Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Веганство

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од marijaaxl, 16 август 2015.

1. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Јас имам правено од сончоглед, ама од индиски ореви, не. Споделувај рецептот!

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  2. tel-ef

tel-ef Истакнат член

Се зачлени на:
    1 декември 2021
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.121
    Како се прави? Вкусен е?

Инаку, јас планирав да станам вегетаријанец. Првиот чекор го направив, престанав да јадам месо. А, дали ќе стигнам до последната скала за да станам вистински вегетаријанец, ќе видиме... Плус моите, мои роднини, комшии ми зборуваат како сум изведувала глупости што месо не сум сакала, не сум била со сите штом месо не сум сакала... А пак, да престанам млеко и млечни производи да јадам, којзнае тогаш какви муабети ќе има за мене. Затоа, тешко дека до последната скала ќе стигнам. Мислам дека ми е доволно што престанав месо да јадам. Меѓу најголемите желби ми беше да го елиминирам месото од исхраната.

На theowndemon и Ketchup им се допаѓа ова.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.823
    Допаѓања:
    23.461
    Screenshot_20220712-194219_Chrome.jpg

Еве отприлика количини, јас од око ставам секако.

Постапка:

1. Индиските ореви се киснат или најмалку 1 час посипани со врела вода или преку ноќ во ладна. Колку подолго толку покремасто испаѓа. Јас ги зимам од Стокомак.

2. Ставиш се во блендер или процесор за храна.

Мои лични коментари/препораки:

- Јас ставам 1 чешниче лук дури на 200г индиски ореви, затоа што знае многу да удри на лук вкусот, не препорачувам 2 чешничиња на само 100г.

-Исто како за лук, ставам само пола лимон на 100г индиски ореви ама мислам дека и со цел не би бил лош вкус.

-Јас додавам и кари, ако го сакате зачинот додајте.

-Никогаш не ми испаднало скроз мазно како мајонез затоа што не ми е многу моќен блендерот ама вкусот е секако топ и не се жалам.

-Го користам како намаз во сендвичи и особено во тортиљи и многу ми се допаѓа.

На tel-ef, theowndemon, Ketchup и 2 други им се допаѓа ова.
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.658
    Допаѓања:
    167.875
    Се во свое време. Евентуално ќе почни да не ти е гајле кој шо ти вели. :D Нешто шо не очекував е дека дома поќе ова тема не се дискутира оти вака- така сфатија дека јас знам најдобро за себе. Е сега кога некој дознај како се хранам одма оди муабетот - е зошто вака? Од кога? Шо јадиш? А протеин? А дома шо ти велат? А дали јадиш тофу? Шознам мене не ми текнало, а риба јадиш? А пилешко бело само? :D Ама шознам, ко ќе нешто не е често во општеството и луѓето на кое не се изложени нормално е и го сфаќам како љубопитност иако некои работи ми се апсурдни ( ко имам речено никакво месо не јадам и, абе ко баба шо те сака никој, ми вика: "ни копанче? А риба? Стекот е посен" :D) . Сум наидела и на осуда ама и то знам да средам ефективно. ]:) Поентата ми е, прај како шо ти мислиш.

Јас лук ќе клам :*:ич:*: :lol: ама фала, да памтам да испазарам утре и ќе пробам. Ама два дена велам дека еве одам да испазарам сега. :rofl: И млеко немам а ко демек овес ми се јади. Ако пак заборам да поминам на бегање до продавница сама ќе напрам млеко барем.

На tel-ef и Srckata28 им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.658
    Допаѓања:
    167.875
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
    009F828F-0EEA-4DD2-8372-A39FFCC15E16.jpeg :inlove::inlove:У жито го најдов, живи радости

На Ketchup и theowndemon им се допаѓа ова.
  7. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
  8. Hisha

Hisha Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.478
    Допаѓања:
    5.306
    Bosh ice cream maker, чоколаден протеин , банана и смрзната тиквица ( на крај сецкам вишни) тоа му е мајката за чоколаден. Фин е ништо да паднеш на газ, поубав ми е од кам.

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.823
    Допаѓања:
    23.461
    Купив фалафел смеса од ДМ, само не сфатив убаво од инструкциите, треба да сварам вода и да отстои смесата во водата 15 минути или треба 15 минути на рингла да варам константно?

10. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.039
    Допаѓања:
    10.615
    Првото.

На Ketchup и Srckata28 им се допаѓа ова.
  11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.658
    Допаѓања:
    167.875
    Да одстои смесата 15 минути, баш зборав со едно друго чупе кое го прочита на германски, пошто јас не разбирам, и рече дека преводот бил малку ... грешен. :D А зборав со чупето оти јас ќе загорев тенџерчето првиот пат ко праев. :lol: (facepalm) :tmi:

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.039
    Допаѓања:
    10.615
    IMG_20220814_204638.jpg

На nextredstyle, Srckata28, INNERBEAUTY и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Поради ова 1+1 ниту еден не остана во мојот Кам. Не може попусти. Нека стават на невеганските. ]:)

Иначе Ben & Jerry's е предобар.

На cooll и crimson им се допаѓа ова.