„Празникот на розите“ ја прочитав, таа е продолжение на „Дваесеттата сопруга“ која што ми остави поголем впечаток!!! @Eli23 прочитај ја и „Под мермерно небо“ од Џон Шорз... Прекрасна книга!!! Приказната е за керката на внуката на Мехруниса... И за изградбата на Таџ Махал...
1. Рингишпил- Јелена Бачиќ Ачимпиќ 2. Порака во шише- Николас Спаркс 3.Страниците на нашата љубов-Николас Спаркс 4.Алекс-Пјер Леметр 5.Девојчето со две имиња-Јадранка Владова
Вештица-В.А Папокот на светот -В.А Дениција.П.М.Андреевски Злосторство и казна.Ф.Д Лолита-В.Н Ух тешок избор...Листата е долга..
Степски волк Ќерката на чуварот на спомените Девојката со бисерна обетка Страници за нашата љубов Дамата со камелии
1.Јулија-Ен Фортиер 2.Патеки на славата-Џефри Арчер 3.*Ана и францускиот бакнеж * Лола и момчето од соседството *Ајла и среќни засекогаш -Стефани Перикинс (цела трилогија) 4.Последната пролет во Париз-Јелена Бачиќ Алимпиќ 5. Рингишпил-Јелена Бачиќ Алимпиќ
1. Ана Каренина - Л.Н. Толстој 2.1984 - Џорџ Орвел 3. Тројцата Мускетари - Александар Дима 4. Мартин Идн - Џек Лондон 5. Господар на Прстените - Џ.Р.Р. Толкин
The Pillars of the Earth - Ken Follett World Without an End - Ken Follett The Testament - John Grisham Empire of the Angels - Bernard Werber Преступление и Наказание - Достоевский
Ох, имам толку многу омилени книги. Ќе биде многу тешко да издвојам само пет, ама засега листата би ми изгледала вака : 1. Lolita - Vladimir Nabokov 2. The phantom of the opera - Gaston Leroux 3. The Hunchback of Notre-Dame - Victor Hugo 4. Dracula - Bram Stoker 5. The old man and the sea - Ernest Hemingway (И многу други... )
1.Вештица-Бенко Андоновски 2.Quo Vadis-Хенрик Сјенкевич 3.Монахот-Метју Грегори Луис 4.Роб-Исак Сингер 5.Лавиринт-Кејт Мос
Ќе се потрудам да ги издвојам по еден писател за секого. - Clockwork orange - Anthony Burges - Novecento (un monologo) - Alessandro Baricco (obvious sam) - Не дај ми никада да одем- Kazuo Ishiguro - Источно од рајот - Steinbeck - Brave new World - Huxley Honorable mentions: - 1984 - Orwell - Дипломац - Charles Webb - Звонар богородичне цркве - Hugo.
1. Дворецот на Карпатите - Жил Верн (се издвојува од останатите од него) 2. Фантомот од Операта - Гастон Леру 3. Кармила - Џ.Шеридан Ле Фану 4. Монахот - Метју Грегори Луис 5. Воденицата на Флос - Џорџ Елиот ова од класици ова од модерни-- 1. Спутник љубов - Харуки Мураками 2. Гнев анџела - Сидни Шелдон 3. Тивкиот партнер - Џонатан Келерман 4. Името на розата - Умберто Еко (иако некои ја вбројуваат во класици, а тоа го правам и јас понекогаш сепак е релативно нова) 5. Крвна врска - Сидни Шелдон
Клетници-Виктор Иго Хари Потер- Џ.К. Роулинг Белиот очњак-Џек Лондон Злосторство и казна-Достоевски Ѕвонарот на Богородичната црква во Париз-Виктор Иго
Сестри - Даниела Стил Ако го дочекам утрото - Сидни Шелдон Кога се заљубив - Миранда Дикинсон Принц на бел коњ - Џуд Деверо Рингишпил - Јелена Бачиќ Алимпиќ
1.Малиот принц - Антоан Де Сент Егзипери 2.За кого бијат камбаните - Ернест Хемингвеј 3.Хари Потер - Џ.К.Роулинг 4.Раскажувачката - Џоди Пико 5.Играта на животот и како се игра - Флоренс Сковел Шин
"Gordost I Predrasudi" - Dzejn Ostin "Orkanski Visocini" - Emili Bronte "Vojna I Mir" - Tolstoj "Kletnici" - Viktor Igo " Memoarite na edna gejsa" - Artur Golden.
1. Оркански височини - Емили Бронте 2. Демони - Ф.М. Достоевски 3. Интервју со вампирот - Ен Рајс 4. Пеколен портокал - Ентони Бурџес 5. Двојник - Ф.М. Достоевски
1.Quo Vadis - Хенрик Сјенкјевич 2.Војна и мир - Толстој 3.Браќа Карамазови - Достоевски 4.Евгенија Гранде - Балзак 5.Да се убие птицата подбивница - Харпер Ли