Темава е вечно актуелна. Сега нема да се изјаснувам дали кога ќе имам дете ќе го вакцинирам, туку само поминав да поставам едно прашање: Како што велите дека фармацевтската индустрија прави заговори со вакциниве за да им наштетува на дечињата, дали некогаш на некого му текнало да го разгледува ова од спротивен аспект? Дали некој се сетил да размислува дали можеби тоа лоби против вакцините прави заговор да им наштетува на дечињата и да влијае врз намалување на светската популација? Ете, мене тоа ме интересира. Дали од оваа гледна точка некогаш некој ги разгледувал работите.
Ајде еве заедно да одговориме: На кој начин лоби групата против вакцините може да влијае врз намалувањето на светската популација? Со тоа што лобираат еден куп отрови, мутирани клетки и ДНК, РНК и што уште не да НЕ СЕ ВНЕСУВААТ дирекно во крвта на нежни и туку што родени деца? Ајде повелете на КОЈ НАЧИН ЛОБИ ГРУПАТА се збогатува и која е нејзината стратегија за намалување на популацијата? Јас незнам
Лоби групата лично не (како и милиони доктори и научници што не добиваат пари од фармацевтската индустрија), ама многу од заговорниците на невакцинирање на своите веб сајтови продаваат најразлични суплементи (многу често и по прилично висока цена).
Прво и основно, ќе замолам за култура и без агресивно однесување, затоа што јас не се поставив така. Многу културно и фино го поставив прашањето. Второ, не добив одговор на истото, а требаше наводно заедно да одговориме. Така што не знам зошто воопшто ми реплицираше, кога не даде никаков одговор. А еве ќе дадам и мој одговор на истото: На тој начин што поради невакцинирањето ќе се враќаат исчезнати болести или тие што се моментално доста потиснати ќе земаат замав, а на ризик ќе бидат и вакцинираните деца. (Од секој препарат, било да е синтетички или природен, секогаш постои можност за несакан ефект, како што е случај и со вакциниве, а знам дека аутизмот е главен страв за родителите, иако e отфрлена таа теза дека го предизвикуваат истите) Од тој аспект, мислам дека пооштетено би било невакцинирано дете на кое му се заканува можност да заболи, да речеме, од детска парализа, отколку вакцинираното. (Ова е само прост пример) Сите можете да прочитате дека аутизмот е пред се' наследно заболување (значи генетско), а во многу мал процент се смета дека настанува под дејство на надворешни фактори. А тие надворешни фактори се тоа што треба вистински да не' плаши: пестицидите и храната која ја јадеме, загадувањето на водата, почвата и воздухот, влијанијата од нуклеарните катастрофи кои станаа секојдневие, зрачењата поради оштетувањето на озонската дупка и слични некои фактори чии последици врз нашиот генетски материјал можеме понекогаш на краток, а понекогаш на долг рок да ги забележиме. (На кратко, за да не го тупам тука со тие работи.) Така што сметам дека има многу поголеми зла на кои сме изложени и кои ни влијаат негативно врз здравјето, а и индиректно врз здравјето на нашите идни поколенија. За богатењето не навлегувам во дискусија, ниту пак тоа беше предмет на моето прашање.
1.Јас сум прилично културна никаде не видов агресивност жал ми е ако се почуствува така. 2.Те цитирав ама не ти реплицирав. Сакав преку дискусија да дојдеме до одговор. Во врска со твоето размислување (го болдирав): Нели вакцините штитат од болести?! Па како вакцинираните ќе се заболат? Моето размислување: моето дете со ММR беше 2 пати вакцинирано до 2 години со вакцина за која ревакцина би требало да добие на 7 години (некаде имам пишано), значи многу повеќе од другите деца во мк. Значи треба дури и да сум среќна што е дупло „заштитена“. Зимава добиевме рубеола. Беше викенд, температура слаба 37.5-38,5 карактеристична за рубеолата и со осип кој поминува за 2 дена. Ни еден доктор не евидентира дека сме добиле рубеола. Невакцинираното после инкубацијата од 14 дена ја доби температурата но не и осипот. Заедно беа постојано. Ја прележа лесно без осип (кој и не мора да се појави). Ова само ги кажувам моите реални случки, размислувања а сеуште ете некој покомпететнтен (што разбира стратегии, медецина и слично) на форумов чекам да ми одговори, мене, тебе и на останатите на кој начин КОЈ НАЧИН ЛОБИ ГРУПАТА против вакцинација влијае врз намалување на популацијата? Поздрав
