Гледам повеќето веќе добиле многу порано, на 13, на 12 некој на 11. А јас добив дури на 14 години, ми беше незгодно секако другите кога зборуваа јас само си седев онака како Но не ми беше некој голем проблем тоа, всушност ми беше страв.. бидејки не можам да гледам крв. Тој ден бевме на систематски, и нормално не викаа една по една во собата кај докторката да не прашаат некои глупи прашања.. како со оценките, имаш дечко.. и бла бла.. и кога дојде тоа прашање јас останав ваква и ми беше срам да речам дека не сум добила бидејки на 14 години немаше смисла... и реков дека добив пред 1 година.. и помина систематскиот.. и кога се вратив дома, кога отидов во тоалет забележав крв на гаќичките.. и си реков.. ех не за џабе сум рекла .. тоа ми дојде онака како олеснување. Тогаш не му кажав на никој, не се исплашив.. зедов од влошките на мајка ми. Инаку не и кажував долго време, ми беше ужасно срам.. и еднаш мајка ми требаше да оди на продавница, а јас немав влошки и мртва ладна и викам „Мамо купи ми влошки“ и тогаш мајка ми свати дека имам и не ми рече ништо, всушност со мајка ми никогаш не сум зборувала на таа тема затоа и ми беше срам да и кажам. Како и да е.. не беше толку страшно како што викаа другарките мои кои беа цели препаничени кога ми кажуваа дека им дошла менструација.
Mene pred nekolku meseci mnogu be bolese stomak vo dolniot del celi 3 dena posebno na vecer.... jas si mislev deka ke mi dojde ama ete ne mi dojde.............. moze da mi kazete nekoi drugi simptomi ? Ve molam pomognete!!
На 14год. 26Декември (пред новогодишно изненадување) Кога станав попладнето во 13h. појдов како и секогаш прво во WC како и секогаш, коа видов на гајќичките крв..,малку е изненадив нормално ја викнав мајками да ми даде влошка знаев сама како се мести..Не беше страшно како што ми кажуваа другарките воопшто не ме болеше стомакот, а и никогаш не ме боли..,И секогаш пред да добијам ми се спие...
летен распуст од петто за шесто беше иако бев спремна сепак дека бев изненадена веднаш ја викнав мама нели да и кажам
На мојот 10 ти роденден ама, само година дена до кај 5тто одд , отпосле немав редовна менструација се` до 16 годишна возраст кога официјално ми почна редовниот циклус.
27 декември.. 12 години. Ме болеше левата нога. Иначе дома бев и знаев се во врска со тоа, бев среќна кога добив. Ама сега леле едвај чекам да ми заврши
9 јуни крај на седмо одделение.. Баш во тој период зборевме со другарките за тоа, и кажуваа како некоја нивна тетка рекла дека кога ќе ни дојде не треба да се изненадиме, као демек имало врска тоа.. Се вратив од школо и кога влегов во тоалет имав што да видам.. Буквално ваква бев Малку се разочарав, па не сакав да ми дојде.. А на мајка ми и кажав дури неколку дена..Многу срам ми беше
Jас имам 15 год а сеуште немам добиено , мајка ми добила на 14 дали тоа значи дека можеби никогаш нема да добијам , бидејки имам слушнато дека отприлика на девојчињата требало да им дојде на возрастта на која добила и нивната мајка ??
на 14 години,беше пролет се сеќавам..иако знаев сепак бев изненадена и отидов да и кажам на мајка ми и нон стоп мислев на тоа одев во вц мн често од страв да не ми протече ахахахахах ....сега мразам кога ке ми дојдеееее уфффффф
Ve molamm kazete miii nekoi simptomi za menstruacija osven bolka vo dolniot del na stomakot..........
На 13 години, 7мо одд., дома. Гледам 2-3 капки на гаѓичките и си викам не бе нема шанси ова да е менструација . После навечерта пак одам и гледам црвено, фацата ми беше " ". Јас не плачев како другите, но не бев ни среќна
Ич да не те секира тоа Зависи до организам, зависи до раст, пубертет... Ич да не се секираш. Ќе ти дојде
Се сеќавам многу добро...5тто одд. 6 декември ..и појма немав што е тоа и зошто ми се обоиле гаќичките во друга боја хаха