiki i tocni fakti nema da dobies ni od doktorite, a ako te malku interesira i sakas da se zadlabocis vo temata i vo tvoite tocni fakti i statistiki, imas dovolno grupi i na fb i po makedonskite forumi kade sto majkite si gi kazuvat makite, i koja si ti mene da mi sudis dali da se lecam so bilki ili ne , sto e zdravo za deteto ke go primenuvam a sto ne e, nema

darcy pa kako e mozno zenata da e nevakcinirana i da nema prelezana bolest vo detstvoto,... imunitetot se bilda godini nanazat a ne koga ke ti dojde jajce na gazot.... ako vo minatoto si se hranel zdravo i ziveel zdravo ke mozes lesno da prebrodis, ako ne toa e druga prikazna,

6. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    Zboruvas kako da si ti proizvotitel na samite vakcini so tolkava garancija za niv ili si i ti medicinsko lice sto mu e obrska da ubeduva deka vakcinite se ok, neli i ti samata spomena deka na 1000 deca vo prosek tri ili cetiri se alergicni na istite e sega so kakvi posledici nikoj ne znae, doprva vistinite ke se razotkrivaat, vo drugite zemji kako francija i dr veke im se plakaat otsteti na roditelite cii deca se zrtvi na vakciniranje,..

7. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    Овде воопшто нема место ни за размислувате дали да го вакцинирате, вашето дете или не, единствено вистинско решение е да го вакцинирате вашето дете.
    Пред да одлучите да не го сторите тоа треба добро да размслите дали сте подготвени целиот живот да живеете о страв дали погрешивте со таа одлука. А, што ако вашето дете заболи од некој болест како на пример децка парализа, токму поради вашата одлука да послушате некои луге кои го пропагираат ова, но за тугите деца, не за своите. Дали сте спремни да го гледате тоа дете осакатено само поради вашата одлука? Или поради непримање на вакцина против тетанус утре од нај обична повреда да му биде доведен животот во прашање?
    Не е проблемот дали ќе го примат во градинка, училиште..... Проблемот е, дали сте спремни цел живот да живеете со тој товар на плеќите?
    Инаку со право мислам дека се казнуваат родителите, бидејки се дрзнуваат да одлучуваат за туг живот, а тие веќе се заштитени и вакцинирани. Каква иронија нели?
    Како тоа ние сме нај паметните а овие во ЕУ кон која целиме се толку глупи и не им текнало порано да не се вакцинираат?
    Искрено разочаран сум кога читам, дека некој бара овде на форумов одговор дали да го вакцинира сопственото дете или не, Па добро бе луге, детето не е кукла па да одлучуваат овде луге од форумов тотално нестручни мегу кои и јас. До таму ли го дотеравме да за животот на едно мало и крефко суштество одлучуваат луге кои неможат ниту во очи, да ве поглднат пред да ви кажат да не го вакцинираш, сопственото дете?
    Ако прво самите немате расчистено во глава и ги немате извагано аргументите за или против, како тогаш мислите дека сте спрени да одлучувате за животот за едно толку крефко суштество.
    Луге, не се играјте со тугите животи, не ги доведувајте своите деца во опасност само затоа што некој рекол дека е кул, да не се вакцинираат децата.
    Со одлуката да не ги вакцинирате вашите деца, не само што го загрозувате вашиот живот, туку со тоа придонесувате да се вратат повторно олести од кои во минатото се умирало, а со вакцинирањето се искоренет. Значи не одлучувате само за судбината на соето дете, туку и намногу други деца кои секојдневно се во контакт со вашето.
    Затоа треба да бидат уште повисоки казните за оние кои нема да го вакцинираат своето дете а врска немаат што тоа значи, битно они донеле одлука да не го вакцинираат.
    На крај ќе искористам една позната мисла која вели „патот до пеколот е поплочен со добри намери„.
    Сакајки да направите нешто добро за сопственото дете, можете да му го доведете животот во опасност, и цел живот душата да ве боли поради таа погрешна одлука.
    Кога ќе донесете погрешна одлука за себе помалку боли, отколку кога ќе донесете погрешна одлука за најмилото. Само запрашајте се дали за тоа сте психички спремно да го издржите.

На Joi, Divinebutterfly, bambusce и 3 други им се допаѓа ова.
  8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Emilija, ocigledno ne citas sto pisuvam. Zdravje. Sekoj neka pravi kako sto saka, no agresijata kon neistomislenicite koja anti-vakserite ja iskazuvaat stanuva precka za bilo kakva debata, pa ete I jas se otkazuvam. Preci stavot sto nekoj saka da go nametne deka site nie koi se resavame da vakcinirame pomalku im mislime dobro I im se treseme nad zdravjeto na nasite deca od drugite, izlazani sme, nepismeni itn, no neka bide...

9. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
  10. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.437
    Јас баш би сакала некој стручно да ми објасно кој е процесот од вакцинирање до дијабет.Ова озбилно го прашувам бидејки мојата 6 годишна керка е на работ да добие дијабет.Но никој не ни посочи дека вакцина е можната причина.Она пројавува некои симптоми и сеуште сме во фаза на испитувања но ништо не е конкретно..последната вакцина ја прими кога имаше отприлика 4 год.Оваа сега на 6 не ја прими.

12. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Емилија пробај храни се здраво еден период, па оди во Африка да живееш на некое време без вакцина, сигурно маларија или некоја друга болест нема да добиеш само затоа што си јадела лимони во мк. Стварно нема цел дискусијава...

13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Пред една година се запознавме со едни пријатели од друга држава. Имаат 2 деца. Едното поголемото е 18 години, другото помалото е аутистично и има 10 години. Велат дека станало такво по примена вакцина.Децата се од исти родители, исти услови за живот, исти прехранбени и животни навики.
    Немам храброст да прашам што-како!? Прв пат во животот видов и осетив што е аутизам. Не би посакала никому да му се случи такво нешто.

На emilijamak му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    Претпоставувам дека сте слушнале дека и за било која друга болест деца родени од исти родители, растени во исти услови едното заболува а другото не, едното е дебело другото слабо, едното супер интелигентно другото под просечно.....
    Многу е лошо кога на вакви места како форуми, лесно може да се протне некоја полу вистина или лага ,и за тоа никој да не одговара. Дајте луге воздржете се барем во теми кога се работи за нај малите да не шириме страв и паника помегу родителите, и да ги натераме од страв, да направат катастрофална грешка.
    Јас знам жена, која вечерта јадела грав и сабајлето ја нашле мртва, наравоучение не јадете грав. Немојте со вакви приказни да ги плашите лугето. Дијабетот знаеме како настанува поради оболување на панкреасот и неможност да лачи доволно инсулин за да ги разложува шекерите. Затоа ве молам не ги плашете родителите ако за тоа немате научно докажани факти.
    Пуштете ги приказните од типот ми каже овој, а него му кажал оној а тој мисли дек причината е вакцината. Која вакцина? Не е една вакцина туку има повеке. Кажете барем од таа и таа вакцина оболува панкреасот, а не општо.
    За аутизмот несакам ниту да разговарам, се знае како се добива аутизмот, со самото рагање. Може додека е помало да не го приметат родителите но децата се рагаат со Аутизам, не се добива покасно.

На Sky-butterfly, leona83, Divinebutterfly и 2 други им се допаѓа ова.
  15. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
  16. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
    gospo
    gospodine tokmu toa se sluci na prijatelkata mu otkazalo pankreasot na bebceto ako sakas da ti dadam kontakt info od zenata za da se uveris, znaci nikoj ne zboruva badijala na veter i kako ke mu tekne odi dokazi i nejze deka ne e od vakcinata....

17. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Да сум слушнала.... Но да направиме разлика помеѓу болести кои се јавуваат како генетска предодреденост и болести кои се појавуваат како резултат на лекарска грешка, погрешна дијагноза, несоодветно лекување итн.

Овие родителите веруваат или сакаат да веруваат дека тоа што се случило е последица од примена вакцина. Јас само кажувам пример од нешто што го знам. Немам намера никого да заплашувам, ниту пак да поттикнувам. Секој има право да си го каже своето мислење.

На emilijamak му/ѝ се допаѓа ова.
  18. emilijamak

emilijamak Истакнат член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    207
  19. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Добро шо ми ги извртуваш зборовите? Јас кажувам тоа што го мислам за вакцините, никој не убедувам, сите си имаат свое мислење. Темата е за тоа. А иначе не кажувај 1000, пошто реков едно на илјадници, а не 3-4 на 1000 (Бог да чува) наспроти милиони заштитени. Греота се тие што имаат реакции, ама никој не можи да знае како телото ќе ја поднесе вакцината, Испитани вакцини што со години се користат, сега му текнува на некој за сите штетни биле. А замислете да дивееа уште тие болести и ако не беа луѓето вакцинирани, колку мртви ќе имаше.

20. Bah

Bah Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2014
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    1.188
    Некои веруваат или сакаат да веруваат и во бајачи и гатачи, па тоа не значи дека треба да пишуваме дека нетреба да пиеме антииотици туку да одиме на баење.
    Мојот коментар не се однесуваше само на тебе, туку и на сите останати замисли, да попишманите или исплашите само 1 мајка и од страв, сакајки да го заштити сопственото дете да не го вакцинира. Ќе го носите тоа дете и вие и она на душа.
    Да е нешто кое се спроведува само кај нас ок, ама кога нешто се спроведува во целиот развиен свет, оној кој треба да ни биде репер, малку е глупо ние неуки кои поима немаме што всушност претставува вакцината и како таа функционира да донесуваме суд, дали нешто треба или не, особено ако се работи за туго дете.
    Апел до сите млади мајки, да ги вакцинираат своите деца и да не се играат со нивното здравје.. Да не дозволат нивните деца да бидат експериментални глувци, на некои кои шират дезинформации.
    Земете се само себеси и вашиот партнер за пример, вие сте вакцинирани здрави и прави. Епа како сега кога вие сте заштитени ќе се дрзнете вашето дете, да го оставите незаштитено од разните болести.
    Разлистајте прво што може да му се случи на вашето дете, ако не го заштитите па потоа одлучете, дали сте спремни од здраво право да го осакатите само поради тоа што свесно сте го изложиле на тој ризик.

На slimy му/ѝ се допаѓа ова.