Форумџика на годината

Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    прелистај неколку страни поназат има многу пишувано за тоа :)

2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.806
    Допаѓања:
    117.057
    Во серијата Забранета љубов Величенствената и Махивердан глумат мајка и ќерка.

3. ivinakit

ivinakit Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2012
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    577
    која е оваа серија, ке ја даваат ли кај нас?

На BI-44 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BI-44

BI-44 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    723
    оваа серија на турски се вика Aşk-ı Memnu и мене ми е најубава турска серија што сум ја гледала во македонија се уште не е емитувана и се надевам дека ке ја даваат и овде кај нас јас ја гледав целата на нет
    Еве и тема за серијата...
    serii-i-emisii/ljubov-i-solzi-a-k-memnu-t10986/

5. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Мене почна да ми здосадува филмот :^)
    Се едно исто та исто,нон стоп во харемот,само некои зајадливи коментари фрчат,де Махидевран ќе се насмее,де Хурем ќе искоментира ,ми се чини како да снема секаква содржина |(

6. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Aаа, значи нема веќе да плакнеме очи на него. :(
    Ама ако, подобро тоа, него да го убијат.

7. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Епа не знам сега, можеби понатаму повторно ќе се појави. Ама во последната епизода на нет го праќаат во родното место. Ќе му го врати печатот на Сулејман, а Михримах ќе плаче по него и ќе му каже дека ќе го чека. :D Можеби ќе сфатата дека не можат без него па ќе го вратат кој знае... :lol:

На TheaEsposito му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.305
    Михримах ќе плаче по него..?? Зошто па Михримах... ?? :^)

9. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Па нели као она го сака и сака да се омажи за него :D Дете...

10. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    А кој ќе биде мажот на Михримах? Мислам оној стварниот од историјата...
    Затоа што слушнав дека Михримах ќе биде Величествена Султанка а за да биде тоа најверојатно треба да биде жена на Султан или да роди Султан така нешто не знам како иде тоа...
    Многу ме интересира ако може тој што знае да ми ја каже оваа информација

11. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Хмм не знам од историјата и не знам дали ќе биде величествена султанка ама знам дека Михримах не може да биде жена на султан. За да биде, ќе треба со некој од браќата да се омажи. :D Пошто нели султан може да биде само некој од нивната династија.

12. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Еве најдов нешто за Михримах од Википедија
    Princess Mihrimah Sultan (Turkish pronunciation: [mihɾiˈmah]) (born 21 March 1522 – 25 January 1578) was the daughter of the Ottoman Sultan Suleiman I and his Ruthenian wife, (1558) Hürrem Sultan
    She was born in İstanbul. Mehr-î-Mâh means "Sun (lit. clemency, compassion, endearment, affection) and Moon".
    Mihrimah traveled throughout the Ottoman Empire with her father as he surveyed the lands and conquered new ones. It is written in Persian literature that she traveled into battle with her father on an Arabian stallion called Batal at the Battle of Gizah in northern Egypt outside Alexandria.
    In Istanbul on 26 November, 1539, at the age of seventeen, Mihr-î-Mâh was married off to Damat (literal translation, son-in-law) Rüstem Pasha (1505 -10 July, 1561), the Grand Vizier under Suleiman.
    Though the union was unhappy, Mihrimah flourished as a patroness of the arts and continued her travels with her father until her husband's death.
    like her mother she wrote letters to Sigismund II the King of Poland; and that on her father's death she lent 50,000 gold sovereigns to her brother Sultan Selim to meet his immediate needs, illustrate the political power which she wielded.
    She was not only a princess, but functioned as Valide Sultan (equivalent to "Queen Mother") to her younger brother Selim II (r. 1566 - 1574). In Ottoman Turkey, the valide sultan traditionally had access to considerable economic resources and often funded major architectural projects. Mihrimah Sultan's most famous foundations are the two Istanbul-area mosque complexes that bear her name, both designed by her father's chief architect, Mimar Sinan. Mihrimah Mosque at the Edirne Gate, at the western wall of the old city of Istanbul.
    Михримах заедно со татко и (Сулејман) патувале насекаде до каде што била проширена отоманската империја па дури во северен Египет кој бил далеку или надвор од Александрија.
    На 17 годишна возраст ја омажија за Рустем Паша кој бил најголемиот везир и моќен човек после Сулејман. Но изгледа бракот не им бил нешто многу среќен па така да Михримах си продолжи да патува со татко и се до смртта на нејзиниот маж. Била иста како мајка и и им пишувала писма на другите кралеви (кралот на Полска) му позајмила 50 000 златници на нејзиниот брат Селим да му се најдат кога умрел нивниот татко и од тоа може да се види колку била политички моќна и богата со пари.
    Освен што била принцеза исто така ја доби титулата „Кралица Мајка“ или Валиде Султан на нејзиниот помал брат Селим. И дека со таа титула има пристап кон уште повеќе економски извори и архитетски проекти. Можела да гради исто како што правела мајка и нешто така...

13. bikk

bikk Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2012
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    8

Епа и хурем сите ја мразат таму,изгледа има нешто штом ја мразат толку :D иако кај ибрахим има добри особини али кај таа хурем нема ништоо добро

14. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Мислам дека Михримах станала Величенствена како постара сестра на брат и. Бидејќи Хурем веќе била почината тогаш. Или? :^)

15. bonbona92

bonbona92 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2011
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    128
    За тие што се до 56-57 епизода едно прашање :)
    Кој го нарача абортусот на Ефсун? И дали знаете на крај што му кажа на Мустафа?

16. Danilela

Danilela Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2010
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    1.808
    Прво Махидевран ќе ја принуди да абортира, ама баш кога ќе треба да започнат ќе влезе Мустафа и ќе си спречи. Тогаш ќе одлучат Ефсун да замине. Ама Хурем се ќе дознае и ќе и каже на величествената. Не го покажуваат тоа, ама мислам дека е така. И тогаш по наредба на величествената ќе биде. Ефсун многу ќе искрвари и ќе умре, ама пред тоа ќе му каже на Мустафа дека Хурем сака да го убие.

На bonbona92 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Eте гледаш дека сега пристрасно зборуваш... од што ја мразиш Хурем затоа вака зборуваш. И Хурем има добри страни. Зарем заборави како ја тешеше Хатиџе и колку милно и зборуваше како да и е сестра а не како Махидевран И Ѓулфем кои не знаеја што да и направат да ја смират - глупачки се!

Не знам може ќе е тоа да е причината што станала валиде султан

18. BI-44

BI-44 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    723
    На FemmeFatale му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Јас не сфаќам, зошто толку сакаат да абортира девојчето?

20. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.841

Па таа е робинка и ако роди мислам дека ќе и биде убиено бебето така нешто. Поправете ме ако погрешно мислам :)