Веганство и вегетаријанство кај децата

Дискусија во 'Дете' започната од iloveyou29, 22 јуни 2018.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.390
    Знам дека голема експлоатација е млечната индустрија. Само сакам да кажам дека на тие што не јадат месо им е како еден чекор плус, некаква утеха.

2. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Тоа само на Балкан зборев за развојот и нема потреба некој да се лути. Во земји како Гер, Нл, Франција кои се уживатели на храна никогаш не би ти навлегле да те прашаат зошто си вегетаријанец кога и самите се најчесто. Таму доле секој се те прашува и животот е доста напорен ти да се објаснуваш за секоја одлука и земаш копанот и го пикаш во уста само да се затнат. Додека не пораснеш и не си создадеш околина пријатна за очи и уши. Примитивци сосем подалеку од мој стол така живеам. Макар и сестра ми била за загадување простор реагирам веднаш не седам и не се дружам со такви фаци. Најискрено не сакам да се деси ситуација на маса да се сретнам со таква фаца крај на вечерта би било. Тоа се моите граници. Не прифаќам компромис во однос на животни, во однос на релации жена и маж и во однос на деца.

@LiliBoz патем секс само за потомство и никако во оргиии, секс за една вечер или две и секс во парови;)

На Mantub, LiliBoz, fana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.388
    Допаѓања:
    183.474
    Ама јас во Љуц нема да те носам. Ќе идеме некаде кај што и двете може да јадеме и да ни биде вкусно, без другиот да трпи :)

На LiliBoz и FreeMind им се допаѓа ова.
  4. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    И мене ми е жал да гледам некој да коле прасе ама обожавам ребро.. Себично, можеби ама јебига ланец на исхрана.

Што се однесува конкретно на темава јас моето дете нема да го лишам од месо додека е мало, кога ќе порасне нека си реши каква исхрана ќе практикува.
    И не знам за какво наметнување збориме, луѓе храна е у прашање што ви е. Ти можеш свашта да му наметнеш док не разбира, кога ќе порасне само ќе си одлучи како и да е.

На Fallen.Angel, Lolipop23, Someonespecial и 5 други им се допаѓа ова.
  5. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    Обожавам да гледам сценарија на кланица на животни поради тоа што внесувам нешто за да преживеам јас а и моите домашни миленици?
    Извини ама не сум суицидална. Ако твојот организам може да преживее без месо, тоа е супер, мојот не може. И јас како и секое живо битие имам право да внесувам тоа што сакам, а ти си никој и ништо да ме осудуваш и да ме правиш убиец. И те молам веќе не ме реплицирај со веголилипутански муабети, затоа што очигледно си полна со фрустрации и предрасуди кои јас не спомнав дека ги имам према веган како веган, туку пред неговата потреба да ме направи нешто кое нема да бидам и не треба да бидам уз увреди дека сум убиец.

На Fallen.Angel, Someonespecial, emiliana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Извини ама претеруваш. Зошто толку омраза кон вегетаријанците или веганите?
    Значи не допира до тебе ништо освен своите заблуди.
    Не сум полна со предрасуди ниту фрустрации,јас јадев месо,обожавав месо. Се додека не го гледав видеото од Вухан и ми згади,ми се одмили.
    Ете да ставам сега месо у уста,веројатно нема да ми е исто.
    Штом бегаш од дискуција и дрско одговараш тогаш повеќе од јасно е кој е фрустриран.
    Тотално си во заблуда дека се јаде храна спрема крвна група, тоа е исто ко некој да ти наредил ти јас то и тоа.

7. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Хахаха колку само примери имам околу мене. Децата се учат од мали на такви работи. Ако на правилен начин му објасниш се како што треба верувај дека нема да биде така како што велиш. Јас вегетаријанец сум станал после 17. Пред тоа не сум знаел што е добро а што не бидејќи никој не ми објаснил дека месо да се јаде не е добро. Ако погледнеш во природата човекот е единственото живо суштество кое страда и боледува често, затоа што оди контра од природата и своите проблеми ги решава на погрешен начин. Каде си видел болен волк или мечка? Нема, има исклучоци кои не се ниту процент, а човек? Сите ама баш сите страдаат од некоја болест или најстрашно умираат од болест. Боледува и страда само човек и оние животни кои човек ги храни.

8. Vitaly

Vitaly Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Имаш право да внесуваш што сакаш секако ама не вели дека си против убивање на животни кога и самата ги јадеш нивните лешеви.

9. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    @Vitaly, вегетаријанец/веган сум веќе 5 години. И јас во иднина планирам децата во најмала рака како вегетаријанци да ги пораснам. Но, никој не ми гарантира дека тие ќе продолжат со истата исхрана и кога ќе имаат свои ставови и размислувања.

И како вегетаријанец пред да осудуваш луѓе кои јадат месо, прочитај го постот на Џована кој сите одбравме да го игнорираме. Не е поентата лешот само на маса да не ти е.

На HardSex, crimson и theowndemon им се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас одговорив на Џована дека во Европа имаш проозводство на млеко и јајца со хумант третман на животни. И нив ги финансираш. Поентата е да не го финансираш она што она како студент на ветеринарен факултет (лупам) го гледа и има професори на ветерина кои не се вегетаријанци. Хипокризија на квадрат.