Врати се во мојот пост и ќе сфатиш како го тоа лоби ги загрозува животите на невакцинираните деца. Уште еднаш ќе повторам, со самоцитирање: (Почувствував агресивност поради тоа што некако дрско ми изгледаше твоето мислење, особено со големите букви, поради кои се почувствував како да ми се дереш. )
Само што го видов Вашиот одговор ај те молам барем прати ми линк, наслов што и да е ( за да спознаам-бидејки незнам и никогаш не ми текнало на оваа) за некој кој Вие го сметате или сте дознале од некој за некој кој е заговорник на невакцинирање и продава најразлични суплементи (многу често и по прилично висока цена).? Искрено стварно сакам да знам кој е и како е и кои им се следбеници и слично .... Незнам, не лажам и кои се тие суплементи кои би ги рушиле вакцините а би не заштитиле нас од еден куп заразни болести. Поздрав
Ќе морам да напишам уште нешто на темава, бидејќи и покрај тоа што мојот претходен пост беше бајаги долг, очигледно не сум успеал да се доискажам на некои теми - @stefanija70 ми го посочи ова. Еве, да елаборирам за начинот на кој профитира лобито против вакцинирање. Работава се одвива вака некако: 1 чекор - всади сомнеж кај родителите за ефикасноста и безбедноста на вакцините 2 чекор - потврди го овој сомнеж со безброј книги и семинари на оваа тема (и оствари некој профит) 3 чекор - убеди ги дека нема потреба за паника и дека постои совршено безбедна алтернатива на вакцините 4 чекор - оствари огромни профити од продавање на суплементи и хомеопатски лекови како замена за вакцините Впрочем, како што кажа и @darcy. Така што лесно можеш да видиш кој е мотивот за силните кампањи против вакцините (воопшто не е алтруистички). Не оспорувам дека фармацевтските компании тежнеат кон профит - сепак, и тоа е пред се бизнис - разликата е во тоа што за контрола на лековите и вакцините постојат механизми за контрола и проверка. Од друга страна, за суплементи, хомеопатски лекови и други надрилекарства не постои апсолутно никаква контрола. Сега, која од овие две страни ти влева поголема доверба? За среќа, рекламирањето и продавањето на алтернативни „лекови“ наместо вакцините сеуште не е застапено во нашава земја (или можеби „бранителите“ на ставот против вакцинирањето на форумов продаваат вакви лекови по лични пораки, не знам). За ова дефинитивно се сложувам со тебе и сметам дека апсолутно не е во ред. Мора да постои ефикасен механизам за следење на несаканите ефекти од вакцините (и од сите други медикаменти), за да може да се работи на подобрување на истите. Ако тврдиме дека се е во ред и никој нема несакани ефекти (што е апсурд), никој ништо нема да добие - напротив, ќе бидеме во штета. Голем дел од вината за сомнежот на родителите за вакцините гледам и во нашиве медицински лица. Според мене, нивна должност е да му објаснат на секој заинтересиран родител за што служат вакцините, како функционираат, кои се придобивките, како и несаканите ефекти. Нашиве лекари настапуваат со став - „Абе ќе вакцинираш и точка, нема ја тебе што да ти објаснувам“. Не е ни чудо што многу родители со страв гледаат на целава работа. Збор-два и за аутизмот. Аутизмот е во пораст, несомнено. Причини за ова има многу. Прво, аутизмот денес има многу поширока дефиниција и опфаќа многу симптоми кои порано не се сметаа како дел од аутизмот. Па, според ова, нормално е и да има пораст во бројот на регистрирани деца со аутизам. Второ, во денешново време на глобализација, интернет, форуми и сл. многу човечки приказни и судбини ни се подостапни. И ова може да допринесе за претставата дека огромен број на деца имаат аутизам. Најверојатно отсекогаш ги имало во голем број, само ние не сме ни чуле за нив. Сигурно има и други причини, кои вреди да се истражат. Аутизмот стана актуелен во последнава деценија. Но, вакцинирањето не е од