Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вегетаријанство

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Waka-waka, 30 јули 2010.

1. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.011
    Допаѓања:
    51.864
    Јади повеќе свежо овошје, повеќе јаглехидрати и количински повеќе храна, ќе видиш дека ќе ти е полесно да ги исфрлиш и млечните производи. :)

На Temperance и Goody им се допаѓа ова.
  2. Goody

Goody Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    73
    @crimson Да да јадам јаглехидрати многу .Млеко чисто,сирење ,јогурти оставив тоа..Уште кашкавалот да го откажам.Фала ти сепак поздрав:):D

На Temperance и crimson им се допаѓа ова.
  3. praski4e

praski4e Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    908
    Убаво е да се прочисти организмот од токсините и да се направи детоксикација зашто све и свашта јадеме,јас не сум нешто голем месар ама си сакам мевце одвреме на време:) па и 7 ца понекогаш убаво ми доаѓа така два пати месечно

4. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Јaс кo штo знaм, пoлувегетaријaнци се oние кoи штo јaдaт белo месo и рибa. Пoстoјaт уште некoлку видa нa вегетaријaнствoтo кaкo штo се Oвoвегетaријaнствo, Пескoвегетaријaнствo и други.

На Feminka22 и IronLady им се допаѓа ова.
  5. Marmalade

Marmalade Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    43
    Знае ли некој да ми каже каде да најдам келераба во ск?

6. jok

jok Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    904
    Види по пазарите.Јас имам купувано од Зелено пазарче. Обично тие што продаваат морков, репа може да имаат и келераба.

7. КикиМаус

КикиМаус Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2016
    Пораки:
    2.144
    Допаѓања:
    17.725
    Тоа не е преднст на вегетаријанството туку тоа е главната поентата на вегетаријанците и веганите.

8. Дугокоси Швалер

Дугокоси Швалер Активен член

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    303
    Jas sum polu-ubiec. Ne gi ubivam lugjeto do kraj, samo do pola i gi ostavam sami da si umrat :rofl:

На Temperance му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Дугокоси Швалер

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    303
    Tacno. Tie roditeli ustvari ne se vistinski vegetarjanci, tuku samo se vozdruzvaat od meso rado nekoj cudni pricini.
    Tie ke mu stvorat navika da jade meso, pa posle toa ke "odlucuva". Nema greska! Tie veke odlucile od start.

На Temperance му/ѝ се допаѓа ова.
  10. SV1911

SV1911 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.973
    Допаѓања:
    67.600
    5 години и 3 месеци како не јадам никакво месо.
    Постојат многу видови на процесирана вегетаријанска храна која што би требало да се одбегнува, што всушност е и најголемиот проблем на денешницата - како да си ја контролираш желбата за помфрит, топен кашкавал или пак панакота (моите слабости беа ова). Позитивните промени кај мене се случија откако почнав да си викам дека место парче торта, ќе изедам праска, поздраво е и ми оди во корист.
    Вегетаријанството е еден од најдобрите избори кои што ги имам направено во мојот живот. После 5 години не можам да замислам да ставам парче месо во уста, одвратно ми изгледа, мртво. А помислата на убиство на животно ради моето задоволство е толку страшна, толку погрешна.

На kjukli, Temperance, Dgirlll и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Дугокоси Швалер

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    303
    Ma ako nema veza, moze slobodno da si jademe pomfritce i druga przena hrana, ama fintata e isto tolku i sveza da jademe, salati. Salatata so enzimite ja ponistuva kiselinata koja se stvara za gotvenata hrana.
    Taka da fifty: fifty balans e (y)

На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Јас кратко време сум вегетаријанец, една недела официјално. :rofl:
    И јас како @SV1911 прекинав наеднаш. Моиве дома правеа риба, пилешки прсти, скара и не пробав од ништо! (fingers)
    Сега ме интересира вегетаријанците јадат ли јајца? Некаде пишува дека јадат, некаде не. :?:

На КикиМаус и SV1911 им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Тие ако сакаат нека не јадат месо, ама што е криво детето да му го ставаат здравјето на ризик? Не сакаат да се убиваат животни, ама затоа детето нека им се разболи.Имаше случаи каде родителите детето само со веганска храна го хранеле, на крај завршило во болница бидејќи било многу слабо и неухрането. Инаку тоа после може да си одлучи, има некои што порано јаделе месо, потоа станале вегетеријанци.
    Јас немам ништо против веганите и вегетеријанците, ама не е во ред да им ги наметнуваат своите ставови на другите, особено не на дете во развој.

