1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ваши дела – поезија или проза

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Shelea, 7 декември 2009.

1. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    Можеби после се не е реално. Можеби никогаш не се случило. Можеби никогаш не бев родена. Но, тука сум, жива сум, постојам. Да, родена сум. Би сакала да не бев.

Сеедно. Ќе умрам, како и сите. Само времето е различно. Што побрзо, тоа поубаво. Лично за мене. Нели сум себична?

Само смртта во мојот живот не е театар. Не би ја лажирала за да видам кој ќе жали за мене. Знам дека такви нема. Знам, а не сакам да се помирам. Нејверојатно во тој момент би умрела од тага т.е. инфаркт. Мизерен начин да се умре, така?

Ако животот ми е мизерен, а и јас сум таква, тогаш бар да умрам на креативно достоинствен начин.

Секогаш сум имала страв од висина. Сега сфаќам дека е пат до спасение. Понекогаш прегратките на стравот се најбезбедното место. Убав поглед. Панорама на обоено сивило. Тенок раб. Уморна сум. Од животот. Седнав. На самиот раб.
    Слатко задоволство. Чоколада. Коцка по коцка.
    Низа?
    Горко задоволство. Нож. Остар, изгравиран був. И бројот 12. Тенкост и острина. Грациозноста на смртта.
    Со левата или десната? Ах, уште еден избор. Сепак, со десна. Да сум послична со другите.
    Коцка чоколадо. Хоризонтална линија
    Уште една коцка чоколадо. Уште една длабока линија.
    Не кријам повеќе. Сега сакам да е видливо.
    Една коцка – една емоција.
    Гори гнев. Распламнува тага. Полу-прегорен очај.
    Последна коцка. Слатка е, но измешана со крв има малку поинаков вкус.

Bittersweet feast?

Конзумирање. Спора, длабока, вертикална црта на левата рака. Црвена мини-фонтана.

Да чекам во фонтаната да снема вода? Не, доста чекав. За се. И пак ќе чекам. Да ме видат, да ме идентификуваат, да ме закопаат. Но, после сум во мирот и вечната сигурност со црвите. Те допираат нивни усни. Земјата е најсигурната прегратка.

Доста! Доста чекање! Бегам од работ. Бегам од маргините. Последна слобода., Рашири рацете. И тресни на сивилото. Црнилото од долгата ткаенина се разлеа. Се смеша црното и црвеното.

А, чекај, зошто ми е воопшто гајле?

Можеби после се не е реално. Можеби никогаш не се случило. Можеби е доцна, а можеби и не. Можеби е крај, а можеби и не. Велат, секој крај е почеток. Но, само велат. Тоа се излитени зборови и празни приказни.

На blueeparadise, tropical, XstrongerX и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.052
    Допаѓања:
    173.527
    Осамен

По краевите на разбрануваниот брег,
    удира силно само еден бран.
    За мојата состојба нема лек,
    осуден сум да живеам сам.
    Осаменоста е чувство бедно,
    го излудува човека до безкрај.
    Да излезам од овој круг е редно,
    да заминам право кон рај.
    Чувство на тага ме убива сега,
    се пара на илјада дела,
    чувство од кое не се бега,
    бездруго боли како отисок од пчела.

На Hipster и UnknownLadyDi им се допаѓа ова.
  3. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Силни ветрови, студени раце ме носеа насекаде.
    А мојата душа... е само едно слабо и малечко, изгубено и безживотно семче. Лесно, понесено од виорот на тој студен ветер.
    Да, паѓав.
    Паднав во една земја, влажна, темна, студена... Толку студена што во секој миг ги чувствував тие студени бранови кои ја скаменуваа и онаа малечка животна сила. Но кој знаел, од каде сум знаела дека така требало да биде.
    Потоа топлина ја затопли таа малечка безживотна душа. Еден сончев зрак проби низ тие мрачни ходници, ја осветли, ја разбуди таа малечка надеж што беше изгубена.
    Распука, излезе еден изданок, силен и смел кој се спротистави на таа темнина и излезе на површината. Таму светлината ја пречека со раширени раце. Го прегрнуваше секој зрак, се радуваше на Сонцето кое беше високо, а толку топло, кое Татковски ги испраќаше тие зраци да ме топлат.
    Растев, сфаќав дека тоа е животот. Паѓаш, а потоа стануваш и продолжуваш. И кога мислиш дека си најслаб, тогаш се појавува Оној кој ја знае твојата душа повеќе од тебе. Те утешува со своите зборови, ти ја дава својата безрезервана утеха, те прегрнува силно и не те испушта од раце.

Да, потоа повторно истото.
    Поминува таа убавина со почетокот на зимата.
    Поминаа тие секојдневни топли зраци, поминаа убавите милозвучни песни на природата околу мене, помина виорот на топлиот ветер кој ми ги брануваше листовите, поминаа утрата со роса која ги навлажнуваше тие суви листови, помина се’ што значеше живот... Повторно паднав во почвата, но сега не дозволив да бидам понесена од виорот на студениот ветер. Паднав и повторно ја чувствувам таа темнина, тие ладни морници по телото на мојата душа. Но живеам, живеам со надеж, живеам со молитва дека повторно еден ден ќе Те видам. Дека повторно ќе вкусам дел од она што почувствував. Таа топла прегратка, тој мир во душата кој само Ти го даруваш.
    Сфатив дека тоа е животот.
    Паѓање и станување. Гниење и сокривање на она неубавото во почвата, за да на крај да порасне плодот.

За Тебе

На hermosa, UnknownLadyDi, Libera и 3 други им се допаѓа ова.
  4. UnknownLadyDi

UnknownLadyDi Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2012
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    951
    Те гледам во далечина,се смееш.
    Среќен си.И треба да бидеш.
    Имаш некој покрај себе,
    некој што го прави сето она
    што не го можев јас.
    - Искрено да те сака
    Копнеам по твоите очи,
    да ти украдам барем еден поглед,
    но, не, не можам, вината ме кочи.
    - Кривa сум.
    Да те вратам,не и тоа нема да се случи,
    човек на грешките свои учи.
    -Никогаш не ми прости.
    Како оган што гори се пред себе.
    Како ѕвезда што згаснува.
    Како нема птица.
    Како поле без лалиња.
    Мојата душа без тебе.
    Судбина.

Збор само обичен збор.
    Доаѓа, а не бара изговор.
    Си оди без збогување,
    осудена на погубување.
    Te гледа и ти се смее,
    да те провоцира умее.
    Ќе те најде ли ?
    Ќе ги избрише ли солзите?
    Ќе ти нацрта ли насмевка?
    Себична, драга, наша,
    патетична, болна, и подмолна.
    Толку искрена, а толку лажна,
    секому важна.
    Стари рани лечи, ако иднината не ја спречи.
    Минатото без траг го брише,
    како лек животот ќе ја препише.
    СРЕЌА

Љубов,ти си кралица на светот
    а ние скапоцени камења на круната.
    Изгубени во твојата магичност.
    Школка закопана во песокот.
    Тајна скриена помеѓу срцевиот ритам.
    Не држи секогаш за рака
    еднакво нежна, еднакво јака.
    Таа е леб, парче бело,
    таа е сонце, парче врело
    таа е живот, парче зрело.
    Секому потребна.
    Лиши ја од вода ќе го гледа твојот лик,
    онеми ја ке те вика низ крик.
    Тишината ја гради нејзината необјаслива вистина.
    Таа е пат што се поставува пред нас
    без коловоз, без возен ред, без време.
    Живее сега и овде, далеку од вчера, далеку од утре.
    Ни радосна ни тажна,
    со невидлива чистота.
    Како сенка и светлина.
    На момент заборава на нас
    зафатена со мешање на нови карти.
    Од овие магли толку густи,
    сите улици се чинат пусти,
    таа ползи,
    во далечина трепти едно светло,
    чиниш се смее,
    а таа преколнува, шепоти ,моли
    отвори и веќе еднаш.

