Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вакцини: ЗА или ПРОТИВ

Дискусија во 'Бебе' започната од bebaa, 9 јуни 2012.

?

Дали сте За или Против вакцинирање?

1. За

746 глас(а)
    76,1%
  2. Против

234 глас(а)
    23,9%
  1. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Може ли некој од родителите кои.не вакцинираат да ми пише во инбокс повеќе околу постапката за одбивање вакцинација и правна заштита.

2. Bender Rodriguez

Bender Rodriguez The lovable rascal

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Ајде, да почнам со ред...

Драга моја, не е во прашање немање компетентни аргументи - за хомеопатијата како „лек“ за све и свашта можеш да се информираш било каде (ако сакаш, се разбира). Јас лично немам намера да те едуцирам тебе или било кој и да се ставам во улога на „професор“, па оттаму и отсуството на линк. А тебе ако те мрзи да побараш, кажи - не ме обвинувај мене за својата мрза. :)

Хомеопатските „лекови“ се на исто ниво како и диететските суплементи - не се сметаат за медикаменти, па не подлежат на ригорозната контрола како конвенционалните лекарства. Оттаму, дозволено е и да се даваат секакви тврдења за нивната делотворност и ефикасност при третирање на различни здравствени состојби, без истите да бидат поткрепени со било какво истражување - факт што хомеопатијата и те како го користи.

Овде апсолутно се сложуваме. Наместо обичните граѓани да бараат информации по интернет и по форуми, сметам дека за вакви теми токму компетентните медицински и фармацевтстки лица треба да им бидат на располагање за се што ги интересира, да дадат објаснување, на човечки и пристепен начин. Ова е нешто што дефинитивно фали во нашава земја.

Јаре, најверојатно си се препознал или можеби си станал параноичен, па гледаш некаков заговор против тебе и во моиве мислења. :) Дефинитивно не сум на форумов за да те дискредитирам тебе или било кој друг, уште помалку за да ја „оптеретувам“ темава за вакциниве.

Не ми е јасно која би била придобивката на фармацевтската индустрија во прикривање на штетните последици од вакцините. Јасно ми е дека во прв план им е профитот, но нели би оствариле поголеми профити ако на пазарот пласираат безбедни производи, од кои ние, како „муштерии“ ќе бидеме задоволни?

Во секој случај, се согласувам со тебе - во принцип, сите истражувања за полезноста или штетноста на било кој лек треба да ги изведуваат „независни“ тела и организации и непристрасни истражувачи. На ова поле дефинитивно има простор за подобрување.

За да се прочита и разбере некое научно истражување се потребни повеќе работи (веќе ги имам спомнато). Но, треба да се има во предвид дека постојат научни списанија и „списанија“. Кај многу списанија кои иако имаат рецензентски комисии, поднесените трудови воопшто не се проверуваат, туку директно се печатат, често пати полни со грешки и нелогичности. Како некој кој објавувал, ова дефинитивно го потврдувам. Затоа во поеминентните списанија од поднесување до објавување поминува најмалку 1 година, често пати и повеќе. Ова е проблем на научната заедница, кој мора да се реши, но неврзан со вакциниве, па нема да се задржувам на ова повеќе.

Во секој случај, нешто што треба да се има на ум кога се читаат трудови на било која тема - не сите се со ист квалитет, а има и такви кои се потполно погрешни.

Што да ти кажам, мило ми е ако сум ти оставил впечаток дека сум на некој начин поврзан со фармацијата, ама еве да ти кажам - не сум. :)

Сега ти по малце ми звучиш наивно и идеалистички. :) Дај боже да беше така, и јас тоа го посакувам - но, реалноста за жал е сосема поинаква.

При читањето на научен труд не е доволно само познавање на терминологијата, за да се прочитаат резултатите и дискусијата. Потребно е повеќе од површно познавање на научниот метод - за да можат да се воочат грешките и пропустите во изведувањето на експериментот. Дали постои контролна група, дали бројот на испитаници е доволно голем, за да не биде статистички незначаен, дали се применило т.н. double-blind, со што би се спречило и самите изведувачи на експериментот свесно или несвесно да влијаат врз резултатите... И уште ред други работи. Многу пати и на оние кои активно се занимаваат со наука им е тешко да воочат вакви пропусти во труд (кој навидум изгледа солидно), само затоа што не е од областа на нивната потесна специјалност.