На Irreplaceablee, mode-kristina и Someonespecial им се допаѓа ова.
  14. Дугокоси Швалер

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    303
    NE NE I NE, posto jajcata se u sustina meso. Tie takozvanite razno-razni tipovi mamzo-dzambo vegetarjanci se bla bla bla bosh muabeti koi od zdravstveni pricini se vozdrzuvaat od odreden vid meso.
    Inace nekako priroden obicaj e pri preogjanje na vegetarjanska ishrana jajcata pokasno da se isfrlat, tako da teraj poleka, ne se siluvaj, pogotovo koga ke odis vo slatkara. I gledaj , pokusaj nekako da se karas so roditelite. Ne ja pravi istata greska kako mene pred mnogu godini :)

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Дугокоси Швалер

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    303
    Poenata e sto decata prirodno ( toa znaci instinskt od Boga) ne sakaat da jadat meso. Vo meseto nema nisto zdravo koe veke go nema vo seta prirodna hrana. Prosto je ko pasulj. Veganskata hrana e sasvim druga prica. Ne e dobro posto bebeto prirodno treba da si pie mleko od majka mu. E sega veganite so nivniot fanatizam za mlecni proizvodi go lisuvaat bebeto od toa so prirodata mu go namenila na bebeto, pa zatoa toa bilo neuhraneto.

На Аliсe и SV1911 им се допаѓа ова.
  16. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Тие што јадат јајца и млечни производи се викаат лакто-ово-вегетаријанци. Значи има повеќе видови, Лакто вегетаријанците јадат млечни производи а јајца не, а веганите не јадат никакви производи од животинско потекло.

Мислам дека се имам искажано на темата. Уште како мала кога не сум знаела ни што е месо, не сум сакала да јадам месо. Јас тоа што памтам сум јадела само салами, паштети, и сите такви конзервирани работи што не се здрави, исто така и пилешко и риба. Не се сеќавам поинакво месо да сум пробала. Повеќе од 10 години има како престанав да јадам паштети, салами ... еднаш, двапати годишно ќе каснев риба или пилешко ама 5-6 години има престанав и тоа да јадам.

Иако сум крвна група за која велат дека треба да јаде месо, крвта секогаш ми била супер, железото последниот пат кога проверував на горна граница ми беше.

На kjukli, SV1911 и Ketchup им се допаѓа ова.
  17. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Исто и јас @Dgirlll, само на паштети, виршли и салами бев како мал, онака чист стек или риба јадев многу ретко. Пред година и пол, прекинав да јадам салами и виршли, паштета само Аргета и тоа многу ретко. Некогаш само при правење на пица ќе ставев пилешки гради. Иначе откако ги прекинав месниве производи, многу ослабев, за ептен краток период.
    Јајца сега-засега додека сум на почеток планирам да јадам додека не се стабилизирам и навикнам, затоа што и по овошје не сум многу, па крвта ептен ќе ми ослабне.

На Dgirlll му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dgirlll

Dgirlll Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    953
    Допаѓања:
    7.286
    Јас неможам без млечни производи, и од нив е големиот дел на протеини што го внесувам, и не би се откажала.

19. Дугокоси Швалер

Се зачлени на:
    2 август 2016
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    303
    Za so krvta da nemas problem perkaj 1-Cveklo, 2-Morkovi. Uglavnom sto poveke zelencuk i semki, zrnesta hrana.

20. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јули 2015
    Пораки:
    5.676
    Допаѓања:
    14.192
    Немам проблем да функционирам без месо. Ама од млечни производи не би можела да се откажам.