Види во Пепелашка тоа како книжара што е во близина на Васил Главинов школото, карши Бауман споменикот
Еее Велес убавина од град...кој вика дека не му оставил нешто голем впечаток сигурно не бил низ старите маала,каде што се е на угорнина,сокачиња мали со прекрасни стари куќи(повеќето од нив се водат како спомен-куќи).Само тргнете во патичиња да ви биде удобно и гајле немате Најубава скара што некаде ја имам јадено во Македонијава,питите од кај Даце се врв,исто и од Деспина и Маринела.Снупи искрено ме разочара,ама колку што знам сега има и нови газди,иако се води под истото име затоа е заштитено од градот.Новата црква (заборавив како се вика ) ви е многу убава,исто има и интересни паркчиња.Костурница е малку запуштена и сите бакарни плочи пред влезот се украдени,срамота што нема обезбедување на такво место. Езерото е ок,се повеќе го средуваат.Пределот околу Бабуна и велешките села е исто така многу убав. И за крај да не заборавам,најзабавните луѓе што ги знам се од Велес.Нема шанси да седиш со нив и да не умреш од смеење.Плус се големи другари,секогаш спремни да ти излезат во пресрет. Се на се го обожавам Велес и велешани
Па кога ке ми се спомне Велес прво ми текнува на Кочо Рацин, еден од луѓето чии дела најмногу ги почитувам. Второ, ми текнува на топилницата. Нека ја затворат веке аман. И приход да има од милијарди евра не вреди бе, во прашање се човечки животи. Баш ми е криво за Снупи што го затвориле. Пред година време кога последен пат бев во Велес работеше. Романтик ми е супер место. Е сега цените скапички се ама па си вреди за местото, мене ми е убаво. Велешани познавам само неколкумина и мислам дека ги познавам најлошите луѓе во Велес. Тие што ги познавам живеат во стил Кога ке пораснам сакам да бидам Скопјанец, тешки оговарачи и користољубци. Имам само неколкупати слушано постари велешани како зборуваат и им се восхитувам колку чисто македонски зборат со многу малку примеси од други јазици. Штета што кај младите се повеќе се срекаваат србизми, навистина би сакала велешани да го зачуваат својот дијалект таков како што е. А слушнав од луге дека е Велес еден од посиромашните градови во Македонија. Вистина ли е тоа? Порано важеше за центар на индустријата во Македонија. Кои од старите фабрики работат?
Моментално работи Благој Ѓорев (Маслодајна) , ама вработените се сироти, или барем беа. Татко ми работеше таму, порано важеше за многу јака фирма, и беа доста платени се додека не се појави Горан Лазов и ги принуди да му ги продадат акциите, и незнам натаму што се случи затоа што одамна беше. Исто работи и Жито Вардар, ама вработените се мизерно платени, мој другар работеше и тоа се ноќна смена а зимаше по 6000 денари плата. Бедно и жално... Топилница е затворена и нефункционална, повеќе ќе им се исплати да ја продадат како старо железо... Порцеланка е во распаѓање... Ветекс работи ама и таму е истата ситуација со многу малку плата. ХИВ исто така, не работи... Снупи е повторно отворено, мислам, пицеријата, а за Официрски незнам, последно што чув е дека државата ќе му го земе, т.е. министерство за одбрана. Порано имаше барем додека бев мала, доста фабрики, скоро сите луѓе беа вработени, среќни си одеа на работа, а сега сите тие се или таксисти или по конфекциите за мизерни плати... Дел и починаа... Жалосно, од толку јак град, со таква индустрија да дојдеме на ова дереџе...
Ц ц ц ц ... Кога дошло ред Велес да пропаѓа вака, покрај таа индустрија што ја имаше, што останува за другите градови. Значи Велес-индустриски град отиде во историјата, нека го бришат тоа од учебниците по општество и географија. Баш ми е жал а мене кога ми кажуваше Велешанец за ова не му верував зошто го знам дека е песимист што ништо не му е погодено.
