Па купувај свежо. Месо кое е замрзнато па одмрзнато ни најдобриот готвач на светот нема да може да го зготви medium rare.
Не,фала.Одамна се откажав од месото јас. Spoiler Арно си реков јас за контрата.Ама ајде ќе се тешам дека сме со ептен различни размислувања.
Инаку сте чуле и за печено месо можеби? Во село во Овчеполско имаме викендица кај што чуваме пчели. Татко ми кога може од еден овчар таму купува сирење, млеко и јагнешко месо. Значи добиени од овци кои се хранеле во природа, со природна храна. Исто така роднини од страна на мајка ми во село чуваат коза и крава. И од нив некогаш набавуваме сирење, месо и млеко. Ова во ред е? Здраво е?
Најдобар аргумент ви е. Не сум јас некој месар, месо немам купено над 2 месеци. Јадам многу печурки, соја, мешунки. Посебно на лето ич не ме ни влече на месо. Ама аргументите кои ги давате и се правите експерти за исхрана ви се буквално смешни. На темата има вегетаријанци чија секојдневна исхрана се состои од компири и сирење само. Немојте што е здраво, затоа што тоа сигурно не е
Јас си кажав мое мислење само.Јади си што сакаш,не е моја работа тоа.Имам си свои ставови за мојата исхрана до кои се придржувам.Многу жално што мислиш дека се хранат само со сирење и компири.Самата таа реченица доволно кажува за тоа колку голем "експерт" си.Може и нормална дискусија да се води со "вистински аргументи" во склоп со темата,а не да ми велиш дали сум експерт или не.
Има. Не си вадам маубети од ракав. Нити некаде те нападнав, ниту ти се обратив тебе директно. Буквално познавам вегетаријанци кои јадат тотално нехранливи оброци составени само од јаглехидрати. И тоа е реалноста. Како што многу напишаа погоре, има разлика од балансиран оброк, без разлика дали е вегетаријански или не, и кока кола и чипс, ама битно вегетаријанец сум.
Ај ај ај до каде ја дотера работава. Што има врска тоа со ова и што ми е гајле мене што јадел тој на аватарот и дали бил ловџија? Имам татко кој не седнува на маса без месо и што треба да се одкажам од него? Туѓ срам ме јаде кога ќе прочитам мислења на вакво ниво од луѓе кои велат дека се високо образовани а логика 1/10 имаат. Ќе те замолам да не се правиш голема работа со тоа што ќе ме наречеш дете.. 2 години си постара од мене. Тоа кажува многу за тебе каков човек си. А што демек кога ќе го убиеш за храна животното не осеќа болка? Браво за тебе. Значи штом е за храна слободно колете, не е битно што сте одземале нечиј живот. Животните се убиваат помеѓу себе за да се прехранат точно но човекот не е животно бидејќи има разум.
Ти буквално имаше ловец со мртва мечка до него на аватар. Како не ти е гајле? Едно е да не ти е гајле што јаде некој, друго е да ставиш слика од него со мртво животно на аватар.
Знам дека се продава формула за новороденчиња базирана на млеко од соја. Искрено, немам истражувано за бебешка храна бидејќи се уште не ни е во план проширување на семејството. Фејк статии, помодарство? Или можеби подигање на свеста? Не сум веган од раѓање, ама мајка ми уште пред 25+ години била свесна за штетното влијание на процесирана храна и не учела дека не е добро да се јаде тоа. Немам трауми, не се секирај. Да, може да биде поздраво ако се храни со "тревки и семиња". Само што, растителната исхрана е далеку поразновидна од тоа што си замислувате. Апсурдно е да се земат вакви примери, бидејќи нашите предци не живееле подолго од 30 години како што имам читано. Не е екстремно ова луѓе, балансиран начин на живот е. Во голема заблуда сте што ќе се испотепате да докажете дека ова е погрешно, место да ги погледнете статистиките и да видите колку е зголемен бројот на деца со дијабетес и рак, болести кои што се тесно сврзани со исхраната.
Тој на сликата е познат боксер. Мечката беше играчка, тој самиот се изјасни на инстаграм бидејќи имаше напади од вакви како тебе и другаркати. Тоа е само слика и никој неможе да заклучи дали е вистинска, дали е мртва, жива или е играчка.
