Во петто одделение ми беше првата менструација. Како му доаѓа... 11 години ми се чини. Февруари месец беше. Баш паметам бев да мочкам и видов крв на гаќичките. Ептен сум се успаничила, почнав да плачам и ја викнав мајка ми. Кога виде таа што е работата ме гушна само и така седевме гушнати неколку минути. После ми објасни како се ставаат влошки и нешто околу тоа ми кажуваше и ај се смирив некако
леле читам и се чудам.. скоро на сите прв пат ви има дојдено на 12/13 год, а мене прв пат ми дојде еден месец пред да наполнам 16. Паметам само дека очајнички сакав да добијам менструација бидејќи сите мои другарки веќе имаа добиено и немав никакви болки.
Мене ми дојде летото кога завршив шесто одделение, датата ја памтам 13 јуни Тогаш една другарка беше кај мене, таа ме примети дека имам "нешто" црвено на пантолончињата, и јас со трчање во вц и почнав одма да викам по мама се уплашив малку Кога виде што е ме изнагушка ми кажа како да ставам влошка, а јас целата бев И после цела ден несакав да одам никаде ми се чинеше дека сите гледаат дека носам влошка
лелее помош бре девојкии имам 13 години и денес ми дојдее ке пукнам од болкии во стомакот ај малку помош што да сторам
значи и мене вака ми беше која коинциденција еј?? Само кај мене е различно шо бев болна и си реков дека имам некоја болест.
На 12 години,бев на игралиште трчав многу и одеднаш ме заболе многу стомакот,излегов од игра,многу ме болеше другарка ме однесе до дома и отидов во тоалет и видов,ама не бев исплашена затоа што бев информирана за се,ставив влошка и си се вратив назад на игралиште
На 11 или 12 год не се сеќавам точно. Кога една ден што ќе видам нешто кафено на гаќичките, и нормално и кажав на мама, се отепав од плачење ич несакав.
Прв пат добив летото одкако завршив 4 оделение. Памтам дека беше јуни. Почнав да паничам, да викам... Но, за среќа, никој не беше повреден.
Мене прв пат ми дојде кога бев 5 одделение и знам беше баш пред нова година. Одам во WC и гледам нешто кафенко на гаќичките и ни на крај памет не ми текна дека ми дошло. Отидов да си ги сменам гаќичките и после пак отидов во WC и видов пак кафенко и дури тогаш ја викнав мама и кога ми кажа шо било тоа, кога почнав да рикаааам хахахха ... И се сеќавам викав ЗОШТО МОРАВ ДА БИДАМ ЖЕНСКООО И ДА ТРПАМ ВАКВИ РАБОТИИИ, а мама шо да праи друго, освен да ме теши.. абе циркуз без пари
Имавме систематски преглед во 6 одд и главна муабет тема ни беше на кој му дошло, на кој не. И јас како за пуста желба, се вратив дома и имаше што да видам, желбата ми се исполнила
хахахахахаха..мене ми дојде негде октовмри на крајот ко бев 8 одделение кога ојдов дома и гледам гаќичките малу црвено имаше и си реков опс ми дојде сигурно е ова ..и ја викнам мама и велам шо е ова и таа ми кажа и после ко ме фати да ме болит стомакот и рикав ЗОШТОО МОРАШЕ ДА СУМ ЖЕНСКО па ќе беше подобро МАШКО и брат ми се смејт ..божее..хахахахахахха
на 12 години,денот кога требаше да го земам свидителството од шесто одделение,и сабајлето кога одитов во вц видов крв на моите гаќички,и секако бев информирана за се и нормално го прифатив.