вчера. Првата современа вакцина за сипаници е воведена во 60-ите на светско ниво. Зошто несаканите ефекти од вакцините - како аутизмот - не се појавиле порано - во 70-ите, 80-ите, 90-ите? Зошто, ако вакцините се одговорни за аутизмот, дури кај денешниве деца се манифестираат последиците? Што е со сите претходни генерации, милиони луѓе кои биле вакцинирани (претпоставувам и сите вие што пишувате на форумов против вакцините), зошто во наше време немаше вакви страшни последици од вакцините? @stefanija70, не сфатив од твојов пост дали твоето дете има аутизам или имало блага реакција на вакцината. Ако е првово, навистина ми е жал. Но, нели е подобро сите средства и време кои се трошат за лобирање против вакцините да се насочат кон истражување на аутизмот и неговите вистински причинители (затоа што, повторувам, докажано е дека вакцините не го предизвикуваат), можеби и начин на кој би се спречил или намалиле последиците од него? Интересно прашање, особено за оние кои веруваат во теории на заговор. @Lady Phoenix ти одговори, на два пати, наврати се и прочитај. Ако не разбираш, прашај, немој да тврдиш дека не ти одговара некој. Лобито против вакцините може да влијае врз намалување на светската популација на тој начин што невакцинираните ќе заболат од болестите од кои вакцинираните се заштитени, Во врска со случајов со твоето дете - причини зошто вакцината не била ефикасна има многу. Прво, ниту една не е со 100% ефикасност. Мило ми е што го сподели случајов со нас, но тешко дека само врз основа на твоево искуство можеме да донесеме некаков глобален заклучок, нели? Побарај по интернетов за хомеопатски лекови, ќе видиш дека има за сите болести - од СИДА до „вакцини“ за сите можни болести. Мислам дека помалце или повеќе кажав се што сакав и навистина не би сакал да се повторувам или да се расправам и убедувам со било кого. На крај, ќе го дадам овој совет до сите родители. Информирајте се за се што ве интересира за вакцините, ама од компетентни лица (не по интернет и по форуми). И нагласувам лица, во множина - лекари и фармацевти, затоа што знаеме дека и меѓу лекарите има секакви (ете, некои ни децата не си ги вакцинираат). Само на таков начин може да донесете правилна и информирана одлука. Во добата на т.н. „интернет“ родители, секој чита нешто некаде и мисли дека е стручњак за некоја тема. Драги родители, да се учеше се од интернет, немаше да постојат факултетиве. Еве ви еден пример - дали ако треба да правите операција би отишле кај хирург, кој завршил факултет, специјализација и има повеќегодишно практично искуство или кај некој кој многу читал на интернет за хирургија и операции? Истото важи за за вакцините. Дали сакате да се информирате од луѓе кои завршиле школо за таа работа и имаат практично искуство или сакате вашето мислење да го засновате на работи кои сте ги читале по интернет (а нели знаеме, на интернет само вистина пишува) или на мислења од разно-разни сомнителни ликови по анонимни форуми? Толку од мене на темава (се надевам). Поздрав!
Ne, moeto dete fala Bogu nema autizam, nitu posakuvam bilo komu skraja da e, imase nevoobicaeno dolga reakcija na diteper so 3 nedeli otok, temp i pred se dojde na cekor od dehidriranje zatoa sto 3 dena ne sakase da cica, nitu da pie od flasicka, nitu bilo sto... Ispanicena barav pomos od lekarite sto da pravam ne pie nisto ne cica, gleda otsutno, nikoj ne me reckase, i kapak na se nikade ne sakaa da mi ja zavedat vakvata reakcija za da, ako nisto drugo, barem vo krajna linija dobijam acelularna vakcina za narednoto bockanje. Zasto neli takvite se rezervirani za odredeni licnosti, ne se za obicni smrtnici. Na moja drugarka, za zal, deteto ima promeni od autisticen spektar. Dete koe mmr ja primi so zadocnuvanje poradi cesti infekcii vo gradinka na 19 mes i dotogas veke kazuvase prosto recenici. Deteto mi porasna pred oci i gledav kako bukvalno ovena posle fatalnata vakcina. Za da mu pomognat do maksimum ne ste ni oddaleku svesni koi se zrtvi podnesuva semejstvoto i kolku toa cini...