Многу милји не делат нас,
    сеуште под исто небо.
    Многу милји помеѓу нас,
    твоето присуство е уште тука,
    удобно сместено во мојата глава.
    Минути на незадоволство
    фрлени во страсен очај,
    пурпурно-црна
    модринка на срцето.
    Глас скршен од болка
    тагата не ја крие,
    додека срцето жали и силно бие
    мирисот на иднината да не дојде.
    Твоите убави очи,
    откриваат стари лаги,
    трепкаат и се загледуваат,
    емотивно слепи.
    Натерај ги овие сенки да танцуваат
    како да се ситници
    како марионети.
    Мајстори на мојата мисла,
    ме изигравте по ваша волја,
    ме собравте како прашина во еден куп.
    Оддалечиме од ова место по црно-бели линии,
    поведиме по патеки коишто допрва чекаат да бидат обоени.
    Не си дозволувај грешка.
    Грешникот никогаш неможе да биде победник.

5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.052
    Допаѓања:
    173.527
    Во длабочината на тунелот (Клара)

Навидум беше сосем нормална, беше со долга темна коса, и очи темни како најдалечната точка на универзумот. Имаше блед тен и навидум ништо не допираше до неа. Беше тешко да се кажи дека беше воопшто засегната за сите работи кои се случуваа околу неа, речиси … ништо не беше повредно од самата себе.

Таа беше така створена што после секоја грешка ја чувстуваше совеста како ѝ надвиснува над глата и секогаш беше во константна борба со својот внатрешен демон кој ја демнеше и не ја оставаше да можи да има една воздишка само за себе, без маката која ја чувстуваше само кога ќе помислеше на вистината.
    Веруваше дека е сама и дека има само еден ангел кој ја чува и не ѝ дозволува да падни, како еден вид на ангел- чувар кој не ја оставаше да направи уште една грешка, внатрешниот глас кој секогаш зборуваше пред срцето и мозокот, но таа никогаш не правеше како што треба, па секогаш се противеше на сопствениот внатрешен глас, на нејзиниот ангел и секогаш правеше грешки, запаѓајќи во нова и нова депресија.

Неа ја уништи времето кога ја отфрлиа како најнепотребното парталче на улицата, или барем таа така тоа си го сфати. Неа ја уништи времето кога беше принудена да речи „Да“ и времето кога мораше да продолжи понатаму, а неможеше. За се‘ беше виновно времето, тоа секогаш е виновно. Времето е првото ги отвара најдлабоките рани, ама и тоа е првото кое ги затвора.
    Неа ја уништи моментот кога од врвот на Ајфеловата кула се спушти на нејзиното дно и неможеше ни да ја подигни главата и кога првиот пат се најде сосема сама на училишната клупа не знаејќи никој, ништо … се‘ беше толку ново, а таа неможеше да се навикни на промени, зошто? Зошто таа беше таква? Што беше тоа за неа што беше толку поинакво, навидум поинакво, но сепак толку секојдневно?
    Кога ќе кажеше како се чувстува ѝ возвраќаа: „И јас така“, но нив ги гледаше опкружени со многу луѓе, со многу пријатели, или барем некои кои можат така да се наречат, но таа беше сосема сама, како слабото кокиче обидувајќи се да ја крени главата од претешкиот снег кој е најголемиот товар над нејзината глава.
    Која беше таа? Кои беа тие? Што сакаа од неа?

„Бев навикната на животот на висока нога, на живот исполнет со сите можни барања и не знаев како е да си сама. Велат чувствата од одредени настани избледуваат со тек на времето и се забораваат, но некои колку и да избледиле чувствата има една висока точка која сеуште те присеќа да се вратиш назад во најтажните денови, денови кога си ронел солзи за нешто што знаеш дека ќе се случи, за нешто кое е на прагот да се случи и подобро би одбрал да ги затвориш очите него да продолжиш, но ти си борец, не се откажуваш тука … “ – зборуваше Клара, гледајќи празно во ѕидот и неможеше ни да трепни зошто знаеше дека ако го нарпави тоа една солза ќе се пролее низ нејзиното лице и тоа не сака да го направи, не сака да го направи дури ни пред Џонатан, кој знаеше се‘ се за неа. „Бев навикната дека никогаш нема да бидам сама, но откако сосем сум сама, останав само една затворена книга и одбивам луѓе како да се моите најголеми душмани, а не знам зошто … Се плашам од нив, на некој начин, можеби зошто секогаш бев настраникот на голема група луѓе, а кога ги има многу … Неможам да изговорам ни збор, паничам … Ми иди да заплачам, но не … Јас никогаш не би докажала дека сум слаба … “ сеуште не се обидуваше да трепни. Не сакаше да покажи дека сепак е слаба дури ни пред Џонатан, но зошто кога него му кажува се‘, сеуште неможи да пушти ни една солза пред него? Побрзо би се расплакала во кино на некој филм него да се расплачи пред некој познаник или да си ја уништи сликата пред себе.

Џонатан само погледнуваше во неа и запишуваше нешто во својот тефтер, повторно ја набљудуваше и повторно се наведнуваше кон листата на работи кои ги пишуваше за Клара.

Џонатан ни помалку, ни повеќе беше психијатарот на Клара, која беше само ученичка во средно со речиси надпросечна

интелегенција, но сосем загубена во борбата со сопствениот демон.

Таа беше девојка која никогаш не се плашеше да го кажи своето мислење, своите ставови, но во еден момент се затвори во себе, не знаеше зошто, но претпоставуваше дека едни избледени емоции и мемории се причината што таа повторно беше толку емотивно изреволтирана. Меморијата не умира туку е истисната во потсвеста па само моментално не се сеќаваме на неа, но таа живее со нас до крајот на нашиот живот. Таа веруваше дека тој еден настан на кој сега речиси и не се сеќава го повреди нејзиното премало срце, една ужасна разделба од пријател.

Имаше само малку пријатели и кога да ја имаше приликата, доколку тие ѝ беа доволно блиски ќе ги замолеше никогаш да не ја напуштат зошто таа нема да можи да поднеси уште една загуба, зошто веќе скршеното срце ќе се искрши на толку ситни делчиња кои нема да биди можно да бидат собрани во едно.

„Џонатан … “ ја зеде неговата рака. „Повторно … ме боли … чувстувам како секој дел од градите да ми е удиран постојано со нешто шилесто … остро, не знам … “ велеше и му ја стегаше раката. Неможеше никако да легни и да се опушти додека зборува, но седеше и се обидуваше да гледа право во Џонатан додека збора безразлика што по Британската традиција и култура тоа е доста непристојно.

„Клара … “ го остави тој тефтерот со информациите кои таа ѝ ги кажа, па остави се да биди снимено на лаптопот зошто навистина сакаше целосно да се посвети на својата пријателка и пациентка. Стана и седна до неа прегрнувајќи ја. „Гледај Клара … животот е … толку интересно поле … Бојно поле на предизвици со кое секогаш мора да се соочиме и никогаш не вреди да престаниме онаму каде што сме сега зошто секогаш има нешто за кое вреди да се бориме и да … ќе падниме некогаш … “

„Но јас тонам … “

„Тогаш која е причината за да не продолжиш?“

„Осамена сум Џони … Тоа ме излудува … Најдобриот пријател ми е огледалото, а и тоа ми вриска за мојата неперфектност.“

„Не ти сум ли јас доволен?“ полека помина по нејзината коса со неговата рака.

