Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.399
    Jas ne gi cekam tie bezbrojvalentnite :D pocna bebus kako sto treba da si prima po red, ja primivme i dtp i super ja podnese, bez nikakvi reakcii (osven sto povekje nankase toj den). E sega ne ja razbrav taa mi rece sega se gledame na 4ipol meseci, taman moze kje stignat novite vakcini do togas i kje mu se skrati bockanjeto, a eve ovde citam deka nema da moze da gi primaat...

2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Od novite ke davaat na site, bez ogled na toa kako pocnale.

3. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Па значи некои вакцини ќе се повторат или ќе припазат на тоа?

4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Ne se povtoruvaat - I onaka sega gi davaat naednas, togas namesto dve bockanja I lazice, ke bide edno bockanje.

5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Ova sigurno?Oti mene poveke medicinski lica me informiraa deka ne.

6. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Ние што ги имаме примено сите до 6 месеци пак ке не фатат новите или не?

7. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Mene dve doktorki sto vakciniraat (od razlicni polikliniki) mi rekoa deka ke se prodolzi so novite. Mislam od starite I nema da nabavuvaat.

8. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Majki a sto mislite za novite vakcini pneumok mislam taka se vikaa protiv infekcii predizvikani od streptococa? Maticniot pedijatar mi predlozi da go vakciniram bebeto bidejki vekje imavme bakteriska pneumonia samo me zbunuva sto ovaa vakcina e za streptococa a nie imavme stafilococa toa ne e edna ista bakterija neli? Istoto go prasav i pedijatarot a toj mi veli deka bile dobri i za ojacuvanje na imunitetot i sega neznam sto da pravam slusnal li nekoj do sega za ovie vakcini iskustvo nekoe sovet ...

9. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Niedna vakcina ne go jaca imunitetot, nameneta e za odreden virus/ bakterija i tolku. I sosema si vo pravo ova e vakcina protiv streptococus pneumoniae. Ne e isto so stafilokoka. Ne e zadolzitelna a moze da se primi po preporaka na lekar. Moja prijatelka go vakcinirase deteto pred da i trgne vo gradinka po sovet na Sofijanova zasto maloto imase 2 pati pnevmonija vo prvite meseci od zivotot, a ovaa bakterija e najcesta po gradinkite sto predizvikuva pnevmonii. Medjutoa nisto ne mu pomogna, trgna vo gradinka i posle 3 dena zavrsi pak so pnevmonija tokmu od streptokoka. Zavisi oddeteto valjda, od imunitetot kako ke se spravi so streptokoka, ne e samo do vakcinata.

На Matea212, Binka, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Ti blagodaram na odgovorot jas sepak resiv da ne ja vakciniram so ovaa vakcina bidejki ne gledam ni edna pricina za da ja primi najprvo sto ne se raboti za edna ista bakterija a i kako sto kazuvas nema vrska ni so ojacuvanje na imunitetot sega ke pravime 5 meseci ke pocneme po malce da se dohranuvame pa da probame so prirodni produkti da si go ojaca imunitetot kolku tolku..fala ti :*

На yarre и stefanija70 им се допаѓа ова.
  11. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Вртење на главата за можните последици од вакцините, нема да го намали ризикот од истите.

Неретко читам вакви констатации:
    „Примивме ДТП и супер си ја поднесе - без никакви реакции.“

Дали знаете дека реакциите на вакцините се различни кај секое детенце посебно, кај некои со температура, кај некои со оток на местото, а кај некои реакциите се јавуваат после одреден временски период ? Месец ? Година ?
    Вакцините се темпирани бомби кои го разоруваат имуниот систем на детето, и по правило после секоја вакцина приметно е дека детето е поболежливо, полесно се настинува, полесно фаќа бактерии вируси и слично. Ова е од проста причина што имунитето на организмот се бори со вакцините претходно вбризгани, а таа борба не престанува цел живот. Неретко во таа борба организмот резултира со автоимун одговор кога се бори самиот со себе.

Кај поливалентните вакцини, одлично е замаскирана првичната реакција од вакцината, па навидум, вакцините се подобри. То нипошто не значи дека реакции нема да има, или дека ке бидат поблаги. Уште полошо, организмот ке добие уште поголем шок.

Размислете зошто родителите кои одлучиле да не ги вакцинираат некогаш ( и под ниту еден притисок ) не се предомислиле, за разлика од родителиет кои се предомислиле дури по настанато оштетување од вакцина.