@Bender Rodriguez, дарлинг, знеш, со немање компетентни аргументи се одговара само со „Прогуглај на интернет“!! Тоа ми е познато. Сеуште некој, кој ете пишува овде како многу работи да му/и се познати не приложува никаков линк, документ и што и да е, за на ете некој како мене кој нема познавање да му докаже дека тоа лоби против вакцините се богати со продажба на суплементи и хомеопатски лекови. Од тоа што јас овие 2-3 години го читам овде по форумите и ФБ страни се само лоши искуства од наши Македонски родители кои имале катастрофално искуство од вакцините, и освестување на родителите да си ги бараат своите права, со само еден дел- Упатството за користење на вакцините. Еве јас ќе ти приложам едно упатство- „регистрирано кај нас„, за кое ниту еден лекар, медицинско лице, неќе да зборува јавно: https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/56166 види ја цената за набавка и прочитај го упатството- како може да се пренесе полио вирусот. впрочем од целата датотека е единствениот документ без печат и потпис, ШТО ЛИ ТОА ЗНАЧИ? Е ве уште еден: https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/56166 исто види цена и читај упатство ама детално- многу е добро ова што најмногу ми се допага во сите нивни упатства „АКО СТЕ АЛЕРГИЧНИ НА ЕДЕН ОД СОСТОЈКИТЕ„, па дај молим те како на новороденче па до 1 година ние ќе откриеме дали е алергично на една од состојките?!!! А да не ги анализираме состојките или сакаш? И знеш фала им на оние кои ни го покажаа оваа, ФАЛА им на ТРАНСПАРЕНТНОСТА!!! Никогаш немаше да се плашам од вакцините, само ако докторката која не прегледува пред да ни ја стават вакцината на секоја потточка од упатството, а нели може да се направат чек листи сега тоа е модерно, со потпис ќе потврди дека моето дете нема да ги има тие последици. И никогаш немаше да се плашам од вакцините ако не се јавеа телефонски да ми закажат термин итно за една вакцина, а на лице место усмено да ме информираат дека треба итно друга вакцина да се стави. Да за жал моето дете со примена дупла доза до 2 години на MMR, не покажа ефикасност на вакцината нели?! впрочем тоа е наведено и во упатството дека кај сите не е ефикасна ВАКЦИНАТА, а што е со состојките од вакцината која дупло се вбризгаа во тоа мало детенце еднаш на 9 месеци кога мораше итно и еднаш на 2 години?! Дај прочитајте ги упатствата и сите звездички и сите други знаци кои се задолжителни. А ,да и прогуглајте што значи формалдехид, или немојте прашајте ги домашните-постарите тие сигурно знаат а не гуглаат. Ете тие ми се мене лоби групата во втор ред, а во прв ред лоби групата се реакциите кај моето дете!!! За жал нјголемата лоби група се болните деца и родителите кои ги изгубиле своите деца. Мала е Македонија се се знае-да не се лажеме. А лично мене најдобар и најголем лобист дека се е за пари е кога лекар не е битно кој ќе стане политичар!!!! Впрочем имам купено само 2 хомеопатски лекови (паста за заби по нивна препорака на вработените во аптеката) и тоа од аптека каде се продаваат лекови и искрено подобро нешто до сега не сум користела, а сигурна сум дека се контролирани и упишани во некој здраствен регистар за кој ете се издава дозвола за продажба-односно се безбедни. Инаку еве го мојот хомеопатски лек http://bilkalifestyle.com/?page_id=168&lang=en, дај види ги состојките!!! Мислам дека погоренаведеното - изворот на документи, и реланите мои случки кој и како се моите лоби групи, покажуваат дека моментално ова не ти држи вода. А можеби и постојат незнам! Сепак пишував како родител и располагав со податоци, кои и те како требаат претходно да ми бидат приложени, кажани и објаснати. Би сакала многу повеќе да знам и за вакцините и против вакцините. Ова треба да го одговорат нашите стручни лица, а не тие сите како што е и општопознато во нашата државичка се отргнуваат од одговори.Не од друго или од незнаење или од бегање, нема трето. Поздрав и сакам да читам уште од Вас!!!
Што помалку знаеме толку е подобро. Така ќе испадне епологот од оваа дискусија А тоа дали ќе донесеш правилна одлука ЗА вакцинирање или ПРОТИВ, никој незнае Ако ги вакцинираш- може да има последици Ако не ги вакцинираш, па која си ти да си единствена така да одлучиш меѓу илјадници што вакцинирале???нема да Ви е ,шубе,, ??? Ај да одложиш вакцина ради болест, ради топлото надвор...ама поради мнение дека има заговор-незнам дали е правилно. И што ,,мафтате,, тука со разни линкови ?? Ги разубедувате рдителите да не вакцинираат ?? Кој сака да се информира ќе си најде начин. Ова на форумов веќе може да се смета и као пропаганда и ,,подведување,,
Секој ден нови вакцини,за ова за она,ајде бе?Како живееле порано без 200вида на вакцини?Глупости,па дури и казни ако не сакаш да се вакцинираш..
Kjuti epten me nerviraat komentarite od tip educirajte se malku povekje, za sto da se educiram? Za da mi pobudali glavata i da neznam na kraj sto da pravam... Jas poznavam majka so detence so autizam (koe jas go poducuvav doma kaj niv) i ona tvrdi deka e od vakcinata takvo, pokraj covek so loso iskustvo se odluciv da si go vakciniram deteto... Sepak moja odluka, a za 4,5 godini kje se vratam vo temava... Kako sto kazav rizik e i da ne vakciniras i da vakciniras, a odlukata e nasa, moja za moeto dete.
