Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Вегетаријанство

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Waka-waka, 30 јули 2010.

1. cooll

cooll Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    3.059
    Допаѓања:
    10.700
    Сега ти си на ред да се одлучиш на овој чекор.

На stranger2 и Tea678 им се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.970
    Јас за доручок најчесто правам брускети со багет леб, кашкавал, маслинки, патлиџан.
    За ручек пример сакам полнети пиперки со печурки, исто и паста (веге лазањи, макарони, шпагети со веге сосови).
    Вечера ретко јадам искрено.
    Летно време повеќе јадам овошје и зеленчук. Разни салати, дали шопска, таратор, марула.
    Разни смути со банани и млеко, јагоди, малини.
    Најнездраво кај мене е што сум голем љубител на благо...

На gjoker4e и stranger2 им се допаѓа ова.
  3. stranger2

stranger2 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2016
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    147
    Во последно време живеам само на енерџи, помфрит и кашкавал/павлака. (facepalm) Ќе се потрудам да пробам некои рецепти или да се хранам малку поздраво, па ќе споделам овде. :f:

4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.548
    Со тортиљи не можиш да утниш. Да се претставам, јас сум Демон и сум зависник. :D

Затопли ги малку по минутка пред да ги полниш. Е сега намачкај долу со шо било. Јас најчесто клавам чили сенф, или зденка. Другото е на твојата фантазија. Во последно прам јајце со сирења различни, малку зеленчук, маслинка, течности. Го виткаш, потпекваш свиткано малку and happily apply to face. Кога сакаш нешто свежо, многу марула, испечи печурки или спржни со зачини, домат. Можиш и пармезан. Некни со друштво јадев најбезик, намачкано со павлака, домат, краставица, кашакавал рендан, пармезан и кечап. И пак беше убо. Зато велам нема шо да згрешиш, шо и да клајш е убо. Ах можиш и покрај мачканото и течностите, стави некогаш canned beans. Феноменално иди.

Исто така можиш да напрајш чили лазања, нешто шо сакам да напрам наскоро. Како шо прајш мусака со компири, така клаваш најдолу голема тортиља, прајш смеса со пиперка, домат, кромид, зачини ( чили, сол, пипер, буковка), печурки, пченка, грав и соја ( порано шо беа трошките, сега тофу изронето) и ја пржиш заедно смесата. Додај и кечап и чили сос. И после само реди. Ред тортиља, ред смесава, ред рендан кашкавал. И така дур не ти се дотроши. После печи убо да се потпечи, сечи парчиња и happily apply to face.

Ок бинџав видеа со Мајлс, зато ми иди ова да го велам. :D Оф денес имав поедноставни замисли за денот ама ете ме сакам чили лазања. :rofl:

Едит. За ништо мерки немам. Се од око прам така да со среќа.

На Luminary, Purplelilac, orhideea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Да не прашаше што е сејтан, веројатно уште немаше да знам што е, иако цело време читам дека го користат. Фала и од мене @LiliBoz.
    Ова бев јас пред некои две години. Мораш да се трудиш да внесуваш повеќе овошје и зеленчук бидејќи ќе ти ослабе крвта.

Иначе маслинки избегнувам кога се работи за нешто ко бурито, или јадење со повеќе видови зеленчук. Сами по себе ми имаат многу убав вкус, ама кога ќе ги измешам со друго, вкусот на останатите состојки воопшто не доаѓа до израз.

На Purplelilac, stranger2, orhideea и 2 други им се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.054
    Допаѓања:
    225.401
    Тенк ми лејтер, ако пробаш сендвич со сејтан од Хармонија (ако уште постои)... нешто навистина предобро за вегетаријанци.