Ако ти велиш дека нема кауза, ќе ти верувам. Инаку, став може да се изнесе во едно или неколку мислења - а тебе те има практично на секоја од 100-ве страни на темава. Така да, не знам како поинаку да го наречам ова твоево, а да не биде агитирање, убедување или нешто слично на тоа. Ако се работи само за изнесување на став, 100 пати е малце overkill. :)

Да не се разбереме погрешно - реков дека нема да се впуштам во дискусија во смисла тебе или некој друг да те убедувам дека не си/сте во право, тоа воопшто не ми е намерата. Ниту сакам некој друг да убедувам дека јас сум во право. Секој има право на свое мислење. Од друга страна, ако некој ме цитира, сметам дека е нормално да одговорам. :)

Тоа што хомеопатијата е дел од здравствените системи на многу држави е тажно сведоштво на нивото на нашата свест и научно образование како луѓе, а не доказ дека е нешто што функционира. И веронауката е дел од образованието на многу држави, па малце смешно би било да дедуцираме од тоа дека Бог постои, нели?

Навистина е штета што нема доктори, од која причина е тоа, не знам.

На крај, би сакал да се повторам - читателите на темава ги повикувам да не ти веруваат ни на тебе Јаре, а ни на мене, туку да се информираат од лица кои се компетентни за оваа проблематика. Да се бара совет за здравјето на сопственото дете на форум е по малку загрижувачки. Не велам дека е лошо да се прочитаат ралични мислења и искуства на интернет, форуми и сл., но лошо е да се остане само на тоа. Повторувам, за вакви чувствителни прашања најдобро е да се консултираат стручни лица (повеќе од едно) и потоа да се оформи став и донесе одлука.

Поздрав!

3. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Со ред ? Ајде прочешлај колку мои констатации имаш итро прерипано.

Ај да те корегирам. Хомеопатските лекови се регистрираат како лекови. И тука кај нас, но и во Германија.
    Лекар во Германија, во државна болница на пациентот му ги става и овие лекови како опција.

Не можат, и не смеат. Ако нивното мислење е различно од медицинското контролирано клише, и тоа мислење го поделат, ќе ја изгубат лиценцата за работа. Така да во поголемиот број случаи, личното мислење го делат само со најблиските. Како да објаснат логика во вакцини кога логика во вакцини нема.

Можно е, се е можно, Гледам премногу сличности дури и во интерпункциското општење со еден истомисленик ти наназад. Него го снема, како под команда. Да видам до кога ке трае твоето, кога ке дојде командата :)

Не ти е јасно? Дај сеа, воопшто не делуваш така. Зошто со сила блесав се правиш? :)
    Бизнис е бизнис, дали на човечки или на нечовечки начин. Безбедни производи нема, а за индустријата не одговара само здрав и мртов човек, се во средината е муштерија, кој треба да се измолзе што подобро. Дали преку лични средства или преку државни сеедно. Вакцините како огромен и профитабилен бизнис, не само што го штитат тоа под капата на задолжителност во многу држави, се и директен извор на понатамошна заработка, третирајќи ги оштетувањата кои настанале од нив.

На Binka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Треба да се работи ? Простор за подобрување ? Кој од големите ке ти дозволи независен истражувач кога тој ке покаже дека во една вакцина има абортирани човечки фетуси, и една плејада од неуротоксини и останато ѓубре.
    Еве како е изгубена вербата.Линкот е на Бритиш медикал џурнал.

http://www.bmj.com/content/350/bmj.h2362

Неретко се пуштаат и непроверени работи особено во земји како нашата, на тестирање. Па кога масовно почнуваат проблемите, фармацевтските газди со петни жили, влијанија и притисоци се обидуваат да ја додржат и „спасат“ ситуацијата. Хинт - ХПВ вакцината.

Има. А оние кои не успеваат да го видат лицето на денот поради разни причини, па коа ке излезат се сензација или теорија на заговор ?

Зошто ? Цел живот си сакал ама не си успеал ? :)

Што по тебе е дефиниција за реалност ?

Сето тоа го прават за тоа задолжените, за останатите доволно е е резултатот кој јасно укажува на целата постапка.
    Тие студии кои се за вакцините ( секогаш спонзорирани од производителите ) се добри, а сите кои ги пријавуваат очајностите и негативностите ( неспонзорирани ) се лоши и неточни ?
    Назад имаше една паралелна за вкупната здравствена состојба на скоро идентичен број на невакцинирани и вакцинирани, правена во период од неколку години на исто поднебје. И таа не била студија, таа била анкета.

Јас сум од племето на освестени за вакцини. Пишувам од љубов :) Што да правам коа ликовите како тебе се појавуваат секои 20тина страници на форумот и јас ете глупак, морам да се повторувам. Иако ти ме тегнеш за нос, гледам дека си ги прочитал бар дел од постовите мои наназад.
    Во темата не се разгледува Yarre ( Воздрши се те молам од кириличното парафразирање не е учтиво ), се разгледува темата која е многу јасна.

