Драга.... Можеш и самата да си направиш течна боја.... Ќе си купиш боички во кесичка (и тоа ти ке си избереш какви сакаш)... или пак капсулчиња... ке ги раствориш во 30-50мл врела вода, ке додадеш пола лажичка алкохолен оцет... и готови се течните бои... можеш да ги нанесуваш со сунгерче, крпче, со четка за темперни бои или пак некоја пипета.... Нели е поедноставно...
Со белка (изматена) мислам најдобро е, а може и со нишесте со вода, дрвофикс разреден со вода или лепак.
Мајка ми на моите братучедки вака му ги правела велигденските јајциња . Убаво што се шаренки,ама се троши доста лакче
Ние со палета со години фарбаме, мајками купувала и бои на кило од пазар ама џабе боите не испаѓаат убаво. Секоја година ги прави шарени со кристали и еднобојни. Оваа година и јас ќе и помогнам, мислам и да научам нешто.
а ме интересира дали јајцата може да се ладни кога ќе ѓи обојувам со капсули или треба и они да се топли
Леле April87 никако со дрвофикс, па макар и разреден со вода, 1000000% ке ја оштети лушпата, а и не се става се на јајце. Мислам дека и со белка нема да стојат,но вреди да се проба
Еве најдов линк како се прават така со светки ама неможам пак да видам убаво со што ги премачкува јајцата за да се залепат светките,мене тоа ми изгледа како лепило. http://www.youtube.com/watch?v=YwRDVVmXdYY
Jaс планирам годинава да ги правам вакви. Се зема ткаенина по можност памучна која што не е потребна повеќе и на претходно сварени јајца се замотува.Се стега од двете страни и се капнува од растворена боја најизменично. Се фарбаат со боја за јајца . Бојата се нанесува или со чепкалка за уши или со мала кафена лажица,како ви е згодно. Јајцата треба да бидат топли кога ќе им се нанесува бојата. Може машка долна маица која која е во распад или нешто слично што се растега.
пробав 3јајца да сварам со кибритчиња ама пак ми пукна 1 ама не е страшно на 3 ако пука по 1 ќе остане и некое за кршење а другите директно за салата и така мм ја обожава
А што мислите за овој начин? Дали некој го има пробано и дали е успешен? http://chasovipogotvenje.mk/2012/04/ukrasuvanje-na-veligdesnki-jajca-so-salfetki/
Оваа го читав и јас и со мајка ми ќе ги пробаме,читав поназад низ темата има многу што ги правеле има и слики разлистај види Ако правиш постави слика ќе поставам и јас
Јас две години по ред украсувам јајца со салфетки ( декупаж техника) и многу успешно ми ислегуваат. И оваа година ќе правам, па ќе постирам да ги видите. Само треба малку повеќе трпение и внимателно. Ама не е тешко,а ефектот е преубав.
Moже, но при крајот на варењето кристалите се стават во садот во кој се варат јајцата.Тие сами се налепуваат на таа тепература.После е постапката со желатински бои.Прекрасно изгледаат така со кристали,посебно на посветли бои.
Може да ги ставите јајцата од вечер во вода, па следниот ден јајцата кои се со тенденција да пукнат, ќе ги имаат пукнатините, па не ќе мора да ги варите. Како и да е, помали јајца, не многу да се тазе, на помала температура варење, кибритчиња и тоа е, ако им е за пукање ќе пукнат. Изматена, за да биде полесна за нанесување. Јас така ги правам.