Ova e izvadok od Biblijata. Koj ne ja procital neka ja cita i ke najde odgovori na mnogu prasanja. Mnogu ubavi raboti pisuva. I jas pocnav da ja citam pred dva dena i stvarno nauciv mnogu raboti. Inaku da i jas ke postam Sakam da si ja procistam dusata
sakam da prasam dali smokite se mrsni i uste nesto da prasam koga zavrsuva postot ? na velgiden li i koga se pricestuva sakam da go drzam postot site denovi prv pat postam objasnete mi kako odi toa
Се пости до 4 мај а на 5 мај е Велигден кога се причестуваш кога ќе се причестиш тогаш можес да се омрсиш
Да прашам, купив ѓевреци, продавачката рече посни се. Инаку сакам да постам цел пост без масло но гледам на хартијата од ѓевреците мрсни точки... Дали некој знае дали ѓевреците се прават со масло или не?
Јас постам, но со зејтин. Ако и зејтинот го исфрлам тешко ќе ми биде, така да сега за сега со зејтин си постам. А сте слушнале за тоа дека неделата пред да почнат постите не требало да се јаде месо, ако сакаш да се причестиш?
Но сепак читав дека сусамот е мрсен, од него се прави и масло и си содржи масло самиот сусам, па не знам дали смее да се јаде преку недела, кога е без масло
Таа седмица се вика Сиропусна седмица,и точно е дека не се јаде месо.Ако не си знаела а сакаш да се исповедаш ,се нагласува кај духовниот отец дека си јадела месо.Ако грешам нека ме поправи Серафима
Ве молам ако некоја знае да ми одговори дали се јаде соја додека се пости без зејтин за причесна??? Јас инаку грицкам печена соја која содржи само сол, а една другарка почна да ме буни, а нели сојата е до растително потекло???
jas mislam deka mozes jas taka nesvesno jadev lokum so orevi i mi velea deka orevot e mrsen i pojdov v crkva pop prasav i mi rece deka moze da se jade zosto bilo plod najverojatno i za sojata istoto vazi sepak prasaj si pop;.poz
Јас не постам како возрасните, ама пак и не јадам месо мама ми вели не пости мала си ќе паднеш ќе се онесвестиш некаде.
Здраво на сите Сакам да прашам бидејќи прв пат постам оваа година па ме интересира за последната недела без масло дали смеам да јадам сончоглед, кикиритки и леблебија ? И за строгиот пост до колку не треба да се конзумира храна до зајдисонце или до 16часот ? И каква храна да се конзумира после зајдисонце или 16 Фала