Чуден став, или се измкнуваш како јагула :) Но, твој си е.

Ако не функционирала, во Германија немало да има ни Х од Хомеопатија.

Па ти објаснив, што пак не знаеш :)

Има нешто политичко во тебе :) Се појавуваш и веднаш предлози :) А да ја затворат темата ќе бидеш раат ? :)
    Секој треба да се информира, за почеток секој родител треба да го побара лифчето што доаѓа со вакцината пред да го вакцинира и убаво на раат да го прочита. А за секоја сугестија околу вакцините од лекарот да бара писмена гаранција дека на детето нема да му биде ништо после вакцина.
    Да прочита и зошто во Америка се исплаќаат милионски суми за одштета после последици од вакцина, кои ете не би требало да ги има ако вакцините се толку добри и учинковити.
    Да се праша зошто во Америка нема вакцина за ТБЦ, и никогаш не ја имало, а бројот на случаи е далку помал од билокаде во Европа.
    Да праша зошто во вакцините се наоѓа жива и алуминиум и останати карциногени додатоци, кои ако ти ги измешаш и вбризгаш во твоето дете ке те прогласат за убиец.
    Да се информира како се менува структурата на ДНК поради делови од абортирани човечки фетуси кои исто така се суплемент на вакцините.
    А секако, да најде и доктор, ама пријател, тој истиот да му каже зошто тој не ги вакцинира своите деца.

На Annath, Binka и stefanija70 им се допаѓа ова.
  5. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Темава ми создава главоболки извесен период во бременоста, т.е. не темата, туку убедувањата на околината.
    Штета што повеќето ја гледаат и читаат само негативната страна на вакцините, а не се информирани за ризиците од невакцинирање.

Би било убаво доколку имате можност да поразговарате со дефектолог во врска со аутизмот и другите болести од кои што сте исплашени.

Нема научни докази дека вакцините се сами по себе предизвикувачи на вакви болести - доколку нема генетски предиспозиции, исто така и многу влијае исхраната на жената во бременоста како на пр. јадење риба...
    За некој да тврди дека ММР предизвикува аутизам треба да има многу научни докази за истото, а не рекла казала муабети.
    До сега во светот не е докажано такво нешто од страна на било кој научник, ама во нашава чудесна земја има и научници над научниците кои тврдат многу работи, изгуглани или прочитани по некои групи каде најчесто основачите воопшто и не се медицински образовани или пак се квази доктори и се служат со статии од крајно несериозни портали, медиуми и сл.

Кај нас неможе да биде вакцинацијата право на избор бидејќи не сме доволно развиена земја како Германија, Англија, Франција. Во земји каде што вакцинацијата е право на избор покриеноста на вакцинација е над 95%.
    Кај нас веќе невакцинирањето ќе стигне до 30-40% - незнам дали за вас ова убаво звучи ама за мене не.

Не дека мене ќе ми биде сеедно кога ќе го носам детето на вакцина, туку на секоја помисла за невакцинирање ми идат слики на деца со последици од невакцинирање и закачени болести кои што се одамна искоренети.

Има ретки последици од вакцините каде што има предиспозиции за тоа-точно, ама има и од обични лекови како што е парацетамол-па сите го давате за температура.

Популацијата која што вакцинира не е ниту необразована, ниту ретардирана, вие задржете си ги вашите убедувања за себе, ако мислите да не вакцинирате-немојте, ама какви тешки муабети паѓаат на темиве вакцини-страшна работа.

Имаше случај каде што мајка која не примила вакцина против сипаници додека била мала, и во бременоста одбила да се вакцинира кога го роди бебето по некое време остана парализирано, ни главата само да неможе да си ја држи. Се утврди преку многу тестови дека е од сипаници работата бидејќи не биле пренесени антитела кај бебето од мајката...

На theowndemon, Lady Phoenix, mami blue и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Коментирав за тоа за што почувстувував потреба. Не е во прашање никаква итрина, те уверувам. Нема потреба од параноја.

За кај нас искрено не знам, за Германија се сложувам дека е така. Но, во најголем дел од земијте никако не е регулирана.

Не би знаел да ти кажам, стварно. Најверојатно го снемало, зашто си го изморил со одговори, цитирања и одговарања на неговите мислења. :) По команда, а? Пак ти со таа твоја параноја.

Не сум претплатен на списаниево, а претпоставувам ни ти, па така не гледам резон да коментираме само врз основа на апстрактот. Малце е презумптивно од твоја страна, нели? Во секој случај, да ти кажам и дека не го оспорувам тоа што го вели насловов на трудов. За содржината, пак ќе ти кажам, не знам.