На FreeMind и Ketchup им се допаѓа ова.
  7. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ги наполнив со чедар, варен компир, црвен грав од конзерва, кромид, малку сирење и зачини. Ги потпечив малку и ставив од горе кашкавал. Се прејадов (fingers)
    Не се баш фотогенични ама другиот пат ќе биде подобро. 20200904_131036.jpg 20200904_131040.jpg 20200904_135454.jpg

На Purplelilac, theowndemon, gjoker4e и 4 други им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Авввввв аввввв авввв на диета сум потоа е ова првото што ќе го спремам лиги ми потекоа.

Патем за муабетот погоре има се и месо и сирење и се веганско.

Не можам да го најдам кма еден блог вегански на македонец како готви леле секогаш лепам телефон на нос.

Се спремам за веган наскоро. Во фаза сум на проучување што и како треба. Па наскоро се надевам се гледаме од другата страна. #veganforanimals

На theowndemon, gjoker4e и orhideea им се допаѓа ова.
  9. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    На theowndemon, Ketchup, orhideea и 3 други им се допаѓа ова.
  10. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ја не кажувам повеќе дека сум вегетарјанец.
    Бевме на одмор и неможев да му одолеам на еден октопод :tmi:
    Значи месо дефинитивно не сакам повеќе во животов. Не сакам ни риба ама морски плодови сакам.
    Не често ама барем еднаш месечно.:bandit:

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    Битно се трудиш. (fingers)

На Purplelilac, theowndemon и orhideea им се допаѓа ова.
  12. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Кој признава пола му се простува :rofl:

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  13. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.548
    Поарно доминантно plant based него секој ден месо макар и да има повремено јадење и месо. Грешките ни се во природата, океј е. :hug: Па и да не се грешки туку да е свесен избор е океј. @orhideea

На твитер се смеам секој ден со вегани пошто пола се као: "или целосно си веган или си фејк и не ти е гајле и немаш емпатија" и други као: "батали шо зборат овие, и да јадиш месо еднаш неделно, месечно не е страшно се дур намалваш конзумација". Јас навивам за вторите пошто вака нема да се оттргнат луѓе од веге живот. :D Ако одиш на нешто на сила има контраефект.

Туку на факс колешката ми беше вегетаријанец и секогаш ѝ велев "еден ден ќе пресечам и ќе ти се придружам ама до тогаш да ги поминам сите мајтапи" пошто веге мајтапи се најсмешни. Сега Кечо го спамам со веге мајтапи. :D Денот ко решив да пресечам кај неа на кафе бев. :inlove:

20200917_105822.jpg received_1149488175128130.png

На Purplelilac, crimson, Lella и 4 други им се допаѓа ова.
  14. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495

Прикачени фајлови:

На Purplelilac, crimson, FreeMind и 3 други им се допаѓа ова.
  15. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.780
    Допаѓања:
    169.548
    Ааа :D Да ѝ пуштам овие. :rofl:

Со второто на овие ме потсети, во чатот со другарка ми отворив оти цел чат е селфиња, слики од факс и веге мајтапи. :D

received_1469183346491943.png IMG_20200917_111455.jpg received_1302803133129966.png received_1289650201111926.jpeg received_1227456200664660.jpeg received_1229536697123277.png

На Ketchup, FreeMind, orhideea и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    20200918_100425.jpg 20200918_100457.jpg Појадок ^_^
    Тортиља премачкана со зарѕики (купено) пире од компири што ми остана од вчера, моцарела и црвен грав од конзерва!

Зошто нема смајли што се лигави 8-|

На Acronia, stranger2, raww и 6 други им се допаѓа ова.
  17. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    6.112
    Пред околу година престанав да јадам месо, риба, јајца, од млечни производи само сирење јадам. Се спремам за крвна слика па се надевам добро ќе биде.

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Како менструацијата и ПМС-от?

19. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2013
    Пораки:
    766
    Допаѓања:
    6.112
    Пмс ок менструација прв пат овој месец ми касни ама не е сигурно од што е можеби е до цистите кои ги имам.

20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Колку време имаш цисти?