Ние со мајка ми минатата година правевме со се.. Прво со салфетки, па темперни, со светки, како овчички и зајачиња од памук, ама дефинитивно најубави испаднаа со лак. Оваа година сите ќе ги правиме со лак, купивме во секакви бои па ќе видиме какви ќе ни испаднат.
Јас уште од сега почнав да собирам лушпи од кромид за вапсањето на црвени јајца, а за сините ќе земам виолетова зелка, а жолтите со куркума. Инаку се вооружив со салфетки за декупаж, а дента кога ќе ги вапсам ќе земам интересни ливчиња и цветчиња за техниката со хулахопки. Велигденското дрвце го направив, анеделава со внука ми ќе правиме мини кошнички за јајца и други мали украси. Поздрав.
Црвената боја е симбол на Христовата крв,и такви треба да бидат сите јајца.Не зелени,плави,цртани,боени како таписерија...
Девојки не би сакала да ви го расипувам Велигденското расположение, ама што е ова де лакови за коса, дека лакови за нокти, де темперни боици? Сирот Исус не му е во план пак да се врака после се ова што го гледа И мала критика-прашање Колку од вас фатиле Библија во раце и знаат за што се празнува велигден? Само нека не е одговорот дека Исус тогаш воскреснал. Срамота е. Очигледно е дека повекето од вас го празнуваат традиционално, наместо религиски-духовно. Да разбирам што е декорација, кошнички, зајчиња, украси, ама јајцето треба да е црвено како крвта што ја пролеа Исус Спојлер: велигденско јајце Во христијанството велигденското јајце го симболизира Христовото Воскресение. Тврдата лушпа на јајцето го претставува гробот на Исус, а кршењето на јајцата го симболизира воскреснувањето од мртвите. Затоа, кога некому подаруваме велигденско јајце, ние го поздравуваме со зборовите „Христос воскресна“. Црвената боја ја симболизира пролеаната крв на Исус за спасение на луѓето на земјата, а воедно претставува и победа, здравје, оптимизам и љубов. Постојат многу легенди кои објаснуваат кое е значењето на црвеното јајце и зошто токму тоа има најголема моќ. Според една од нив, кога Марија Магдалена го видела Исус по неговото воскреснување, таа со себе носела кошница со јајца за да им раздаде на другите жени. Во моментот кога го здогледала, тие се обоиле во совршена црвена боја.
Дали е точно дека велигденските јајца вапцани со кристали побрзо се расипувале,замирисувале така прочитав па затоа прашувам. Јас оваа година сакам да пробам да направам со кристали и желатин со ефект на злато.
Нас никогаш не ни се расипале, а сме ги правеле секако. Едино ако не се чуваат долго време и во топли простории. Иначе на ладно немаат гајле како и да се направени.
Jas imam primeteno deka tie sso kristali sto se deka pobrzo mi zamirisuvaat. I.aku da ve prasam koi denovi se vapcaa jajcata? I dali e bitno koj period od denot?
Koga vi vapcate jajcata dali treba da se stotuku svareni i zeski za poubavo da fati bojata ili moze i ladni?