Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

759 глас(а)
    76,2%
  2. Против

237 глас(а)
    23,8%
  1. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    браво за Јанко јади бурек би ви препорачала вечернава емисија да ја гледате реприза ако има.Човекот си се изјасни јавно дека не вакцинра и не е првпат да го каже тоа а даде и добри информации.

2. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    Еве, јас пак, како и секогаш досега, ке го дадам својот став конкретно на сите твои воопштени субјективни размислувања.

Ете, погази го зборот, и спаси ги сите загрижени мајки од слободата на информирање. Да, многу се загрижувачки сите работи околу вакцините, па затоа и ги пишувам, бидејки не сум ги измислил јас, ниту сакам да плашам, па не сум јас баба рога. Одвратни се работите кои ги прават вакцините.
    Фала за извинувањето, го прифаќам во целост, и се надевам дека разбираш каде 2 пати си ме навредила. Се надевам.....

Да, погоре има наведено одлични поенти, кои ете така ти фино и лепо ги воопштуваш. Кога се работи за дискусија со вакцини, воопштувањето на фактите се многу крив правец на дискусија. Конкретноста е она што ни треба.
    Јас иницијатива не покренувам за ништо, со оглед дека иницијативите во нашето живеење се знае како функцинираат и како завршуваат. Мене ми е доволна реална и прецизна дискусија за вакцини, впрочем таква е темата.
    Јас не сум за воведување на подобри вакцини, Испитувањата се правени на „подобрите“ па ете кој е резултатот. Сите вакцини се колективно зло.
    Ако ти сакаш да дискутираш на таа тема, бујрум,отвори нова во форумот.

Ке се воздржам од понатамошен коментар на твојот пост, поради тотална воопштеност. Со оглед дека добив коментар од друштвото на педијатри, кое нема благе везе со состојбата, осем учтиво да ни каже дека зголемениот број на вакцини нема никакви последици по здавјето на децата.... Од каде го извеле ова никој жив не знае, ама они си констатирале......Значи, работава е сина зашто јас ти кажувам дека е сино.....

Една работа со вакцините и сите вистини и невистини е многу важна. Кога некој доблесен епидемиолог, професор доктор, ќе изнесе размислување, дека вакцините се очајна глупост, поткрепена со конкретни докази и факти, ниту еден друг професор доктор, не седнува и да ја оспори оваа работа, и најмногу што кажува, е дека “не не, вакцинте се топ“ а ниту во еден сегмент не седнува да контрира. Чудно нели ?

Твоите дедовци умреле од магрешка кашлица. Покој во душата....маркирај ми ја годината во графиконите од погоре, да видиме каде се наоѓаат во еволуцијата на болеста......
    Вака, и бабата на комшијата умрела од трипер, за трипер нема вакцина, ама денска постојат медикаменти за трипер.

На DeMelo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. rainlover

rainlover Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    633
    Јас само ќе прашам...

Ако недај боже вие или вашето дете нагазите на рѓосан предмет ќе тркнете да ви стават антитетанус серумче или ќе седите мадро и ќе си го чекате тетанусчето :!:

4. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
  5. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    За оние кои не веруваат дека стручните лица и имунолозите несмеат да истапуваат јавно и да зборуваат за штетноста на вакцините еве овде има за тоа како му се закануваат со отпуштање на вработен во имунолошкиот ззавод во хрватска затоа што зборувал јавно за штетноста на вакцините поточно за вакцина против грип.http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatsk ... fault.aspx

На yarre и Mama25 им се допаѓа ова.
  6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    И каква врска има ова со нас ? Ова е за Хрватска ... Јас ви зборував за нашите педијатри и други специјалисти и лекари дека никакви инструкции немаат и со кој и да се консултирате ќе ви кажат мислење во зависност од нивната стручност , кај нас иако вакцината е задолжителна владината политика за здравство не се ангажира многу во вакцинација и е препуштено на лекарите ...
    Пред неколку годинни кога беше епидемијата на заушки тогаш им текна да ги чешлаат картоните на имнунизација за да видат колкав процент не е вакциниран ... Хпв ја форсираа дека купија вакцини ( те се полажаа ) од странство мислејки којзнае што ќе направат ...
    А за Хрватска не знам , во секоја земја различна политкика , кај нас се набавуваат вакцини од странство за Хрватска имам слушнато дека некои вакцини ги произведувала државата па после реакциите престанале со вакво производство и се префрлиле на набавка така да можно е да имаат и различна политика кон лекарите ...

