Здраво на сите еве ги и моите јајца: црвените ги боев со лушпи од кромид, сините си лилакова зелка а жолтите со зачин куркума. Дали и некоја друга од вас ги боеше годинава јајцата со природни бои, односно со лушпи од кромид и слично???
Традиционално само црвени имаме по дома, ама ја имав мерак на златни, и си умрев додека не ја добив бојава Овие се од годинава, и + на некои им додадов уши по совет на фемина Овие пак се од пред некоја година и ми се многу драги. Мајка ми беше презафатена и ми рече да ишарам една табла и да бидам креативна. Кога ги виде, не ми праеше муабет некои 2 недели.. еве не знам зашо, мене многу ми се убави
Си земав 2 различни, една желатинска и една бисерна златна. Со желатинската живците ги искинав, никако не се боеја.. сеа купувам желатинска и веќе никад, ептен се намачив, а освен рацеве ништо друго не исфарбав. А истата постапка беше кај двете. И оваа е втората бисерната..го зачував пакетчево планирам утре уште една тура, а и претходно додека се вареа ги чував во кристали.
Ти благодарам. Потребно ти е памук цик цак и различни бои растворени во чаши. Во чашите исто така ќе ставиш и лажица или лажица ипол оцет. Памукот го сечеш така што ќе пробаш да може да ти го обвитка јајцето. Јајцава претходно ќе ги свариш, бели јајца. Потоа земаш парче памук и со мала лажица прскаш на памукот, си комбинираш бои кои сакаш. Можеш да ставиш од две до три бои инаку многу шарено ќе биде. Откако ќе го исшариш парчето памук го завиткуваш околу јајцето не треба да се врзе самото дека ќе биде мокро ќе остане така. Ја повторуваш постапката со различни бои и ги оставаш јајцата околу 20-25 минути така. Го вадиш памукот од нив и толку и лани правев вакви многу убави ми излегуваат а воопшто не е тешко
Моите јајца испаднаа бледи...користев бои на танимак. разочарана сум, може ли некоја идеја за декорирање ?
http://moirecepti.mk/post/декорирање-велигденски-јајца-со-салф/ Mногу ми се допаѓаат на овај начин со салфетки. Па пробај, се надевам ти помогнав.
Фала ти многу, баш сега го гледам овој начин со декупаж на јајца, па одам да купам некои интересни салфетки
Moze trebase @RainBow da otvori edna specijalna tema za jajca i da gi premesti mislenjata i tamu,pa vo odnos na dobieni lajkovi da izbereme najubavi veligdenski jajca. Ima uste vreme..pa taka posle sekoja godina. Jas kolku za adet samo napraviv crveni i zeleni,ne stignav za da doukrasuvam no definitivno ovie sto vi se so salfetki vaka na sliki epten ubavo izgledaat.
И јас вчера вечер некои од јајцата направив со декупаж со салфетка и користев белка од јајце (како лепак)