Па не сите доктори знаат да си ги прочитаат меѓусебно ракописите; мене некогаш очи ме заболуваат Ако е за да ти преведам од латински на македонски што значи пишаното може, ама дали воопшто ќе успеам нешто да прочитам за да би превела тоа не ти гарантирам Да не бегам многу off-topic: кога брзам знам да пишувам ѓоа со лево стапало па после ни сама не си разбирам и треба да мислам што сум запишувала тогаш, а кога не се брзам ми е колку толку среден ракописот, со крупни и читки букви.
Jas sebesi se gledam deka pisuvam mnogu grdo, no drugi mi kazuvaat deka imam bas prilicno soliden rakopis. Posledno sto primetuvam kaj dobar del od mladite e deka zaboravile da pisuvaat poradi toa sto non-stop stiskaat na tastaturi i mobilni
Што најчесто ми велат за ракописот е дека изгледа многу средено од далеку, ситно и збиено, естетски добро, но кога би седнале да прочитат барем една реченица скоро и да не се разбира. Еве, едната страна е содржана и во сликава: Безразлика што јас во секој момент можам да си го разберам и ракописот и постојаните кратенки, сметам дека е вистина дека многу зборови и не се разбирливи зошто букви како б и п ги пишувам слично, уз брзање и исто, и и м кога се едно до друго обично ги пишувам како едно ш без цртичка долу, па ете ти чуди се на која од трите си мислам јас. Ама сепак, јас стојам на тоа дека е разбирлив.
Сите слики што ги сретнав во темава се со читлив ракопис, не се жалете. Него јас додека во основно имав многу лош ракопис, тек во средно го подобрив. Ми варираше од година на година. Кога бев студент многу форсирав печатно да пишувам и во клинесто писмо си го претворив. Спојлер
Мене ми изгледа ко онака просек да ми е ракописот, сакам ептен да ми се совршени и симетрични буквите, се рамно исто да биде. Ама не можам.
Уште во средно се научив да пишувам некоја верзија на печатно, и на кирилица и на латиница, ама низ годините, поради притисокот од испити да пишувам побрзо, ми се исчуручи ракописот и немам живци да пишувам поубаво . Ама кај и да е, ќе променам нешто во кирилицата, латиницата и онака ја пишувам скоро целосно „компјутерски" печатно .
Пoрaнo ми беше кaтaстрoфa, не рaкoпис, нoгoпис дури и пoлoшo Нo нaкaј седмo или oсмo oдделение пoчнaв дa се трудaм дa гo пoдoбрaм и кaкo тaкa успеaв. Сегa пишувaм убaвo и дoбивaм мнoгу пoфaлби зa тoa, дури ми се имaaт чуденo кaкo успевaм дa пишувaм брзo и читкo вo истo време.
Во средно едно време почнав поубаво да пишувам. Сега брзам кога пишувам и пишувам ужасно на испити поготово. Ми се има десено да сакаат да сликаат шо сум пишувала и кога ќе видат како пишувам да ми речат "а, фала, ќе најдам од друг". Ама зависи и со што пенкало пишувам, на што лист пишувам и за која пригода пишувам.
На брзински Пишувам со десна рака од 1во одд. Ама левак сум . Можам и со лева, во средно редовно пишував и со двете Ама поминаа појќе од 20 год како не пишувам со лева. Еве во брзање. Се познава кое е со лева
Бубо, генијалците можат само со две. Ова и на своја сметка. И јас пишувам со две. Прваче кога бев, јас не се сеќавам на ова, сум почнала со лева и учителката им се јавила на моите, детето ќе ви уназадува зошто пишува со лева. Нешто не е ок, срцето ќе го оптоварува, замисли, проблем дете што е левак страшно, а децата што уназадуваа со учење и дисциплина не им обрнуваа внимание, туку или ги ставаа во специјални паралелки без потреба често или ги оставаа да се борат, ама тогаш дислексија не знаеа што е или лесен аутизам, или не сакале да се замараат, амааа да си левак било ужас. И нели стариот екс ју систем, како тоа не по правилата, мора десна, сите у калап. И ајде овие дома со плачки тешки да ме тераат да пишувам со десна и така остана. А цртам со двете активно, шијам со лева и генерално се правам со лева итн... И така.
Све исто, од збор до збор. И Јас генерално све правам со лева. Јадам, пеглам, шијам... Можам и со десна , ама не е тоа тоа. Баш сме генијалци