На galapce, do-re-mi, ZojaP и 2 други им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.301
    Допаѓања:
    76.399
    Sto sakas da kazes so ova, deka ne sme trebale da ja primime? Imase otok da i cel den go prespa, jas sakav da kazam deka nemase nesakani reakcii. Moe dete moja odgovornost. Sto im fali na decinjata koi vekje gi primile vakcinite? Rizik e i da gi stavis i da ne gi stavis... Jas se odluciv da si go vakciniram deteto i toa e toa.

На makedonkamak, girl-miri, irena.1 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Мојот став за вакцините го има наназад низ постовите. Самите производители на вакцини даваат многу полоши нуспојави од оток и преспивање, а кои ги пишува на самите лифлети на секоја вакцина, кои нели ете се „многу ретки“.
    Воопштување „ризик е да ги ставиш и да не ги ставиш“ за мене е небулоза. Дали е подобро сипаница од Аутизам ?
    Секако, дека свое дете своја одговорност.

Ставот околу вакцините се менува на два начина. Пред и после настанато оштетување од вакцина.
    Темата наназад е прилично голема, но и доста едукативна во поглед на ставови за или против.

Еве како размислува еден родител околу вакцините.

На galapce, Annath и slimy им се допаѓа ова.
  14. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Yare sakase da kaze deka i otok i pospanost e nesakana reakcija, prvicna, a moze i da ima ne daj Boze odlozena reakcija ponatamu vo zivotot, zasto kako sto napisa vakcinite se tempirana bomba, a decinjata sto gi primile, pa na nekoi im fali, na nekoi ne im falo nisto. Jas se nadevam toa kaj vas nema da e slucaj i se ke si bidevo najdobar red. Vo sekoj slucaj malku poveke informiranje ne e na odmet. Yare druze mi falese na temava:f:

На galapce и Annath им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.430
    Скоро разговарав со педијатар во пензија.Според него денешниве деца имаат се почесто алергии,паднат имунитет,леукемија и аутизам како резултат на масовно вакцинирање во последните 10-15 години.

Колку е вистина незнам ...
    Не би сакала да е.

На galapce, Annath, mariz и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Ајде да кажам збор-два и на оваа, секогаш актуелна, тема.

Факт: Не постои ниту едно научно истражување кое докажува дека вакцините се штетни или предизвикуваат некое заболување (на пр., аутизам).

Зошто тогаш сеуште постои сомнеж во ефикасноста на вакцините, денес можеби повеќе од било кога? Причини има повеќе.

Јас лично најмногу ги обвинувам медиумите, кои во последниве години буквално не затрупуваат и заплашуваат со секакви приказни за последиците од вакцините. Проблемот е во кредибилитетот на изворите на овие медиуми.

Драги мои, ќе споделам со вас една „тајна“ - зошто мислите дека медиумите пишуваат за „страшните“ вакцини? Затоа што се загрижени за вас и вашите деца? Затоа што сакаат да го свртат вниманието кон некоја најнова научна студија која покажала дека вакцините се штетни? Не, драги мои, причината е сосема друга, вистината (за жал) сосема поинаква. Ваквите теми предизвикуваат внимание кај јавноста, а на медиумите кои ги пласираат им ја зголемуваат гледаноста, тиражот, бројот на кликови на страната. Па уште ако стават некој бомбастичен наслов од типот „ШОКАНТНО - мајка го вакцинирала своето дете и тоа добило аутизам/починало/му израснале рогови и сл.“ - нивната цел е остварена. Жртви во оваа борба за профит на медиумите кои објавуваат сензационалистички вести без да ги проверат изворите, а често пати и свесно, знаејќи дека се невистинити - во случајов се за жал родителите.

Постои и друг проблем - за да се прочита и разбере научно истражување треба да се имаат минимум основни познавања од оваа проблематика, од англиски јазик и од научниот метод. За повеќето обични луѓе овие трудови и статии се „шпанско село“, неразбирливи и сувопарни. Од друга страна, медиумите играат на емоционалната карта - мајка го вакцинирала детето и сега е аутистично! Го даваат интервјуто со мајката, таа низ солзи објаснува за нејзината тажна судбина и злото од вакцината - и нормално, секој од нас сочувствува со неа и веднаш се замислува што би правел тој на нејзино место. Меѓутоа, мора да размислуваме со ладна глава и здраворазумски - колку и да е трогателна приказната, сепак е далеку од доказ за штетноста на вакцините.

Друга причина е личниот бенефит на челниците на лобито против вакцините. Тоа веќе стана мултимилионска индустрија и нормално е дека лидерите на ова лоби ќе направат се за да овој мит опстои и се прошири.