Инаку беба може јанко кажал некои добри информации ама во негови тврдења јас никако не можам да се потпрам , можеби ова е со предрасуда ама тој човек не го ценам ама ич и ништо што ќе излета од неговата уста ...
    Исто така може да разгледате дискусии и на други форуми јас се зачитав синоќа ама има уште многу
    го приметив и јаре ...
    Еве линк , убаво е да се разгледа многу различни ставови
    http://roditeliideca.bbgraf.com/t2976-topic
    http://www.roditeliideca.com.mk/forum?func=view&catid=113&id=344

Вооедно ја повикувам фемина да дојдат на темава да дискутираме :D

7. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    Ограничена сум со време за многу да дебатирам само ќе ви постирам нешто во спојлер за оние заинтересираните кои веруваат дека навистина треба со прст на чело да размислат дали се штетни или не.А тоа кој колку го почитуваме не е ни воопшто битно како на пр.Јанко.И јас немам некое мислење позитивно ниту го ценам како индивидуа,но зошто да не чуе човек нешто ново кое немора да го земе во предвид како точно :!: А за тоа во Хрватска не ме ни чуди ние и така сме поназад,кај нас се е заташкано од се се плашиме поготово кога е политика во прашање па ни е страв да зуцнеме да не не избркале од работа :tmi: затоа кој стигне ни го на*укува од било кој аспект па така и за вакцините! Смејте се вие колку сакате дека ама исто како и микрочипирањто на бебиња што е веќе почнато така и ова со вакциниве колку се добри,се знае да не се повторувам! Америка диктира ние се прифаќаме било да се чкарт или не,кој ќе ти потврди што точно содржи и во колкава мера има отровни супстанци??? :^) А ги има и тоа доста!!! И да не збориме на памет има многу доктори кои се врвни во своите испитувања докажани низ годините дека вакцините се КОНТАМИНИРАНИ !!! Дури и најголемиот знанственик Garth Nicolson кој низ години го проучувал тоа дошол до заклучок дека вакцините се штетни и контаминирани что можат да доведат до катастрофални последици повелете видео кое се потрудив да го најдам
    http://www.youtube.com/watch?v=6e2ljD3hkhg
    Cjepiva su loša za vas

Prevela i uredila: Snježana Valentić

Matrix World

Organic

Kampanja cjepiva H1N1 protiv svinjske gripe u Americi službeno nije niti počela, a milijuni amerikanaca će brzo stati u red kako bi dobili injekciju cjepiva za koje vjeruju kako će ih zaštititi od bolesti. No, je li u pitanju vjerovanje na slijepo? Može li biti moguće da su cjepiva loša za vas? Uostalom, zadnji pokušaj kampanje masovnog cijepljenja protiv svinjske gripe bio je 1970.-tih godina, kada je cjepivo svinjske gripe ubilo i oštetilo puno više ljudi nego sama svinjska gripa. Postoji li onda neki razlog zbog kojega bi mislili da će sada biti nešto drugačije?

Neki roditelji u Americi nisu baš sigurni u to. Zapravo, nedavne ankete otkrivaju da je oko polovica američke populacije rezervirana po pitanju cjepiva protiv svinjske gripe.

Čemu ova neodlučnost?

Dakle, prije svega, u porastu je broj liječnika i medicinskih stručnjaka koji povezuju živu u suvremenim cjepivima sa eksplozijom autizma u društvu.

Prije nekoliko desetljeća autizam je virtualno bio nepoznat u Americi, no najnovije istraživanje Vlade došlo je do podatka da će sada 1 od 91 američke djece biti dijagnosticiran autizam, nekad tijekom života.

Ovaj podatak još više uznemirava kada se usporedi stanovništvo općenito sa vjerskim skupinama kao što su Amiši, a koji ne koriste cjepiva. Među Amišima se apsolutno ne pojavljuje autizam, a mnogi zdravstveni stručnjaci vjeruju kako je razlog tome ne cijepljenje djece. O tome smo više pisali ovdje. (op.a.)