Неможеше ни да се насмевни. „На училиште седам сама, немам никој, немам пријатели, немам со кој да излезам, за џабе сум на социјалните мрежи … се‘ што имам си ти и никој друг … Со тебе неможам да излезам, ти си … “

„Престар?“ запраша тој и се насмевна. „Знам, знам дека можам да ти бидам па … доста постар брат, но не повеќе.“

„Дали мислиш дека си баш ваква зошто можеби твоите родители беа престроги со тебе?“

„Мислам дека ако беа ќе бев сега најголемата … “ воздивна и не дорече. „Не доликува на мене да го речам тоа.“

Џонатан само се насмевна. „Гледаш од премногу високо на тебе.“

„Вредам.“ го погледна право во очи. „Зар не?“

„Секако дека вредиш, но … Ова е преголемо его.“

„Подобро не допирај го.“ веднаш се смени на доста груба личност од најемотивната девојка која беше во собата момент претходно.

Џонатан стана и седна повторно на своето место. Клара успеа да се релаксира и успеа да легни на лежиштето кое беше за неа па да можи да зборува по смирено. „Веќе година претходно знаевме дека треба да се збогуваме … Неможев да се помирам со тоа дека морам да заминам на толку блиску место, но сепак доволно далечно за да има крај, разделба. Првата година … преживував, но првиот ден … првиот пат кога морав присилно да прифатам да одам и првото присилно да … “ солзите почнаа да течат долж нејзиното лице како река без крај додека таа гледаше безживотно во таванот и зборуваше релаксирано, но на некои моменти гласот и се кршеше, но продолжуваше по неколку моменти. „Влегов внатре и бев само јас, човек од надвор кој го нарушува мирот. Сите очи беа во мене, бев навикната на тоа порано, сите да гледаат во мене, но со восхит, а сега гледаа на мене како чудак, нешто што претходно го прифаќаа во мене, но сега неможеа … Сега сите беа поинакви, погруби …Тие беа типични луѓе, а не мачки под маски. Ах Џони … Беше толку тешко … Неможев да изговорам ни збор, не се чувстував како дел од нив. Толку едноставна работа ми прави проблеми. Се сеќавам како сите гледаа со чудење и со малку сожалување на мене, кој со повеќе, кој со помалку, но го имаше тоа сожалување, го гледав тоа во нивните очи … Неможев да се привикнам на нив …“

Џонатан повторно го крена погледот. „А работа која ти не ја сакаш е да бидиш сожалувана?“

„Тоа јади од мене … Ме води до лудост.“

Тој само запиша неколку зборови на новиот лист хартија.

Се упати кон училиштето, облечена во својата училишна униформа. Носеше слатка шминка, но имаше заборавено битен додаток – имаше заборавено да се насмее. Секогаш беше премногу недруштвена, беше одличен електрон кој одбиваше се‘ околу себе и на часовите не правеше многу, но црташе или пишуваше некоја премногу депресивна поезија кој никој не ја читаше зошто никој не се чувстуваше онака како неа.

Виде каде е нејзиниот клас и се приближа до нив. Никој не забележа ни дека се појави. Некој ќе искоментираше нешто и таа ќе се обидеше да се надоврзи како што ја учеше Џонатан, но сепак ја одбиваа или пак никој не ја слушаше. Зошто? Што им направи таа ним? Таа стана електролит моментот кога сите престнаа да зборуваат со неа, но што беше проблемот? Веќе долго време се обидуваше да ги отфрли вишокот килограми кои мислеше дека ѝ сметаат, да става некоја повеќе женствена шминка, да биди пријателка од доверба, таа секогаш беше од доверба, но сепак никој не сакаше да се дружи со неа, исто како и во претходниот клас во основно, таа се чувстуваше како само голем вишок, како да не припаѓа таму каде што се наоѓа.

Максимално се обидуваше да не ја покажи онаа страна која веруваше дека не им се допаѓа на тие околу неа, но знаеше некои луѓе кои ги прават истите работи, но сепак се нешто повеќе него што е таа, но зошто таа неможеше?

Кога виде дека е само како еден дух во близина на нејзиниот клас се тргна настрана потпирајќи се на ѕидот, го извади

телефонот и почна да чита „Хари Потер“. Тоа беше еден од многуте животи во многуте различни светови во кои имаше одлучено да живее.

Кога некој, било кој ќе ја забележеше, ја забележуваше кога чита и апсолутно ја избегнуваше сметајќи дека читањето е глупаво, но чекај, се наоѓаме ли на некоја забава за да не чита? По ѓаволите, таа се наоѓаше само во училиште!

Влезе на час и на третата клупа од страна на вратата седеше сосем сама впиена до ѕидот, шкртајќи во нејзината тетратка, немајќи доволно сила да слуша на час или пак повторно читаше една од многуте книги кои ги чуваше љубоморно во својот телефон.

Дојде време и за проект и сега кажува професорот „Ене, Шарлот и Клара“ и тогаш се слуша еден глас. „Со кој сум? Со онаа ли?“ и тогаш Клара се чувстува уште понепосакувана, како нејголемата грешка во природата.

Тогаш легнува на клупата и само посакува сега да беше Џони до неа и да ја погалеше по косата и да ѝ речи дека се ќе биди во ред. Не знаеше како е можно тој толку да ја смирува.

Излегува од часот кога ѕвони ѕвоното сосем прва зошто сака да излези побрзо од самиот пекол и тогаш покрај неа поминува тоа посебно момче кое … не ја ни забележува. Само се врти додека тој се оддалечува и неговата силуета се намалува, па речиси и исчезнува во големата гужва, а таа гледа се додека пак не го крени телефонот, не се спушти на подот и не продолжи да чита посакувајќи да не постоеше оваа реалност која ја има, но реалноста од книгите, колку и да е лоша, беше далеку подобра од оваа што ја имаше.

Како што врвеше времето се повеќе ја мразеше околината околу себе и луѓето во неа и сакаше само да замини некаде далеку, во тој нејзин свет … Па дури и таму ништо не е розово, но беше далку подобро од оваа сурова реалност која ја живее …

На maravillosa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Врати се

Јави се
    твојот глас нека биде најубава песна
    во новото утро родено за среќа.
    Разбуди ми сјај во очите,
    внеси шаренило во овој тмурен ден.

Изненади ме
    докажи ми дека ти значам
    исто колку и на мене ти.
    Биди ми причина за среќни мигови,
    од срце насмевки.

Дојди
    во било кое време од денот,
    во најтемниот дел од ноќта,
    покажи ми ги ѕвездите, или сонцето...
    Биди моја светлина, еден зрак надеж.

Одведи ме
    било каде, било кога,
    на некое место само наше.
    Не за еден, ни за тројца,
    баш за двајца, баш за нас.

Прегрни ме
    земи ме во прегратка, нека потонам во неа,
    нека изгорам од топлината нејзина.
    Моето тело нека биде рај за твоите раце,
    а твоите раце засолниште за моето тело.

Бакни ме
    дозволи да го почувствувам твојот вкус,
    дај ми да полудам од мирисот на тебе,
    стопи ме со твоите воздишки
    и згасни ја ненаситната желба за оваа љубов.

Чувај ме
    од темни сенки и црни мисли,
    од минатото и иднината,
    од лоши луѓе и од тебе!
    Заштити ме од она што допрва доаѓа.

Сокриј ме
    длабоко во себе, во мало катче од твоето срце,
    нека остане грижа за најслатката тајна.
    Понекогаш ќе те заболи, ќе те растрепери,
    ќе ти ги помати мислите, разгори страстите.

Напушти ме
    остави ми спомени, незаборавни сеќавања и малку болка,
    да ме потсетува дека еднаш си бил мој.
    И намини повторно
    да оживееме нешто што никогаш не било мртво!