Реалноста ја гледам во тоа што не опкружува, а не опкружуваат многу луѓе кои лажат и измислуваат од најразлични причини. Мислам дека е наивно сите сведоштва за штетноста на вакцините да ги прифаќаме како точни, без доза на резерва. Затоа што „Никој мака не измислува“ е wishful thinking.

Не, сум немал такви амбиции. :D

Ти си се „освестил“, па сега сакаш сите да ги „освестиш“, по секоја цена? Што е тоа ако не „форумски месија“, како што веќе напишав? Својот став (ако тоа ти била намерата) си можел и си го изнел во повеќе прилики. Ова што го правиш, повторувам, е агитирање и проповедање.

Мене не ми е чудно, воопшто. Свесен сум дека што и да направам/напишам на темава ниту ти ниту твоите истомисленици нема да кажете - „Да, во право си, дијаметрално ќе го сменам својот став“. Истото важи и за мене. Темава барем јас не ја дожувувам како таква за да се убедуваме меѓу себе. Сметам дека треба да си ги изнесеме ставовите на темава и тоа е тоа. Нема потреба од препукувања и докажувања - бидејќи на крај, секој ќе си остане на своето.

Хомеопатијата е бизнис (како и фармацевтската индустрија) - и не знам зошто ти е неверојатно дека некоја држава ќе поддржува нешто што практично не функционира, ако таа остварува дел од профитот. Впрочем, тоа е твојот став за вакцините, нели - дека државата ја штити фармацевтската индустрија за профит. Не знам зошто хомеопатијата би била исклучок.

Хомеопатијата функционира, исто колку и плацебото. А плацебо-ефектот во лечењето болести воопшто не е занемарлив. Но, измама е да продаваш плацебо, а да тврдиш дека е лек. А тоа е токму хомеопатијата. Ако си запознаен со основните принципи на хомеопатијата, ќе знаеш дека асполутно нема никаква логика во нејзината делотворност. Но, ова не е ни тема на „темава“, па да не се задржувам повеќе.

Не знам зошто е лошо да дадам свој предлог и мислење за темава. Нели и ти тоа го правиш - редовно и ревносно?

Поздрав.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  7. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Со ова можам да констатирам дека за останатото се сложуваш кога не го коментираш.
    Те замолувам да се воздржиш од лични квалификации. Ако сакаш дискутирај на темата. Колку и како ниту јас можам тебе ниту ти можеш мене да ми кажеш.

Не бил доволен апстрактот ? :)

Пак воопштување. Луѓето лажат кога ке го видат своето урнисано детенце веднаш после примена вакцина, додека медицинските лица ( барем кај нас ) ги убедуваат со сигурност дека нема шанси да е од вакцината.?
    Да не си им во кожа :(

Твојата перцепција за моето присаство на форумот е твоја лична работа. Повторно замолувам да се воздржиш од квалификации.
    Мое право е колку и како да дебатирам на форумот. Ако мислиш дека правам нешто вон правилата, обрати се кај одговорните.

Ако добијам нешто што е логично околу вакцините зошто да не. Јас сум отворен и не е срамота да се промени став, врз база на логичност. Јас мојот став тешко би го променил само поради се погоре изнесено кое ја оправдува мојата логика.
    А родител кој еднаш одлучил да не го вакцинра своето дете, никогаш не се предомислил. Не од хир, и не од убедување.
    Знаеш ли како ти би можел да станеш таков ? Само ако твоето дете ( недајбоже ) настрада од вакацина, а после секој да те прави будала у здрав мозок дека тоа не е од вакцината. Полесната варијанта ја знаеш.

Јас не барав убедувања, и ако можеше да приметиш ти ја започна мојата дискфалификација. Повторно ти предлагам да дискутираш нели ако не ти е заморно и ако сакаш.

8. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.451
    Допаѓања:
    38.499
    Јас ве читам и коса ми се крева, има време за одлука и здравје ко ќе се породам ќе ги има новите вакцини, ама па кон нив сум уште поскептична после прочитаното. Од двете страни ризик, работата е одбери го помалото зло, а одлуката е лична што е најтешко.

На theowndemon, mariz и joy1 им се допаѓа ова.
  9. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    Дарлинг, кога овде тврдиш нешто дај барем докажи го, да им биде и на читателите појасно, вака пишуваш ама постовите ти се празни, очигледно само сакаш да се надмудруваш со празни постови. Ти побарав да пуштиш линк, документ или слично за да го поткрепиш тоа што го кажуваш, вака не ти држи вода зашто тоа е само тврдење и ништо друго. Или си го слушнал од некој друг и како фраза го знаеш.

Во моите постови јас барем го објаснив мојот страв од вакцини и мојата недоверба во нив, зборев за мене ни некој убедував да не вакцинира ни убедував да вакцинира.