На крај, тука се и луѓето кои и ќе измислат приказна за тоа што вакцината му направила на нивното дете. Да, има и такви! За да ги добијат своите 5 минути во некој весник, за да добијат внимание кое не го добиваат на друг начин и ради којзнае какви други причини. Не одете подалеку од форумов - колку пати сте се сретнале со некој кој го нарекувате „трол“, со измислена приказна и проблем.

Ќе повторам - во прилог на вакцинирањето се многубројни научни истражувања, како и долгогодишната пракса на вакцинирање, која се покажала успешна на светско ниво. Да се разбереме - и кај вакцинирањето постојат ризици и несакани последици, како и кај секоја друга медицинска процедура. Но, добивката е многу поголема од евентуалниот ризик.

За небулозата дека вакцините предизвикуваат аутизам нема многу да коментирам - првичното „истражување“ кое го тврдеше ова е во повеќе наврати покажано како неточно и полно со грешки и пропусти; од друга страна, направени се повеќе научни истражувања кои не нашле апсолутно никаква корелација помеѓу аутизмот и вакцините.

На страната на вакцинацијата се фактите, поддржани од науката - на страната против вакцинирањето е еден „научник“ со своето лошо изведено испитување (повторувам, докажано како неточно) и еден куп т.н. anecdotal evidence, да не речам приказни кои кружат меѓу луѓево и во некои од медиумите (од типот „Една моја комшика го вакцинираше детето и потоа стана аутистично“ или „Ние не го вакциниравме нашето дете и ништо не му е“).

Некои викаат дека се работи за право на избор - „Мое е детето, јас ќе одлучам дали ќе се вакцинира или не“. Со ова не би се сложил. Правата кои ги полагате над вашите деца се ограничени - ако родител си го убие детето, одговара кривично, иако си го родил. Ако родител одбие медицинска процедура и му го загрози животот на детето, повторно ќе одговара пред законот. Работава - јас сум го родил и јас одлучив дека не му треба операција за слепото црево. Е па, ова со вашата одлука за вакцинирањето е нешто налик на вториов пример.

Читам и дека некои медицински лица не си ги вакцинирале децата и на други им советувале да не го прават тоа - зарем е тоа доказ за штетноста на вакцините? За мене тоа е попрво доказ за страшната состојба на нашето здраство и какви се луѓе има во медицинската професија.

Ако навистина сте загрижени за оваа тема, обидете се да се информирате од вистинските места, а тоа се, повторувам, научните списанија. И тоа не било кои, туку т.н. peer-reviewed (со рецензентска комисија која ја проверува и валидира содржината на статијата). Ќе изгубите повеќе време, ќе мора да ја научите терминологијата, ќе мора да научите како се „чита“ научен текст, ама само откако ќе го направите сето ова ќе можете да речете дека сте донеле информирана одлука за оваа тема и дека навистина сте сигурни дека го правите најдоброто за своето дете.

Да се разбереме - и ако не го вакцинирате, најверојатно ништо нема да му биде. Но, поради се поголемиот број на родители кои не вакцинираат, некои од болестите кои се сметаа за истребени или беа реткост, денес се враќаат во современите општества на голема врата.

Немам обичај никого да посочувам директно во моиве текстови, ниту сакам да се „расправам“ и докажувам по форумов, ама овде морам да те посочам тебе @yarre, како „неприкосновен владетел“ на темава за вакцини.

Значи, стварно ми сметаат ликови како тебе, таканаречени „форумски месии“, кои неуморно го проповедаат своето слово и откровение за злото за вакцините. Ти за своите деца си донел информирана одлука (или барем така мислиш) и тоа е ОК (ваљда, не сум сигурен ни за ова, ама нека ти биде). Законските и (не дај боже) здравствените последици за нив ти ќе си ги сносиш. Не знам зошто имаш потреба да „убедуваш“ други во своето размислување? Најлошото е што користиш и квазинаучна терминологија, па уште ја „зачинуваш“ со линкови од квазинаучни текстови на англиски, па некој што нема големи познавања од науката и англискиот, уште ќе помисли и дека си експерт на оваа тема и ќе те послуша.

Пак ќе ти кажам - твоето агитирање против вакцините и тоа што го правиш не е во ред. „Доказите“ и цитатите што ги ставаш не се валидни, немаат никаква научна основа и тоа мора да ти биде јасно. Немој да шириш дезинформации и да убедуваш други родители да не си ги вакцинираат децата. Ти својата одлука си ја донел и тоа е тоа. Нема потреба постојано да пишуваш и да прибираш „следбеници“ за твојата „кауза“.

