Јади повеќе свежо овошје, повеќе јаглехидрати и количински повеќе храна, ќе видиш дека ќе ти е полесно да ги исфрлиш и млечните производи.
@crimson Да да јадам јаглехидрати многу .Млеко чисто,сирење ,јогурти оставив тоа..Уште кашкавалот да го откажам.Фала ти сепак поздрав
Убаво е да се прочисти организмот од токсините и да се направи детоксикација зашто све и свашта јадеме,јас не сум нешто голем месар ама си сакам мевце одвреме на време па и 7 ца понекогаш убаво ми доаѓа така два пати месечно
Јaс кo штo знaм, пoлувегетaријaнци се oние кoи штo јaдaт белo месo и рибa. Пoстoјaт уште некoлку видa нa вегетaријaнствoтo кaкo штo се Oвoвегетaријaнствo, Пескoвегетaријaнствo и други.
Види по пазарите.Јас имам купувано од Зелено пазарче. Обично тие што продаваат морков, репа може да имаат и келераба.
Tacno. Tie roditeli ustvari ne se vistinski vegetarjanci, tuku samo se vozdruzvaat od meso rado nekoj cudni pricini. Tie ke mu stvorat navika da jade meso, pa posle toa ke "odlucuva". Nema greska! Tie veke odlucile od start.
5 години и 3 месеци како не јадам никакво месо. Постојат многу видови на процесирана вегетаријанска храна која што би требало да се одбегнува, што всушност е и најголемиот проблем на денешницата - како да си ја контролираш желбата за помфрит, топен кашкавал или пак панакота (моите слабости беа ова). Позитивните промени кај мене се случија откако почнав да си викам дека место парче торта, ќе изедам праска, поздраво е и ми оди во корист. Вегетаријанството е еден од најдобрите избори кои што ги имам направено во мојот живот. После 5 години не можам да замислам да ставам парче месо во уста, одвратно ми изгледа, мртво. А помислата на убиство на животно ради моето задоволство е толку страшна, толку погрешна.
Ma ako nema veza, moze slobodno da si jademe pomfritce i druga przena hrana, ama fintata e isto tolku i sveza da jademe, salati. Salatata so enzimite ja ponistuva kiselinata koja se stvara za gotvenata hrana. Taka da fifty: fifty balans e
Јас кратко време сум вегетаријанец, една недела официјално. И јас како @SV1911 прекинав наеднаш. Моиве дома правеа риба, пилешки прсти, скара и не пробав од ништо! Сега ме интересира вегетаријанците јадат ли јајца? Некаде пишува дека јадат, некаде не.
Тие ако сакаат нека не јадат месо, ама што е криво детето да му го ставаат здравјето на ризик? Не сакаат да се убиваат животни, ама затоа детето нека им се разболи.Имаше случаи каде родителите детето само со веганска храна го хранеле, на крај завршило во болница бидејќи било многу слабо и неухрането. Инаку тоа после може да си одлучи, има некои што порано јаделе месо, потоа станале вегетеријанци. Јас немам ништо против веганите и вегетеријанците, ама не е во ред да им ги наметнуваат своите ставови на другите, особено не на дете во развој.
NE NE I NE, posto jajcata se u sustina meso. Tie takozvanite razno-razni tipovi mamzo-dzambo vegetarjanci se bla bla bla bosh muabeti koi od zdravstveni pricini se vozdrzuvaat od odreden vid meso. Inace nekako priroden obicaj e pri preogjanje na vegetarjanska ishrana jajcata pokasno da se isfrlat, tako da teraj poleka, ne se siluvaj, pogotovo koga ke odis vo slatkara. I gledaj , pokusaj nekako da se karas so roditelite. Ne ja pravi istata greska kako mene pred mnogu godini
Poenata e sto decata prirodno ( toa znaci instinskt od Boga) ne sakaat da jadat meso. Vo meseto nema nisto zdravo koe veke go nema vo seta prirodna hrana. Prosto je ko pasulj. Veganskata hrana e sasvim druga prica. Ne e dobro posto bebeto prirodno treba da si pie mleko od majka mu. E sega veganite so nivniot fanatizam za mlecni proizvodi go lisuvaat bebeto od toa so prirodata mu go namenila na bebeto, pa zatoa toa bilo neuhraneto.
Тие што јадат јајца и млечни производи се викаат лакто-ово-вегетаријанци. Значи има повеќе видови, Лакто вегетаријанците јадат млечни производи а јајца не, а веганите не јадат никакви производи од животинско потекло. Мислам дека се имам искажано на темата. Уште како мала кога не сум знаела ни што е месо, не сум сакала да јадам месо. Јас тоа што памтам сум јадела само салами, паштети, и сите такви конзервирани работи што не се здрави, исто така и пилешко и риба. Не се сеќавам поинакво месо да сум пробала. Повеќе од 10 години има како престанав да јадам паштети, салами ... еднаш, двапати годишно ќе каснев риба или пилешко ама 5-6 години има престанав и тоа да јадам. Иако сум крвна група за која велат дека треба да јаде месо, крвта секогаш ми била супер, железото последниот пат кога проверував на горна граница ми беше.
Исто и јас @Dgirlll, само на паштети, виршли и салами бев како мал, онака чист стек или риба јадев многу ретко. Пред година и пол, прекинав да јадам салами и виршли, паштета само Аргета и тоа многу ретко. Некогаш само при правење на пица ќе ставев пилешки гради. Иначе откако ги прекинав месниве производи, многу ослабев, за ептен краток период. Јајца сега-засега додека сум на почеток планирам да јадам додека не се стабилизирам и навикнам, затоа што и по овошје не сум многу, па крвта ептен ќе ми ослабне.
Јас неможам без млечни производи, и од нив е големиот дел на протеини што го внесувам, и не би се откажала.
Za so krvta da nemas problem perkaj 1-Cveklo, 2-Morkovi. Uglavnom sto poveke zelencuk i semki, zrnesta hrana.