Кога се потенцира сопственото мислење и избор нема потреба од цитирање и толкувања од типот мрчење. Собирањето на семејството на едно место придружено со смеење и шеги не е поврзано со декорирањето, туку со обичај на зближување кој сам по себе го прави овој празник. И секој коментар е добредојден и треба да знаеш да го почитуваш кога е поврзан со личниот избор, а во овој случај и со традицијата која патем се изгуби низ шаренилото на несвојствени бои и предмети. И продолжи си по сопствен избор... Среќен празник!
И фарисеите пробале да ги прекорат луѓето кога гладни за време на пост јаделе од класјето, па добро знаеме Исус што им одговорил. Темава е велигденски јајца, а не прашања за вера и традиции. Ако ги интересира нешто жените, сами ќе си прашаат. Да знаете какви се традиции со јајца има низ христијанскиов свет, ќе се распаметите, до јајца што висат на дрвја, чоколадни јајца, зајци, пилци, јајца со лик на зајче, што не, па разни игри со јајцата, ова сум видела лично. Никој никому не туторува како треба и не треба и сите се среќни. Не им го кршете меракот на феминките, ништо лошо не ви направиле, си се спремаат за празник. А оние кои имаат срце да бидат толку срдечни и весели, сигурно имаат исто толку срце и да тагуваат достојно и без да ги знаат сите. Доволно е еден да знае дали и како тагуваат. Смилостивете се пред празник, видете нешто добро во човека и укажете му на тоа, еве ако ви се допаѓаат конкретно на темава некои декорации, прост пример, порисјански е од црвени јајца и нажалено лице за пред свет до недела. Доволно е суров светот, да му е страв на човек вести да пушти, да не си додаваме горчини беспотребно. @kristina.k , која боја ја користеше?
@galapce ги правев со варзило од палета 7 и со жолти јајца. Исто и црвената боја на палета 7 вака фаќа, тие три од сабајлето со неа исто излегоа. Во 300 мл жешка вода ја турив кесичката и две лажици оцет, па едно по едно ги потопував. А за бојата 200 мл вода треба. Прв пат правев и јас сум задоволна.
Ништо посебно моме, ги фарбав со Танимак црвена боја, убаво да отстојат во бојата во која ставив и две големи лажици алкохолен оцет и после уште жешки ги премачкав со зејтин
Еве го првиот дел од јајцата, уште ќе правам Ги боев со лушпи од кромид (црвените), виолетова зелка (сините), куркума (жолтите). Поздрав
Здраво, можеби јас ќе ти одговорам. Во едно помало тенџерче (некое постаро немој ново затоа што куркумата бои) стави две до три супени лажици куркума и вода. Стави да врие околу 15 мин. па исклучи. Откако ќе се олади стави ги јајцата и на многу ниска температура почни да ги вариш околу 5 мин. Исклучи ја ринглата и остави да се изладат во водата со куркума. Види ја сликата на жолтото јајце во средината в о претходниот пост. Поздрав.
Еве ги сите. Годинава само со боја. Без украси. @kristina.k а колку време да одстои секое јајце? Јас пак ги варам со се боја.