Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Да тоа е точно.Кога Махидевран отишла кај Султанот не забременила а по секоја цена сакала да стане султанка отишла кај ИБро и завршиле работа.Па сега тука се фати нејзината надеж бил престолонаследникот.Цц :devil: Заради тоа ич не ја сакам.И тоа никогаш нема да се дознае за жал..

На loveme-4ever и Alesii им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.776
    Допаѓања:
    116.919
    Жити мајка од каде го извади ова!!!! Јас ја гледам на турски секоја среда преку сателит па тоа го нема кажано. Ај не ширете глупи дезинформации.

3. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Ова со Махидевран и Ибрахим не знам дали е точно, не мора да значи али... се надевам дека е така ама мислам дека не е.
    Не ми се битни тие туку постов ми е за Хурем - жената на Султан Сулејман Хан :D
    Леле како испадна работава... хахах :lol: многу ми е мило за Хурем мислам сепак јас сум дел од нејзиниот клуб хахах :rofl: Што убав сапрајс и направил Султанот на својата помаранџеста месечинка :inlove:
    У тоа време Султан да се жени богами Хурем свака ти част :rock: Успеа сега е законска сопруга на најголемиот и најмоќниот Султан што некогаш постоел. Ниту Валиде ни Махидевран не успеале да го постигнат тоа што Хурем го постигна! А Хатиџе - членот на династијата, ќерка на Султан Селим, сестра на Султан Сулејман толку „уважената“ султанка е сопруга на еден обичен везир - паша а додека пак една киднапирана селанка, робинка на харемот стана сопруга на најјакиот Султан! ]:)
    Sorry but that's life, you know how they say: Life's a bitch!

It was not only Süleyman who commissioned and endowed large architectural complexes but also two outstanding ladies in his family: his daughter Mihrimah Sultan, and his wife Hürrem Sultan. Hürrem was an exceptional woman in Ottoman history.
    Her intelligence, composure, and personality captivated Süleyman, and she soon became his confidante and one and only love. In contrast to Ottoman imperial practice, Süleyman married Hürrem, becoming the only sultan (with the exception of a 19th-century ruler) to officially take a wife. His devotion for Hürrem continued after her death, as observed in the poems he wrote bemoaning her absence and his loneliness.
    Hürrem’s power and influence over the sultan intrigued both the Ottomans and the Europeans. The Europeans called her Roxelane (the Russian) or La Rosa (the red one), presumably referring to the color of her hair, which must have been red or auburn, as suggested by one of Süleyman’s poems in which he calls her “my orange.” Hürrem was a self-made woman who excelled in her role as the supportive and assertive wife of the most powerful man of the age. Her personality can be best studied in the letters she wrote to her husband when he was away on military campaigns. In her letters, Hürrem relates the activities of the court and her family, and even sends Süleyman shopping lists. In one instance, she requests “something called cologne” which she heard was quite popular, referring to perfume from the German city of Cologne which was the rage in Europe at the time. As the wife of the sultan, she felt confident and assured enough to send a letter to the new king of Poland (who was Süleyman’s ally), congratulating him on his accession. Hürrem was the first woman to take up residence in Topkapı Palace, which had originally been designated as the administrative and educational headquarters of the empire. Hürrem complained that her children missed their father since he was away so often, and since, when he was in Istanbul, he worked late in his offices at Topkapı. Then, one day, a mysterious fire broke out in her suites at the Old Palace, forcing her to relocate to Topkapı Palace. Hürrem had succeeded in remaining close to her beloved husband. In return, Süleyman fully supported Hürrem in every way, his love and devotion for her lasting until his death. The sultan’s most beautifully executed tuğras (imperial monograms), decorated with exquisite illuminations, appear on the fermans (edicts) drawn up to sponsor Hürrem’s endowments, setting aside revenues from farming and commercial activities to provide funds for these charitable foundations. The sultan’s poems, written under the pseudonym Muhibbi (meaning the “lover” or “dear friend”) further attest to his love for and devotion to this remarkable slave girl who captured the heart of the most powerful man in the world.
    Hürrem died in 1558. During her nearly fifty-year marriage to Süleyman, she gave birth to five sons and one daughter. Three of her sons died during her lifetime; the remaining two fought for the throne, and one survived to become Sultan Selim II (reigned 1566-74). The most illustrious of her children was her daughter Mihrimah Sultan, who inherited her mother’s high intelligence, shrewd personality, and strong interest in patronage.
    Next to her tomb is an impressive mausoleum built for Süleyman, who died during a campaign in Hungary in 1566. Even in death, Hürrem stayed by Süleyman’s side.