Amiši se ne cijepe te je njihova stopa autizma u državi Ohio 1 od 15000.
    No nije samo to u pitanju, jer neka od najnovijih cjepiva doslovce sadrže žive viruse. Čime su sve cjepiva kontaminirana možete pročitati ovdje.

Jedno od najnovijih cjepiva protiv raka vrata maternice, a koje sadrži živi virus, oštetilo je i čak ubilo značajan broj mladih djevojaka koje su se njime cijepile. Primjerice, 18.–godišnja djevojka po imenu Stacey Jones iz Velike Britanije ima oštećenje mozga nakon što je pretrpjela epileptički napad, samo nekoliko dana nakon što je primila cjepivo protiv raka vrata maternice.

No ovo nije jedini takav slučaj.

Dovoljno je da unesete u tražilicu Google-a “opasnosti cjepiva protiv raka vrata maternice“ ili “smrt od cjepiva protiv raka vrata maternice“ i istražite ovu temu.

Unatoč svemu, odgovorni za javno zdravstvo u Americi i Velikoj Britaniji, i dalje inzistiraju na sigurnosti istih.

Slika je vlasništvo DessIllustration.com
    Koja je zapravo namjera cijepljenja? Imunizacija? Vjerujemo li u to? Kad pogledate koje sve otrove sadrži jedno cjepivo moramo se složiti da njihova prava namjena nije zaštita zdravlja, već isključivo profit.
    Trebala bi cijela knjiga za opisati opasnosti suvremenih cjepiva po zdravlje, no ilustracije radi, mišljenja smo kako bi bilo odlično predstaviti popis sastojaka pronađenih u tipičnom cjepivu protiv sezonske gripe, a sastavio ga je Stephen Lendman.

Jeste li sigurni da ovo želite ubrizgati u svoje tijelo?

– 25 mikrograma žive (thimerosal), poznati nervni otrov, jedan mikrogram smatra se otrovnim. Prema NIH-u (Nacionalni institut za zdravlje), “živa i svi njezini spojevi su otrovni, prekomjerna izloženost može trajno oštetiti ili usmrtiti mozak i bubrege“, čak i “izloženost vrlo malim količinama” može uzrokovati “alergijske reakcije, neurološka oštećenja i smrt”. Povezuje se s autizmom.

– aluminij hidroksid i fosfat, povezuje ga se s nekim neurodegenerativnim bolestima, uključujući Alzheimer-ovu bolest. Ured za zaštitu na radu i zdravstvenu administraciju (OSHA) izvještava i kao dokaz postavlja rentgenske snimke radnika s plućnom fibrozom, izvještava i o pacijentima koji su na dugoročnoj dijalizi bubrega i razvijaju poteškoće govora, demencije ili grčeve.

– formaldehid, poznati kancerogen prema Državnom Institutu protiv raka; povezuje ga se s problemima gornjeg dišnog sustava i utjecaja na limfni sustav (vezano uz krvne stanice ljudi).

– želatin, polisorbat 80 i smola – sastojci koji uzrokuju razne alergijske reakcije.

– amonij – sulfat, sumnjivi probavni, jetreni i dišni otrov i neuro otrov.

– sorbitol, sumnjivi probavni i jetreni otrov.

– fenoksietanol (antifriz), sumnjivi razvojni i reproduktivni otrov.

– beta-propiolaktonom, poznati kancerogen i sumnjivi probavni, jetreni, dišni, kožni i osjetilni otrov.

– gentamicin, antibiotik.

– triton X100, jaki deterdžent.

– životinjska tkiva i izlučevine, uključujući potencijalno zaraženu konjsku krv, zečji mozak, pseći bubreg, bubreg majmuna, pileći zametak, pileće jaje, jaje patke, svinjsku krv i porcin (svinjski derivat) proteine i tkiva.

– teleći i fetalni goveđi serum.

– smekšane stanice raka.

– diploidne stanice tkiva pobačenih fetusa.

Kada bi vam susjed na zabavi ponudio koktel od gore navedenih sastojaka, biste li ga popili?

Naravno da ne bi.

