Стој, полека. Јас не ни реков а не ни мислам дека предизвикуваат аутизам. Али дека зимаме поефтини вакцини увезени од Бугарија, тоа стои. И нормално ќе се запрашам за квалитетот. Него ова темава, сериозно иаме тема за бајачки?!?? Хахаха
Има тема, да. А има и мајки што на дете кое никогаш не е вакцинирано, не му даваат да јаде месо никако, оти они биле вегетеријанци, ама па затоа со мочка во ушите му смируваат болка во главата. Природно било. Интересно е што кога детето ке се раболи, ќе качи температура, мајките трчаат на доктор, немаат проблем со тоа што ке му изнаставаат куп инјекции, ама вајцина, Бог да чува. Исто и кога куче ќе ги касне или ќе се исчеат на метал, се оди на инекции, ама за дете кога се работи за дифтерија....Никако. Никој. Покасно се воспостави дека има аутизам. Детето од претходно не се вртеше на звук, имаше неодреден поглед, мислеа дека е глуво, па почнаа по доктори. Нон стоп по болници. А ако сакаш да ме испитуваш за моето знаење за вакцини, еве одма тикажувам, твојот став да не го вакцинираш твоето дете е твој. Јас моето нема да дозволам да има дифтерија.
Rabotev so detence koe imase autizam i negovata majka tvrdese deka deteto stanalo takvo posle vakcina. Vika imam video od rodendeni deteto do dve godini sledese so pogled, radosno, srekjno, se vrtese na negovoto ime, kazuvase po nekoe zborce... posle vakcinata kako da stana drugo dete, pogledot mu se smeni i vekje ne registriral nikogo, kako vo svoj poseben svet da e deteto :/ Neznam za koja vakcina stanuvase zbor, ne sakav na taa tema da razgovaram so majkata, odev tamu kolku da go naucam detenceto osnovni raboti... Ne sum ni razmiluvala za vakcinite, a sega koga imam detence vekje kje mora i jas da se grizam i da se sovetuvam kako da postapam, a gledam malku na rasprava odite.. no sekoj so svoj stav i iskustva, koj kako resil taka kje postapi..
Како можи некој да биди против вакцини против вакцини = против своето здравје. Кратко и јасно објаснување
јас најмногу сум против ммр од таа вакцина има многу лоши примери со не верувам дека се случајност поготово нас во македонија секогаш ни го дават најлошиот материјал нашите деца не примат вакцини исти како децата на западот а и секогаш моето дете после секоја вакцина е болно и навистина се плашам кога иде време да ставаме вакцина и секогаш барам начин да ги избегнам секој сепак си има свое мислење.
Оо боже.. Нема да ги повлече.Исто како што нема ни хемотерапијата да ја укинат никогаш бидејки со неа се прави профит,исто така даваат и лажни дијагнози за да се трошат лекови. Поголема мафија од фармацевтската индустрија нема. Жива,алуминиум се само дел од состојките на вакцините. Сите избегнуваат дезодоранси со алуминиум бидејки истиот предизвикува канцер а од друга страна при вакцина го внесуваме директно во организамот.Логика?
Зошто мислиш дека е мафија се за нас македонците е мафија јас си останувам на ова мислење имам 15 години и од никоја вакцина немало лош резултат
јас имам многу лошо искуство со последната вакцина што ја прими син ми пред два месеци.Дитепер беше и од тоа 5 дена имаше 40 температура не можеше со ништо да падне на секои 3 часа примаше парацетамол и ибруфен.од вакцината имаше покачување на црп и не хоспитализира а пред тоа детето беше перфекто здраво, а од тоа цела недела не јадеше и не спиеше нон стоп плачеше.и после кога се бунив јас во болница и кога го однесов во 3 педијатри имав мислења и тоаш признале дека е од вакцина и ми рекоа другите вакцини треба однапред да ги информирам да порачат специални „прочистени„, боже мој па им реков а другите деца, мајките што не знаат дека постојат вакви вакцини како јас да умрат и само ме гледале и ќутат. Еве многу касним до другите вакцини нон стоп ми доаѓат белешките дома ама никако немам храброст да го однесам да го вакцинират детето.
Јас сум за вакцинирање на децата, но сепак не верувам многу во Бугарската. Некои родители порачуваат од Грција, демек подобра. Чинела околу 40 евра. Од каде поточно, незнам.
Не зборувам за македонија туку тоа што го кажувам е општо познато низ цел свет.Незнам како ке ме сватиш но со 15 год си премал за да сватиш како функционираат овие раб.
Dva pati ja odlozuvam DTP so od strav sto od moi zdravstveni pricini. Na temava vlegov za da napisam nesto drugo sega uste poveke se isplasiv dali da go nosamdeteto ili ne. Vo konsultacija so maticnata dali da gi cekae novite do oktomvri,taa mi rece deka za novite uste ne se zae nisto sigurno.Mozebi ke bidat samo za novo rodenite od togas.Za tie sto veke pocnale so vakcinite nema davazelo. Oh! Dve nedeli ne spijam radi misli za vakcinava. Ako stvarno ne se zadolzitelni,oti vo bolnica koga im ja stavat prvata nemame pravo prvo dane prasat?
http://livada.mk/polivalentni-tn-precisteni-vakcini/ Е ај сега биди паметен Ветувам дека нема да читам веќе ништо поврзано со вакцини.
Ау се потресов бре, а јас на маж ми му викам да не ја ставаме ДТП сега, да ги чекаме овие безбројвалентниве. Убаво ми рече он, шок за организмот бре толку вируси да бапнеш одеднаш
Што повеќе читаме, толку полошо си правиме. Сега сите сме во ????????? А и педијатрите ме нервираат...сите различно.
I dsa cekas djabe.Nema davazele demek za nasitedeca.Samo zanovoroddnite od togas odkako ke pocnat so niv.Taka mene me izvestija vcera,deka jas dva pati odlozuvam a utre treba da odie.
galapce според закон мора да те известат и да добијат твоја согласност за да ти го вакцинираат детето во болница но бидејќи од времето на СФРЈ се научени дека нема потреба да ти кажуваат ти додека се опоравуваш од пораѓајот тие веќе ти го вакцинирале детето, затоа во државните породилишта мора да се отиде спремен со изјава дека не сакаш да вакцинираш и нема да ти го вакцинираат. Инаку сите вакцини имаат слични статистики за нус појави и ризици така да кога ќе станеш родител не е време за туфкање и муабети од типот веќе не читам, туку задолжително информирање за бенефитот од вакцината и сериозните ризици последици од вакцините па со мажот да си донесете одлука што ќе правите
Znam mamita.Nikade ne rekov deka ne citam.Nitu ednata nitu drugata strana nosat celosna sigurnost,taka da covek treba da bira pomegu apalo i stipalo e rabotava.