Знеш изгледа со душа си го чекал Yarre да ти пополни слободно време и ништо друго. Уживаш во заговори а?

Поздрав

:)

На stefanija70 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    Злато уживај во бременоста тоа е волшебно нешто и со лено:f:.
    Инаку Темата е отворена за сите, и кој има информации нека споделува лично јас сакам да читам, ама да не бидат празни тврдења, нека повели.

Како не сме доволно развиена земја? Ние не знаеме да читаме, или нашите доктори не се доволно „развиени“ па да не информираат? Баш лично ме интересира од каде е овој податок дека невакцинирањето ке стигне до 30-40%, или дека во Германија е 95%? Кога никој во нашата држава не зборува на оваа тема. Тоа се затворени врати за обичниот човек.
    Единствено некој кој ја раздрмува оваа тема по форумите и по ФБ страните за жал почнува од родители кои виделе мака.

Не велам дека сите податоци кои ги пласираат се 100% точни. Но признај дека како мене така и тебе ни ја отворија „пандорината„ кутија за да истражуваме. И повторно стручните лица во македонија ја затвараат кутијата и носат усмени препораки, и предлог измени на закони за 100% вакцинирање, без образложение и конкретни одговори односно нема милум само силум.
    Во тие моменти без објаснувања и покажување на сила еден обичен човек се чуствува како граѓанин не од 2 ред од 4-ти ред.

Незнам дали се ретки или не, ама јас имав една последица од вакцина, (лесна до душа- скраја да е-под лесна подразбирам за оние што се во прв или втор ред напишани во упатството од несакани последици),- и тогашната матична не превзема ништо ама бидејќи идеше викенд ми даде упат за секој случај. Никаде не ме упати итно, ниту пак превзеде било што. А верувај ми не беа само 1 до 2 дена. И уште една последица од вакцина ама кога се појави болеста се установи дека вакцината не била ефикасна.

Еве сега нагаѓам значи си разговараме јас сум лаик и повекето се лаици. Сите 100% се вакцинираме- без да се замараме за последиците мало битно нечиј деца. И доаѓа некоја болест која е искоренета-нели ги нема едно 20-30 години и се покаже дека биле неефикасни што прајме тогаш?

Гледаш се е затворено неколку пати го имам поставено прашањето како се лечат, третираат тие болести и слично...одговорот е што збориш нескаш да знајш. Хахахах

Сакам да знам и те како. Исто сакам да знам зошто детето ми беше вакцинирано со хемофилус инфлуенца, а редовно ја имавме во нос. Сакам да знам зошто вакцината не е ефикасна кај сите? Многу работи сакам да знам.

Извини знам дека си бремена ама си и паметна, така да која и одлука да ја донесиш ќе биде вистинската и искрено барем јас едно 2 години ја следам темава никаде не видов дека некој навредил родител кој донел одлука да вакцинира, а обратно и те како од форуми, ФБоокови, па во јавност, ехехехе. ич да не збориме кои сме ние да рушиме традиција во вкцинирањето, па да прашуваме и истражуваме. Тоа е забрането.

Е ова цитираново не го разбирам, прво бремени не верувам дека вакцинираат. Скраја да е.

Инаку Родригез еве јас сум спремна да ја сменам одлуката од родител кој невакцинира да станам подржувач на вакцинирањето. Ајде повели.

Поздрва <3 pleza4e <3 и со лесно драга, можеби и грешам незнам.

11. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Мила за мене лично се што пρочитав на фоρумов се пρазни твρдења затоа и несаκам да се убедувам со ниκого.
    Зошто мојата одлуκа се сведува на тоа што сум го гледала лично со мои очи од пациенти тоа значи и добρо и лошо, јас неможам тебе ниκаκо да ти ги доловам инфоρмациите што јас ги знам освен да ми влезеш во мозоκот и да ги видиш, неκои ρаботи несмеат да излезат надвоρ од неκои институции, тоа е.
    Од таму ми се инфоρмациите што ги пишав, за жал не се достапни за сите. Дуρи ни обичните доκтоρи не ги ρазбиρаат сите ρаботи затоа што сеκој си е посебен сеκтоρ, на твојата матична κоја што се понашала κаκо ништо да не е многу ρаботи не и се на дофат на ρаκа за да ги види и да ги знае, тоа е...
    Очигледно многу ρаботи биле гρешκа на твојата матична...
    Сеκој си одлучува за своето дете што мисли деκа е најдобρо, јас одлучив да ваκциниρам знаејќи се негативно и позитивно, штом сум се одлучила таκа значи има нешто, не сум будала да му наштетам на своето дете.
    Меѓутоа несаκам да убедувам ниκого во ништо, κаκо што несаκам мене неκој да ме убедува.
    П.с. податоците што ги изнесов κаκо пρоцент не ги знам само јас, поглдни ρеално на ситуацијата. Тие 5% население во дρуга земја κолκу е, κај нас 30% κолκу е, и споρеди ја штетата што би настанала и за κолκу κρатоκ пеρиод. Баш ми е жал што за јавноста многу податоци не се достапни, дуρи и κога ќе ρеши да излезе неκој на телевизија наоѓа на ѕид, ем баρате да бидете инфоρмиρани, а κога ќе пρоба неκој да ве инфоρмиρа виκате лажат.
    Нажалост сведоκ сум на вρатен и зголемен пρоцент на болести, неваκциниρањето нема ништо подобρо да напρави на сета таа ситуација.
    Јас сум исплашена од самата помисла до κаде може да оди ситуацијава, утρе тоа е голем ρизиκ и за твоето и за моето дете.
    Не веρувајте на се што ќе пρочитате по фоρуми и фб, тој што е κомпетентен да изнесе вистинсκи инфоρмации тоа не го пρави на фоρуми- затоа што несмее- дуρи и да саκа. Затоа неможам да ти дадам пρистап до сите инфоρмации, можам само моето мислење да го κажам и да се надевам деκа наρодот ќе почне да κопа по инфоρмации од двете стρани а не само од антиρеκламите.
    Поздρав сеκое добρо

На artemidis, Bender Rodriguez, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Bender Rodriguez

Се зачлени на:
    27 јуни 2015
    Пораки:
    2.623
    Допаѓања:
    32.781
    Постов ќе го искористам за да одговорам на два членови, за да не пишувам мислења едно под друго и за да ги испочитувам правилата на форумов.

@Binka, прво ќе ти се обратам тебе, за да не се чувствуваш запоставена поради мојава дебата со Yarre.

Не знам зошто сум ти толку драг (иако не ме познаваш), па ме ословуваш со дарлинг. :) Форумов е од општ карактер, не е ниту медицински, а уште помалку стручно списание, па за да морам да ги поткрепувам работите кои ги кажувам со линкови и цитирана литература. Освен тоа, ако не се лажам, делот за кој ти побара линк се однесуваше на хомеопатијата, што не е тема на дискусија во темава, па нема потреба да одиме off-topic. Отсуството на конкретен линк не значи дека моево мислење „не држи вода“ - ќе ти повторам, ако си заинтересирана за хомеопатијата, можеш самата да се информираш. :)

Се сложувам и немам ништо против, и јас исто го изнесов моето мислење, без намера било кого да убедувам.

Како што реков погоре, не ми беше намерата никого да убедувам да вакцинира. Едноставно, го кажав мојот став и мислење, и повикав на тоа заинтересираните за вакцините да се информираат кај компетентни личности.

Толку од мене, во однос на твоево мислење.

Поздрав!

@yarre, морам да ти признаам дека кога го пишав моето прво мислење на темава, си ветив на себе дека нема да дозволам да ме вовлечеш во дискусија со тебе (дискусија од типот на онаа која ја имаме во моментов), но признавам дека не издржав. Успеа да испровоцираш одговор од мене, и морам да те пофалам, навистина те бива за тоа. :)

Како и да е, ти ветувам дека ова е мој последен пост на темава, барем во бесцелнава дискусија со тебе.

Можеш да заклучиш што сакаш, но не значи дека ќе бидеш во право. Ако одиме според твоево резонирање, и ти не реплицираше за делотворноста на хомеопатијата, па дали тоа значи дека се сложуваш со мене за тоа дека е измама? I think not.

Види, и ти мене ме „почести“ со различни лични квалификации - дека сум некој друг, кој се претставува под нов форумски лик, дека работам под нечија команда, дека сум неуспешен студент по фармација, дека сум како јагула, дека сум политикант, и така натаму. Па јас не се навредив, ниту ти го земав тоа за зло. Така, ти преглагам и тебе да го направиш истото. Ама малце е касно сега да глумиш „финоќа“ и да бараш воздржување од лични квалификации.

Нормално дека за читање и разбирање на било кој научен труд не е доволен само апстрактот. Очигледно е дека немаш допирна точка со природните науки, зашто на оваа изјава би „паднал“ на испит. За разбирање на било каква научна статија е потребно да се прочита целата, во најмала рака. Нормално, и тоа не е гаранција дека ќе ја разбереш, ако не си доволно квалификуван од дадената област.

Ако вака си ги „читал“ и „разбирал“ и другите трудови на тема вакцини, сериозно ќе се посомневам во твоето акумулирано знаење на темава.

