Точно е дека порано просечниот животен век бил пократок, ама никаде немам прочитано дека тоа било поради присуството на месо во исхраната. Луѓето живееле помалку поради природните опасности, војните, нехигиената(немало канализација), непостоењето на вакцини и лекови за болести, односно општо медицината не била развиена и неухранетоста. Ова последното е е битно, на просечниот селанец пред 1000 години храната главно му се состоела од житни каши и овошје и зеленчук, месото се сметало за луксуз. Поентата на првичното мислење ми беше дека човекот е сештојадец и месото е природно за него, а не штетно како што тврдат многу вегетарјанци. Тоа не значи дека ние не-вегетарјанците правилно се храниме и не претеруваме со месото на сметка на зелечукот и овошјето(просечен Американец јаде двојно повеќе месо отколку што е препорачано, за во Македонија немам прочитано).
Баш поради тоа што не живееле доволно долго поради х други причини, не може да се знае точно дали влијаело месото негативно или не на нив. Но затоа постојат статистики денес кои јасно покажуваат дека веганите се значително поздрави од омниворите.
Во основа луѓето се одлучуваат да бидат вегани или вегетаријанци од здравствени причини,иако дел од нив и поради етички причини. Сите сакаме нашите деца да бидат здрави,но здравјето е продукт од повеќе фактори,а исхраната е само еден од нив.Фактори како:спиење и одмор,летувања,зимувања и патувања,спорт и физичка активност ,хигиена,хоби и забава, едукација, финансиска состојба и односи во домот не можат да се занемарат. Од утре сите ќе бидеме вегани,и сите ќе бидеме здрави.Аха. Од друга страна пак,не можеме да останеме слепи на фактот дека многу млади деца како никогаш досега имаат сериозни здравствени проблеми.Не гледам проблем за умерено внесување на животински продукти со ниска масленост како 2-3 белки,чаша јогурт,риба… Умереноста и самоконтролата во сите сегменти од животот е битна.
Имаме и статистики дека луѓето порано јаделе многу помалку месо од денеска, па тоа не значи дека токму поради месото луѓето живеат подолго/пократко/поздраво. Самата веганска исхрана исклучува салами, паштети, виршли, хамбургери, чоколади, работи што не треба ни не-веганите многу да ги јадат(ама ги јадат) па затоа некои студии покажуваат дека веганите се поздрави. Не е проблем ни месото, ни млекото, ни јајцето ни медот, проблем е колку и како ги јадеме.
Веганската исхрана ги исклучува производите од животинско потекло целосно, не е ограничена само на процесирана храна од такво потекло. Има многу вегетаријанци или веганите кои што се хранат со процесирани работи. Јас пред да се опаметам бев вегетаријанец ама често јадев џанк фуд, уз кафе нешто благо, за грицкање некој чипс, вечера пица итн. Ова дефинитивно не е во ред и се одразува врз здравјето. Јас лично се чувствувам многу подобро откако преминав на plant based веганска исхрана, се уште се учам, читам литература, искуства на други, учам во врска со хранливите вредности. Не е ова идеологија за која што слепо се држам, мене ми одговара и затоа сакам да дискутирам на ваква тема, може јас ќе научам нешто ново или некој ќе научи од мене. И да додадам. Сметам дека не е екстремно ако децата се учат од мали нозе дека сладоледот кој што го продаваат е штетен, милката и кока-колата исто.. смоките не се ужинка, туку нездрава храна. Според мене екстремно е да како возрасна личност која што е одговорна за некого, да не се потрудам да го заштитам од влијанието на прехрамбената индустрија која што само сака да заработи на нас, без да им трепне око за последиците по здравјето на долг рок.
Точно е, се согласувам. Ама мислам дека е есктрем случај што го спомна девојка погоре, кога мајка ја криела пластичната печена кокошка од нејзиното дете. Како ќе изразсне тоа дете психички, кога нешто толку едноставно му е криено? Сметам дека, еден ден ако имаш деца, сосема во ред е да ги рестеш како вегани. Зошто не би ги растела? Само не ја гледам потребата да се затвара умот на детето на тој начин, да не му се дозволува да знае дека и месо може да се јаде, иако дома кај вас не се јаде. Ако ти го учиш детето дека месото е гадно и апсолутно забрането - му ствараш аверзија и кон луѓето кои јадат месо. Едно е Разговарање и објаснување зошто не јадете месо, друго е "Криј го од него, не смее да го види тоа".
Се согласувам со тебе. Не ни планирам да кријам, дефинитивно не е нормално таквото однесување. Што е до мене, секако дека ќе објаснувам што сметам дека е правилно, ама за да детето може да оформи свое мислење треба да знае дека постои и друга страна на нештата.
Случајно налетав на видео, кое горе/долу објаснува зошто е битно да не им забрануваме на децата да пробуваат различни вкусови и видови на храна
Gluposti. Od kade da znaeme deka toa novorodence nemalo nekoj drug zdravstven problem pri ragjanje, pa sega aj pocinalo od veganstvo?? Jas imam sosem sprotiven slucaj od toa sto go kaza ti, roditeli vegan, majkata celo vreme si e vegan i dodeka e trudna so bebeto i posle ragjanje go doi bebeto, go hrani kako sto tie se hranat, veruvaj mi, eve go vekje 2 godini e devojceto,, dali ednas se ima razboleno do sega, super napreduva, nema apsolutno nikakva razlika od drugo dete koe jade SE !
Имаше судење и на судењето изнесоа докази дека починало затоа што го хранеле со соино млеко. Баш поради тоа починало. Можеш да најдеш на интернет и да прочиташ.
Да. Според нив бебињата треба да пијат млеко само од мајките, значи дури трае доенечкиот период. Тоа им е и поентата, секој вид треба да пие млеко од истиот вид, како што прават животните.
На мачките не смее да им се дава млеко од други животни (крави, кози итн) бидејќи предизвикува дијареа. Ќе пијат ако се гладни секако, ама штетно им влијае.
@mariz, во Рамстор има сирење/кашкавал од кокос, бадем... Опаковката е црна, стојат во веганскиот дел од фрижидерите.
Го разбирам и прифаќам само во ситуации кога децата не сакаат нити да помирисаат месо и млечни производи Но, и тогаш, се надевам дека надохнадуваат со други производи. Оно, толку деца растат со магарин и сол или леб и шеќер што... не знам што да речам. Пре би да им се готви од се по нешто, дур се мали. И да родителот најде начин да ги храни со се'. А, ситуации ко... дете плаче за мевце, мајка го кара и не му дава и му држи лекции... бррр. Пошто јас сум од тетките што им купуваат чипсови, чоколатца, сладоледи ви текнува. Не па за ова.