Ова не ти го кажав за да се расправаме и навлегуваме во дискусии - можеш да ми реплицираш, но и не мораш, затоа што јас не планирам да се впуштам во дискусија. И нема потреба да ме „затрупаш“ со линкови, како што ти е обичај - ОК е навистина.

Поздрав до тебе и до членовите кои ја читаат темава.

Последна измена: 23 јули 2015
    На snegce, galapce, jovanovska94 и 14 други им се допаѓа ова.
  17. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Licniot benefit na celnici na lobito protiv vakcini? Multimilionska industrija? Izvini, a od sto e profitot, od neprodazba na vakcini? Ili od nivna prodazba? Ako jas ne odlucuvam za moeto dete i mu stane nesto od vakcina zasto neli nesakani reakcii se mozni cija e odgovornosta? Zasto neli nikoj ne priznava nesakan efekt od vakcina, toa slucajno se poklopilo sto deteto od utredenta posle vakcina potonalo vo svoj svet, prestanalo da zbori...toa sve e cista slicajnost se otkrilo bas vo vreme koga se prima na primer mmr vakcinata, cista koincidencija, deteto se rodilo autisticno, imalo genetska predispozicija i bla bla bla. Koga jas otidov da prijavam nesakan efekt od diteper, mnogu poblag od nesto sto dr go iskusile me otkacija vednas. Nikade ne e evidentirano, znaci ne postoi. Moeto dete e fala Bogu dobro, a nesakana reakcija nemalo, zasto nikoj ne ja evidentiral. I posle ke se izleze so bombasticno soopstenie od tipot: vo nasata drzava nema prijaveni nesakani reakcii od diteper, duri ni poblagi. I se slagam so tvojata konstatacija vo celost, toa samo pokazuva vo kakva situacija e naseto zdravstvo.

На ZojaP, joy1 и Annath им се допаѓа ова.
  18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.835
    Vo upatstvoto na obicen paracetamol i sekoj drug lek, pa i na vitaminite duri stoi: nesakani efekti.
    Isto e i so vakcinite, moze da se sluci da predizvika nesakana reakcija.
    Vakcinite kako i se drugo nosat odreden rizik.
    Jas smetam deka vakcinite se na nekoj nacin nuzno zlo, i pogolem rizik (za mene licno) e da ne go vakciniram moeto dete.

Jas sum za imunizacija, sega kvalitetot na nasite vakcini ne mozam da komentiram zasto ne znam sto e vistina.

Imavme eden gostin sega od Polska, tatko na dve deca. Bas rszgovaravme i na ovaa tema. Ni kaza deka tamu pred nekoja godina isto pocnale roditeli da se bunat protiv vakcinite i da ne gi vakciniraat svoite deca. Posle nekoe vreme imalo epidemija na bolesta koja se vodese kako iskoreneta. Sega vakciniranje e so zakon.

Sekoe podneblje se soocuva so razli ni vidovi na bolesti. Na primer rubeola vo Amerika se smeta za iskoreneta, a tuka sin mi pred nekoja godina ja imase. Dodusa vo blaga forma i bese vakciniran (toa e taa mmr vakcina sto sakaat da ja izbegnuvaat povekjeto). Otuda i razlicni vakcini za sekade.

Последна измена: 24 јули 2015
    На galapce, mami blue, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  19. stefanija70

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    970
    Da, ama zatoa postoi Centar za nesakani efekti koj funkcionira vo ramkite na Institutot za farmakologija so cel da se ima tocna informacija. Vo nego ne se vodi evidencija za nesakani reakcii od vakcina i so toa spored oficijalnite statistiki istite ne postojat. A ne se vodi zasto nema koj da prijavi bidejki poprvo ke te napravat nenormalen, otkolku da priznaat deka toa i toa se sluci posle vakcinata. Autizmot i avtoimuni bolesti se vi enormen porast, i toa li e izmisleno? Morbili i rubeola se smetonosni bolesti kako sto ne ubedija? Abe ajde....cela moja generacija gi preleza i nemase tolku slucai so komplikacii kolku sto ima sega autisticni deca...

На Annath и joy1 им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Многу доктори на темава..
    Специјалисти.
    Мислиш цел ден седат и вакцини проучуваат.

На girl-miri, lina-kalina, ZojaP и 2 други им се допаѓа ова.