Тоа е психички проблем што сакаат да се во тренд.Не може никој да и објасне дека тоа не е како омбре,дека всушност влијае врз понатамошниот живот и физички развој.Посебно постарите луѓе,се силат со фактот „јадам секој ден месо затоа што сум многу добро финански поткрепен“.Тотална глупост.Секојдневнота конзумација на месо може да дојде до покачен холестарол.Еден професор ни кажуваше скоро дека порано ставале луѓе во кафези и со тоа ги мачеле.Секој ден им давале да јадат само месо.По некое време почнало во телото да им се создава ацетон.Колку е веродостојна информацијата не знам.Само велам.Не се правам експерт ќе кажам пак.Ако ме прочита претходно ќе видеш дека всушност сум за разновидна исхрана на децата,но со мера.Се што е претерано може да дојде до заболување.Вегетаријанец сум поради мои инвидуални причини,не ради мода.Еден ден за појадок јадам сирење,друг јајце.За ручек јадам манџи,полнети пиперки со печурки.Не јадам колбаси од соја и не знам што од проста причина што нема,ама и тоа не е здраво пошто е над милион пати обработено.Се што е органско е здраво.Но,денеска изгледа џабе тренираш,се храниш здраво кога воздухот е загаден.А,можеш и месо да не јадеш и риба.Ама,да го смениш воздухот-тешко.
Без разлика. Сосема исто ти е. Приказните ти се страшни. Овој мечка играчка имал, oној другиот што убиваше деца и силуваше жени не бил он, непознатиот брат близнак со кого се разделени од раѓање бил Смешки, се си мислам дека само бираш на што ќе одиш контра и се вклучуваш во дискусијата
Па и од немиено растение можеш да добиеш болест. Поентата е дека имаме заби за да го џвакаме месото, и можеме да го свариме. Тоа што го готвиме е за да биде повкусно, исто како и гравот, боранијата, леќата, карфиолот, брокулата, и сé друго. И жито можеш така да јадеш, ама на некој му текнало дека е повкусно да го сомелеш и да направиш леб од него. Мешаш баби и жаби, биологија и етика. Да си во ситуација да мораш да ловиш и јадеш месо за да преживееш, ќе видиш како ќе јадеш. Не глуми Мајка Тереза.
Не, вие ми одите контра. Јас само се изјаснувам или цитирам некој друг член и во рок од 10 минути добивам десетици цитирања од вакви како тебе како треба што треба како да размислувам како да правам и што да правам што да пишувам.. И не, не силувал жени тој, немора да значи ако бил војник и бил десничар дека е силувач или садист, обично десничарството е против такви работи така да не ти оди логиката. И не ме интересира што ти мислиш за моите аватари, а ниту мене ме засега какви луѓе се тие на мојот аватар. Обично за тоа си задолжена ти да ги истражуваш моите аватари и ред други работи. Да морам тоа е веќе друга работа. Во таков случај психата на се ќе те натера. И комшиските мачиња живи гладни кога ќе ми дојдат кога немам што друго да им дадам суво лепче јадат како првпат да гледаат храна..
Ова воопшто не е мојата поента. Туку, дали доколку некое дете е алергично на јајца и млечни производи, и не смее да конзумира производи од животинско потекло, под дифолт ќе биде слабо, болежливо и неухрането? Нели, за да биде здраво треба да конзумира сѐ од горе-наведеното што не смее.
Зошто не би смеел да конзумира производи од животинско потекло? Кога запнавте со алергиите, зошто алергии на месо се речиси непостоечки?
Ама научи веќе да дискутираш нормално бе човек, не ти личи стварно... Како нема врска, каква ти е логикава? Етичкиот веганизам е врв на љубовта кон животните и заштитата на нивните права. Како може да се залагаш за тоа и да осудуваш луѓе (меѓу кои и ти самиот себеси, бидејќи колку што разбрав не си веган) кои ги користат животните дури и за млечни производи/јајца/мед, а да немаш ништо против ловење и убивање на животни поради чиста забава? Бај д уеј, нека преместат слободно модераторите во тема за веганство/вегетаријанство, ако се забегува од поентата за исхрана на деца.
Па јајца, млеко, мед, сите тие се производи од животинско потекло. Во врска со алергии на месо не знам, ама интолерантност сигурно може да се јави.