Вежби во текот на бременоста

Дискусија во 'Бременост' започната од Serafima, 3 мај 2011.

1. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^мене ми е колку да не го испуштам часов неделава-заради патувањето....инаку пак ќе си се вратам наредните 2 недели во мојата група.

2. captivating

captivating Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Втор час се оние за дишење вежби,така?Мислам дека тоа е важно за пораѓање па прашај си, нема ништо да штети. Не гледам зошто би ти направиле проблем.
    А мислам дека часови има секој ден.

3. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^ Уххх сега тргнав да се јавам, и гледам во мобилниот 2 броја имам меморирано под ГАК...кој беше за вежбите незнам....ај некој ако го има при рака да го пише.

4. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    078 485 530

На Snow-Queen му/ѝ се допаѓа ова.
  5. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Изините две мислење едно по друго,
    да прашам на тие што биле на часовите.
    Вториот час, со вежби и дишење, носевте фармерки или нешто покомотно за правење вежбите?

6. auroraa

auroraa Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    843
    Јас бев во хеланки и маичка а и другите трудници беа во хеланки или тренерки но никоја не се осуди да вежба затоа што сите беа со мажите. Само гледавме дур ни ги објаснуваше сестрата вежбите а дишењето од место го вежбавме.

7. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Во нашата група имаше само неколку мажи и ми изгледаа како тие повеќе да ќе се срамат од нас :lol:
    Ама ќе видиме.
    Фала за информацијата ;)

8. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Сега во петок, часот ни е за вежбите, така да планирам во тренерки да одам.

9. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Морам да признаам дека ова часовиве се доста интересни.
    Мислев дека ќе знам речиси се што ќе кажат, ама не е така.
    И оваа турата низ болница,баш интересно беше.

10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.084
    Допаѓања:
    43.266
    Во петок почнувам со вежбите :) Иако е малце ранко се почнува некаде покасно ..бабицата која ме породи со првото ме викна да почнам од овој петок :lol:

11. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Наjинтересно беше кога се шеташе низ ГАК, поготово бебушите кога ги видовме...и искрено многу сум позитивно изненадена од среденоста.

12. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Првиот час - ама ич не бев задоволна од сестрата (испадна дека она дошла на замена), само ни го покажа и објасни набрзинка атласот на процесот на породување и толку, остатокот 45мин. беше предавање на една презентерка за матични клетки и нивната приватна банка.

Вториот час - дојде сестрата што всушно требала да ни ги води вежбите. Сестра Ангела - прекрасна жена која зрачи со позитивна енергија. Си велам леле камо среќа вакви да се сите. :angel:
    Ни се извини прво што не можела претходниот час да дојде, па затоа пчасот ни траеше час и половина, може и малку повеќе....за да ни каже тоа што планирала и од претходниот час. А пред да почне 10мин. дојде презентер од друга приватна банка за матични клетки, и кога он заврши, сестрата Ангела продолжи....толку убаво и целосно го објасни процесот на породување тоа беше прекрасно.
    Потоа не однесе на прошетка низ ГАК, па дури и бебенце ни изнесе ;( каде неколку трудници и солзи пуштивме.

Третиот час (денеска) - беше со дополнителни прашања, вежби за дишење и објаснување за бебето, како се дои, како се преповива, папоче, што да се спакува во болница и мн.други прашања.

А за наредниот час, здравје ќе треба да е дебата со анестезиолог и сестра за новороденчиња.

Искрено, да беше сестрана од првиот час мислам дека одма ќе се откажев, ама со женава летнува времето, и навистина гледа се максимално да ни објасни.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Кај нас две сестри се менуваат.
    Еднаш една друг пат друга. И двете со добри ама со таа втората некако попријатно ми беше, барем мене.
    Прв час зборувавме општи работи, запозавање,која колку е трудна :) што ни треба за во болница итн
    Втор час беше атласот и дишењето.
    Трет шетавме низ болница
    Четврт ќе ни биде тој со вежби и нега за бебето а на крај ќе биде тој разговорот.

Јас пријатно се изненадив колку ми се интересни часовите, и информативни.
    Ние сите сме тука некаде со термини па се прашуваме а тебе вака ти е, а мене вака ми е :lol: :lol:
    Би ги препорачала на сите трудници што се трудни прв пат, навистиа вреди да се појде.

14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    каков е тој атлас и ако можеш да ми опишеш за дишењето

15. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^ тоа неможе да се опише со зборови. На некој начин може, но голема е веројатноста да биде погрешно протолкувано.
    Затоа е најдобро доколку си во можност да ги посетуваш часовите.

Во врска со атласот, тоа се слики - процесот на породување...од вртењето на бебето,припрема на матка, контракции, пукање на водењак и слично, прикажано низ слики....а сестрата цело време покажува на сликите и објаснува.

На ddevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    колку пати неделно имате вежби и по колку трае една?минутки или часови?

17. captivating

Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    На часовите (не се баш вежби, како предавања се, иако да, покажуваат неколку вежби) се еднаш неделно во текот на 4-5 недели. Временски траат од саат до два.
    Вклучуваат и шетање во ГАК, инфомрации за помош околу попродување и грижа за бебето.
    И завршуваат со трибина, разговор со анастезиолог и педијатар

18. Daci07

Daci07 Активен член

Се зачлени на:
    5 декември 2013
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    21
    Здраво на сите мамички феминки :D
    Би сакала да ве прашам дали некој има информација за Школата за трудници во приватната болница [/color]Плодност во Битола......имам цитано на интернет по страните дека има многу задоволни кандидати па дали има некој да каже искуство....и кога е најдобро да се поцне на Школата....Фала ви однапред :*

19. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Едно инфо...сега баш прочитав:

20. iva-na-na

iva-na-na Активен член

Се зачлени на:
    3 декември 2013
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    18
    Јас ја посетував школата за бремени во Болницата Плодност, многу сум задоволна. Комплетна едукација се состоеше од 8 часа во која се опфатени психофизичката пприпрема на трудницата, доење, нега и тоалета на новороденото и консултација со анестезиолог во врска со начините за употреба на анестезија за безболно породување. Цената што ја платив е 3000ден. но бидејки се породив таму средствата ми беа одбиени од сумата за породувањето. Јас бев во 26 недела од бременост и искрено овие часови многу ме смирија баш кога почна да ме фаќа паника што како кога ке се роди малиот. Ви препорачувам да ја посетите школата :) па дури и доколку сте во можност да се породите таму, условите и персоналот се одлични!