Zašto biste, onda, dopustili bilo kome da vam to ubrizga u tijelo?

Zašto biste dopustili ikome da to ubrizga u vaše dijete?

Istina je da su cjepiva loša za vas. Igraju se vašim imunosnim sustavom i čine vas podložnima ostalim bolestima koje napadaju vaš organizam. Činjenica je, pronađena tijekom nedavnog istraživanja, kako su djeca, cijepljena protiv sezonske gripe, tri puta češće hospitalizirana nego djeca koja nisu dobila cjepivo.

Sada je vrijeme da više nego ikada mislite na sebe. Nemojte samo slijepo prihvaćati sve što vam kažu. Istražite sami. I konačno, vi i vaša obitelj ste oni koji će nositi teret posljedica odluke koju ćete u konačnici donijeti.

About these ads
    http://www.youtube.com/watch?v=GvsXrVkjyz4
    погледнете го видеово на доктор Dr. Lenu Horowitzu многу работи веродостојно ги толкува!

На bebaa му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Јас не велам дека може не е во право Јанко ,може е може не е , има многу истражувања па нив би ги читала отколку него , кажав дека кај мене за тврдењата на Јанко може е со предрасуда , затоа не можам да го дискутирам бидејки немам ни грам респект спрема него ...
    Него за ова свинскот грип вакцините , и тие се нови вакцини , секоја вакцина која е новитет и треба испитувања и одреден период да се покаже нејзината ефикасност ... Се сеќавате кога беше актуелен повеќе свинскиот грип лекарите кои беа изложени на ризик не сакаа да ја примаат ...
    Новите хпв , свиниски грип , сезонски грип ( ова единствено за стари лица и хронично болни ) јас сметам дека не се испитани и треба да се се размисли пред да се земат...

9. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    mamiiiiiiiiiii,

Те замолувам да се задржиме на темата. Те молам! Ајде, да не ја уништиме. Ако ти е досадно, и сакаш маалски муабети, те молам префрли се во друга тема. :*

За почеток, обиди се да го коментираш мојот последен пост, и тоа онака, како јас ги коменитам твоите. АКо немаш што да кажеш, издржи, немораш по секоја цена да одговориш.

Хрварска не е територија на планета Марс, делиме заедничко минато, слични правила, а сепак, отидени се понапред, што е доволен репер за се, па и за вакцинацијата секако. Таму, почнуваат да се одврзуваат устите на докторите, кај нас сеуште не.

Да не иде постот во ветер, еве како една ( за мене ревносна новинарка која ги истражува сите страни ), има направено новинарско истражување во Нова Македонија

Дали треба да се плашиме од вакцинација на децата?

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=12913850447&id=9&prilog=0&setIzdanie=22791

10. Mama25

Mama25 Популарен член

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.958
    ^
    Кога беше вакцинирањето за сински грип,баш се погодив да бидам во Холандија и бев бремена 8 месец,се мешав доста меѓу луѓе дури и контролите што ги правев таму од одредени доктори имаа негативно мислење за вакцините.Таму и воопшто не ги вакцинираа дури имаше јавна забрана да не се вакцинираат поради штетноста на вакцината!

11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Yare запознаен си како функционира форум , ти не го поставуваш текот на дискусија нити одлучуваш што да се коментира ,си можел да ни поставиш линк да ги видиме ставовите кои си ги постирал по форуми , ок сакаш и тука истите да ги напишеш ... ( Прочитав дека пред неколку години си прашал зошто нема невакцинирани деца со аутизам и мислиш дека тоа е доказ , а сега кога има јас прашав зошто има , велиш дека се многу мал процент што е проста логика бидејки и мал процент кои се невакцинирани, си ги толкуваш фактите како ти одговараат )
    Секој тука може да си пише што го мачи и што мисли за вакцините ...

Мене темата и те како ме интересира , што е малски муабет што јас си кажав дека ставовите на јанко не можам да дискутирам и си кажав причина ... А кој сака може да ги дискутира..
    И баш би сакала да видам и други ставови , не само твоите ги прочитав повеќето си се изјанувал многу на оваа тема ... За заклучоците кои ги имаш постирано не се против концептот на вакцина тука против нејзина злоупотреба ... Исто така замолив лекар да ги разгледа и да ми даде став , па ќе ви пишам што сум дознала ...

