Јас добив на 15 год. за прв пат. И тоа на 1ви април Отидов во WC да мочкам и видов неколку капки крв на гаќичките. И искрено не и’ кажав ништо на мајка ми. Си мислев нешто сум се удрила да не ми е од тоа И по пола саат одам пак и имаше повеќе крв и се решив да и кажам на мајка ми. А баш цел ден се зафркавав со неа бидејќи 1ви април нели ден на лагата, и таа не ми поверува мислеше пак ја лажам. Па ја убедив да дојди во WC со мене, ме праша дали знам да си ставам влошка, ми кажа каде стојат и така. А инаку бев многу исплашена во врска со тоа, бидејќи сите мои другарки имаа добиено, мислев нешто не е во ред со мене
и јас имам 15 години а немам уште прва менст. ми е страв девојки сите викаат дека сега треба пубертетот да ми заврши а јас уште не ја ни имам првата менструација
На 11 години. Баш тоа утро требаше да одиме на систематски а јас урлам,викам по мама што ми е тоа црвено на гаќите? И едвај ме убеди да отидам на систематски.
да прасам ссамо јас иам 14 иако на форумов иам 17 , и се самозадоволувам ама неам добиено , дали штети самозадоволувањето на меструацијата?Не го правам тоа секој ден ама се плашам и неам одговор што мислите вие?
Би ти рекла Don't worry be happy,ама знам дека ти е неубаво.Мислма дека не треба да се грижиш толку,ако треба да то дојди ќе ти дојди тогаш кога најмалку ќе ја очекуваш.Такава е тетката од Австралија со црвена шамија. Така ние во класот ја викаме. Јас мојата ја очекував после 13 година да ми дојди,а ми дојде на 12год, и 18 дена кај 13ч.-првите капки. Ја очекував после 13 бидејќи на мама и дојде на 13г., а на баба ми после 17 . Па така и јас сакав на 17 да ми дојди,а ми дојде дури на 12 . Па можеби и си среќничка ,ако ти дојди на 17 така ќе имаш до кај 60тите.,значи подолго време ќе бидеш плодна.А тоа е подобро за тебе..
Jaс на 12.5 години. Само што станав од спиење видов што е, не испаничив. Другарките во училиште сите почнуваа да кажуваат дека им дошла менструација, едноставно знев дека кај и да е ке бидам и јас следната. Така да јас и кажав на мајка ми прво и на баба нормално Oд тој ден до ден денес, менструацијата ми е иста без било каква промена.
На 13 Цела вечер не можев да заспијам и на 5 мин. станував да одам до ВЦ за да мочкам Некако сум заспала, се будам утрото, одам во ВЦ и прво не обрнав внимание бидејќи не бев сигурна Ама после по втор пат кога отидов во ВЦ веќе бев сигурна за што станува збор
Јас добив на 12 години и баш се сеќавам дека кога се вратив дома од школо видов малку бев изненадена и возбудена а иначе не ме болеше стомак или глава.Бев доста информирана и само чекав кога ке дојде…
na 11 god bev doma i naednas kako da se pomocav vo gaki i potoa ne znaev kako da ja namestam vloskata iako majkami mn pati mi ima kazano jas uste neznam
Lugje.... vo juni ke polnam 12 god. Imam 48-49kg i vo posledno vreme me boli stomakot.site moi drygarki imaat dobieno menZis pa se plasam duri i vo skolo ni davaa po nekoi vloski...nemamm belo pranje nitu pk neato drugo... ve molam kkazete mi po nekoj sovet mnogu se sramam
Нема од што да се срамиш девојче,јас на 12 години и 2 месеци првпат добив менструација,тоа си е индивидуално кај секого кога доаѓа,може на 9 години најрано,на 10,11,12,13,14,најдоцна на 17 години!Возраста на добивање менструација не значи дека со некого нешто не е во редбидејќи тоа си е индивидуално,е сега,ако си тргнала на училиште една година порано,тогаш не треба воопшто да те чуди што сите твои другарки веќе добиле,а ти сеуште не!А,за болките во стомакот консултирај се со лекар и со гинеколог,затоа што може да значи дека ќе добиеш,а може и не,може се од нешто друго што нема врска со менструација!Поздрав и не се секирај!
Ајде бе те молам Buubbbiiiii не се глупирај Што има срамно тука ахахх ? Јас имам 12 и пол години (скоро) немам добиено и што? Секој организам различно се развива и плус ти немаш не знам колку години па да се грижиш Уживај,се ќе си дојде,биди стрплива еве и Дримкава ти кажа
21 Јули 2011. Станав во 12 часот, отидов во ве-це, што да видам. Бљак. Ја викнав мајка ми, ѝ кажав, ми даде влошка и толку. Без паника, без глупости.