Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    За разлика од порано, каде што и матичен лекар и лекар за превенција ( лекар кој вакцинира ) кога беа едно, сега тие две работи се одвоени.
    Со оглед дека матичниот педијатар не вакцинира, тој нема никаква обврска по тоа прашање. Дури одредени педијатри се и послободни во конверзацијата за тоа прашање.
    Ако детето ниту еднаш не било кај лекарот за превенција ( секогаш е државен ), нормално е дека го нема во неговата евиденција, а со тоа и нема да ве повикуваат. Некои родител не ги ни носат своите деца кај овие лекари, за да се спасат од бирократијата околу вакцините, поканите и останато.
    За прием на детето во градинка/училиште, педијатарот издава потврда дека детето е здраво и способно за тие институции, додека овој другиот издава потврда за примени вакцини.
    Овие институции, во редок број на случаи прават проблем при упис ако детето нема таква потврда, но после констатирањето на законската регулатива ( дискриминација ) ги упишуваат децата.
    Градинките немаат никакво ( законско) право да бараат таква потврда за упис, додека школите имаат но законската регулатива ( препишана од бивша СФРЈ ) нема правен лек, ( да забрани упис на пример ) па и тие деца без проблем се упишуваат.

На stefanija70 и do-re-mi им се допаѓа ова.
  2. Bibi 88

Bibi 88 Активен член

Се зачлени на:
    6 март 2015
    Пораки:
    111
    Допаѓања:
    54
    и сега што е правилно да се вакцинира или не? Ако се мешаат децата, и ако сварно вакцините штитат од болест, тогаш и тие што ги вакцинирале пак не се сигурми?

3. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    1. Јас мојата одлука ја донесов пред 10 години, и не се сомневам во неа.
    2. Да, не се сигурни, вакцините не се стаклено звоно

ПС. Почни да ја читаш темата од почеток, натенане. Кликни на 1 од страниците. Има доста страници но подели ги, по неколку на ден.
    Да, има одлични ставови.

4. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Имам неколку прашања..

1. Слушнав дека од август сите вакцини ќе бидат прочистени(како во Грција). Дали некој знае колку е ова точно?
    2.Дали може сите вакцини да се набават од Грција?

3.Дали во Бугарија исто така се безбедни вакцините?

5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.100
    Допаѓања:
    135.187
    Мене ме интересира, колку има аутистични деца во Грција и Бугарија? Статистички? За да споредиме дали навистина нашите не чинат.

На baby2014 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Ne deka se vakcinite grcki, bugarski ili stranski cinat poekje Isto zlo se!!

На yarre му/ѝ се допаѓа ова.
  7. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Колку за инфорамција од септември ќе добиеле прочистено дитапер вакцини и кај нас. Ние вчера завршивме со нив. Да не ми беа завршени ќе ги одложев за после септември.

8. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    Mi treba sovet

Ve molam da ne me preprakate po FB grupite da se obrakam, od enostavna pricina sto mislam deka ako pisuvam tamu javno ete deka ke vlezm vo necija beleska (inspekcija i slicno). Toa e samo moe mislenje mozebi sum greska.

E sega se raboti za slednovo:

Podnesovme molba za vo gradinka sega vo mesec maj (detenceto mi e 2,5 godini i gi ima primeno samo prvite 3 vakcini na golem razmak izmegu niv). Ni kazaa deka vo avgust ke ne baraat za da gi dostavime dopolnitelno potrebnite dokumenti.

Od prethodno iskustvo (za pogolemoto detence koe do 18 meseci bese redovno vakciniranio) ni pobaraa kopija od licni karti, potvrda od lekar deka e zdravo (ova potvrda togas neznam zostono ja zedovme od kaj sto vakciniraat so zapisani site vakcini-taka bese navodno potvrdata se plakala kaj maticniot pa ovie ni napravija usluga :envy:, potpisavme dogovori i mi ja pobaraa zdrastvenata kniska na uvid.

E sega pretpostavuvam deka ke se baraat istite dokumenti odnosno posledniov redosled:

1.Kopija od licni karti
    2.Potvrda deka deteto e zdravo-citi brisevi i
    3.Dokolku potvrda e bez zavedenite vakcini, samo onaa originalna potvrda koja ja izdava maticniot deka deteto e zdravo i moze da posetuva detska ustanova ke mi baraat i
    kopija od kartonot za vakcicni (sto iskreno neznam ni kade e) ili nekakov dokument za primenite vakcini.