Врати се некогаш, некаде...

7. maravillosa

maravillosa Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    146
    КРИНОТ
    Немо, без збор, го пуштија во водата....
    Туѓите раце... Кој знае кои раце.
    Да плови, да биде туѓ и далечен,
    да биде далеку од моето срце.

А реката нема спротивен правец
    да го врати кај мене назад,
    ни ноќта може толку да стивне
    да му ја чујам воздишката.
    Доколку некогаш воздивне....

Не постои толку голем бран
    да го урне, да го потопи,
    ни постои толку големо чудо
    за назад да го врати.
    Па нели тој вечно ќе плови?

Нели е крин што ја сака реката,
    река на времето, река на страстите,
    а сега гушни го силно заборавот
    дур не ти отрпнат дланките,
    за кринот да не го допираш...
    За на него да не се сеќаваш.

Не, не ми го земајте кринот
    посакав силно да викнам
    не ми ја земајте белината
    доста страдања имав
    верувајте... не заслужувам.

Но... Не викнав.
    Останав нема пред неправда силна
    барем да го најдев небото како тој водите
    па цврсто да раширам крила
    на белината негова да заборавам.

Го оставам таму вечно да плови
    та нели е вечен и среќа го прати?
    А ако некогаш скршне од бистрите води
    можеби повторно ќе се врати.

Ех тој крин.... Тој единствен крин... Мојот крин!

8. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се зачлени на:
    23 февруари 2013
    Пораки:
    4.466
    Допаѓања:
    33.734
    Внатрешната битка...
    Нешто се случува,нема ли солуција?Не може со априори гледано да се реши,нели?Се гние,се труе нешто во провинцијата на бесот.Тој пак склучил сојуз со провинцијата нервоза.Да,да...Сакаат да водат битките против моето јас!А храброста како црна овца се згнила во некое ќоше,додека пак самодовербата излегува како арамбаша.Арамбаша,ама на кого?На дилемата,егото...Темни облаци се наближија,после дождот не дојде сонце...плачот во душата претскажува борба!Во ред ли е тоа?
    Со какви ли интриги и лаги ќе се вмешаат разочараноста и тагата?И тие имаат интерес?!Веќе ништо не ме чуди.Тажниот звук на виолината,четирите ѕидови,ветерот си зборува со косата моја,а моите очи... отворено спијам.Да,да со отворени очи сакам да спијам,но пред мене гледам битка,битка која којзнае дали ќе има крај...Во нотите од композициите,испреплетени во звук и во пишаните зборови-везани едни по едни на лист од хартија...Сакам да избегам од овој свет во кој ништо не се слуќува.Се’ исто се повторува!Му треба реформација на мојот ум,на моето јас...Ветерот ме гали,место неговите раце...
    Очи со поглед див,гледаат крај сив...

9. martinagj

martinagj Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2013
    Пораки:
    37
    Допаѓања:
    6
    Ми недостасуваш... Знам колку едноставно звучат зборовите и истовремено одразуваат многу тага. Не знам дали зборовите некогаш ќе стигнат до тебе. Реално, не знам ни дали би имало смисла да се каже нешто повеќе. Знаеш, тагата не се опишува со неколку зборови онака штуро расфрлани на бел лист хартија. Па, дури и да се напише една цела филозофска книга за тебе и за тоа колку беше најпрекрасен нема да биде доволно. А да не говорам пак за тоа како срцево се скаменува во едно грутче камен кое ми тежи на градиве. И еве ги повторно солзиве кои доаѓаат како неповикани гости и ме гушат. Ме повредува вистината дека тебе повеќе те нема, дека сега си само останат во фотографиите и видеата кои секојдневно ги прегледувам во мобилниот. Знаеш, како да си загубен во некој кошмар и секој ден претставува битка со самата себе и со тоа дали вистината може да се промени. Дали ти можеш да се вратиш повторно назад... Посакувам зборовите да имаа некаква смисла, да можеа барем малку да ја ублажат оваа тага која зјае во мене и никако не замира. Можам само да ги затворам очите и да мислам повторно и повторно на тебе. Не сфаќам зошто постојано ми се вртиш во главата како да сум била заљубена во тебе. Да, вистина ми се допаѓаше но...

10. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.052
    Допаѓања:
    173.527
    21.12.2012 – Петок.

Само уште еден додевен ден и конечно заврши училиштето за ова недела и нема да гледам работи кои не ги поднесувам.“ – велеше првата реченица од дневникот на Клара. „Си купив нов џемпер, но која корист кога нема каде да го носам? Можев да земам и нешто поеднотавно, но ми се допаѓа комплиментот на мајка ми дека изгледам како бездомник. Си ги ставив моите правоаголни наочари, малку издолжени на краевите и седнав да читам. Тоа ме смируваше. Конечно имам време да ја читам книгата, ако пет дена успеав да прочитам до 75та страна, сега успеав од 75та до 200тата. Книгата ме купи. Јас останав да бидам само една продадена душа. Сега пишувам во дневникот зошто немам што друго да правам и се надевам дека еден ден ќе се сеќавам на ова чувство … Искрено сакам да се сеќавам зошто се плашам дека нема да се смени па сакам да се сеќавам на деновите кога почна.“ Стана, го остави пенкалото и се упати кон огледалото. Се приближа премногу блиску до него гледајќи во своите темни очи, но кога беше толку блиску до огледалото забележуваше дека се светло кафени, но зошто изгледаа како црни, а беа светло кафени кои се преливаа едни во други без тие афтентични цртички кои го даваа очниот пигмент.

„Како проклета грешка на природата … “ воздивна врвејќи со раката долж огледалото. „Зошто постоеш Клара? Зошто?

Кој е твојот проблем што се однесуваш како недорасната за околината околу себе? Зошто никој не те сака? Која си ти … Клара? Клара ли си?“ прашуваше сеуште врвејќи со раката по огледалото горе- долу. Гледаше сосем замислено во фигурата пред неа и полека ја спушти раката крај телото и остана да гледа во неа во огледалото кога фигурата, другата таа во огледалото го затвори едното око се насмевна. Клара ја протреси главата и повторно погледна во огледлото, се‘ беше нормално, огледалото ја прикажуваше Клара како седи, сосем исто … Малку вознемирено.

Брзо истрча по скалите и ја забележа мајка ѝ. „Повторно си се облекла како бездомник?“ таа промрмори покажувајќи кон џемперот на Клара.
    „Одлагалото … “ таа пелтачеше. Голтна кнедла. „Јас … Таа јас во огледалото се мрдна … “
    „Јас мислам дека ти се мрдна … “ рече брат ѝ која ја поттурна додека слегуваше по скалите.
    Мајка ѝ загрижено ја погали по кафената, бујна коса. „Јас мислам дека си повторно само малку параноична … “
    „Не! Можеби ме убеди дека чешмите во тоалетот не течат и дека тој е нормален звук и дека не ми се причинува, но таа јас во огледалото се помрдна …!“
    Брат ѝ повторно се приближа, овој пат до мајка ѝ. „Мамо … мислам дека на оваа ѝ треба добар психијатар. Патем, сигурна си дека посетува еден и дека не ви ги трга само парите?“
    Валентин беше доста непристоен и воопшто не се грижеше за состојбата на неговата помала сестра. Сметаше дека е налудничава и дека навистина ѝ треба малку стручна помош.
    „Валентин!“ извика мајка ѝ. „Твојата сестра не е налудничава, таа е само малку параноична!“
    „Зар тоа не е истата работа?“
    „Во ред … Во ред … “ се потпре Клара на ѕидот и чувстуваше како светот да ѝ се врти. „Ќе му се јавам на Џонатан … Ќе му кажам дека ми е лошо … “
    „Џонатан … “ Велентин се приближа до сестра ѝ. „Знаеш … Јас не му верувам на тој твој Џонатан. Не го познаваш … “
    „Повеќе му верувам на странци кога ми е тешко наместо … тебе на пример.“ почна да оди кон телефонот кога Велентин одназад ѝ довикна. „Зар не одиш по телефонот?“
    „Да … “ тогаш се сврти пред себе и виде дека оди право кон ѕидот и дека телефонот е на другата страна. „Извини … “ тивко рече и го зеде телефонот во рацете и почна да го бира бројот на Џонатан, а Валентин се повлече во собата за дневен престој.