Ке го цитирам од друг формум , кој вакцини смета дека се штетни , истиот кој ги поставил заклучоците кои јаре ги постираше

12. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.905
    Околу темава имам многу поделено мислење. Еве конкретно за ХПВ вакцината ни под разно не би ја примила.

Вакцината чини 200 долари по доза, треба да се примат три дози. Кај нас ја даваат бесплатно. Мене тоа ми сугерира малку дека ни е пратена за проба. Млади девојчиња на возраст од12-14 години тешко се наоѓаат за да бидат `пробно`тестирани,освен тоа зошто би плаќале за да ја тестираат.

И второ,вакцината е за ХПВ тип на вирус што е карактеристичен за Америка, кај нас `коси` скроз друг тип на ХПВ вирус. Така што е само залуден стрес на организмот.А и супер подлога за развивање на ХПВ вирусот и понатаму рак на грло на матка,со оглед на тоа што вакцината е не докажана и прилично ризична.

Што се однесува за тоа дека докторите не смеат да зуцнат околу вакцините. Пред 2-3 години,врвен имунолог(за наши услови) беше отстранет од работа заради коментирање на вакцините против грип на телевизија.

13. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Мислам дека се работи за истиот професор , а еве негов став во статијата постирана претходно

:drunk: :drunk: :drunk: :?:
    Значи на интернет можат да се најдат различни информации не секогаш се точни :!:
    Не сум убедена безрезервно дека се што ни се сервираа од здравството е исправно , ама некои работи се докажани , и на крај секој со својата одлука . Голем поздрав од мене :hai:

Малку обемно и за многу инфективни заболувања ама има да се прочита за болестите против кои се вакцинира има и посебна глава за вакцинација кој го интересира нека повели :)
    http://www.moh-hsmp.gov.mk/fileadmin/user_upload/Dokazi/Infektologija.pdf

14. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    @rainlover

Тетанус би направил проблем ако гадна рана ( за гребаници не правиме муабет) се занемари, која е и основната причина за евентуалниот проблем.
    Хипотетички, антитетанус серум ќе ти го збрцаат во болница без да те прашаат, независно дали си вакциниран или не.
    Формалдехидот ( течноста во теглите каде што чуваат жаби на часови по билологија ) токсините од вакцините ги прават токсоиди ( токсоид је делот од вакцината за дифтерија, и тетанус ) и тоа е неизбежен процес за производство на вакцините. Секако за него и за живата нема конкретна бројка во упатството на вакцината, иако ги пишува.

mamiiiiiiiiiiiiiii
    Имаш нешто измешано во брзањето

Не знам каде гледаш дека не сум против концептот за вакцинација, туку против нејзина злоупотреба. Од каде ги вадиш овие неточни моменти? Прво не се важни за дискусијата, бидејки јас истражувам и се информирам. А второ, јас не сум тема на дискусијата, туку јасниот топик од горе.

Тој што го цитираш во првиот цитат е лик кој се вика Балтазар и е родителот кој истражуваше за вакцините пред да му се роди детенцето. Тој лик не е лекар, туку обичен родител. Има мноооогу многу негови содржајни постови. И секако огромна еволуција во неговиот став за вакцините. Нормално е став да еволуира низ време, за да на крајот се донесе одлука за комплетно НЕвакцинирање.

Токму новите вакцини, за кои повеќе се збори дека се непроверени, токсични беспотребни ( ХПВ и останати ) се инцијалната каписла да луѓето го променат својот став кон вакцините. Оние што во поќетокот биле против само нив, понатаму, истражувајки се против се. Фарма Индустријата, си направи лоша услуга со новите вакцини, па наместо зголемен профит, направи контра ефект.

Значи се работи во еволуција на размислувања, а не во промена на ставови.

Вториот цитат не е на Д-р Никола Пановски туку мој. За овој пост се работи.

Еве го истиот став кој датира уште од времето кога ја започнував темата за вакцинација, и кога поединци фрлаа камења по мене.

http://roditeliideca.bbgraf.com/t2976-topic

Не знам дали намерно или случајно ги мешаш работиве.