На NarCis@, Mantub и Ketchup им се допаѓа ова.
  11. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.234
    Допаѓања:
    57.397
    Па сигурно нема да му бутам сосила месо во исхраната ако не го сака. Не сака, нека не сака, тоа е. Исто како што мене не ми бутале кромид или живи пиперки.
    Научете да си гледате во својата чинија.

И не можи да биди најдена. На кучињата и мачките им е најпотребно месото, без него буквално ги осудуваш на смрт и воопшто не е хумано да не им даваш месо. Месната индустрија и за нив функционира.
    Најприродно нешто би било да ги оставиме сами да си ја ловат храната, но не можи така нели? Бидејќи се домашни миленици, не диви животни.

Не можи едноставно да живееме 100% cruelty free. Самото наше постоење на планетава е cruelty.

Мене ич не ми е грижа како некој се исхранува, така да очекувам и другите да не ми се мешаат мене.

12. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Нема ,,неправилно" да го развиете детето со вегетаријанска или веганска исхрана. Напротив.

Месото е денес причина за многу заболувања бидејќи живината која се чува на фармите ја кљукаат со хормони за раст и антибиотици кога ќе се разболат со намера побрзо да стигнат до процесот на производство.

Со исфрлувањето месо, шеќери и нездрав бел леб може само услуга да му направите на детето и себе си. Или варијанта 70% здрава храна, 20% не толку здрава ако ептен не може да се откажете од месо и млечни продукти. Постојат опции, а месото не е неопходно за правилен развој.

На theowndemon, Ketchup и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    И не сме тревојади ко што викаат некои.Јадеме зеленчук,овошје,леб и се од веган. Колку е развиена индустријата и производството сега барем има доста избор на вегетаријанска и веганска храна. Соја млекото ми е најубаво од обичното млеко.

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.038
    Јас не го прифаќам тој став. Сепак сме најсовршен вид на планетата и мора да најдеме решение. Во принцип не прифаќам став “таа е да се предадеме”. Многу е губитнички.

Сигурно има решение штом од диви животни преминале во домашни и тогаш можеби не било за верување. Ние сме минливи и се останато се менува, така и ова прашање ќе биде смешно некогаш.

Само нема кој да им го јаде остатокот и цела индустрија со обрт од милијарди и индустрија со најголем профит врти во позадина. Инаку ќе се најде решение ама не се сака моментално.

15. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.039
    Допаѓања:
    10.444
    Затоа што вистината боли Кечо :)

И се уште тврдам дека тие што се чуваат за млеко се минимум 10 пати повеќе малтретирани од тие за месо. А на крај и двете се колат и се јадат.

Го имам ова пишувано некаде во слична тема на форумов. Со цел да се задоволи потребата на пазарот, животните подлежат на генетска селекција (не секогаш и модификација, да не мешаме поими) со што низ текот на годините најголем дел од производните особини се многукратно променети од она што би било природен тек на размножување и комбинирање на гените. Денес, согласно потребите на пазарот истото турбо се работи и применува.

Кравата како што ја дава природата сигурно немала толкаво виме околу нозе да и се мафта. Имала доволно за да го задоволи она што му треба на телето. Денес е машина за млеко, без разлика дали се чува на Алпите или во Трубарево.

@FreeMind не бев свесна дека на мене ми се обраќаш да ми одговориш, не бев означена.

Истото што го напишав во горниот пост се однесува и за free range кокошките. Што е тоа што го има во западниот свет? Плаќаш за добар маркетинг, не дека некој ги гали таму кокошките секое утро и сабајле. Исто така се манипулира со генетска селекција, се применуваат одредени методи за поголема искористливост на храна и слично. Мајките се оставаат со малите само ако тоа е еден од бенефитите во конкретно производство, најчесто кај кравите, затоа што комбинирано цицаат, пасат и се дохрануваат. На малите петлиња во индустријата за произвиодство на јајца што мислиш дека им се случува? Пошто јајца уште не сме научиле како да даваат. Најголемата промена е што имаат одредени бенефити околу сместувањето, но дали е тоа доволно за да речеме дека не сме сурови со нив?

Инаку и тука можеш да најдеш такви пилиња и јајца и месо. Прашањето е дали воошто треба да се конзумира, а не какви, ако добро ја разбирам темава.

Благосостојбата на животните кои се чуваат за потребите на човекот секаде е загарантирана со закон. Истите закони што ги има ЕУ и ние ги воведуваме или во најголем дел сме ги вовеле. Истите се повеќе се менуваат низ годините. Секаде има и масовно производство и органско, слободно или како сакаш наречи го. Но, фри рејнџ или не, етички бариери се преминуваат.

На Ketchup и Snow-Star им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Ако беше месото најздраво за јадење,немаше да имаме пандемија.

17. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Да бидеш веган/вегетаријанец не секогаш значи здравје.

Често вегетаријанците јадат прекумерен скроб, шеќери и јагленохидрати од типот помфрит, кечап, мајонез, тестенини, чипсови, разни солени грицкалки, чоколади, кремови, јајца итн.

Се е до мајндсетот на човекот...

18. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.169
    Неопходно не е ама и те како е потребно. Па мајку му човекот милион години е омнивор па еволуирал од хомосапиенс, значи ако било штетно до сеа ќе сме се истребеле.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Не е месото само по себе причина туку какво се конзумира, во какви услови итн.
    Колера знаеш како највеќе се фаќа? Од нечиста вода. А вода пиеш нели ама чиста така?

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Сите знаеме како изгледа нечиста вода. Не мора да се прави малоумни.
    Всушност значи.