1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вашата прва менструација

Дискусија во 'Тело' започната од rockstar, 25 септември 2010.

1. iva85

iva85 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2012
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    27
    јас во шесто одд :D
    си бев на школо,и глеав нешо црвено на столот ама ај си викам боја истуриле овие нашиве,и дома коа глеам гаќиве црвени утоп :D
    и мајка ми на сите мораше да им се пофали,братучетка ми дури ми купи и прслуче и гакички :x |(

2. B.Waldorf

B.Waldorf Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2011
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    33
    првпат добив во 4 одд. :) си играв надвор, си дојдов дома и кога гледам.. лом :D

3. bekii

bekii Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    53
    дома бев. тоа беше во 6одд

4. M.a.r.i.l.y.n

M.a.r.i.l.y.n Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    723
    Ништо посебно. Беше мај, крај на 5то одделение и ете се деси :D

5. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    На 14 ипол години, веќе почнав да мислам дека нешто не е ок со мене што се уште немам добиено.
    И после добив, и сфатив дека поубаво што покасно сум добила, зашто по 7 дена ми траеше тој период и ужасно ми беше...

6. Chair

Chair Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    3
    Јас ја добив првата менструација на 13 и пол години.Почнав да мислам дека нешто не е во ред со мене бидејќи сите другаркии имаа.Но сто покасно толку подобро :)

7. supergirl22

supergirl22 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2011
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    11
    нема што да се секираш нема да ти дојде тебе прва ако си најразвиена туку кога твоите органи тело ќе бидат подготвени да поднесат нова промена :!: не се секирај и не се срамиии :tmi:

8. Bubbi

Bubbi Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    563
    Се секавам дека седевме на клупа во маало и едно девојче почна муабет на таа тема и ме праша мене дали имам добиено и јас нормално реков не, а да бидам искрена врска немав за што ме прашува :lol: :$
    После два - три дена ја прашав мајка ми “мамо, абе мене девојчињата од маало ме прашаа дали имам добиено :^) јас им реков Не. А што треба да добијам? “ :tmi:
    Мајка ми ми се изнасмеа 5 мин, а мене ми беше чудно ама после ме седна и свеее најубаво ми објасни.
    И како нарачано после недела дена добив. :D
    Битно знаев што ми се дешава и како и зашто :)

9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.674
    Допаѓања:
    161.936
    За првата...не знам,ама денес еве ја последната. Еднорози што се парат гледам!
    Вентор си пијам,силна да бидам!
    Алкохолот ја разредувал крвта,тоа се вика добра проценка! Не ни погледнав календар! :D

10. chocolate.chick

chocolate.chick Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    644
    Петто наспроти шесто одделение. Бев од школо на одмор и забележав нешто како темно кафено, црвено на гаќите и купаќите, ама појма немав што е и си се бањав. Кога дојдов дома мајка ми ми кажа дека е можно да е тоа, ќе видиме наредниот месец. после 30 дена видов дека течам како вардар :lol:

11. Special.Someone

Special.Someone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    637
    Во седмо мислам дека беше :^)
    ама беше на педерскиот ден втори.втори :tmi:
    хехеххехехехеххех а едно девојче со мене што учи на трети.трети :D
    знам во школо бев кога добив
    абе женско шта чеш :D

12. ivo-na

ivo-na Истакнат член

Се зачлени на:
    22 март 2011
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    39
    Мислам дека беше во шесто. Прва од другарките добив. Знам дека беше топол ден, март или мај не знам тоцно. Носев кратки панталончиња, и мајка ми имаше забележано. Ми дава влошка, ми кажа како да ја ставам, ама јас нееее, не ставам такво чудо, нема шанси. Мислев не е нешто како што треба бидејќи прва добив. Им се чудев на другарките кога ќе ги слушнев како со нетрпение чекаат да им дојде ...

