09. 06. 2012 На осми јуни не распуштија на летен распуст ( тогаш бев шесто одд. ) . И нарениот ден ми дојде . Кога видов дека ми дошло се згрозив и ја повикав мајка ми . Ми даде влошка и тоа беше тоа .
jas dobiv na 16 god.. na prvijot cas od fizicko samo sto si pojdov doma i kazav na majkami .. i sega cekam cerkami da mi kazi skoro ce polni 15 se izvinuvam od mob pisuvam
Јас добив на 13.8 (Петок) на 11год. и не испаничив многу иако не бев многу инфрмирана,мама ми ја стави влошката и потоа се научив да го ставам "памперсот" и толку беше ... не беше некоја голема драма ... Али се осеќав како некоја жена,хаха Од тогаш редовно ми доаѓа и немам болки ...
Дали ќе ти дојде менструација ако немаш бело прање или бел вагинален исцедок.Слушнав дека не може. бидејќ ќе т и дојдело само ако се сменела бојата .Може ли да ми кажете дали е тоа точно ?
На 07.12.2011 год. на 12 . Тој ден како да приметив нешто дека ми е малку мокричко ама дотогаш никогаш нема и не ме ни болеше стомакот, не ни обврнав вниманиот. И баш по пат од училште кон дома ми се вртеа мисли околу менструацијата. Дојдов дома и кога да видам биднало што биднало и наместо да си ставам влошка јас одма и вртам на Мама да и кажам. За влошките се снајдов од напред бев обучена. И така јас спремна си тргнав на тренинг и им раскажав на другарките таму . Oh that feeling
Здраво, другарка ми ме замоли да ве прашам нешто:Поголема е од мене 3 месеци ,пред неколку дена многу и течеше бело прање но вчера тоа ја сменило бојата.Дали ќе и дојде ??
5ти декември.ден на училишната програма,патрон на моето училиште,јас ја водам програмата....станувам кај 3 часот за во ВЦ и што да видам..а една недела пред да се случи нештово се онесвестив и многу ме болеше долниот дел од грбот и стомакот(како и сега пред да доаѓа)..одма ставив влошка и си легнав..морав да станам во 6:45 и тогаш и кажав и на мајка ми... немаше некој реакции од моја страна,најнормално бодејќи сите имаа добиено и бев доволно информирана ....тој викенд бев фул со активности а се ме болеше па така извиткана морав и да водам програма и да глумаам и да играм балет и одбојка....
Ако и е време тоест ако има околу 11-12 год. нормално е да и дојде чим и се случува така. И мене кога бев на ваша возраст се сеќавам така слично ми се случи и по кратко време добив
Глеам си се разделила совети, како да си многу поискусна од неа, 12 години имаш не 20 девојчее!!! Богзнае тебе дали уште ти дошло. И нормално е на ваша возраст да се замара со тие работи сепак е девојче, и јас кога бев колку вас имав многу прашања околу првата менструација, зошто да нема и она, не гледам ништо погрешно, девојче.
Кога имав 11 години.Мајка ми ми немаше објаснато.Одам во веце и имаше што да видам.Бев исплашена дека не знаев што ми е и дури викнав Дојде мајка ми и рече:„Леле,и дошло менструација.“
[/quote] Немам и не ни сакам да ми дојде, тоа е работата. Намерно и пишав така за да не се замара со тоа, па еднаш ќе ни дојде кога тогаш, што има на тоа да мислиме. Значи ненормална сум што не се замарам со ова, па ова е најмал проблем, најголем проблем ми е школото мене, оценките, уште на ова ако мислам... И да не ја полниме темата со офф-топици подобро, ако имаш уште нешто да ми кажеш пиши слободно преку ЛП. [/quote] Јас ќе ти кажам нешто не се љути Спојлер НЕ СЕ ДИГАЈ!
Првпат кога ми дојде менструација воопшто не се возбудив, знаев што е, како е. Си земав влошка од тие на мама и адиос, пријатно.
Гледам низ темава и дати, зар толку паметите? Јас само паметам дека беше лето, август најверојатно, бев на одмор со родителите. И да, имав 10 години. И ова немаше да го паметам доколку не ми беше толку срам, дека бев мала.