Врската се воспостави. Се јави секретарката.
    „Линија на доктор Вилијамс.“ таа рече со нежен глас.
    „Јас сум негов пациент … Клара Вотсон.“
    „Сега ќе ве поврзам.“
    Се слушна еден звук и повторно гласот на секретарката. „Доктор Вилијамс рече дека моментално не е достапен и дека тој вам ќе ви се јави набрзо што можи.“
    „Во ред.“ рече и го спушти телефонот. Почна да осеќа како рацете ѝ се тресат. „Полудувам ли … ?“ почна да се прашува.

Се вознемири. Џонатан никогаш не ја одбил. Повторно претрча кон огледалото и тоа задоволително се смееше кон неа. „Полудувам ли?“ праша тивко повторно одејќи со раката долж стаклото.
    „Да … “ слушна тивок глас.
    „Има ли спас?“
    „Да …“ повторно го слушна гласот.
    „Кој ќе ме спаси?“ и во тој момент заѕвони нејзиниот телефон. Беше Џонатан. „Докторе?“ запраша таа.
    „Мислев дека ме викаш Џони.“ се насмевна машкиот глас од другата линија. „Извини што неможев преѓе да одговорам на твојот повик.“
    „Во ред е.“
    „Има некој проблем?“
    „Да.“
    „Сакаш да разговараме некаде?“
    „Те молам.“
    Разговорот беше краток судејќи дека Џонатан не сака да зборува премногу на телефон. Само кога се сври кон огледалото се виде пак себеси. „Браво Клара, одиш по правиот пат.“ велеше фигурата во огледалото. Само силно се издиша и излезе од собата.
    Слегувајќи по скалите беше пресретната од Валентин. „Вечерва ти обезбедив друштво … “
    „Не сакам.“ решително рече слегувајќи по скалите.
    Валентин воздивна. „Ајде, ајде …Постојано кукаш како тоа немаш пријатели и сега јас ти најдов и ми велиш не? Петок е, забавувај се.“
    „Закажав со мојот психолог, како што сакаше ти. Не знам колку ќе се задржам. Другиот Петок може да излезам со нив?“
    Валентин ја прегрна. „Утре.“
    „Во ред, само не денес.“
    „Како сакаш.“
    Клара воздивна зошто мораше да го прави ова, да оди со некои непознати некаде. Која судбина, која среќа.

Беше околу осум часот и Клара беше се облекла во новото џемперче со нови хеланки кои беа ред триаголничиња наредени едно нагоре едно надолу, ред неправилни очи испреплетени едно во друго, ред неповрзани линии во различни бои и уште неколку недефинирани три- четири реда и повторно од тријаголничите почнуваме.
    „Зар така како бездомник ќе шеташ?“ мајка ѝ ја запраша.
    „Проблем?“ запраша додека си ја плетеше косата.
    Мајка ѝ се доближи до неа. „Јас се грижам за тебе Клара. Те сакам. Сакам да бидиш пристојна млада девојка, плус тоа одиш да го посетиш твојот психијатар. Треба да бидиш пристојно облечена.“
    „А некому му е грижа како јас се чувстувам или цело време мора да мислиме на тоа како изгледам и што другите мислат за мене?“ но ги проголта тие зборови. „Следниот пат.“ рече наместо тоа што имаше на ум.
    Заѕвона телефонот. Беше Џонатан. Не ни се поздрави дома, но веднаш излезе од куќата и влезе во колата на Џонатан. „Добравечер“ се насмевна тој. „Каде ќе одиме?“
    „Било каде.“ се насмевна.
    „Во некоја пицерија?“
    „Можи.“

Нарачаа и додека чекаа за пицата имаа доволно време за пристоен разговор. „Што се случило?“ полека ја помилува на лицето, гледајќи ја право во очи. „Толкава тага и страв гледам во твоите очи … “ воздивна.
    „Многу се плашам Џони … “
    „Но сепак си толку смирена.“
    „Се чувстувам безбедно со тебе … “
    Тој ја фати нејзината рака. „Што се случило?“
    „Се сеќаваш кога слушав чешми што течат од соседната соба, но кога ти ми објасна дека тоа е само погрешна перцепција … “
    „Секако.“ тој често зборуваше со неа низ загатки велејќи дека тоа е само погрешна перцепција, а таа не знаеше што значи тоа.
    Клара воздивна. „Сега огледалото … Таа јас во огледалото … Ми зборува, мрда таму внатре …“ голтна кнедла. „Мама вели … “
    „Дека си малку параноична?“
    „Да.“

Беше пред се‘ тивка вечер, но Клара се чувстуваше подобро. Пред да биди 12 часот, некаде околу 11 и 30, тој ја донесе дома. Погледна кон огледалото додека легнуваше во креветот, овој пат ни зборуваше ни се мрдаше. Излезе и виде кон ходникот долу, телефонот беше на старото место …
    Чувстуваше извесен страв, но тоа беше зошто Џонатан не беше покрај неа, но знаеше дека тој беше во право и неговите зборови доволно ја смирија. Тој успеа да ја смири и да ја убеди да излези со пријатели кои брат ѝ ѝ ги предложил.

11. maravillosa

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    146
    ТРИТЕ ЛУЗНИ
    Со жешка гламна врежани во срцето,
    ко утрински демон во душа што гости
    и иако се е заборавено дело
    и иако веќе не се тресе тело
    лузните печат со секој изгрев
    боже кој ли беше мојот грев?

Три капки крв течат низ тие бразди
    три солзи се свија по образи мои
    и ако не прашаш нема да сватиш
    зошто пеколот трае три години.

Но јас го видов, тој беше тука,
    низ очи ми мина, во душа се сплоти
    а беше суров, кога го слушнав,
    гласот неможеше да го скроти.

Првата година навлезе тивко,
    ми разбуди непознат страшен немир
    ми го стресе телото, смеата ја згаси,
    а погледот веќе не беше невин.
    Лузна се роди дури се сетив.

Втората година, ужаснат крик,
    со плачот силен душа што ми скина
    а никој не го чу мојот вик
    ни виде рана низ срце што мина.
    А лузната втора надежите ги згина.

Третата година пепел се стерив
    а пак ко феникс високо летнав,
    од пеколот мрачен веќе се уморив,
    и третата лузна во мене светна.

А сега велат заборави ајде
    за срадања поминати ете
    но кој ли ќе ја плати големата сметка
    за плачот на едно невино дете?

Ќе се заборават ли зборовите?
    Ќе се уништат ли местата?
    Ќе замине ли болката сама од никаде?
    Од згасната омраза што ли ќе се роди,
    каде понатаму животот води?

Беше ли праведно, пак ќе прашам
    да ме ранат вака душа да ми скинат
    да стегам заби, да не дојдат солзи,
    да можам со глава крената да бидам.

А која ли беше мојата грешка?
    Кој беше гревот кој незнајно го сторив?
    Ако има таков боже барам прошка.
    Само да згасне од омраза порив.

