Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вашата прва менструација

Дискусија во 'Тело' започната од rockstar, 25 септември 2010.

1. Режисерот

Режисерот Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    94
    Да нормално е, се зависи до организмот, но најчесто треба да поминат и неколку години дури ,па да ти се среди , за мене зборувам,првите 2 години се случуваше да ми дојде по 2 пати во месецот па да немам 3 месеци , или некогаш да имам по една недела а некогаш само 3 дена,значи со текот на времето ќе ти се регулира, нема место за грижи.

Доволно е да му кажеш дека си неспособна, ќе сфати тој.

Последна измена од модератор: 19 август 2018
    На Kjutche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    12 години и 9 месеци.
    Знаев што е... Веќе имав зборувано со мајка ми, повеќето од другарките имаа добиено пред мене... а сепак се расплакав.... :inlove:

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Плачев како после сува година кога паѓа дожд.
    Ги гледав гаќите и плачев. Ден денес не ми е смешен тој трауматичен настан. Посакував да не добијам на тие години..Ме болеа јајници цело време и до ден денес тоа не е променето. Се надевам наскоро ќе имам прилика да ги извадам, без оглед на здраствените импликации.

4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    Зошто? Заради менструацијата?

5. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Не, ради болките за време на циклус, а и некои други приватни проблеми за кои не би пишувала овде. Јајниците повеќе штета отколку корист ми направија сите овие години.

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.256
    И мене кога ме боли на добиено ми дошло да земам нож и да си ги извадам.... Ама не би...

Ти си знаеш...

7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.242
    Допаѓања:
    125.688
    Можеш,но не е препорачливо.За време на менструација не треба да се напрегаш и не треба да дигаш тешки работи.
    И што ако е машко наставникот ?
    И тој бил ученик.И тој чул што е менструација.Слободно кажи му дека имаш добиено и затоа не можеш да вежбаш.Тоа е оправдана причина,не смее да те тера да вежбаш кога имаш добиено.

Он топик,јас добив менструација при крај на 6-то одделение.Се исплашив,но мајка ми веднаш ми објасни се.

На Kjutche му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.281
    Допаѓања:
    3.088
    На 11 години

На Jenyl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ikickabebusce

Ikickabebusce Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    3.152
    Имам една другарка 9-то одд и сеуште ја нема добиено првата менструација. Многу е загрижена и кога сме заедно постојано за тоа ми зборува. Целата е во паника и понекогаш плаче мислејки дека нешто не е во ред со неа.. Ве молам некој нека каже некое искуство..

10. La.loca

La.loca Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.813
    Ќе и дојде, и јас имав другарка исто така беше испаничена , бидејќи сите во класот девојчињата имавме, а таа немаше.
    Не е на одмет да си појде и на преглед, чисто онака да си биде сигурна.

На Ikickabebusce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.245
    Допаѓања:
    39.586
    Јас имав ненормално болен циклус со тоа што првиот ден обавезно на инекции завршував, ни апчиња помагаат ни ништо.
    Последниве неколку месеци се средив и тоа со вежбање. Ако сум физички активна ден два пред да ми дојде, немам апсолутно никаква болка. Ако залегам тие денови пред да ми дојде, пак умирање од болови.
    Објаснување немам, кој се разбира повеќе нека ми објасни каква врска има.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  12. cavalli

cavalli Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2016
    Пораки:
    659
    Допаѓања:
    1.619
    Јас прв пат добив на 14 години иако бев малку по напредна во телото од сите другарки во клас последна добив. Никој не ми веруваше дека немам. Имав ненормални болки, но едвај чекав да добијам.

13. MysteriousQueen

MysteriousQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    465
    Незнам дали имаш слушнато за простагландини, тие не се хормони туку еден вид на соединенија слични на хормоните. Не се лачат од ендокрини жлезди туку се ослободуваат при распаѓање на ендометриумот на матката (менструација) и нивната концентрација е зголемена - затоа се јавува болка. Секогаш кога ќе се ослободат простагландини во организмот се јавува болка (било глава, грло итн. затоа се земаат аналгин, парацетамол, ибупрофен да ја намалат конц. на простагландините а со тоа и болката) во случајот менструална. При физичка активност не се ослободуваат или се во мала концентрација па затоа болката е незначителна или воопшто ја нема.
    Повеќе физичка активност = no pain:D исто така и исхраната многу влијае.

На tambelina, Biljarkata и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.242
    Допаѓања:
    125.688
    Пред и за време на менструација не се препорачува физичка активност и кревање тешки работи.Не смее да се напрега телото.Пред менструацијата треба да се пие витамин б6.
    Болката се намалува со затоплување на абдоминалната област со апчиња специјално наменети за намалување и прекин на менструални болки(попрепорачливи се Андол 300,Налгесин С и Кафетин Менструал и некои на билна база).Исто така од помош може да биде и милениче(маче или мало куче) кое лежи врз телото и така се затоплува местото.

15. MysteriousQueen

MysteriousQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    465
    Да ама јас мислев на физичка активност во текот на целиот месец, а не за време на менструација. Значи долгорочно сп физичка активност се намалуваат не само болките туку и склоноста кон инфекции итн.

На tambelina и Feminka22 им се допаѓа ова.
  16. Osamena devojka

Osamena devojka Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    3.412
    Na 13 godini doma bas bev :lol:

17. Мачкетина

Мачкетина Истакнат член

Се зачлени на:
    7 март 2019
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    1.065
    На 9 години, мислев дека сум се удрила и не ни обрнав внимание на тоа.. (facepalm):wasntme:

На italiangirl11 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.288
    Првпат добив на 15 години, распуст беше, од септември тргав у прва година хахах. Бев на гости кај тетка ми во Берово. Беревме црвени рибизли во бавчата и осетив нешто ми тече, трк во wс, кога видов многу се исплашив, ама многу, иако претходно ми имаат кажано дека не треба да се плашам и дека се е во ред. И се вратив кај тетка ми и и викам кога ќе добиеш на кој прво се кажува, она збесна од среќа, леле доби ли? Викам да, ме гушна и одма телефонот у рака да се јави на моите, дека си имаат мома, толку срам не ми било никогаш.

19. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.278
    Допаѓања:
    9.100
    Прв пат добив на 14 години, тој ден од сабајлето бев сама дома, и кога отидов во wc само видов крв. Не се исплашив воопшто бидејќи знаев што, братучедка ми од претходно ме имаше научено како се става влошка, и одма си наместив. После кога се погледнав во огледало заплакав, не знам зошто.
    Кога дојде мајка ми и кажав, ама толку срам ми беше што не можам да опишам колку многу, и она пресреќна беше, и реков не му кажувај на тато и она ми рече добро нема, и отиде во собата и одма му кажа, се јави кај баба ми, кај тетка ми сите дојдоа да ми честитаат :worried::rofl:

20. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.500
    Допаѓања:
    12.611
    На 12 години.
    Пред да одам во школо на 9 април отидов до тоалет и кога дознав два дена си ќутев и не кажав на никој сама си купив улошки сама се.
    Памтам дека не сакав од соба да искочам 1 недела од кога мама дозна бидејќи мама им кажа на стрините кој многу сакаа да се зафркаваат со мене.
    Уште и едната од стрините на ќерка и од 10 години наместо да и објасни зашто не си играв таа недела со децата и кажала таа веќе нема да си игра со вас за мажење е веќе.

На Firegirll му/ѝ се допаѓа ова.