Вакцините се ТИЕ едни исти од пред 40 години (јас до толку памтам, еве другите нека кажат од кога датираат овие вакцини) Порано немало вакцини ама на баба ми и умреле 3 деца од банални болести (кашлица, сипаници...) Ова не значи дека не се вакцинирале па ете умирале, ама сепак...нешто значи. Неможам еве ни јас да дефинирам дали сакам или несакам вакцини Моите деца СЕ вакцинирани и фала му на Бога немало ништо страшно Но ова што се прави од пред извесно време со заговори , со незнам колку валентни вакцини, па дали се подобри дали не се...сето тоа нас родителите не збунува. Вакциирањето терба да си е ПРАВО и ОДГОВОРНОСТ на секој родител.
Ама неможам да се едуцирам стручно бидејќи по професија сум сосема друго. Тоа е како на докторката да и кажам да состави Биланс на состојба !! Мене ми преостанува само да читам овде и да се крстам што двете постари деца ми се ,,нормални,, и да се надевам дека бебето нема да има лоши последици. А да не вакцинирам, ете неможам...
Навикнат сум јас, тука на темата, да се појави по еден лик ( честопати ист но под друг ник ) да ја извергла истата прикаска, дека вакцините го спасиле светот, дека се стаклено звоно, и упоребувајќи го принципот на страв, повторно и повторно да се труди да ме дискредитира мене, како немедицинско лице, кое ете одлучило да ја слушне и другата страна, пак на лекари и научници кои доблесно ги кажуваат и очајните последици кои ете нели „ретко“ ама сепак настануваат од вакцините. @Bender Rodriguez Факт: Не постои ниту едно научно истражување кое докажува дека вакцините се штетни или предизвикуваат некое заболување (на пр., аутизам). Кога истражувањата ги водат самите прозиводители на вакцини а некогаш и агенциите спонзорирани од нив, ова воопшто не е чудно. Тие како бели мечки се заштитени од одговорност, и отштета за последици од вакцина исплаќаат државите преку специјални фондови, а не тие директно. ( Кај нас не сакаат ни реакција од вакцина да евидентираат, а реткост е исплатена одштета од вакцина,, чинам пред некој месец беше случајот во Кочани каде родителите со судни маки успеаа да докажат и наплат ). Да се докаже поврзаност, треба да се сака да се докаже, а тоа фармацевтите нема да го напраат. Или ке го направат ама нема да го објават во јавност. Зарем малку ги тресат афери на сукоб на интереси катадневно. Теорија на заговор ? Па тоа е измислена дефиниција, кога некој не може да објасни како му протекуваат овие информации во јавноста. Се што нема логика за да се објасни се теорија на заговор, тие што доблесно објавуваат се дискредитираат Драги мои, ќе споделам со вас една „тајна“ - зошто мислите дека медиумите пишуваат за „страшните“ вакцини? Затоа што се загрижени за вас и вашите деца? Затоа што сакаат да го свртат вниманието кон некоја најнова научна студија која покажала дека вакцините се штетни? Не, драги мои, причината е сосема друга, вистината (за жал) сосема поинаква. Ваквите теми предизвикуваат внимание кај јавноста, а на медиумите кои ги пласираат им ја зголемуваат гледаноста, тиражот, бројот на кликови на страната. Па уште ако стават некој бомбастичен наслов од типот „ШОКАНТНО - мајка го вакцинирала своето дете и тоа добило аутизам/починало/му израснале рогови и сл.“ - нивната цел е остварена. Жртви во оваа борба за профит на медиумите кои објавуваат сензационалистички вести без да ги проверат изворите, а често пати и свесно, знаејќи дека се невистинити - во случајов се за жал родителите. Секако дека постојат медиуми кои објавуваат состојби после вакцина. Ама ајде да не ги ставаме сите во ист кош. Ако земеме дека главните медиуми ретко објавуваат вакви состојби ( или објавуваат па брзо брзо ги тргаат ), тогаш овие па се и подобри. Треба да се побара линкот за информацијата, која неретко е некоја студија од лекари и научници, и секако да се разгледа. Ова и класичен пример на дискредитација на информација врзано за извор. Запрашај се колкав е профитот на мејнстрим медиумите кои НЕ ги објауваат овие инфорации. Постои и друг проблем - за да се прочита и разбере научно истражување треба да се имаат минимум основни познавања од оваа проблематика, од англиски јазик и од научниот метод. За повеќето обични луѓе овие трудови и статии се „шпанско село“, неразбирливи и сувопарни. Од друга страна, медиумите играат на емоционалната карта - мајка го вакцинирала детето и сега е аутистично! Го даваат интервјуто со мајката, таа низ солзи објаснува за нејзината тажна судбина и злото од вакцината - и нормално, секој од нас сочувствува со неа и веднаш се замислува што би правел тој на нејзино место. Меѓутоа, мора да размислуваме со ладна глава и здраворазумски - колку и да е трогателна приказната, сепак е далеку од доказ за штетноста на вакцините. За да се прочитаат научните истражувања, кои да поврторам се од лекари и научници кои оштро се спротиставуваат на