Да згасне жарта од лутина клета
    да можам и јас на други да сметам,
    да не капнат солзи ни всрцето болка
    да нема ништо фурија што копка.
    И споменот за трите лузни да не се враќа.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.261
    Допаѓања:
    43.904
    Посилно е

Понекогаш сакам да (ти) напишам
    проста љубовна песна
    да се крчка ко сармите на мајка ми, долго, бавно, да го замириса сиот простор.
    Сакам да сонувам додека се пласти снег на прозорците
    во пресрет на Св. Никола
    да носиме ракавици држејќи си ги носевите залепени
    заледени, смрзнати за првите освестени излози
    Да не прашуваме никој - а колку степени има надвор?
    Зошто во нас, татни жештина,
    грејно тело без потенциометар
    запалена тишина.

Понекогаш сакам да запишам
    проста љубовна песна
    да се топли како корките од мандарини по радијаторите
    и да носи ритуал, ново чувство што посегнува до облаците
    пресечен месечев срп, оставени снегулки да се ладат
    додека ние, молкум низ градот шетаме.
    Сакам да ти кажувам, колку ми недостигаш, а веќе си се вратил
    со куфер изгрицкан, истумбан, трипати закопчан и откопчан
    ми носиш некои француски супи, чоколадни колачиња
    држиш во себе сеќавања, предавања.
    Нови колеги, мудрувања и носталгија.
    А јас, среќавања. Со сите и секој, со некој и никој.

Понекогаш, сакам да те зачувам
    во проста љубовна песна
    да не ми отидеш пак
    некаде отаде, Буркина Фасо
    па да морам да те ловам и враќам,
    со зборовно ласо.
    Се зезам, се смеам. Еве кај иде крај на декември
    ќе дојдеш, ќе мезиме сарми, ќе лупиме мандарини
    ќе чекаме Месечина да ни ја осветли спалната соба
    ќе се будиме од љубов во доцна доба.
    Понекогаш, сакам да не мора да пишувам
    за да ме боли,
    така, просто.

Од Љубов.

На 1209, skyAngel, blueeparadise и 4 други им се допаѓа ова.
  13. maravillosa

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    146
    СТАПКА
    Радост на срцето
    бодеж на копнежот
    силина на вербата
    и пак, безнадежност.

Се ткае тагата
    и пак, и пак неуморно,
    има ли за мене место
    некаде на дното?

Ја слушам таа мелодија
    ккако свири безмислосно
    ме потсети ете
    ми го одзеде мирот.

И пак во тој пекол од рај,
    во таа силина на темнината
    со очи што печат од солзите
    прекинати, прикриени предавници.

И боли и пече и жегосува,
    и јаде и маче и не престанува,
    нема крај ќе речеш
    а крајот го гледаш на секоја стапка.

И сеуште чекориш
    се надеваш ќе мине
    но ништо не минува
    нема ни да згине.

И наеднаш се добива смисла
    слепилото паѓа и се станува бедно
    но ги затвораш очите
    и правиш уште една стапка
    притоа знаеќи дека е безнадежно.

14. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Човек понекогаш се чувствува толку многу тажно како да целиот свет е против него, иако не е така. Колку години поминаа а се' уште го носам тој товар на грб и не можам да го отфрлам. Зарем го заслужувам јас тоа? Секој живее среќно на свој начин, но јас не можам да воспоставам врска со реалноста, туку живеам во свет со мистерии. Колку ли само вредиме на овој свет...Некогаш не можам да дадам одговор на моите прашања, не можам да ја истиснам тагава која ја носам последниве неколку години, не можам да го живеам својот живот. Во очите на другите сум безгрижна девојка, но никој не може да ја погледне тагата и несреќата која лежи на дното од мојата душа. Некогаш се наоѓам во безизлезна ситуација и сакам да го скратам животот, за кој мислам дека е безвреден, но не можам. Не можам да го направам тоа зашто знам дека постои мала доза на љубов, љубов која постои во мене и му е потребна некому. Знам дека сум само зрнце песок на плажата и дека некогаш сум безвредна во ова општество во кое живеам, но зарем вреди да се умре?! Или вреди да се живее?
    Некогаш знам дека ништо не знам, и не знам по која насока да одам. Не можам да го пронајдам компасот во мојот живот, не можам да живеам во овој свет со лаги и интриги, кој знае само да нанесува болка. Секој има своја црна точка, која го боцка во срцето. Секој ја има почувствувано грижата на совест, од која човек полека потонува. Зарем Бог ме предодредил на ваков живот, живот во кој ги имам сите покрај мене, но сепак сум осамена? Зарем јас го заслужувам тоа? Да, секој во животот барем ја има почувствувано тагата и болката на осаменоста, но кај мене таа болка тлее и не сака да згасне. Отфрлена од општеството, од луѓето, од најблиските...отфрлена од самата себеси. Не, не постои поголема болка од тоа да не можеш да се сакаш себеси, да не можеш да ја почувствуваш сопствената љубов. Премногу е сурово чувството на инфериорност.
    Сама сум на овој свет, иако сите се околу мене. Човек е предодреден од љубовта, омразата, рамнодушноста и иако не знае дека е двигател на овој свет, сепак јасно е дека некогаш не може да издржи, не може да опстои. Горка е онаа страна од животот, кога човек се чувствува отфрлено од овој свет, отфрлен од себеси. Човекот не е вечен, како што не е вечно човештвото. Грозоморното чувство полека го гризи моето срце и ја зголемува болката, која не знае да престане да навлегува во длабочините на моето тело. Солзите не сакаат да протечат, не можат. Знам дека сакаат да излезат од мене, но нешто не им дава. Не постои љубов во мене, одземена е. Розата е свената и полека умира...

На AquaBlue и Sara.Be им се допаѓа ова.
  15. maravillosa

Се зачлени на:
    10 март 2013
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    146
    СВЕТАТА ГРЕШНИЦА
    Распнете ме.
    Распнете ги моите желби,копнежи и посакувања.
    Распнете ме.
    Распнете ги овие погледи, допири и треперења.
    Распнете ме
    и не прашувајте кој ми е гревот
    него вечно ќе го измива дождот
    а никогаш нема да го измие
    целосно.

Распнете ме.
    Распнете ги овие мисли, сеќавања и навраќања,
    распнете ме.
    Распнете ги овие спомени од кои телото се пали
    распнете ме
    за болките да бидат помали.

Распнете ме,
    еднаш и милион пати.
    Распнете ме
    за никој да не може да свати
    кој е гревот на таа распната девојка
    кој е гревот кој ја убива?

И ако некогаш ве прашаат
    зошто ја распнаа кога немаше грев?
    Кажете им
    грешна и беше душата
    грешно и беа мислите
    грешно и беше телото.
    Се разболе од гревовите на другите
    а не умре.
    Затоа ја распнаа.

На Whitecloud95, Ketrin.Moon и blueeparadise им се допаѓа ова.
  16. tropical

tropical Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2012
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    61
    Кажи ми

Кажи ми колку ме лажеше,
    а знаеше дека ти верувам.
    Не ми беше верен,
    а знаеше дека те сакам

Ме повреди.
    И срцево силно заплака.
    Запрепастена стоев
    пред оној кој ме уништи.

Кажи ми
    дали некогаш помисли
    колку вредам
    за твоите валкани работи.

Ти ме гледаше,
    и твојот поглед ме опиваше.
    Ти беше опиум
    без кој не можев ни еден миг.

Не ме сочува,
    не ме допре со бакнежот,
    не ме љубеше
    и згаснав, но не во твоите дланки.

Ме уништи со твојата гордост,
    ме остави без зборови
    во бесконечната тишина
    и само заплакав.

Не бев достојна за тебе,
    не бев сакана од тебе.
    Иако ти ми беше се’,
    но сега немам ништо.

