Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    ^ Зашто да ја убие Сулејман ако го тера да се образува? :o
    Баш напротив, тој самиот има кажано и покажано дека не е се во воените спосбности, многу повеќе е во мозокот и школувањето. ;)
    Не знам кое внимание е тоа, само ја гали за коса, и го полни мозокот како никој не ја сакал, ама она сите ќе ги отстранела и ќе била Величствена. Ако тоа е мајка што се грижи за децата ..
    И пак ќе кажам, нема никаков удел во нивното воспитување, Есма повеќе и ги гледа децата отколку она самата. Поважно и е да се спротивставува на сите, и да се кара со секој отколку да земе да ги погледне децата, и да почне да биде вистинска мајка, а не само да крои тактики.

Молам да не ме цитирате на секое мое мислење. :)

П.С: Денес има Лига на шампиони. ;)

2. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305

нека ми каже некој што ги гледа епизодите на интернет,кој ќе ја постави стапицата..односно кој ќе даде таква моронска идеа да се убие ВЕЧНАТА и непобедливата Хурем додека таа е во другиот сарај ?? :)

3. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Вторник и среда нема Величествениот ради Лига на шампиони.
    И така ќе биде до 19 мај, со исклучок на некој вторник/среда. :)

Лига на шампинои се игра, уште пред било која турска серија да се снима и прикажува на нашиве телевизии, и терминот е секогаш ист 20:45. Ако сакаат, Канал5 може да го даваат порано, пр. на местото на онаа глупана Јунска ноќ. |( Арно ама, сакаат во исчекување да бидат нивните гледачи. :D

На Shpagetta и Sara123 им се допаѓа ова.
  4. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Боже... реков и да сака да не вложува во образованието на Мехмет не може да го стори тоа и затоа ќе ја убиел а не ако го тера да се школува |(
    Ај прво прочитај си добро и после давај одговор :fubar:
    И да бе додека некој се обидува да ти наштети или да те убие ти само затварај се у соба и седи си со децата....воспитувај ги тогаш да те видам :lol:

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Имаш право... стварно канал 5 мислат дека сега се во игра и било која глупа серија да пуштат на телевизија гледачите само канал 5 ќе гледаат е нема да гледаат!
    Колку би било убаво Јунска Ноќ и Имотот на дамата да не ги даваат...

6. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Ubava-Crvenokosa јас имам мој став за Хурем, и секогаш тука сум го презентирала.
    И тоа не е од сега со децата, никогаш не се заинтересирала подалеку од нејзините интриги во сарајот. И да има слободно време надвор од сплетките, гледа да забремени уште еднаш. Така да, не се децата само бројка за да се пофалиш колку имаш, туку треба и да имаат нешто у акалот за да го наследат тато, а не само: Јас ќе бидам главна, јас вака, јас така.
    Џабе, кога пијаницата Селим ќе ја упропасти династијата на тате. :D

7. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Во четврток ќе има нова епизода ??? дали секој вторник и среда нема да ја даваат ?? ;)

На Lovely15 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    јас вчера не ја гледав серијата, ке ми ја раскаже ли некој? ако сака мислам :) така во кратки црти м? алавју :*

9. Lovely15

Lovely15 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    31
    Не даваат Величенствениот, зашто даваат фудбал |(

10. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Глупости па јас сакам Сулејман да гледам, а не лига на шампиони :rofl: :rofl:

На Lovely15 и Sara123 им се допаѓа ова.
  11. Okica

Okica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    484
    онаа Хатиџе мислам дека ги претера сите граници нагласувајки дека Хурем не е исто што и децата кога се работи за династијата :envy: како мајка што ги родила тие деца може толку да биде понижувана :envy: од каде па Хатиџе знае навистина дека тоа се деца на братот :D мислам дека во историјата се претпоставува дека еден од синовите на Хурем не е син на Сулејман ;) но со сигурност мајката е Хурем :lol:

12. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    не не нејзиниот ибрахим е од династијата ,едвај чекам да го погубат :lol:

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MilickaDo

MilickaDo Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    2
    Хуремка ми е најјака! Абе готови се другиве :devil:
    Само колку сум се изнасмеала на фациве кои ги направи кога се онесвестуваше ваја Величественава :rofl: !!!!! Како што читав негде по нетов, Величественава ќе умре 5 епизоди после Пашава?

14. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.659
    Допаѓања:
    4.589
    Сите навиваат за тим Хурем

15. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Денеска ќе си гледавме интересна епизода... :( (Хурем и Сулејман) ;(
    барем терминов некако да го преместеа зошто баш мора у 21:00 да го даваат?
    Нека кратат една серија канал 5 да не претеруваат и тие веќе, бетер од Сител испаднаа!!!

16. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    Абе гледајте си Лига на шампиони, интересно е.
    Мене убаво ми дојде одмор два дена со фудбал.
    А и мора вака. Ако даваат секој ден ќе ги стигнат епизодите во Турција и ќе нема што да даваат после.

На CharmedGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mahidevran.I

Mahidevran.I Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Еве што пишувале странците и што мислеле луѓето во тоа време за Рокселана

Године 1530. била је раскошна свадба, о којој је Енглез Сир Џорџ Јанг коментарисао: „Ове недеље се у граду десио један сасвим изванредан догађај, који је далеко нечувен у историји султана. Велики господар Сулејман је једну робињу из Русије, неку Рокселану, начинио својом царицом, и беше богато славље. Церемонија је одржана у сераљу (двору) и весеље је превазишло све до сада познате мере. Велике улице беху ноћу осветљене и било је много музике, и гозбе је било доста за све људе. Куће су украшене цвећем, и свуда су донете љуљашке у којима људи сатима седе на велико своје задовољство. У старом хиподрому је подигнута велика трибина на којој су места за царицу и њене даме ограђене златном оградом. Ту су царица и њен двор присустовали једном раскошним турниру, у коме су учестовали хришћански и муслимански јахачи, затим акробати и мађионичари, и једна процесија дивљих звери и жирафа, чији су дуги вратови доскоро додиривали само небо... Људи много говоре о свадби и нико не може да каже шта она у ствари значи.“

Шта је народ мислио о Рокселани?

Млетачки посланик Да Зара је писао: „Он (Сулејман) је тако воли и њој је толико одан, да се сви његови поданици чуде и говоре како је она њега опчинила. Они је називају „зиади“ или вештица. Због тога су она и њена деца омражени и у двору и у војсци, али нико не сме ништа да каже против ње, јер је он воли. Ја лично сам само лоше чуо о њој и њеној деци, док се за прворођеног (Мустафу) и његову мајку (Махидевран Гулбехар) говори само добро.“

Народ је, дакле, веровао да је Рокселана кроз чаробне науке и врачање везала султана за себе. Тако је она постала вештица и није успела да придобије љубав народа ни кроз своје многе задужбине — међу њима пет џамија, једна куранска школа, једна народна кухиња за сиромашне, једна болница итд. Поданици су са завишћу пратили велику љубав њиховог господара према бившој робињи, која му је око 1531. године родила трећег сина и коме су дали име Селим, који је по изгледу највише личио на своју мајку. Рокселана је 1532. родила своје последње дете, лепог и дрског Бајазита.

Не била многу популарна меѓу народот. :)
    Децата во серијата не се родени по ред. :)

На senjorita.lombardi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    лажат не е тоа така :lol: :lol:

19. Mahidevran.I

Mahidevran.I Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Сигурно дека не е точно за магиите, ама луѓето не ја сакале и затоа така зборувале :)

20. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841
    Тим Ибрахим! До крај ! :* :inlove: :* :inlove: :* :inlove:

На CharmedGirl му/ѝ се допаѓа ова.