вакцините, и ја докажуваат нивната штетност ти треба само здрав разум за да ја прочиташ и сосема доволна е малку логика. Дури титуларот на доктор некогаш е проблем, бидејки војничкото устројство во медицината неретко ги намалува хоризонтите на размислување. Дискредитацијата - „Ти не си доктор - не знаеш “ е токму еден од начините на кој се обидува да се спречи она логично размислување на секој поединец, на кој по автоматизам му е полесно да грижата за вакцините да ја префрли на докторот, наместо на достапни информации ( лифчето што доаѓа со вакцината ) да размисли и одлучи сам, по примерот на западните демократии, како Германија на пример. Друга причина е личниот бенефит на челниците на лобито против вакцините. Тоа веќе стана мултимилионска индустрија и нормално е дека лидерите на ова лоби ќе направат се за да овој мит опстои и се прошири. Личен бенефит на лоби против вакцини ? Чудно ама ова лоби не постои, постојат само луѓе кои се будат, и успеваат да го скокнат зидот на стереотипот околу вакцините. За жал поголем број на сајтови кои ова го прават, едвај склепуваат крај со крај за да опстанат. Спрегата во фармацевтската индустрија е профитабилниот момент, кој засега и најдолу дури и во вид на платени тролови ( извини ама ептен ми личиш ) . За останатите спонозрства сите знаеме. На крај, тука се и луѓето кои и ќе измислат приказна за тоа што вакцината му направила на нивното дете. Да, има и такви! За да ги добијат своите 5 минути во некој весник, за да добијат внимание кое не го добиваат на друг начин и ради којзнае какви други причини. Не одете подалеку од форумов - колку пати сте се сретнале со некој кој го нарекувате „трол“, со измислена приказна и проблем. Засрами се за оваа констатација, и запрашај се како им е на тие луѓе, кои неретко мораат да одат во некој друг медицински центар, за да им ја констатираат дијагнозата за поствакцинална последица. Многу од тие луѓе пристиснати од маката дури и не зборат во јавност, цел живот обвинувајќи се, дали можеле да превенираат тоа што се случило на нивното најмило. Никој мака не измислува. На страната на вакцинацијата се фактите, поддржани од науката - на страната против вакцинирањето е еден „научник“ со своето лошо изведено испитување (повторувам, докажано како неточно) и еден куп т.н. anecdotal evidence, да не речам приказни кои кружат меѓу луѓево и во некои од медиумите (од типот „Една моја комшика го вакцинираше детето и потоа стана аутистично“ или „Ние не го вакциниравме нашето дете и ништо не му е“). Наука е алатка за докажување вистина. Но, дали улогата на науката останува иста, ако некој влијае врз неа ? Веројатно ти е познато дека “one size fits all“ е главната причина зошто некој нема ( моментални) последици од вакцина, некој има после 2 дена, некој после 2 месеца. Дали знаеш на пример дека во семејства познати по атопичен дерматит вакцицни не смеат да се даваат, ама тоа ниту еден лекар не го спроведува ? Вакцините дадени во еден организам, работат во него цел живот, и тој не престанува да се бори. Кај некој тој држи и се бори со години, кај некој катастрофалните реакции се веднаш, а во таа целовремена борба, тој почнува да се бори и со самиот себеси, па ја имаш целата плејада на автоимуни заболувања. Некои викаат дека се работи за право на избор - „Мое е детето, јас ќе одлучам дали ќе се вакцинира или не“. Со ова не би се сложил. Правата кои ги полагате над вашите деца се ограничени - ако родител си го убие детето, одговара кривично, иако си го родил. Ако родител одбие медицинска процедура и му го загрози животот на детето, повторно ќе одговара пред законот. Работава - јас сум го родил и јас одлучив дека не му треба операција за слепото црево. Е па, ова со вашата одлука за вакцинирањето е нешто налик на вториов пример. Ако има ризик, мора да има право на избор. Така е во Германија и 17 европски држави. Медицинска процедура со вакцина, и покачени антитела,се вика здравје, а покачени антитела, без вакцина се вика болест ? Мешање хируршки интервенции со вакцини е еден од начините да се покаже дека луѓето против вакцини се против медицината воопшто. Не се. Читам и дека некои медицински лица не си ги вакцинирале децата и на други им советувале да не го прават тоа - зарем е тоа доказ за штетноста на вакцините? За мене тоа е попрво доказ за страшната состојба на нашето здраство и какви се луѓе има во медицинската професија. Зошто страшно? Ако некој доктор отворил очи, избегал ( иако зад завеса ) од медицинското устројство на системот „слепиот го води слепиот“ ? Доблесно го соопштил својот став на нему блиските ? Очајна компарација на нашето здравство ( кое е далеку од добро ) со доктор кој размислил со своја глава, врз база на независни и неспонзорирани истражувања. Такви доктори имаш во цел свет, без разлика на развојот и состојбаата на здравствените системи.