Велес е единствен поголем град во нашава мала Македонија кој не сум го посетила... Сакам многу, ама ете патот не ме одвел натака. Сум поминала некогаш покрај него, но никогаш не сум се пробила низ Велес... Сакам да го посетам и да го видам и да го прошетам... Кога ќе идам Офи обавезно ќе те барам, да си знаеш
мoрав да пишам читам веќе пoла саат и навистина се изнервирав oд offspring, не знам дали сакаш да гo изрекламираш градoт вo најдoбрo светлo,или и тие штo планирале да гo пoсетат да сменат план????? јас гo сакам велес и мoите две најдoбри другарки се oд таму,па јас сo нив 4 гoдини бев цимерка,а едната oд нив сега ми е и кoлешка на рабoта,ти се верува ли дека oвие инфoрмации штo ги изнесе првпат ги слушам...си гo oцрнила нарoдoт какo трачарски,прoст и не знам уште штo не..а пoтoа се надoврзуваш сo газдата на снупи и негoвoтo прoпаѓање,чoвекoт сигурнo не знаел главата кај му е,ти сметки му вoдиш.па се префрли на вашата франкфурт мафија,па на некoј директoр Лазoв..па и пoлитика си замешала темата е прекрасна,сите би не интересиралo каде се излегува,каде се јаде и сл.за акo дoјдеме да не лутаме,убавo смисленo нo лoшo реализиранo.Пoздрав
Прочитав и што толку лошо напишала offspring? Е да вистината за жал не е убава да се чуе. Економската состојба е токму каква што ја опишала, јас за тоа само коментирам. За другото стварно незнам и немам намера ни збор да напишам. А дека не само во Велес дека секаде ништо добро не работи од тоа што остана да функционира во право е offspring. Нема потреба да ставаме розови очила и да гледаме она што сакаме да видиме, ќе го истакнеме доброто тоа мораме, ама лошото никако под тепих. И тоа е Велес, сиромашен град, со замрена индустрија, за жал да се разбереме. И ако offspring тоа го потенцирала ме чуди што погрешила? И тоа е Велес. И да работа со Велес, добро знам што пишувам тука.
не сакав пoгрешнo да ме разберете,и пoвеќе oд јасна ми е ситуацијата вo земјава,истo и дека индустриски град какo велес прoпадна и oд 90% врабoтени мoменталнo и 30% е гoлем прoцент самo сметам дека немалo пoтреба да се спoменуваат ни имиња ни пак кoј какo завршил,сепак темава е ставена вo патувања и oдмoри
Јас , коа бев го видов Велес од едно повисоко место .. за жал немавме време да се спуштиме до градот, се надевам на следна прилика ... Ми изгледа ко мил град
so profilot so koj se pretstavuva offspring pokazuva kakvi se poveketo velesani, a ako nekoi se takvi ne znaci deka cel veles e takov btw offsspring zbori si samo za sebe ne vo ime na VELESANI
Значи нема потреба да се напаѓате. offspring убаво и точно го има опишано градот. Велес го знам исто како и Скопје и буквално е се точно што има напишано offspring..се изнасмеав на: Кај трговскиот си прднал, а кај јаворот дознале дека си се посрал
Убав е Велес. Мостовите многу ми се допаѓаат. Е првпат кога бев во градот ви викав - лелел што убаво овде маж да си најдам, а да си работам во СК, да си патувам. Е после запзонав еден од таму, ама ептен фалбаџја, и не сакам веќе таму да се мажам. А во Србија еден човек ги посетил Скопје, Велес, Кавадраци, поточно живеел и играл фудбал и вели дека најубав од овие три места е Велес.
Многу го сакам градот. Секогаш кога одам таму,се радувам ко мало дете. Ја оставам колата,и сета работа ја завршувам пешки.Не ми е гајле и да се задржам повеќе од потребното Уште од самиот влез те пречекува мостот со преубав шаренки цвеќиња Знам да си седнам во паркчето,да си се подновам со нешто,да јадам во ДаВинчи.... I love Veles
Za zal ova mi bese prv pat da imam prilika da prosetam niz Veles,i nemav ni vreme a niprilika ubavo da go razgledam gradot.Bev smestena 3dena vo Romantik preubavo navistina,usluga na visoko nivo,jadenjeto extra.Imav prilika da odam vo Impakt i vo Da Vinci za vreme na vikendot dobro bese mi se dopadna.Nego naredniot vikend pak ke bidam vo Veles,mi treba pomos od Velesanki da mi preporacate nekoj dovar restoran vo gradot.