За да и овој мој пост не оди во ветер, еве што размислуваат поедини стручњаци во врска со масовната вакцинација и стерилитетот ( секако и зголемен број на абортуси )

http://www.whale.to/m/sterile.html

И да еве како Бил Гејтс размислува за вакцините, ( секако програмите што ги поддржува за вакцинирање на популација - ИОМ, дадена претходно од expert е една од нив )

15. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Воопшто немам ништо измешано , твојот став ми е јасен мене ( народски речено мислиш дека болестите сами исчезнуваат често спомнуваш за природна еволуција на болести а сепак болестите магично се враќаат пак ) тоа се твои ставови ги кажа на сите ни се јасни . Јас зборувам за заклучоците кои ти ги постираше а се дадени од страна на Балтазар тие не се против концептот на вакцина туку во насока на подобрување на начинот на имунизација , му ги читав и другите постови баш интересни ставови има, а искрено не знам која му е крајна одлука а не е ни тука па глупаво е да дискутираме во негово име ...

Мене не ме интересира искрено еволуција на рамислување на некој член на некој форум .
    Во врска со тие заклучоци , не сум имунолог ни лекар еве да ти кажам накратко што мислам , и во одредена мера се поклопуваат со моите

1. Вакцините како и сите други лекови се подобруваат со годините , самиот тетанус серум порано бил правен од рекомбинирана ДНК на коњи а сега е од ДНК на луѓе .. Значи ако имало проблем со живата во вакцините од 1998 е исфрлена од вакцините ( е сега во вакцините за грип сеуште се употребува ) ... И апсолутно подржувам набавка на квалитетни вакцини за да не мора да одат мајките во Грција ...

2. Околу календарот за имунизација и јас сметам дека треба да има модификации , ама не би можела да предложам нити пак некој друг лаик тогаш ние би биле револуционерни гении , едниствено за хепатитис б сметам дека не мора толку рано да се дава на новороденчиња еве пример во Франција е сменето да се дава на 10 годишна возраст.

3. Сметам дека пред да се вакцинира треба да се испита здравствената состојба на детето , алергии , крвна слика не да се претпоставува дека сите деца се еднакво здрави и дека не се склони на контраиндикации..

4. Кажав ХПВ и сите вирусни (сезонски ,свински ) вакцини за мене се недокажани и неиспитани и засега глупост невидена ... Посебно хпв :!: таа вакцина ја имам истражувано многу и правено консулатаци со гинеколози и лекари и никој досега ми ја нема препорачано ...

4. И мој став е дека вакцините (оние испитанте ) и те како се потребни , секој лек има несакани дејства ама заразните болести се тука и нема да одат никаде се се сведува на risk management како што претходно кажав тој ризик мене ми е поголем ..

И точките не се редоследно со заклучоците туку само ти кажав мислење во врска со заклучоците на Балтазар .

Епа врати се на прва страна и види дека постот е споен ( не се одделени двата става ) и постиран од друг член како целина и се добива впечаток дека твојот став е всушност ставот на микробиологот Пановски , кој и да прочита ќе мисли дека е така ,а всушност ставот на микробиологот е сосема различен .. Мене ми беше поентата дека на интернет информациите често вака кружат и се видоизменети и надополнувани и пренесувани по форуми.. ( не велам дека членот намерно така направил може како таква ја нашол информацијата или од немарност не ги одделил )... И многу светски имиња често се вадени од контекс ... Па се ствара невидена параноја ..

16. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    Ќе почнам да прерипувам коментари на одредени постови, ќе разберете зошто.... ;)

На DeMelo му/ѝ се допаѓа ова.
  17. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.776
    Допаѓања:
    4.605
    mimiiiii Велиш дека си против новиве вакцини за грип и ХПВ а истите тие шо ги нудат(или поточно произведуваат) тие вакцини ги нудат и оние за кои си за.Зарем не е чудно истовремено и да му веруваш некому за здравјето на своето дете и да не му веруваш? Сега ако е докажано дека живата штети и ја извадиле од една вакцина(но сепак додадено е нешто друго што исто така е штетно)зошто повторно е ставена во вакцината за грип???Значи се е филм што му го прават на народот као ние се грижиме за вас а уствари не третираат како заморчиња. Еве еден линк повторно од Хрватска затоа што сметам дека ситуацијата во здравството кај нас не е подобра само што никој од кај неас не е толку агилен за подлабоко испитување и храбро да ги изнесе информациите во јавност.http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/6 ... djeci.html