Добро ,а ХПВ од пред 40год е и не само таа,идиш на лекар те трујат со апчиња кои воопшто немаат ефект,општо не ми се свиѓа начинот на кој работат ординациите во Македонија,да не моеш да му веруеш на лекар ниту за вакцини,ниту за ништо..
@Bender Rodriguez Ако навистина сте загрижени за оваа тема, обидете се да се информирате од вистинските места, а тоа се, повторувам, научните списанија. И тоа не било кои, туку т.н. peer-reviewed (со рецензентска комисија која ја проверува и валидира содржината на статијата). Ќе изгубите повеќе време, ќе мора да ја научите терминологијата, ќе мора да научите како се „чита“ научен текст, ама само откако ќе го направите сето ова ќе можете да речете дека сте донеле информирана одлука за оваа тема и дека навистина сте сигурни дека го правите најдоброто за своето дете. Јас и нив ги читам, и секако ги читам и оние кои ги овозможиле тие да постојат. Ги читам и оние научници кои тоа го прават бесплатно, трагајќи по вистината без да мораат да се спонзорирани. Неретко ги снемува во некаково „самоубиство од заседа“ ама за среќа нивните трудови остануваат. Да се разбереме - и ако не го вакцинирате, најверојатно ништо нема да му биде. Но, поради се поголемиот број на родители кои не вакцинираат, некои од болестите кои се сметаа за истребени или беа реткост, денес се враќаат во современите општества на голема врата. Секако, се враќаат во 99% вакцинирани популации, и доказот за „учинковитоста“ на вакцините паѓа во вода. Токму масовните вакцинации ( и инкубацијата после истите ) се главниот извор на епидемиите после вакцините. Немам обичај никого да посочувам директно во моиве текстови, ниту сакам да се „расправам“ и докажувам по форумов, ама овде морам да те посочам тебе @@yarre, како „неприкосновен владетел“ на темава за вакцини. Па да, јас во некоја рака сум и глупав што моето слободно време го трошам на форумиот. Ама искрено се радувам на секое ново невакцинирано детенце кое го знам или не го знам. Мојот „лик и дело“ неретко се поставувани на темава наназад и секако со ова уште еднаш се обидува да се дискредитира оној кој различно размислува, што е познат начин на дејство на некој кој не сака да собере 2 со 2. Значи, стварно ми сметаат ликови како тебе, таканаречени „форумски месии“, кои неуморно го проповедаат своето слово и откровение за злото за вакцините. Ти за своите деца си донел информирана одлука (или барем така мислиш) и тоа е ОК (ваљда, не сум сигурен ни за ова, ама нека ти биде). Законските и (не дај боже) здравствените последици за нив ти ќе си ги сносиш. Не знам зошто имаш потреба да „убедуваш“ други во своето размислување? Најлошото е што користиш и квазинаучна терминологија, па уште ја „зачинуваш“ со линкови од квазинаучни текстови на англиски, па некој што нема големи познавања од науката и англискиот, уште ќе помисли и дека си експерт на оваа тема и ќе те послуша. Ти сметаат ликови како мене ? Твое право е и да ја напуштиш дискусијата ако сметаш дека јас „проповедам“. Линковите се отворени, читливи и јасни. Еве слободно прокоментирај го родителот кој не е доктор во емисијата тунел на претходната чинам страна, и кажи ми со што со него не се сложуваш. Јас правилата на однесување на формот ги почитувам, и не навлегувам во директни конфронтаци кои се вон темата. Пак ќе ти кажам - твоето агитирање против вакцините и тоа што го правиш не е во ред. „Доказите“ и цитатите што ги ставаш не се валидни, немаат никаква научна основа и тоа мора да ти биде јасно. Немој да шириш дезинформации и да убедуваш други родители да не си ги вакцинираат децата. Ти својата одлука си ја донел и тоа е тоа. Нема потреба постојано да пишуваш и да прибираш „следбеници“ за твојата „кауза“. Фала за советот, кауза нема. Јас никого не убедувам, туку го