Imam procitano i znam deka ne treba da mi baraat na uvid nisto sto e povrzano so vakcinite.
    No realnosta e druga.
    Ednostavno mozam samo zaradi toa da bidam stavena na lista na cekanje ili odbiena zasto bi mi dale ednostaven odgovor nema mesto.
    Nemam vreme da se matkam ni po sudovi ni zalbi da pisuvam i slicno. Ne za drugoto tuku dokolku ja pocnam taa postapka i se dokazuvam nekade (sud, komisija) ke pomine vreme i nisto nema da se napravi a deteto povtorno za toj period nema da bide primeno vo gradinka.

Mi treba sovet, iskustvo od Vasa strana kako ste postapile, im ali nekoja finta izmegu redovi. Se mislev i da gi falsikuvam vakcinite-pretpostavuvajki deka nemaat dobar sistem na sledenje (ne me osuduvajte), znam deka e krivino delo....
    Posle pocnav da se rasprasuvam dali moze nekade nekoj za prai da mi gi zavede vakcinite vo nivna kniga i kaj mene vo kniska.....
    Strav mi e deka ke popustam i ke si go odnesam deteto na vakcina.
    Custvuvam deka nemam sila da se boram so glupaviov rezim

Izvinite za dolgiot post ama mi trebate.

На ZojaP му/ѝ се допаѓа ова.
  9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Инаку да кажам ние бевме на суд заради невакцинирање и плативме парична казна од 9150 ден. + паушал 1000 ден.

10. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Казна? А зошто се мислев дека вакцинирањето не е задолжително? Законски мора??? Што ако сакам само да ги одложам?

11. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    @friendy Што казна е тоа од 150 ЕУР? Другите 1000 ден се судски трошоци?
    И што сега откако си ја исполнивте обврската и плативте казна?

@Binka Прво и основно - ФАТИ ВРСКИ за упис. Второ, ќе ти ги упишат само примените и толку, ќе си одиш најнормално само со нив. Ако има драми, ќе кажеш дека детето е алергично на повеќе производи, затоа одите полека со вакцините.
    Законски, НЕ СМЕЕ да те одбие, зошто тоа е веќе дискриминација, ама знаеш каде ќе треба да се докажуваш, затоа шибај си вака, ама без врски НИКАКО да не пробуваш, ако ептен ти е нож до коска детето да оди во градинка.
    Јас не би попуштила и вакцинирала, ти најдобро си ја знаеш својата состојба....со лесно и пиши ако ти треба уште инфо, ќерка ми лани ја запишав со само 3 примени исто така. Ако оваа година ми прават проблем случајно, нема да ја запишувам и тоа е тоа :)

Последна измена: 9 јуни 2015
    На ZojaP и Binka им се допаѓа ова.
  12. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    818
    Допаѓања:
    3.501
    @friendy и мене ме интересира што сега, ослободени сте од вакцинирање заради платената казна:wasntme:

13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.436
    Допаѓања:
    5.396
    Zivotot na deteto = na pari? Omg :( stonse odnesuva do vakciniranjeto nekade pogore moze imam pisano deka zastanavme do mmr poradi srtav. Vcera bevme kaj maticniot koj i te kako go cenam negovoto mislenje pak pltvrdi deka ete mmr ne e pricinitel na autizam. Kaza deka samo sto se vratil od seminar za debata vakcina i kaza deka genite i naslednite faktori se pricinitelite so sto vika jas vodam dve autisticni deca kako pedijatar koj im go otkriv autizmot uste od 6 m a neli nemaat primeno vakcina. I negovoto mislenje e deka nie kako roditeli treba da si odlucime a toj licno so site vakcini gi vakciniral sopstvenite

На ZojaP, zuto и ph.orhideja им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.100
    Допаѓања:
    135.187
    Сите доктори кои ги знам ги вакцинираат своите деца.
    Едиственото дете со аутизам кое го знам нема примено вакцина, освен тие во болница на прв ден. Аутизмот не му е од вакцини.
    Во Шпанија се враќаат искоренетите болести заради модата со невакцинирање.

Наеднаш, сите мајки станаа подоктори од докторите. Сите наеднаш решија дека вакцините не се во ред, а пола од нив по билогија 3ки имале. Решиле дека вакцините некој ги измислил за пари да прави, а нема врска дека штитат од болести.

Секогаш, ама баш секогаш ќе послушам совет од доктор, ако не од еден, тогаш од 10 доктори, наместо од приучено недоучено некое кое спамира на ФБ за личен интерес (да продава книги и да и плаќаат за да се појавува на ТВ).