На Moira и Mama25 им се допаѓа ова.
  18. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    ^ Има различни производители на вакцини и не е поентата дали производителите се фини или лоши ,туку за новите вакцини дека не се сигурни затоа што секоја вакцина која се пушта во промет треба да помине исвесен период на пазарот после клиничките испитувања.
    Ефектите се сеуште непознати од нив и веројатноста за нус појави е голема . За хпв се вакцинира против неколку типа вируси кои не се баш карактеристични за нашето подневје а нејзините ефекти не се испитани ( а ја даваат на девојчиња од 9 години :x ) .. Сезонски вирус вакцината самото име ми е смешно а има толку типови на вируси ...
    А за вакцините кои се давани години наназад и се испитани и се докажале како ефикасни за превенција на заразни болести јас сум ЗА . Зошто да не се заштитиш од нешто за кое постои испитана заштита ...Јас сум за промени во начинот на имунизација и крајно време е да си набават поквалитетни вакцини ..
    Толку од мене , кој како милува така нека прави ...

Инаку Yare не си поставен на темата како стручен имунолог кој е тука да одговори на секое прашање и пост затоа не се чуствувај должен да реплицираш на сите ( впрочем за дискусијата не е препорачливо да одговараш само ти ) и ако некој има различен став не забораваш да упатиш по некоја саркастична и навредлива досетка...

Сите мамички сегашни и идни нека си одлучат што е најдобро за нивното дете ... Mother knows best ;)

19. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    915
    Допаѓања:
    801
    mamiiiiiii

Иако генрерално се обидуваш, не успееш да стигнеш до поентата на темата. Темата е многу јасна и прецизна, и незнам зошто се потребни далечни девијации.

( Сеа полека ке соџвакам, се надевам ке успеам )

Bebaa се обидува да ти направи аналогија, на вербата кон производителите на вакцини, нивните сегашни вакцини, на кои ете не им веруваш, и на истите производители, со сите останати.

Клинички испитувања, се едно, а секако испитувања на популација се нешто сосема друго. Знаеш ли дека во нашата државна болница постои одделение за испитување на лекови, и граѓани од државата, веројатно потиснати од немаштија, за извесна надокнада, се испитни заморчиња. Но тоа е нешто сосема друго, каде луѓето доброволно го прифаќаат ризикот.

Кај новите вакцини, полето на тестирање е многу поголемо, цела една популација ја испитува, под вел на задолжителноста. И еве сега пак една аналогија. Ако можат така да прават со најновите измслени вакцини ( каде цела популација им се заморчиња ) зошто тоа да не го прават со сите останати вакцини, секако сега и порано. Разбираш ? :^)

Секако твоето субјективно мислење дека вакцините се превенција, е твое убедување. Јас сум ете, комплетно против вакцинација, а поткрепа на моите ставови дадов погоре, сите објаснети, и доблесно одговорени сите твои. И ете, секој со своја глава.

Јас не сметам дека треба да се промени начинот на имунизација, бидејки сметам дека таа треба да не постои. Ако ти сметаш дека треба да се промени, ете бујрум, отвори нова тема на форумот, и почни да менуваш.

Не сум јас поставен на темата, јас сам сум дошол на темата, и не сум стручен имунолог, но тоа не ме прави инвалид да размислувам и истражувам, и секако јавно го поделам моето мислење. Дури тоа мислам дека ми е предност, бидејки не сум оптеретен од докторската мантија. Затоа и побарав да ја конкретизираме дискусијата, што за жал не добив. Ваква тема бара концизно и прецизно дискутирање, а за жал јас од тебе не добив такво нешто, туку воопштување кое нема да помогне во информации и секако одлуки на сегашни и идни родители.

20. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    Прво сакам да си го кажам ставот за статијата во Нова Македонија за вакцинацијата.

