Веганство

Discussion in 'Храна и пијалаци' started by marijaaxl, Aug 16, 2015.

1. Ketchup

Ketchup

Јас имам правено од сончоглед, ама од индиски ореви, не. Споделувај рецептот!

theowndemon likes this.
  2. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Како се прави? Вкусен е?

Инаку, јас планирав да станам вегетаријанец. Првиот чекор го направив, престанав да јадам месо. А, дали ќе стигнам до последната скала за да станам вистински вегетаријанец, ќе видиме... Плус моите, мои роднини, комшии ми зборуваат како сум изведувала глупости што месо не сум сакала, не сум била со сите штом месо не сум сакала... А пак, да престанам млеко и млечни производи да јадам, којзнае тогаш какви муабети ќе има за мене. Затоа, тешко дека до последната скала ќе стигнам. Мислам дека ми е доволно што престанав месо да јадам. Меѓу најголемите желби ми беше да го елиминирам месото од исхраната.

theowndemon and Ketchup like this.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Screenshot_20220712-194219_Chrome.jpg

Еве отприлика количини, јас од око ставам секако.

Постапка:

1. Индиските ореви се киснат или најмалку 1 час посипани со врела вода или преку ноќ во ладна. Колку подолго толку покремасто испаѓа. Јас ги зимам од Стокомак.

2. Ставиш се во блендер или процесор за храна.

Мои лични коментари/препораки:

- Јас ставам 1 чешниче лук дури на 200г индиски ореви, затоа што знае многу да удри на лук вкусот, не препорачувам 2 чешничиња на само 100г.

-Исто како за лук, ставам само пола лимон на 100г индиски ореви ама мислам дека и со цел не би бил лош вкус.

-Јас додавам и кари, ако го сакате зачинот додајте.

-Никогаш не ми испаднало скроз мазно како мајонез затоа што не ми е многу моќен блендерот ама вкусот е секако топ и не се жалам.

-Го користам како намаз во сендвичи и особено во тортиљи и многу ми се допаѓа.

tel-ef, theowndemon, Ketchup and 2 others like this.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Се во свое време. Евентуално ќе почни да не ти е гајле кој шо ти вели. :D Нешто шо не очекував е дека дома поќе ова тема не се дискутира оти вака- така сфатија дека јас знам најдобро за себе. Е сега кога некој дознај како се хранам одма оди муабетот - е зошто вака? Од кога? Шо јадиш? А протеин? А дома шо ти велат? А дали јадиш тофу? Шознам мене не ми текнало, а риба јадиш? А пилешко бело само? :D Ама шознам, ко ќе нешто не е често во општеството и луѓето на кое не се изложени нормално е и го сфаќам како љубопитност иако некои работи ми се апсурдни ( ко имам речено никакво месо не јадам и, абе ко баба шо те сака никој, ми вика: "ни копанче? А риба? Стекот е посен" :D) . Сум наидела и на осуда ама и то знам да средам ефективно. ]:) Поентата ми е, прај како шо ти мислиш.

Јас лук ќе клам :*:ич:*: :lol: ама фала, да памтам да испазарам утре и ќе пробам. Ама два дена велам дека еве одам да испазарам сега. :rofl: И млеко немам а ко демек овес ми се јади. Ако пак заборам да поминам на бегање до продавница сама ќе напрам млеко барем.

tel-ef and Srckata28 like this.
  5. theowndemon

Ketchup likes this.
  6. Hisha

Hisha Популарен член

009F828F-0EEA-4DD2-8372-A39FFCC15E16.jpeg :inlove::inlove:У жито го најдов, живи радости

Ketchup and theowndemon like this.
  7. Ketchup

Ketchup

Убав ли е?
    Зошто не донесат бе некој чоколаден. :(

8. Hisha

Hisha Популарен член

Bosh ice cream maker, чоколаден протеин , банана и смрзната тиквица ( на крај сецкам вишни) тоа му е мајката за чоколаден. Фин е ништо да паднеш на газ, поубав ми е од кам.

Ketchup likes this.
  9. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Купив фалафел смеса од ДМ, само не сфатив убаво од инструкциите, треба да сварам вода и да отстои смесата во водата 15 минути или треба 15 минути на рингла да варам константно?

10. cooll

cooll Популарен член

Првото.

Ketchup and Srckata28 like this.
  11. theowndemon

Да одстои смесата 15 минути, баш зборав со едно друго чупе кое го прочита на германски, пошто јас не разбирам, и рече дека преводот бил малку ... грешен. :D А зборав со чупето оти јас ќе загорев тенџерчето првиот пат ко праев. :lol: (facepalm) :tmi:

Srckata28 likes this.
  12. cooll

cooll Популарен член

13. Ketchup

Ketchup

Поради ова 1+1 ниту еден не остана во мојот Кам. Не може попусти. Нека стават на невеганските. ]:)

Иначе Ben & Jerry's е предобар.

cooll and crimson like this.