Многу ми е мило што го прочитав ова од тебе. Но, искрено се сомневам дека е така.

На темава настапуваш со таква сигурност во своите ставови, со толкава увереност дека си во право, небаре токму ти си бил на чело на истражувачката група на научници која ја докажала штетноста од вакцините. Бидејќи и на тебе и на мене сите информации ни се „од втора рака“, навистина се чудам како си толку убеден дека си во право? Како си уверен дека баш ти си стигнал до правите информации и си ја открил вистината? Не постои ли барем тронка сомнеж во тебе дека не си во право? И не размислуваш ли за можните импликации од ова, со оглед на тоа што на форумов „на сите ѕвона“ апелираш и агитираш кај збунетите родители да не си ги вакцинираат децата?

Јас мислам дека ова е основната разлика помеѓу нас двајца - јас ќе го променам својот став во однос на вакцините, без размислување и срам, ако се појави само едно издржано научно истражување во релевантно списание кое ќе докаже дека вакцините се штетни. До сега, такво нешто не се појавило. Од друга страна, мислам дека и ако се појават 100 истражувања кои ќе докажат дека вакцините не се штетни, а уште помалку предизивикуваат болести како аутизам - ти тоа ќе го припишеш на глобалната завера и силното фармацевтско лоби и повторно ќе си останеш на твојот став. Можеби грешам (искрено се надевам), но се сомневам.

Искрено ќе ти кажам, заморно ми е и не гледам цел во продолжувањево на дискусијава со тебе. Затоа и реков дека овој пост ќе ми биде последен во нашава преписка. Ќе оставам на тебе да биде последниот збор, бидејќи не се сомневам дека ќе ми реплицираш. Потоа, можеш слободно да се потапшаш по рамо и да си честиташ самиот на себе, на својата истрајност и исправност, и на тоа како си се ослободил од уште еден таен агент на фармацевстката индустрија, кој работи под команда на врховниот свештеник на Илуминатите, големиот мешетар на Масоните и водачот на Рептоидите, скриени меѓу нас во човечки облик.

Потоа ќе можеш слободно и непречено да продолжиш да го проповедаш Евангелието според Јаре, за вистината на вакцините и да ги „бомбардираш“ неистомислениците со реплики и цитирања.

Толку од мене.

Те поздравувам! :)

13. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    @ <3 pleza4e <3, збориме за заштита на децата, за придобивки и штетни последици од вакцинирањето. а секаде истите одговори.

Немора по форуми да се изнесат вистински информации. Некаде каде што на родителите ќе им бидат пристапни и не селектирани.

Ако е толку лоша состојбата и последиците од невакцинирање дури не ми се ни верува да се чуват во тајност такви податоци.
    Страв ми е дека во тајностсе чуваат и не смеат да се изнесат податоци кои покажуваат дека сите болести ни бегаат од контрола-мутираат, дека играњето со ДНК и РНК- геентскиот инженеринг ни бега од контрола, и вакцините стануваат неефикасни, а нови пронајдоци за да се заштити населението нема, бидејки во еден момент фарма компаниите изгубија во контрола и тест производството на вируси како-свински грип со цел да се пробат новите лекови (пример вакцини за свински грип и лекови) и брзото добивање на енромни средства им стана позабавно.

Со природата никој неможе да си игра нели.

Како родтел не барам да лично да ми ги сервираш извини ке речам (ти) податоците. Барам и имам право да знам.

Поздрав.

На stefanija70 и Annath им се допаѓа ова.
  14. Binka

Binka Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2014
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    34
    не! не беше за хомеопатијата!
    Ти го насочи натаму разговорот.
    :) Дарлинг незнам ни јас

