Имам слушнато за тоа, ама се претпоставувам дека таму во Данска или Германија се католици. Па зошто ние го користиме зајаков како симбол? Или нема врска исто е???
Нема врска, сега сите сме исти, дел од едно исто потрошувачко општество... Во кое најголема светиња се парите и начинот да се дојде до нив. Без разлика дали преку зајаци, кози, кокошки, патки, јагниња...
Што мешаме сега баби и жаби? Се гледа кој колку е верник, кој сака нека си вапцува и зелени и жолти, но тоа НИКАДЕ не пишува дека е во ред, напротив, се знае која е бојата и нејзината симболика. А ова ти што го пиша благе везе нема. Невиноста има врска со религијата што ја споменуваш?
Сакаш да кажеш дека јас ако ги вапцам јајцата шарени не сум верник? Јас првите 3 јајца си ги вапцам црвени за адет, а другите си ги шарам и тоа не ме прави неверник или нешто слично... И ова за невиноста е вид на религиска обврска, да останеш невина, чиста. Или и останато само кај муслиманите само? Ајде да не почнам да набројувам други религиски традиции што ретко кој ги прави ќе ми треба цел саат....
Nema vrska adeti i nez sto,tie taka ostanale od pamtivek i taka ke ostanat.Ako vo srceto ne si vernik i ako ne veruvas,gabe ti se i jajca crveni i red dr rab
Грев е да се има вонбрачни полови општења и тоа еден од поголемите. Не е традиција! А дали ќе бидат јајцата црвени, зелени, жолти, лилјакови, плави, портокалови, тоа е традиција, но не е грев. Впрочем лушпата од јајцето што света Марија Магдалина му го дала на цар Тивериј не е зачувана, па да ја знаеме и нијансата.
Од преголемо влијание на глобализацијата и комерцијализацијата на празниците многу нешта се изменија и станаа помодарство. Како прво, Божиќ е ден на раѓањето на Исус а уште однајмали асоцијација на тој празник е дедо мраз, а пак за Велигден по терк на холивудските филмови и кај нас симбол е зајаче ова се само мали забелешки а колку има...
Христос Воскресна-Навистина Воскресна...Честит Велигден Болка ми е на душата што неможев вечерва да бидам во Црква и таму на полноќ да го дочекам Воскресението Христово... Прости ни Господе,незнаевме што правиме ни тогаш,а ни денес..
Пријатели нека ви е среќен празникот.Ви посакувам да сте живи и здрави,многу бериќети да видам слики кој има најубаво нашарани јајца
Како што рекол Апостол Павле: ,,Ако Христос не воскреснеше, празна ќе беше и нашата вера." Тој пострада заради нас, а оние кои во Него веруваат и го следат патот Негов, ќе имаат вечен живот. Христос воскресе! За многу години.
Христос Воскресна! За многу години здрави, радосни, весели! Бидете среќни, насмеани и секогаш полни со позитивна енергија! Убав помин со вашите најблиски❣
Христос Воскресе, уште многу години да го славиме. Многу здравје,среќа,љубов, мир и сите желби да ви станат реалност. Малку доцнам, ама вчера нешто не можев да влезам на форумот
Навистина воскресна! За многу години! @mode-kristina не си задоцнила. Вака се поздравува се до Спасовден.
Здраво имам едно прашање денеска ли се вапцуваат три јајца за велигден , може ли некоја домакинка да ми ја објасни целата постапка позз