На loveme-4ever му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.776
    Допаѓања:
    116.919
    Епа баш заради тоа што Хурем успеа да го направи а Валиде и Махивердан не успеале, не ја поднесуваат. Мајка му на Сулејман Валиде не била омажена за Селим кога тој бил султан, на Махивердан не и успеа и сега во последната 55 та епизода која играше во средата во турција
    се гледа правото лице на Махивердан, кое фала богу ќе го види и Величенствената а и Хатиџе. Султанот доживува срцев удар и уште не умрен Махивердан го спрема синот за Султан, со тоа што му има ветено на Ибрахим дека ако стане Мустафа султан бидејки се уште е млад и неискусен всушност Ибрахим ќе биде тој што ќе го води царството. Додека Хурем, Величенствената , Хатиџе и сите други се молат да оздрави и да ја препброди кризата, Махивердан одвај чека да умре и да ги оствари своите планови за власт.

На Ubava-Crvenokosa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Да бе, и јас го гледав тоа на турки, само што не разбирам. Ама по фаците ги забележав. Еееее мори величествена, ете ти ја сега Махидевран, ц ц ц. Мада на Махидевран одамна и се гледа веќе што сака, и после кажете Хурем не го сакала султанот. Јес дека сака и власт и моќ, ама и љубов има!
    Ќе си чекам на бугарски да излезе епизодата, нив ги разбирам, па да видам баш што зборуваат. :) А многу ќе ми е жал ако го убијат Малкочоглу :(

6. Ubava-Crvenokosa

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    ццц! Каква кучка била таа коската Махидевран :@
    И ај кажете после Хурем таква Хурем ваква ама она пак исто ко Сулејман заслепена од љубов е
    а некои само се прават цвеќе за мирисање а уствари тоа цвеќето смрди - корне!!!
    Хурем барем води војна со сите на јавно не им прави лице како некои кучки што се во сарајот

7. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    некои работи баш и не ми се јасни во серијата, јас ја гледам на youtube на турски, ај нека пишете вие што ја гледате со српски или бугарски превод

зошто го оженија Мустафа ако не е дозволено да се женат султаните, нели и него го спремаат за султан и што е толку проблем што ефсун ке остане бремена од Мустафа, па и тој е роден кога Сулејман бил принц, а не султан

8. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    На темава секој си се изјаснува.Си го кажува своето мислење во врска со серијава.Имам право да си пишувам се што сакам ! А и не значи дека се што гледаме е точно.. :wasntme: :wasntme:
    Немав намера да ширам дезинформации туку сакав да го кажам мојот став во врска со коментарот на ТеаБ. :) Се надевам дека нема да бидам погрешно разбрана, јас не го нагласив тоа како факт..туку како можност. ПОздрав Нена. :)

9. Jessie-J

Jessie-J Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    61
    Интересна е серијата, воопшто не ми е здодевна :D

10. antonina

antonina Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    368
    Допаѓања:
    809
    Михримах баш е срце, ептен ми беше слатка кога кажа: Јас со господин Бали ке се омажам така да си знаете... хаха злато :) :)

На CharmedGirl и Sara123 им се допаѓа ова.
  11. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Јухуууууу, колку убава епизода беше онаа вчера 42/2/2 :lol:( Можат да ја расцепкаат една епизода и на пет-шест дела за да ни го продолжат уживањето). Бре колку ми се напуни срцево кога влегоа Суљо и Хуремка наша да им кажат на оние од АФЖ-то дека се венчале. Добро, мислев дека она староно ќе цркне ама поарно е што прежива за да се мачи гледајќи ги. А оноа ковчено Махидевран си доби по муцката, па и напад на бронхиална астма ко да доби...
    :handshake: Хурем

На Ubava-Crvenokosa и Sara123 им се допаѓа ова.
  12. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Не знам јас дали е точно или не во врска во детето на Махидевран, јас пишав тоа што сум слушнала ;) . Зошто ќе сакаат да го убијат Малкочоглу?

13. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    султанот ке ја испрати абигје дома да се види со нејзините, а малкочоглу ке ја придружува по патот, откако ке заминат ефсун ке и каже на махидевран дека тие всушност побегнале заедно и нема да се вратат. махидевран ке каже на ибрахим и ке ги вратат од патот, а малкочоглу ке го затворат

14. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Ова за Малкучоглу можеше во споилер да го напишеш.Всушност така и треба. ;)

15. Ubava-Crvenokosa

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    АФЖ-то??? а што е тоа? Не го сватив :^)

16. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    не смее не смее никој да го чепне Бали, па не сте фер да го убивате најубав еее :(

17. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    АФЖ е федерација на жени. Има такви што се збираат од што нема што да прават, па млатат празна слама :lol: Нели овие околу Величествената трчкаат цело време, па и се лигават, па прават планови, па оговараат...Затоа реков АФЖ...Поздрав

18. Barbica

Barbica Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2010
    Пораки:
    1.309
    Допаѓања:
    489
    Мислам дека ни во Турција толку детално и описно не се анализираат сите случки и ликови во серијава. :D

19. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    А Султанот ќе се излечи?

20. Shpagetta

Shpagetta Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2011
    Пораки:
    730
    Допаѓања:
    2.390
    Може некој да ми каже зошто ќе го убијат Бали?