Вака,страв ми е да не добијам во училиште и кажете ми ако тоа се случи како да кажам на класната да ме пушти да си одам,некако ми е срам.Ве молам за одговор ❤
Колку години имаш? Носи секогаш со тебе влошка во ранец. Прво ќе осетиш болка во стомакот, па на почеток ќе имаш само неколку капки, а нема како река да ти тече. Сигурно си правиш филмови дека страшно ќе биде, ама не е ништо страшно, ни срамно. Ќе и кажеш на класната дека не ти е добро во стомакот, речи дека си јадела нешто расипано, и ќе те пушти...не мора да и објаснуваш детално.
И мене баш прв пат ми беше на 12,5 години. Ми текнува бев настината и цела недела не можев од кревет да станам, па баш тие денови добив. И да ти дојде во школо, ако немаш болки можеш само до вц да отидеш и да ставиш влошка, и да продолжиш со часовите како ништо да не е... Ако имаш болки ќе заминеш дома. Не е ништо страшно И класната е жена па знае како одат тие работи.
Не значи дека ќе имаш болки. Еве јас веќе 10-11 години има од кога имам добиено па фала Богу никогаш не сум имала болки, тоа си е индивидуално и зависи од телото и организмот. И нема врска ако имаш машко наставник, ако ти е многу обилно и ако имаш големи болки ќе му кажеш, не е тоа ништо ни срамно ни страшно, и мажите имаат чуено за тоа дека постои
Прв пат добив некаде на 11-12 години, на петок 13-ти, нормално пошто сум баксуз. Ми беше страв буквално да седнам. Се сеќавам дека се чувствував како памперс да носам кога прв пат употребив влошка.
На 10 или 11 години, четврто одделение бев. И многу се исплашив, почнав да плачам и врескам во тоалет.
Мислам бев четврто оделение, и уште памтам као се убив од плачење и ја молев мајка ми да не си ставам улошка, наместо тоа ќе сум ги мењавала гаќите на секои 10 минути.
На 13 години, среќа дома бев. Не се исплашив бидејќи одамна ми имаше кажувано мајками дека кога тогаш мора да се случи тоа.
Првата менструација ја добив на 30-ти Мај кога бев 6-то одд и бев 11 год. Сум ја добила на училиште ама приметив дури дома. Кога видов, мислам не видов у вц туку видов на креветот кога седев видов дека ми се извалкани хеланките од крвта и веднаш помислив дека е менструација. Отрчав у вц кога видов на гаќите лелее ужас со ставив улошкс ама мајка ми не беше дома и и зазвонив на другарка ми од фејзбук бидејки беше во Германија и и кажав таа ги виде гаќичките и ми рече сигурно сум добила.. Кога дојде мајка ми ми беше срам да и кажам и ги зедов извалканите хеланки и и реков "Мамо види"! Таа ко да се исплаши .. Ми рече дали си ставив улошка јас реков да и таа ми објасни се и се изнарадува.. Еех не е лесно да си женско
На 11 години. И јас сум добила на училиште ама приметив дома. Знаев што ми се случува бидејки за менструација учевме во школо а мајка ми не ми беше објаснувала за тоа. Мајка ми не беше дома, па си ставив сама улошка и отпосле и кажав кога си дојде.
Зависи како се чувствуваш ти јас на пример бидејќи првите 2 дена имав обилна.м , не вежбав и си седев настрана и кажував на учителката и тоа е тоа
Па што ако е машко наставник, и тие имаат чуено дека менструација постои За нормални телесни случувања не треба да имаш страв ниту срам пред никој, никогаш. Ако не ти е многу обилна и немаш болки вежбај си нормално, ама ако не можеш кажи му, ништо страшно.
На 11 ипол или 12 години не се сеќсвам кога добив ама се исплашив малку имавме учено за тоа имав и читано “Книга за секое девојче” ама си мислев мала сум
Здраво може прашањево не е за тука ама ќе си прашам. Веќе 4 месеци има поминато откога ја добив првата менструација ама последните 3 месеци имав менструација сега немам. Мислам имав само еден ден и тоа само неколку капки и толку. Овие 3 месеци си имав а сега овој месец немав т.е. имав само еден ден и тоа само неколку капки.. Дали е тоа нормално?? Дали може да се случи да немам овој месец????? Ве молам за одговор......
Мојата прва менстурација ја добив кога имав 13 години, и ми дојде точно еден ден пред да одиме на одмор
Ништо страшно На менструалниот циклус му требаат две години за да се регулира.Посебно првите менстрауции се нередовни.