изнесувам својот став. Некој тешко го разбира, некој успева да прескокне стереотип, а некој како тебе, сомнително го контрира ( перфидното влегување во форумот со намена е препознаен ) Ова не ти го кажав за да се расправаме и навлегуваме во дискусии - можеш да ми реплицираш, но и не мораш, затоа што јас не планирам да се впуштам во дискусија. И нема потреба да ме „затрупаш“ со линкови, како што ти е обичај - ОК е навистина. Секој е слободен да се впушти во дискусија, ти ете рече нема, па пљукна @referentka Многу доктори на темава.. Специјалисти. Мислиш цел ден седат и вакцини проучуваат. Доктори на темата нема, страв им је Немаат факти затоа ги нема. И да подобро е да проучиш пред окколу после. @Bender Rodriguez Еве, да елаборирам за начинот на кој профитира лобито против вакцинирање. Работава се одвива вака некако: 1 чекор - всади сомнеж кај родителите за ефикасноста и безбедноста на вакцините 2 чекор - потврди го овој сомнеж со безброј книги и семинари на оваа тема (и оствари некој профит) 3 чекор - убеди ги дека нема потреба за паника и дека постои совршено безбедна алтернатива на вакцините 4 чекор - оствари огромни профити од продавање на суплементи и хомеопатски лекови како замена за вакцините Колку убаво препишана стратегија против лицата кои го прескокнале зидот. 1. Треба да има - тоа го кажуваат и производителите 2. Чудо ама книгите скоро секогаш се во електронска - бесплатна форма, а семинарите се организираат со добровоелн прилот. 3. Не постои замена за вакцина, бидејки некој не успеал да и пркоси на природата. Единствена реална заштита е прележување на детските болести. 4. Профит од суплементи ? Хомеопатија ? Хомеопатијата е дел од здравствените системи на многу држави, а од скоро и стана дел од медицински факултет во Скопје. Аутизмот стана актуелен во последнава деценија. Но, вакцинирањето не е од вчера. Првата современа вакцина за сипаници е воведена во 60-ите на светско ниво. Зошто несаканите ефекти од вакцините - како аутизмот - не се појавиле порано - во 70-ите, 80-ите, 90-ите? Зошто, ако вакцините се одговорни за аутизмот, дури кај денешниве деца се манифестираат последиците? Што е со сите претходни генерации, милиони луѓе кои биле вакцинирани (претпоставувам и сите вие што пишувате на форумов против вакцините), зошто во наше време немаше вакви страшни последици од вакцините? Не биле евидентирани ? Дали последните и „најсовремените“ кои ете кај нас сега сакаат да ги воведат, не се главните причинители ? Не постои ( или барем не јавно ) студија за кумулативно дејство на вакцините. @referentka Вакцините се ТИЕ едни исти од пред 40 години (јас до толку памтам, еве другите нека кажат од кога датираат овие вакцини) Ете колку имаш познавање на темата.
Abe ostaj Yarre stom se istite vakcini 40 god i se vikaat - taa na 3 meseci, taa na 6 mes i sl sto ponataka da se razglaba. Jas za zal sum eden od onie roditeli koi istrazuvanjeto go pocnale otposle, po.dobivanje nesakana reakcija, i ne mozam da si prostam sto toa ne go napraviv prethodno, ama i toa e podobro od kompletno zatvaranje na oci.
Обиди се да не се обвинуваш. Секако и ти, како и јас, впрочем како и секој родител, сака најдобро за своето дете. И јас сум бил порано со ист став како и повеќето, во поглед за вакцините. Затоа и никого не обвинувам и не напаѓам, знам како е, сум бил како нив. Дури ќе речам, и ги разбирам. Некој ја прерипува таа граница, всадувана во нас со децении, лесно, некој потешкко, некој воопшто не успева. Добивката од невакцинирање е јасна и недвосмислена. Производ е детенце со незагрозен имунитет, во целост елиминирани негативни последици од вакцини, организам кој е спремен за предизвици на евентуалните детски болести, кои се враќаат циклично поради самата вакцинација.