Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Кога ќе размислам подобро, кај нас даваат по 2,5 (две и пол) епизоди
    али пак да у право си ние сме пак понапред....

2. Mahidevran.I

Mahidevran.I Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    7
    Сара еден два три, таа не била Махидевран.I, туку тоа е мојот ник на овој форум, само разговараме, не мора да одиш во дефанзива за Хурем :)
    Народот и војската можеби имале и друга причина што не ја сакал Хурем и нејзините деца, нели нејзиниот син се смета за најнеспособниот султан зашто во негово време и империјата започнала да слабее и тогаш започнале безредијата. :) Веројатно и ден денес не е омилена кај турците, инаку зошто ја прикажале во серијата онака? Нема ни трага од Хурем која зборувала странски јазици, го советувала Сулејман, се занимавала со дипломатија... :)

3. E...V...I...L

E...V...I...L Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    782
    Допаѓања:
    468
    ^Кога сме веќе кај таков муабет, реков дека нема да коментирам за историја на темава, но ми текна уште нешто во врска со Хурем. Таа станала највлијателна жена, но не го започнала процесот на вклучување на жените во политиката и владеењето туку само го продолжила и го довела до максимум.
    А прва жена која добила привилегии во царството била токму Величествената

Ayşe Hafsa Sultan, or in short, Hafsa Sultan (Ottoman Turkish: عایشه حفصه سلطان), sometimes also transcribed as "A'ishā Hâfize Sultana" in strict transliteration, (b. ca. 1479 – d. 1534) was the first Valide Sultan (Queen Mother) of the Ottoman Empire, wife of Selim I and mother of Suleiman the Magnificent. Especially during the period between her son's enthronement in 1520 until her death in 1534, she was one of the most influential persons in the Empire, her son's de facto co-regent during these fourteen years, coming second only to the sovereign, a point remarked also by the ambassadors of European powers at the Ottoman court [1].

She was also the first imperial spouse to be called by the title usually rendered in English language as Sultana (full title in Turkish; "Valide Sultan", literally "the Queen Mother" but in only approximate terms in the Ottoman context). Her period signalled the shifting status of the sultan's mother and her increased share in power [2].

http://en.wikipedia.org/wiki/Ay%C5%9Fe_Hafsa_Sultan

Прва жена која била нарекувана султана, сите мајки на султаните од неа па натаму биле нарекувани Валиде и згора на се била нешто како ко-регент на султанот.
    Нормално дека Хурем постигнала повеќе, она што го направила Хурем било за восхит, не сакам повеќе да мешам историја затоа што во серијата е се поразлично, но овде навлегов зашто некој претходно нели пишуваше како Хурем била единствена жена владетелка, а другите пред неа биле неуки или така нешто.. Хурем направила најмногу, да, но ете според ова излегува дека Величествената го отворила патот за натамошен напредок на жените од династијата.

4. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.390
    Дојде и четврток :wasntme:

На antonina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Maxymous

Maxymous Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2012
    Пораки:
    195
    Допаѓања:
    70
    Во серијава сите турци, ама никој не пуши ниту так пие чај дури нема ни наргиле... чудно :)

Велите Хуерем била лоша... сетете се дека Махидевран и Валиде први ја почнаа војната. Махидевран дури сакаше и да ја отруе а Хурем ништо не и направи.

На Hurrem-Aleksandra и Shpagetta им се допаѓа ова.
  6. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.390
    Се согласувам. Сега кога Хурем труе, убива ова она, велите ваква била таква била. Го прави истото што и Махидевран го правеше |( :wasntme:

7. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    8) Епа не сте фер..мене ништо не ми оставивте да дополнам..хаха се шалам нема потреба сосема го делам мислењето со вас. :D ;)

На Shpagetta му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Кога ќе се сетам само како Махидевран целата ко зомби шеташе по ходниците на сарајот и кога ја виде Хурем ја нападна брутално и уште ја нарекувала убиец на нејзиното неродено дете ццц.... А она си е крива и никој друг затоа што цела ноќ плачеше и заспала во незгодна положба а била ај да речам “тазе“ бремена и нормално кога станала видела дека бебе веќе нема да има - така да она си го уби бебето!
    А Хурем од тогаш веќе ја ставила во нејзината листа на смртни непријатели и сега што и да и прави малку и е на костурот она заслужува многу повеќе! ]:) :devil:

9. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Вечер кога почнува Султанов :) ? Ќе биде многу интереснооо...

10. Lovely15

Lovely15 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    31
    После имотот на дамата :)

11. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Мислам дека од оваа епизода почнува најинтересното :D

На Lovely15 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Во право си ТеаБ.Не дека до сега немаше што да се гледа..туку денес и адреналинот ќе ни се покачи.. од Хурем ;) Опасна е Хуремка..па како мора..Ќе се стопам како ангелче мислиш најзаљубената фацичка на светот ќе ја имам кога Махидевран и ВАлиде ќе ја погледнат конечно ослободената Султанка Хурем. :D :D :*

13. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Jако ке биде денес! Xуремка ваша ке стане слободна. Има сите да ги среди. :D

На Ubava-Crvenokosa му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Да,да во право си.Сите ќе ги строи Хурем.Од робинка па понатака и до Валиде..ах па божем сега и ќути. :lol:

15. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841

Ама глупаво е што ќе му рече на Сулејман дека не може да спие со него зошто е слободна жена... демек не спиела пред тоа со него :^)

16. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Излези Хурем право на тераса и покажи ја твојата става,
    кренете раце високо сите и оддај чест на султанскиот бисер...
    ахахахахахахах :D

Way to go Hurem!
    Среди ги сите!!!

На Hurrem-Aleksandra и Nine25 им се допаѓа ова.
  17. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Ууу богами во рамењата ко фудбалер е :) . Сите ќе ги среди :lol:

18. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    Не ми се верува дека успеав да издржам повеќе од две недели без да го гледам филмов............но, вечерва ќе гледам, не сум баш во тек со настаните, ама како што читам од коментариве изгледа интересно ќе биде... :)

19. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Да, стварно е глупаво :) ама мило ми е што и Сулејман ќе види како е врата да му се тресне пред нос :D а не само научил која сака, таа да ја добива :D иако тоа било традиција...

20. A-j-a

A-j-a Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    1.793
    Допаѓања:
    2.024
    Баш напротив не е глупаво туку многу паметно од нејзина страна, со добро смислена тактика ќе го натера султатонт да ја венча што не било традиција тогаш султанот да ожени робинка и ем повеќе нема да биде робинка. Многу добро знае што прави Хурем.

На Shpagetta, Ubava-Crvenokosa, Hurrem-Aleksandra и 1 друга личност им се допаѓа ова.