Jас сум на поцеток од бременоста и столицата ми е дел формирана,а дел неформирана. Mене и претходно ми се слуцувало вака,но сега ме загризува.... Kолку е оваа неформирана столица опасна во рана бременост( не е ретка,само е неформирана)
Zdr NA site odsabajle imav zapek i mnogu se napnuvav I sega imam Mali bolki niskoto dole I celo vreme lezam I se nerviram da ne sum napravila nekoj problem so plodot posto se napnav ednaska samo ama bese mnogu silno.dali e vo red da se napnuvas ako imas zapek I kolku e bezbedno za plodot.vi blagodaram odnapred
Zdr NA site odsabajle imav zapek i mnogu se napnuvav I sega imam Mali bolki niskoto dole I celo vreme lezam I se nerviram da ne sum napravila nekoj problem so plodot posto se napnav ednaska samo ama bese mnogu silno.dali e vo red da se napnuvas ako imas zapek I kolku e bezbedno za plodot.vi blagodaram odnapred
100 % сигурност секако може да ти даде само докторот после преглед, но мислам дека многу полошо е стресот што си го правиш при секоја најмала болка одколку вистинската штета. И јас сум иста, целосно те сваќам, но мораш да се обидеш да бидеш посмирена и рационална кога станува збор за болка. На граница од 1 до 10 се знае кои болки се стварно опасни, а кои треба да се прифатат како дел од промените кои ги доживува телото. Ти пишавме што евентуално би помогнало против запек и за подобра столица. Појадок мусли или овошје, цедени протокали, 2-3 кг течности на ден, магнезиум...доколку и ова не помага обрати се на доктор и објасни му ги твоите стравови и проблемот кој го имаш. Ти посакувам лесна бременост.
isto pcenica varena pomaga eden obrok vo denot neka to bide pcenica varena....ssuvi slivi, kompot mene mleko mi pomogna a i toa leneno seme konzumirav sea mi e vo red stolicata a i jas imav golema maka....ginekologot mi dade alkalaks ama me go piev !
Од неколку дневно сопствено искуство за полесна и поредовна столицца ви препорачивам ленено семе. Наутро ставам една кафена лажица ленено семе и три пченични снегулки потопени во јогурт биланс. Веќе три дена за појадок ми е тоа и конечно столицата ми е подобрена.Инаку и по неколку дена неможев да одам. Во секоја салата исто така место обичен ставам маслинов зејтин.
Ми кажаа добар совет да немам ваков проблем за време на бременоста. Секој ден си јадам по 4-5 суви сливи. Треба од вечер да стојат во вода, ама јас така ги јадам или кога јадам мусли или овез со млеко внатре ги ставам. И навистина, да не се подрчам, немам проблем. Инаку мака мачев и порано, а камо ли сега во бременоста.
Засега проблемот со опстипација го решавам со земање на една чаша компот ,незасладен ,нагладно пред јадење , а за појадок задолжително овесни житарки со Баланс/чоколадно млеко.
Мислам дека откако почнав да пијам Тотема имам навистина проблем - запек. Се што е препорачливо јадам, овесни снегулки, сливи, овошје, зеленчук, житарици, ленено семе мелено, трици и тешко оди. Имав ефект, иако се помачив од Евикол, а исто во аптека на мм му препорачале и чепчиња Глицеро - лакс. Во упатството има колку може да пие дете над две години, коклу возрасен, за трудници нема ништо. Дали некоја од вас можеби ги користи чепчињава, дали се за трудници и како делуваат?
Јас пак некое време можеби 10 тина дена имам проблем со ретка столица и темна боја.Одам еднаш два пати во денот. Немам некои болки во стомакот, но се плашам бидејки некакао имам слаб апетит. Дали е нормално ова или треба да се преземе нешто?
Pijam apcinja za zelezoto. E sega koga bev po nuzda vidov deka stolicata mi e crna. Se isplasiv bidejki toai se slucuva prvpat. Dali bie koi konzumirate apcinja za zelezo vi se ima sluceno vakvo nesto ili ne e od apcinjata? Iskustva?
Јас откако сменив местоположба и клима имам огромни маки со запекот. Сега во бременоста ситуацијата ми е жалосна навистина. Не памтам кога последен пат сум се испразнила. А и кога одам ми треба огромни напони а јас се воздржувам и излагам од вц така со маки. Дури ми се плаче луѓе.. Тешко ми е многу. Може 10 дена 2 недели не сум била не се ни сеќавам. Ништо не ми помага ништо. Се е сведено на минимум и дури кога јадам тоа што треба. Ленено уље ми помагаше сега знам оти е забрането во бременост. Бев на лекар ми препишаа лекарства после ќе ги земам белким аир да видам ќе земам и сливи ќе јадам насабајле па да видам. На тешки маки сум.
Мене при крaј ме фaти зaпек мнoгу мaки видoв a не смеев дa се нaпнувaм ич. Се и сештo прирoднo прoбaв ништo не ми пoмoгнa , ми пoмoгнaa сaмo глицерински чепчињa пoтпoлнo безбедни вo бременoст, дури и ми се регулирa стoлицaтa oд нив.
мала помош јас сум 33 недела бремена, но имам историја на улцерозен колитис кој беше во мирување но одредени лекови во бременоста како витамини за железо ми прават проблеми и не секогаш ама некогаш се јавувава на крвава столица јас имав блага форма на колит 3 год, немамв никакви компликации од терапии земав салофалк наутро и навецер и супозитории по потреба бебето ми рекоа дека ке е околу 4 кг, моето прашање е кој начин на породување е за овој случај да нема последици врз ректумот
Најдобро ти е да се консултираш со доктор што ќе те пораѓа дали е ова доволна причина за договорен царски.
@vitamina можно е да имаш запек ако пиеш таблети за железо. Јас пиев предходниов месец, немав запек, ама имав тврда столица. Пробувај повеќе јади супи, топло млеко, или комбинирај млеко со плазма мелена, да се управиш малце.