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    12.261
    Оваа трансплантирана машина за чукање досега не типкала љубовно писмо

Мала црвена марама ѕирка под белата кошула со совршено наместена јака.
    Залутан поглед и светли очи, изгледаат по малку тажно.
    Мали усни, кратка коса, стоиш исправено и цврсто.
    Белата позадина не кажува многу за твојата сегашност.
    Непознато ми е и твоето минато.
    И твојата иднина.
    Нашата.
    „гушни ме нежно, однесувај се природно...“

На maravillosa и blueeparadise им се допаѓа ова.
  18. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.732
    Допаѓања:
    6.720
    Денес
    се видов во огледало
    како се Смеам
    но тоа не бев јас,
    тоа беше само ти,
    маска наметната од
    премногу сонување.
    Со отворени очи.

А нашите соништа,
    никогаш отсонувани
    уште една ноќ во редицата,
    уморни очи и поглед нагоре.
    Кон небото, кон вселената
    можеби пронајдов нешто
    што има значење.

Љубов
    ние се сретнавме
    но не се пронајдовме
    затоа не знаеш што
    ти зборувам во моментов
    и кој виножито ми ги
    бои мисливе.

Во мене
    сакам да те почувствувам
    иако тоа е нешто сосем неважно,
    ние го креираме светот
    според наши правила.
    И убаво ми е.

Да ме обвиеш во мириси
    дотогаш непознати
    во прегратка без нашите оклопи
    наметнати од светот
    и луѓето
    вечерва да битисуваме.

И не е важно што
    другите ќе речат,
    јас те љубам,
    те љубам
    и те љубам.
    Три пати за среќа.
    Во виорот на страсти
    одново да се заљубиме.
    И загубиме.

19. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.732
    Допаѓања:
    6.720
    Јас сум среќна
    само сум малку осамена,
    имам болки во вратот
    од премногу навраќање
    во минатото,
    јас носам во себе
    болки, сеќавања
    од некои минати времиња
    а ти нудиш само
    провидни погледи
    и неми усни секогаш
    кога ќе те соочам со
    моите светови.
    Нека, не ми пречи
    само ти биди среќен
    со мене, без мене
    ние и онака сме илузија.
    Не ни се потребни
    зборови, само ја
    уништуваме тишината
    со излишни воздишки
    во доцно доба,
    го лажеме светот
    а најпрво се лажеме себе си
    дека потребна ни е страста
    за да ја поминеме ноќта,
    а потребни се само очи две
    и молк во мислите,
    молк во градите.
    Фати ме за рака,
    ајде и ние да одиграме
    уште едно клише,
    да не зборат луѓето
    велам,
    а не дека ти ми требаш
    ниту пак јас на тебе,
    ние само глумиме
    љубовници во
    темни улици,
    но утре може и
    мракот ќе не проголта.
    Веќе не постоиме.

На Ketrin.Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  20. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.052
    Допаѓања:
    173.527
    Се чувстуваше убаво само кога беше со него. Тој беше се‘ за неа, можеби покрај нејзиното семество. Кога беше со него не чувстуваше никаков страв. Се чувсуваше сигурно и му веруваше со целата нејзина душа.
    „Мил дневнику,
    Денес е само уште еден ден и сум се поблиску до новата година. Денес се договорив со пријателите на брат ми за Нова година. Не сум премногу радосна поради тоа и цела таа еуфорија за Нова година, едноставно е е премногу, премногу за мене, а и премногу за секој, тоа е само една вечер, а не цела година или нешто битно за кое вреди да се веселиме.
    Нема да излажам ако речам дека само Ангела и Кристијан ми оставиле добар впечаток, едноставно дури и тие беа многу чудни. Зборувам како јас да не сум, не не колку нив. Ни гласот не им го чув или можеби малце кога го изговараа името, а другите беа насилни, идиоти. Ништо што би ме интересирало.

Кога конечно дојдов дома бев пријатно изненадена, па секако, Џонатан. Кој друг? Тој прекрасен човек, седеше касно до вечерта прашувајќи ме како поминав, а покрај се ова ме покани на кафе утрово!! Никогаш не сум била посреќна.“

Утрото одеше сосем нормално што беше доста необично за Клара. Тоа беше само уште едно досадно Неделно утро, би рекле сите, но не, тоа неделно утро таа одеше на кафе со Џонатан, надвор од клиниката, не во врска со нејзиното здравје, нешто привато.
    Ако ја прашаше, се сеќаваше на секој сегмент од нивниот разговор.
    „Како помина?“
    „Добро.“
    „Ти се допаднаа?“
    „Не баш. Доста зборувавме за мене. Како си ти?“
    „Еве се досадувам.“
    „Зошто си он толку доцна? Часот е еден.“
    „Имав пријатели на гости, се напив кафе.“
    „Ха-ха-ха! Ајде утре е Недела, ќе поспиеш.“
    „Имам работа. Ќе ме дружиш на утринско кафе?“
    „Да.“
    „Супер. 9 часот?“
    „Да.“
    „Ќе те соберам.“
    „Не, да одиме пеш.“
    „Нема проблем.
    И после тоа цела вечер лежеше на креветот мислејќи за Џонатан. Ах тој, тој Џонатан што ѝ правеше.
    Овој пат заборави на тие луди алишта, по нејзинот мислење што ги носеше вечерта пред тоа па сега беше пристојна девојка. Мајка ѝ воопшто не грешеше кога ја нарекуваше биполарна. Косата ја стави во растурена плетенка со трака околу главата. Носеше кошула и врз неа здолните темно зелено кое беше до нејзините коленици, бели хулахопли и ниски, бели балетанки. На усните носеше светло розов кармин и благо руменило на образите. Носеше блага сенка на очите и малку туш. Никој од претходната вечер не би ја препознал.
    Џонатан секогаш беше точен. Во точно девет часот беше пред нејзината куќа, пеш. Секогаш си го држеше ветувањето.
    Какво утро, си мислеше Клара која никогаш не го беше почнала утрото со утринско кафе, зошто тоа едноставно не беше нејзина работа.
    „Џонатан … “ ја почувстува потребата да му го раскажи својот сон пред денот на терапијата.
    „Да?“ се насмевна кон неа.
    Воздивна. „Во последно сонувам чудни соништа … Еден од нив е како јас се наоѓам на некоја огромна шаховска табла и после има спомени од моето минато како крцкавата нишалка на која седев сама и кога се вртам назад место брат ми ја гледам таа када полна со крв … “
    Џонатан многу добро знаеше за што зборува Клара. Беше известен за тој немил настан од детството на Клара, но таа се сеќаваше само на резултатот, антероградна амнезија. Не се сеќаваше како се случи и зошто се случи дури и делумно се сеќава на што се случило пред тоа, како низ магла … На моменти мисли дека измислува и слично.
    „И после тоа врискам, а неможам. Таа … таа јас од огледалото … Проклета да е … Таа се смее над мене и има една сенка која бега и јас трчам по неа и кога ја достигнувам и се врти кон мене тоа си ти … И кога ќе те видам исчезнуваш како во прав, никаде … И се чувстувам безнадежно и тажно … “ раката почна да ѝ се треси и Џонатан ја фати.
    „Тоа е само твојата потсвест и начин да се искажи твојот страв.“ тивко рече Џонатан. „Колку помалку мислиш на тоа толку подобро за тебе. Ќе зборувам подобро за ова утре, во ред?“
    „Да.“
    „Ќе ми кажиш доколку пак сонуваш нешто слично утре и што, за да можам да ги запишам битните работи кои ќе бидат битни за твојата терапија.“
    „Благодарам Џони … Ти … Ти многу ми помагаш.“
    „Мило ми е.“
    Кафето со Џонатан од тој момент на таму беше доста забавен, прекрасен, интересен. Џонатан знаеше да има и забавна страна која многу се допаѓаше на Клара. Беше како дете заробено во тело на маж.