На awl, Mammina, Kitten и 7 други им се допаѓа ова.
  15. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Мислам не е дали вакцинирањето само по себе е лошо, туку дилемата е какви ефтини вакцини бутаат на нашиве деца. Сите сме современи, не би ги лечеле нашите деца по екими и бајачки ама со вакциниве се прави свашта. Јас лично ќе вакцинирам ама стравот за квалитетот на вакцините е сепак присутен :)

На Mammina, victoria и friendy им се допаѓа ова.
  16. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Бевме на тоа порамнување и ни бараа доказ за примени вакцини, но ние го немавме и не дадоа на суд. Плативме, но не знам како оди понатаму и што ќе се случи. Инаку да напомнам дека имаме примено неколку вакцини. Од ДТП наваму немаме примено ниедна.

17. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    Законски вакцинирањето е задолжително, можеш да одложуваш, правилниците го дозволуваат тоа и тоа е тоа. Платената казна не значи дека си ослободен од вакцинирање, туку дека си ја признаваш вината- престапката која си ја сторил како родител.

Иако имаме права да одбиеме медицинска интервенција (вакцинирање) согласно законот за заштита на правата на пациентите во реалноста по институциите не ги интересира тоа, на пример градинки или школи. Тие се вадат тивко (ова ми е од други и е јавна тајна) на добиени усни насоки за задолжително непримање на невакцинирани деца. Едноставен одговор-нема место или си на листа на чекање.

И овде ми е најголемиот страв и да фатам врски @Moira дали добиената насока од министерството во случајот претпоставувам дека е од министерот ќе може да се изигнорира од редовите на вработени во градинката.

Знаете имам приметено дека и самата молба ниту архивски ја архивират, телефонски си информиран се што е потребно да се достави, а не писмено. Никаде нема документ -акт кој докажува дека си поднел молба за упис во градина и дека вистински си ја доставил законски потребната документација, а си ги изигнорирал усните насоки.

Ќе видиме што ќе се случи.до август-очекувам да се случи некое чудо:sweat:

18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.100
    Допаѓања:
    135.187
    Која земја нема аутистични деца? Дали бројот на аутистични деца во Македонија е поголем од Шпанија, Франција, Америка? Која штета е поголема кај нашите дека за разлика од децата во светот? Од каде е показателот дека вакцините во Македонија прават аутизам, а во другите земји не? Која е статистичката разлика?

Види ја темата со бајачки да видиш колку прост народ иаме...

19. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Не е дискриминација детето што не е вакцинирано ако не ви го примат во градинка. Многу пострашно е што не се вакцинираат и со тоа оние болести кои се веќе искоренети и за кои постои соодветна заштита може да станат закана за сите деца.
    Разбирам кога не ги вакцинираат доколку навистина има индикации за тоа,а за аутизмот како несакана појава од вакцина,нема апсолутно ниеден научно поткрепен доказ.

Интернетот нуди безброј информации,информирајте се,прашувајте,истото и јас го правам,но за здравјето на моите деца се консултирам со лекари,собирам повеќе мислења од лица кои се за тоа стручни.И мислењата тука се единствени за вакцините-Да.

На Mammina и Cka им се допаѓа ова.
  20. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.683
    Вакцинацијата НЕ е задолжителна, и ве молам, следен пат искомуницирајте со правник, да ви каже што се можете да превземете.
    @Binka - http://zdravjenaiglanevleguva.com/2015/05/11/правник-лиса-баута-шаќири-вакцинациј/

Кој пат сакаш, било со врски, било со закони пред лице, тој фати го. Секако си во право :)

Цка знаела дури 1 аутистично дете, и тоа (каква коинциденција!) немало примени вакцини освен ''тие во болница''. Браво, 5ка! Следниот пат кога ќе дебатирате на темава, научете барем кои се имињата на истите, составот не ви треба очигледно, него можете и да го прескокнете.
    И достате со тие ваши измислени статистики, како го кажа примерот, чиниш испитувања 7 години си правела, и констатацијата е дека СИТЕ доктори ги вакцинираат своите деца и ЕДИНСТВЕНОТО аутистично дете што ти го знаеш не примило вакцини, следствено НЕ Е ТОА ПРИЧИНАТА. (facepalm) Одете во дневниот центарот за аутистични деца или зборнете со некој од здружението Во мојот свет, може и нешто ново ќе дознаете.

http://vaccineimpact.com/2015/vacci...ontinue-to-increase-in-federal-vaccine-court/

И баш би сакала да знам кој е тој врвен педијатар кај нас кој класифицирал аутистично дете уште од 6 месечна возраст!

Последна измена: 9 јуни 2015
    На Edie.S и Annath им се допаѓа ова.