Последна измена: 28 јули 2015
    На MissDior му/ѝ се допаѓа ова.
  15. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Мислам деκа сите тρеба да бидете ρеални и свесни деκа ниту може, ниту смее сите податоци да бидат на дофат и пристапни за сечие оκо. Тоа е таκа сеκаде, не само во медицината, κаκо што беа соκρиени многу ρаботи во аκцијата во κуманово. Тоа никаде го нема, незнам зошто отчекувате да го има кај нас.
    Дали си свесна каква паника би настанала меѓу народот доколку сите информации одат во јавност?
    Дури и да ви бидат некои информации кажани, пола и повеќе нема ни збор да разберат од тоа што ќе го прочитаат или слушнат, затоа има компетентни личности во секоја област.
    Пак ќе напоменам дека некој проба да допре до јавноста, излезе на телевизија неколку пати ама безуспешно.
    Незнам што отчекувате, да ви дојдат на секој посебно на врата со сите случаи во џеб и да ви ги дадат сите податоци да ги читате? Ти би сакала ли твои лични работи/болести секој да ги знае? Ниту смее, ниту може тоа да биде така како што го замислувате.
    Незнам зошто сите баρате 100% заштита да ви даде ваκцината, тоа ниκој ниκаде нема да ви го гаρантиρа, мислам деκа нема потρеба да ρазјаснувам што значи ваκциниρањето, за да биде оρганизам отпоρен на виρус тρеба да го пρележи, дали со ваκцина во поблага фоρма или во иднина неваκциниρано со ρизиκ тоа сеκој сам одлучува.
    Бидејќи сум сигурна дека си полна со информации за штетни последици од вакцините, најдобронамерен и пријателски совет ти е од мене да почнеш да читаш искуства од луѓе што се покајале затоа што не вакцинирале и каква штета им нанела таа одлука, која што никогаш во животот неможе да ја сменат бидејќи е веќе касно.
    Не за да те убедувам, туку за да се информираш, чисто за себе зошто гледам дека те интересира темава.
    Верувај не би сакала да видиш дете кое што сеуште нема имунитет како се бори со една сериозна и тешка болест која би срушила и возрасен човек а не па дете/бебе, после таква глетка нема ни да размислуваш повеќе...

На theowndemon и Bender Rodriguez им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    (y)
    Многу ме бендиса реченицава, воопшто.

На mami blue, <3 pleza4e <3, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. yarre

yarre Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    797
    Како и да е, ти ветувам дека ова е мој последен пост на темава, барем во бесцелнава дискусија со тебе.

Oна коа некој нема аргументи, нит може да те прелаже дека ги има, па ти вика „ај опушти се“ или „живЕј!“
    (она бљак).

Секоја дискусија е лоша, кога барем еден од соговорниците се обидува да ја разводни и отера во некаква друга насока. Те соговорникот не чинел, те бил месија, ако кога ке се допре сржта на темата, се прави секаков можен начин истата да се сврти. Познато.
    Мојот „месиски“ :) став е јасен. Моите убедувања ( за жал ) секојдневно се потврдуваат, а во ерата на информации и здрав разум, доволни се основните ужаси од вакцините и нивната неучинковитост низ времето да се дојде до нормални заклучоци. За несреќа, основен проблем кај мнозинството е статусот „не сакам да знам - подобро ке ми е“.
    Човекот е така поставен, особено кога го вознемируваат, а дефинитивно информациите за вакцините се итеакко големо вознемирување, особено за млад родител со бебенце во раце. Се плашиме да спознаеме, бидејки во тој момент имаме чувство на губење на контрола.

Јас дефинитивно треба да се воздржам од вакви конверзации, бидејки дефинитивно не придонесуваат на темата.

Со извинение што ке се умешам, јас имам читано искуства на луѓе кои се покајале затоа што не вакцинирале. Во досегашни три, ударани по нетот, се раскринкани како медиски намештаљки а една како директен сукоб на интереси со „покајаните“ со големите лобија.

Да не иде постот фира, за познавачите на англискот јазик, до сенатот преку океанот конечно стигна заташкувањето на врската со ММР и Аутизмот. Дали е на повидок нов Вотергејт, останува да видиме.

http://www.c-span.org/video/?c4546409/mr-posey

Последна измена: 29 јули 2015
  18. maca cvet

maca cvet Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2014
    Пораки:
    683
    Допаѓања:
    455
    искрено сум против вакцини многу лоша работа доживеа сестра ми заради вакцините

19. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    2.366
    Допаѓања:
    2.475
    Јас сум За вакцинирање, не образложувам зашто и како едноставно тоа е мојот став на темава и фала богу кога ќе имам дете секако ќе го вакцинирам :)

На Nausicaa, Lady Phoenix, Bender Rodriguez и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. <3 pleza4e <3

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Поρади ваκви муабети не саκам и не планиρам да навлегувам во дисκусии без цел и без κρај.
    Κажав погоρе, ем баρате да бидете инфоρмиρани, ем виκате лажат.
    Значи што и да пρочиташ ти сам биρаш на што ќе веρуваш. Затоа што потсвеста таκа ти ρаботи.

Јас веρувам на тоа што го гледам со мои очи меѓу пациенти и на тоа што стига κаκо инфоρмација од пρва ρаκа во одделот во κој што ρаботев, муабети на интеρнет има милион сеκоја будала може да пише што му душа саκа.
    Затоа ќе те замолам да не навлегуваш во дисκусија со мене и да не ме цитиρаш, не сме на исто ниво и тоа би било без ниκаκов ефеκт !
    Поздρав

На Bender Rodriguez, Lady Phoenix, darcy и 2 други им се допаѓа ова.