Сепак тоа кафе мораше да заврши и секој тргна по својот пат, Џонатан на работа, а Клара дома. Упорно одбиваше тој да ја испрати дома, па на крај замина сама. Сепак и неа ѝ требаше малце време за себе.

BLOODED (INSTRUMENTAL) – WITHIN TEMPTATION

Додека одеше по патот кон дома имаше многу луѓе, па дури и група на изведувачи. Седна на клупата за да ги гледа како и многу други луѓе околу. Неможеше да одолее, а да не ги гледа. Одамна не се чувстувала малку слободна, имаше време пред неа, цел ден, па зошто да не ги гледа тие изведуваше.
    Беше забавно додека тие изведуваа различни точки па дури и ги спреми парите кои ги даде за нив, како што правеа и многуте луѓе па седна повторно на клупата уживајќи во глетката. Беше чудно како се чувстува добро барем на еден ден после тој проклет ден од кога нема ни спиено на мира, ни седено на клупа мислејќи колку мизерна е, колку поинаква и тоа ја излудуваше.
    Во еден момент почна звукот на крцкави нишалки да и ги мати ушите, а боите пред нејзините очи да се мешаат пред нејзините очи и тогаш забележа само една точна на изведувачите, две девојки, сосем идентични и едната само му забоди нож во градите на другата.
    Ги затвори очите и ги стави рацете врз ушите. Дел од учесниците на точката се приближаја до неа. „Во ред ли сте госпоѓите?“
    Кога ги отвори очите виде дека се е во ред и дека во суштина ни девојките се идентични, ни другата ѝ боди нож на другата. „Да, да … Извинете, премореност.“ се насмевна и почувстува додека станува како црн пердув паѓа покрај неа и го зеде. Погледна кон небото и го виде црниот гавран кој седеше на гранката и навидум изгледаше како морничаво да гледа во неа, но сепак тоа беше само птица, мислеше таа и продолжи брзо да оди дома. Не сакаше да мисли дека нешто се случува, повторно.
    Дома влезе брзо и неосетно од останатите и отиде во бањата каде што се гледаше во огледалото и ја виде другата Клара од другата страна.
    „Црниот Гавран.“ рече таа од огледалото.
    „Што значи тоа?“ праша Клара смирено.
    Другата Клара почна да се смее. „Зар не сфаќаш? Никогаш претходно не го забележа црниот гавран?“
    „Никогаш.“
    „Ах секако … ти не се ни сеќаваш дека тој е причината за твојот вакум во меморијата.“ другата Клара од огледалото се потбиваше и гледаше право во Клара со сожалување. „Ах ти кутро девојче, ни тогаш, а не верувам ни сега дека ќе ја прифатиш вистината.“
    „Која вистина … ?“ викаше Клара нервозно.
    Долку Валентин слушна како Клара вика и остави се што правеше и се упати кон тоалетот. „Клара! Отвори ја вратата!“
    „НЕ Е ВИСТИНА!“ се слушаше од внатре и се слушна како нешто се крши, паѓа, се слушна крик … Крвта на Велентин замрзна.
    „Тато! Дојди!“ извика додека тој се обидуваше да ја отвори вратата па заедно ја скршија.
    Внатре Клара лежеше на подот а врз неа беа паѓани парчињата на кршено огледало. Ја крена во раце и брзо ја однесе во колата обидувајќи се да остани силен. …

ALL I NEED – WITHIN TEMPTATION

Кога ги отвори очите во болницата првата работа која ја забележа е како Валентин ѝ ја држеше раката во креветот. „Еј, добро ли си?“ ја запраша врвејќи со неговите раце по нејзината коса.
    Таа климна со главата. Полека ја разгледа собата, не беше истата како и претходниот пат и го немаше црниот гавран кој љубопитно ја надгледуваше од прозорецот.
    „Те молам кажи ѝ … “ се обидвуваше да зборува, а тој ја прегрна.
    „Немој да зборуваш, не се заморувај.“
    „Не …! Те молам оди и кажи ѝ дека јас не сум црниот гавран!“
    „Што зборуваш?“ Валентин изгледаше сосем збунет.
    Клара почна да плачи. „Каде се мама и тато?“
    „Надвор, чекаат.“ тивко одговори сеуште гледајќи во неговата сестра, повеќе збунет од кога и да било.
    „Вали … “ полека со раката го погали по лицето и гледаше тажно и безнадежно. „Го изгубив ли паметот?“
    „Мислам да … “ тивко тој одговори гледајќи во неа. „Но се сеќаваш ли што рече таткото на Алиса?“ сеуште зборуваше тивко истовремено милувајќи го нејзиното бледо лице. Алиса во земјата на чудата беше омилената книга и омилениот филм, анимиран и не анимиран на Клара. Секогаш кога го гледаше таа сонуваше да оди во земјата на чудата и обожуваше кога го слуша таткото на Алиса кој вели „Да, се плашам дека навистина си малку полудена, но ајде да ти кажам една тајна, сите најдобри луѓе се … “ и кога сосем истото Алиса го повторува на шапкарот.
    „Се сеќавам …“ се насмевна таа, со блага насмевка, насмевка која сепак можеше само брат ѝ да ја види.
    „Епа тогаш“ се насмевна и Валентин „Знаеш, најдобрите луѓе се малку забегани.“ почна да се смее тој сеќавајќи се колку пати заедно ја имаат прочитано книгата или пак гледано тој филм заедно.
    „Се обидов многу пати … Ама ништо не беше вистиното Вали … Ништо … Мислам вие не го гледате …“ погледна кон прозорецот. „Го гледаш ли тој гавран?“
    Валентин се сврти кон прозорецот. „Кој гавран?“ и кога Клара повторно се сврти кон прозорецот да види дали гавранот е таму, не беше. Се беше скрил. Ах тој мистериозен гавран … Проклет да беше, мислеше Клара, проклет да беше.
    „Никој … “ воздивна. „Му кажавте ли на Џонатан?“
    „Да.“ Валентин беше видно вознемирен. „Сега сум убеден дека сакам да смениш доктор.“
    „Јас мислам дека мора да му дадеме сеуште време на Џонатан.“ го прегрна „Те молам.“
    „Не обидувај се … “ ја врати во креветот „Сеуште си слаба.“
    „Какво ми е лицето?“
    „Па …“
    „Исечено?“ праша смирено.
    „Да.“
    Клара само ја нишна главата потврдно. „Не сакам да се видам, не грижи се.“
    Во моментот кога Валентин излезе од собата, Клара го виде црниот гавран како долетува на прозорецот. „Ах ти проклето суштество … “ зборуваше додека гледаше во него. „Ти не си гавран, ти си кукавица … Ти си кукавица!“ извика и се сети дека сепак ќе ја стават во ментална болница ако продолжи така и Валентин само ја отвори вратата гледајќи право во неа загрижен. „Во ред сум, навистина.“ рече смирено.

Џонатан ја затвори вратата зад себе и Клара беше повторно сама. „Земи ми го стравот, ах ти црн гаврану … “ повтори да зборува тивко. Се обиде да стани за да оди до него, но неможеше ни мускулот од телото да го помрдни. „Земи ми го стравот, ајде проклет да си … “

Утрото кога се разбуди место нејзиниот дневник, до неа седеа неколку пердуви на црниот гавран, а тој од другата страна до неа. Не беше изненадена, некако и го очекуваше. Полека до допри со врвот на нејзините прсти. „Можеби и треба да прифатам … Вистината од која се плашам да ја кажам, па дури и на Џонатан … Време е да ја прифатам … Јас сум црниот гавран.“ и тогаш почувстува како студ почнува да се движи низ нејзиното тело …