На 11 години на роденденот на татко ми Не знаев прво зашто ми се лоши и ме боли стомак ама после кога излезе работата на виделина се испорадував (а не знам зашто )
Само кога ќе се сетам на овој ден лелее Лето беше јуни месец, јас сама дома, ги завршив домашните обврски(купување на леб) и само одеднаш се почутвував нешто влажно на мене и видов нешто кафеаво на гаќичките и знаев што е ама не сакав да прифатам не знам зошто! И така си се истуширав, се пресоблеков и излегов да се возам со точакот дури дојди мајка ми од на работа! И кога дојде ме изнабакнува, ме изнагушка ми вика мора да ти купам нешто, а јас целата ваква
хехе тоа беше март месец шесто оделение.. Ја онака си дојдов од школо и отидов во веце али бидејки ме болеше стомак и наоколу воопшто не гледав само осетив дека ми се нешто влажни гаќичките ги соблеков и облеков нови, и отидов до продамница да купам нешш во меѓувреме мајка ми пуштала машина и ги видела гаќите, и ја доаѓам дома и она ми вика абе ти изгледа си добила ај провери си ги гаќите.. и ја мртва ссериозна неверував беш проверив и што ќе видам стварно сум добила.... хехе... не ни плачев ни нешто сличноо.. не ми беше воопшто стравв.. !!
Хахаха добив на 14 години 25 јули 2007...памтам дента изедов премногу лубеница мислев дека ќе пукнам и приквечер почна да ме боли стомакот и да ми е лошо.Прво помислив да не ми е од лубеницата нешто ама после ги прашав моите и они ми рекоа дека нема шанси да е од тоа.Отидов кај баба ми вечерта и случајно во веце да мочам и што да видам...сум добила...гаќите утоп...лее коа рснав да плачам...се јавив на мајка ми и за на некои 10 минути пристигнаа моите ми купиле влошки ми беше малку срам ама видов дека они многу се израдувале за тоа...
Кај мене, така да речам, имаше повеќе први менструации.Најпрвиот пат беше на почеток на седмо одд., на 8 септември и траеше само еден ден.После тоа немав со месеци.Па добив на 1 мај (мензисов само на празници ми доаѓаше ) и пак немав неколку месеци.Во осмо почна полека да ми се стабилизира па сега е ок
6то! Значи осетив како да мочам хаха и отидов у ВЦ коа глеам на гаќите црвено и одма испаничив и почнав да плачам и ја викнав мајка ми... Малце глупо ми беше и после одма на сите кажавме
Добив во 6то или 7мо не се сеќавам добро.И кажав на мајка ми и почна да ми објаснува за менструацијата пошто незнаев јас ништо пред тоа. И не ја сватив добро мислев дека целовреме ќе ми тече крв а не еднаш месечно . Многу се исплашив ама ја препрашав и ми кажа.
Бев 5то за 6то одделение значи негде летото добив. Првата менструација успеав да ја сокријам. Будалетинка јас . Бев кај баба ми и идам во веце и гледам црвено и што да правам, не знам зошто не кажав и земав се снајдов со тоалетна и трк дома. Дома тие алишта во машина ги скрив. Утредента уште малце имав и пак тие алишта во машина и мајка ми после ја пушти да пере без да провери што алишта има внатре, зошто другите беа одвоени од пред тоа и не се дозна. Другиот месец седам на тараса со другарка ми и мајка ми ме вика. И влегувам и ми вика имаш крв на пантолончињата си добила и јас цела таква . И ми вика после ке ти дадам парички. И ми дава улошка да ставам. Па не знаев да ја местам, па ми покажуваше. Абе трагедии. Или комедии, не знам . И знам дека додека свикнав на улошката викав јас памперс носам не можам да си ги соберам нозете . Абе детиште будало јас
Прв пат добив во 4то за 5то... Многу рано, никој од моите другарки немаше добиено... А и станав од спиење во вц и гледам крв, прво мислев нешто да не сум се повредила во спиење, мала бев, незнаев и после мајка ми се убаво ми кажа ми објасни... и ете до ден денес си негуваме пријателство со другаркава, еднаш месечно си се поштуваме, иди ми дојди ми и така...
Значи ја не се исплашив и не плачев туку се разочарав знаете зошто? -Затоа што ја добив на ден кога требаше да одиме на одмор и си мислев дека мама ќе му каже на тато да не одиме пред тоа ми беше се разјаснето да се разбереме ама што знае 12 годишно дете
Првата менструација ја добив во почетокот на 7 одд..во почетокот ми беше малку чудно... реакцијата ми бешее ауу ми дојде .со тек на време се навикнав !
Изгледа јас најкасно сум добила од сите прв пат добив средина на 8мо одделение...али не бев изненадена, веќе бев во очекување кога ќе се деси пошо сите мои другарки веќе имаа
4 za 5 na leten oodmor vo planina so "nastavnik" znaev sto e i kako e samo ne ocekuvav i plcev sreka imase postari devojcinja i me obezbedija so "pampers" dodeka da dojdat moite da mi donesat...pa od togas si se druzime ubavo malku mi e napadna i losa tetkava se karame po 7-8 dena mesecno ali nema vrska ja naviknav [mod-kirilica:2tm4y1sv][/mod-kirilica:2tm4y1sv]
На 11 години,ех! Колку ми беше жал..... Многу плачев и тажев...Но знаев дека тоа не значи да пораснам,сеуште си бев дете....