Одлично е што статијата се темели врз интернет дискусиите како оваа, ама лошо е што не се спомнува дека во овие дискусии не дискутира никој кој е специјалист во областа, туку обични луѓе и лаици како нас кои дискутираат првенствено со податоци кои сме ги нашле на интернет и затоа не е во ред во статија која има за цел да едуцира, да става неколку пасуси од интернет дискусии полни со шпекулации без да понуди научен одговор на нив.

Потоа, докторот Дејан кој го консултирале. Не е чудо што матичните лекари се најслабата алка во нашето здравство. Човекот, кој е лекар и треба да знае повеќе за информациите кои ги наброја, спомнува податоци кои првенствено ги прочитал на сомнителни интернет страници.
    Како најголем доказ ја спомна Виера Шнејбнер, биолог. Едно пребарување на гугл, ќе ти каже дека жената не е биолог, туку геолог, сепак во ред е да не е медицински работник ако има важни податоци, но пребарувањата покажуваат дека жената е во најмала рака шарлатан.
    Еве видете видео во кое се разоткриваат нејзините погрешни теории. И може да се види дека од неа потекнувале повеќето од ставовите на оние кои се против вакцините.

http://www.youtube.com/watch?v=Fs-E4-XL62w

И многу сум разочарана од изјавите на професорите подолу во текстот. Знам дека одговорите ги давале во интервју, ама мислам дека подобро ќе било да добиеле прашања и да доставеле изјави писмено.
    Подобро ќе било наместо вакви штури и горе-долу паушалните одговори, да дале подобро осмислени изјави.
    Вака како што се дадени одговорите се многу клише и никој од оние како yarre на пример кои се информираат на интернет и кои мислат дека имаат одговори за таквите изјави и им се чинат како смешки, нема да ги сфати сериозно и да побара подобри информации.

Исто, погоре сте отвориле и дискусија и за ХПВ вакцината.
    Јас лично не сум во групата која може да ја прими, ама радо би ја примила доколку бев. Вакцината е клинички испитувана и затоа не можам да и најдам замерка во безбедноста.
    Ама сепак не можам да се согласам со редовна вакцинација со оваа вакцина.

Прво е премногу скапа. Една доза е 4700 денари, а треба да се примат 3 дози. И уште веднаш се негира потребата од истата. Бенефит за финансии и за здравје. Само колку ПАП тестови и размаски и други прегледи може да се направат со тие пари и тие да бидат задолжителни за секоја жена. Затоа нема никаква сврха да се даваат толку пари за да се купува вакцината.

И второ, се сомневам и во ефикасноста на истата. Иако вакцината се подготвува и се испитува од 1980, сепак имунитетот на истата е испитуван само 7-8 години и не се знае колку ќе трае. Предвидените 15 или 20 години пак се премалку за да има некаква улога во спречување на ракот кога тој настанува пред се после 40 година. Да, можеби девојчињата додека трае имунитетот ќе бидат заштитени, ама подобро ќе биде да имаат редовни прегледи и испитувања особено кога се знае дека ХПВ може да се лекува.
    И плус, за вистински да има ефект ќе треба да се вакцинираат и машките, оти тие ќе го пренесуваат ХПВ штом не се вакцинирани, значи дупли трошок.

Е сега со оваа моја изјава ги онеправдувам оние кои немаат достапност до лекар, кај нас сега сите имаат можност да одат на лекар, ама во другите земји кои немаат социјално здравство и кога ќе се воведат измените и кај нас, нема да можат да се лекуваат на товар на фондот.
    Секое одење на лекар ќе кошта пари ако не сте осигурани со високи осигурителни поени некои испитувања нема да ги покриваат осигурителните агенции. И затоа особено во САД каде нема социјално здравство се притиска за вакцината за посироманшните слоеви да можат да бидат побезбедни од рак на грлото на матката.

Ама сепак изгледа дека парите пак ќе одлучат и нема компаниите да понудат ефтина вакцина. А оваа скапата нема резон да се воведува од финансиска причина. Дури и мислам дека сите лажни случаи за безбедноста на вакцината против ХПВ ги раширија осигурителните компании за да не плаќаат за толку скапа вакцина, а тоа ќе го направат единствено ако луѓето нема да ја сакаат да ја примаат.