Сум вегетаρијанец во поблага смисла на збоρот. Не јадам месо κојзнае κолκу, од пρичина што потоа ми е тешκо и затоа гледам тоа да биде полесна и ρастителна хρана: салата, κомпиρ итн. Млеκо и пρоизводи од млеκо јадам и јајца јадам. Не по многу. Пρотив κожни воспаленија, избегавам шеќеρ а, јадам мед.
Моето мислење не е субјективно, а ако сакав да ти наметнам нешто ќе ти кажував како да се храниш. Само ми падна во очи тоа што тврдиш нешто што воопшто не е точно и ти реплицирав, не знам каде виде дрскост, немав таква намера. Ако не ми веруваш мене, можеш во некоја книга да прочиташ за здравствени бенефити од риба и слично. Форум е, наменет за дискусија.Никој не ти ги "напаѓа" ставовите.
sojata ne se jade taka ..koga se jade proizvod od soja na krajot sekogas se jade malku meso ili riba , ribata i mesoto gi apsorbiraat otrovite od sojata dokolku jadete soja bez meso jadete ja retko , najdobro ne ja jadete
Штом сметаш дека месото не е здраво зошто се уште го конзумираш? Или сепак ти е вкусно, па здравјето го ставаш на второ место... Не дека јадам месо, но многу си контрадикторна.
Вкусно ми е , како сладоледот, јајца, риби, паштети итн ама голема е разликата од реалност и живеење во заблуди, јас бар сум реална, а денес реалноста е многу слабо прифатена бидејќи ретко кој размислува.
Овој ми е испробан рецепт од @dunika Преубави испаднаа. Истите чекори само што место месо ставив печурки.
Сојата се јаде така, не знам кој вовел дека не е здрава. Јас ја обожавам, со неа можеш многу комбинации да направиш а да не осетиш потреба за месо. Но секој организам е различен.
Јас ги полнам со мешан зеленчук попржен, ги ролам и малку во рерна ги печам. Одамна немам правено, ме настрви сега.
Мои омилени рецепти: https://www.jocooks.com/recipes/grilled-vegetable-quesadillas/ Друга верзија: https://gimmedelicious.com/southwest-veggie-quesadillas/ Има еден куп варијации за веге кесадиљи, а прелесни се за правење. Ако имаш повеќе време, страшно вкусен рецепт: https://cookieandkate.com/black-bean-sweet-potato-enchiladas/ А ако не ти се готви многу многу, јас ги јадам редовно со хумус, свежи салатки, патлиџанче, краставица, пченка и маслинки.
Веќе еден месец не јадам месо и се чувствувам многу добро и здраво. Одамна бев свесна за месната индустрија и нејзините улоги во мачење на животните и загадувањето на средината, но само го игнорирав тоа иако ми стоеше во главата позади. Пред еден месец станав и се одлучив дека нема веќе да јадам. Кажав и на сите другарки за после ако јадам месо да не изгледам како идиот . Ама супер ми оди и се чувствувам многу поздраво. Сакам да почнам и да готвам повеќе бидејќи иако не јадам месо, сепак не се хранам толку многу добро. Споделете ги вашите омилени рецепти или производи. Во последно време омилен доручек ми се rice cakes и вегетеријанската паштета на Виталија со маслинки.
Браво, продолжи така, предобра одлука си донесла, и за своето здравје и за животните и за животната околина ♡♡♡
Браво за одлуката, остави ги тие што ти се смеат и што сметаат дека месото е здраво, од одамнешни времиња луѓето јаделе месо поради слабата вегетација, месото се распаѓа во организмот а истото тоа е вовед во многу болести, ниту забите ни желудникот ни дебелото црево по анатомија не се наменети за месо, ама во денешно време се што е нездраво и што не чини на луѓето им е смешно, не за џабе рекле малце се оние кои размислуваат