13. behappy

behappy Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    2
    Јас првата менструација ја добив на денешен ден пред 2 години... Кога дознав неможев да верувам а пред тоа имав пиено некој црвен сок мислам дека беше од јагода и се молев да е од сокот но дури подоцна сватив дека ми дошла тетката со црвениот мерцедес ми беше срам да и кажам на мама незнаев дали да и кажам или да почекам неколку денови на крај и кажав и и реков на никој да не кажува :)

14. Alwaysproudofme14

Alwaysproudofme14 Активен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Помош за менструација

Девојки денеска прв пат ми дојде менструација ... завршив 7 одд ... но незнам ништо за менструација .. кога доваѓа за втор пат бидејки имам слушнато дека не иде наредниот месец одма... како се ставаат влошки .. срам ми е да и кажам на мајка ми .. ке почекам одредено време барем првит 2 -3 дена :( HELLLLLLLLLLLLLPPP

15. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    1.619
    Допаѓања:
    4.653
    Како се стават влошки, ја сега тука да земам да ти објаснувам ко квантна физика ќе ти изгледа.
    Земи отвори ја, малце логички размисли, и ќе сфатиш.

И кажи и на мајка ти, таа ќе ти каже се што треба да знаеш.

На Alesii му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2010
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    1.557
    Не си мала за вака да се понашаш кажи и на мајка ти таа се ќе ти објани!

17. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Толку не сте бре блиски со мајките, што ви е срам за една менструација да кажете? :?:
    Нема ништо страшно, ни срамно. Жена е, и таа прошла низ тоа.
    Баш ќе се израдува што си добила. Тоа е знак дека здраво ти функционира телото.
    Не можеме ние на форум да објаснуваме како се става влошка, мајка ко мајка, најубаво ќе ти демонстрира и ќе те посоветува што и како, ќе ти објасни се` нејасно.
    И не можеш 2-3 дена да седиш така, лом ќе се направиш. :)

Не, стварно не можам да ги сфатам помаливе генерации. Па ни родителите...
    Мене мајка ми уште од 3-4 години ме спреми за тоа бре.
    Ја гледав стално кај што купува влошки и се заинтересирав што се.
    Фино-лепо ми објасни дека кога ќе пораснам и јас ќе имам тоа и дека е здраво и нормално.
    Прв пат добив некаде кон крајот на шесто одделение, појдов до WC и гледам крв на гаќичките. Веднаш знаев што е и ни кренав паника, ниту се возбудив, туку отварам вратата и онака ладно се дерам по мама: Донеси ми од тие твоите влошки и нови гаќи!
    Леле, па то кога се крена една узбуна, па то узбуџење, па три жени околу мене соберени и гледаат во онаа гаќа ко Светиот Грал чиниш се истурил на неа. Комедии. :D

На sweet-star и pamelche им се допаѓа ова.
  18. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.888
    Допаѓања:
    107.971

абе девојче што е тука срамно , па сите женски имаме менструација , кажи и на жената ке ти објасни и за влошките и за се. Па ако не и кажеш на неа на кого , на комшиката?

19. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Ама му се навртевте на девојчево, да зажали што добило :D
    Може вината не е во нејзе,може мајка и со време не ја информирала што и како, може мајка и нема близок однос со неа, па оттаму ова мислење.
    И ја не бев нешто упатена кога добив прв пат, мајка ми не ме информираше од мала што и како треба да ми дојде. Кога ми дојде менструацијата и кажав на мајка ми и она во моментот ме упати. Немаше фамозни радостии или славења, се си продолжи по нормален терк. Ми рече да си запишувам кој ден сум добила и така да знам за следните месеци.
    Девојченце слободно кажи и на мајка ти, ќе ти објасни што да правиш и како да правиш. Разбирам дека може ти е срам, поготово ако си некое повлечено девојченце, ама ако не и кажеш, самата ќе види кога ќе ти го пере вешот :) јас секогаш сум за тоа, дека како што може мама да ти помогне, никој неможе. Колку порано се зближиш со мајка ти по интимните прашања, толку подобро за тебе :)

На Alesii му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sweet-star

sweet-star Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2012
    Пораки:
    1.524
    Допаѓања:
    1.738
    Јас сакам да прашам нешто. :) Имам слушнато дека пливањето го успорува добивањето на менструација.Јас активно одев на часови по пливање а и престанав да одам негде пред почетокот на јуни,
    а уште немам добиено менструација.Дали ова со пливањево е точно? Ве молам да ми одговори некој. :(
    инаку одев околу една година