Скоро од почетокот на бременоста мака мачам со нередовна столица и запек. Исхраната ми е прилично избалансирана. Апсолутно се што можев да пробам е пробано: ленено семе со јогурт, сливи, многу вода, магнезиум цитрат, салати редовно, течни оброци колку што можам повеќе, компоти, обавезно секоја вечер киви и јаболка по еден тањир итн. Се од набројаното, помогнало еднаш до два пати и толку. Даден ми беше пробиотик Биофемин, за таа намена, и првите десетина дена, навистина столицата се среди, почнав да одам секое утро, нормално. Но, последнава недела пак е по старо, дури и полошо, чувствувам силна болка, а вчера и денес и анално прокрварив вршејќи нужда. Се слушнав со матичниот, тврди дека пробиотикот им е еден од најдобрите за трудници бидејќи покрај цревната влијае и врз вагиналната флора и дека се уште е рано бременоста да предизвика толкав запек. Упорен, внимавај на исхрана, земај ова, земај она. Како да не можам да го убедам дека се правам и се пробувам а нема ефект. Како да му се чини дека секој ден сум на хамбургери и пици. Не знам како да си помогнам. Се плашам дека ќе ми се појават хемороиди и ќе настанат дополнителни проблеми.
Цедени сокови внесувај многу, свежи урми, суви сливи потопи во млака вода да стојат 24 часа, потоа и сливите и водата ја пиј. Пробај исто детски каши од слива. Од стасана зелка ако можеш водата да ја пиеш расолницата. Повеќе на манџи, зеленчук и овошје биди. Јас во бременоста имав запек, од човек со брз метаболизам, мислам дека ѕвезди броев кога одев во ВЦ. Тешко е многу
Од набројаното не сум пробала само со детдка каша од сливи. За расол, исто, ќе земам од кај мајка ми. Ти благодарам за препораките.
Здраво. Дали при напор при запек може на некој начин да му наштети на бебето. Сепак да прашам бидејќи се плашам. Немам секогаш, но кога имам баш сум исплашена.
Пиеш магнезиум? Јас имав страшен запек, да ти кажам дали е во ред не знам...јас морав да напињам и напињав зошто ќе цркнев на вц шоља. И јас бев преплашена ама ризикував, не се трпеше.И хемороиди ми се јавија, крв...ужжас. Ништо не помагаше. Не земав хемија пробував секако на природен начин и со храна... и пак дремев во вц, ептен запек значи...Се среди откако ми рекоа да вклучам магнезиум. Која недела си?
8 недела. Да пијам магнезиум. Мене многу ми се повраќа и поради тоа почнав соленки да јадам само тие ми помагаат малку. И мислам од нив добивам запек, незнае човек што да прави едно оправаш друго се расипува. Не ми е секогаш запек ама понекогаш и баш ми е страв тогаш. Ако некоја прашала лекар за тоа добро е да го каже мислењето.
Не е во ред да напнуваш премногу, како да речам - со доза. инаку, навистина е неопходно понекогаш, пробувај повеќе пати по малку, отколку еднаш а премногу, да не се вцрвуваш напнувајќи.
И јас се мачев со запек, пред да останам бремена со кафе и цигара немав проблем за во вц, но после кога прекинав да пушам беше страшно, никаква храна не ми помагаше мислев дека ќе се онесвестам кога сум во вц после почнав да пијам магнезиум цитрат насабајле и навечер па малце ми се среди, сега кога ми зголемија доза на 800мг редовно одма може и по два пати на ден без никакво напнување
Обично препорачуваат 400 мг на почеток, јас земам од NOW магнезиум цитрат и видов дека во 3 таблети има 400 мг, после ми зголемија доза зошто сум со близнаци др ми рече можеш и до 800 и 1000 мг па сега максимум 800мг пијам
Мислам дека полошо од запек во бременост НЕМА. Аиии ни на душман ова. На почетокот имав, и сега 23 недела се врати пак ...а не смееш да напнеш, УЖАС
Zdravo devojki...si rwkov da pisam I ovde...konkretna e temata....kako me fati virusot stomacen od veligden...eeno 10 dena me drzese...se sredi ama nekako stomakot od togas nikako da go dovedam vo red kakp sto treba....35 nedela sum vlezena....postojano imam cuvstvo na neisprazneti creva.....odam po 6 pati vo toalet po malku...ima od zapek do kasesta stolica.....sto I da jadam imam kako podzrifnuvanje kako da mi se vraka hrana...me omalaksuva skroz......nwznam veke sto da pravam..vo aptek ami prwporacaa probiotic boulardii.....namaliv magnezium mislev od toa da ne e ....I pokraj toa sto mi vikaat duplicate doza...bebence e karlicno postaveno pa si vikam da ne pritiska ono.....nekoj slicno iskustvo? ...Fala vi
И јас исто на почеток имав некој ден запек почнав магнезиум да пијам и сега редовно одам во вц и повеќе дијареа имам и мислам дека од pregnacare plus што ги пијам понекогаш ми е потемна столицата имаат доста железо во нив…