Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Discussion in 'Серии и емисии' started by t.w.e.e.t.y, Dec 15, 2011.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Ќе се видат и овој ќе сака да биде со неа ама она ќе го брка. Ибрахим ќе дознае и ќе им однесе во соба отров и ќе им рече Бирајте кој од вас да го испие и Лео ќе го испие отровот и ќе умре. Хурем никогаш нема да му прости и понатаму ќе проба да го отруе Ибрахим, но веќе ќе му биде венчана жена на султаонот. До тука е серијата до сега, тоа иде 43 епизода оригинална. Денеска игра 44 па се надевам брзо ќе ја преведедат :D

2. sanjickar

sanjickar Истакнат член

не Махидевран е првата жена која му родила син и затоа е толку почитувана но засега ниедна не му е венчана сопруга.Сите девојки од харемот се негови.
    Да тој е заљубен во неа.Од сите жени кои ги има ја сака само Хурем Султан така е запишано секаде низ историјата.А тоа што спие со која што ќе посака од харемот нема врска со неговата љубов кон Хурем.Затоа и во Турција читав деновиве се кревало многу прашина и луѓето биле лути зашто во серијата ни една работа не е измислена и зашто е прикажано се што се случувало во харемот вклучувајќи го и спиењето на султанот со многуте жени.Епа зошто се навредуваат де кога така било....таква им била традицијата.Во секоја историја го пишува тоа.Јас би рекла полигамноста на султанот дури и објаснува многу работи......Така да немојте да гледате на јутјуб туку отворете некоја историја и таму ви е се многу подетално опишано.Во филмот ништо не е измислица.се е така како што е прикажано.

maca99 likes this.
  3. Look

Look Истакнат член

Султанот ќе нареди да го убијат Ибрахим. :worried:

4. BI-44

BI-44 Популарен член

зошто?

5. antonina

antonina Популарен член

Величествениот го убива Ибрахим
    Паргали Ибрахим-паша е грчки христијанин кој му бил пријател од детството на Сулејман, откако според девширме-системот (данок во крв) бил донесен во палатата, по што го примил исламот и се школувал во престижната Школа на палатата. Султанот постојано го промовирал Ибрахим на високи позиции, за во 1523 година да го постави за свој главен везир и командант на целата отоманска армија, иако самиот паша не сакал толку да напредува. Сулејман го именувал Ибрахим и за владетел на Румелија, областа во чиј состав е и Македонија.

Според д-р Ѓеоргиев, токму поради интригите на Рокселана, Ибрахим подоцна бил убиен во Топкапи палатата, по наредба на султанот.

- По еден поход на Истокот против Сефавидите во Иран, Ибрахим-паша кон своето име ја додава и титулата султан. Тој цели 13 години бил голем везир на Сулејман, па дотогаш стекнал огромно богатство и денеска, во Истанбул, наспроти Султан-ахмедовата џамија, во близина на Аја Софија има сарај што му припаѓал на Ибрахим-паша, кој сега е галерија за уметност. Освен богатство, Ибрахим стекнал и голема политичка моќ. Имал многу блиски луѓе до султанот што нему му биле доверливи. Kога Паргали си ја додал титулата султан, Сулејман се исплашил, но бидејќи му ветил на својот пријател од детството дека никогаш нема да го убие, побарал да се издаде фетва (правно мислење од муфтија), за да го погази ветувањето. Откако ја добива фетвата, Сулејман издава наредба Ибрахим да биде задавен. Но, пред да го убие својот другар, султанот чувствува огромна грижа на совест и седум дена откако е издадена фетвата, тој постојано вечера на само со Ибрахим-паша. Сулејман се надевал дека Ибрахим ќе го убие него или дека ќе избега таа недела пред да биде убиен, а според некои писма најдени кај Ибрахим, и тој знаел за фетвата и бил свесен дека ќе биде убиен, но се согласил седум дена да вечера со Сулејман, а притоа ништо не му рекол и му останал верен, чекајќи егзекуција. По смртта на Ибрахим-паша, според некои автори, Сулејман се променил, се затворил во себе, станал полош и до крајот на животот жалел за убиството на својот најдобар пријател - раскажува историчарот Ѓеоргиев. --- статијата е извадок од весникот Дневник.

како лео успеал да се спаси од татарците нели тие и го убија семејството?

6. A-j-a

A-j-a Популарен член

Во колку саат е репризата денес дека не гледав вчера?

7. bubili61

bubili61 Истакнат член

Лео не е дел од семејството.Ако се сеќавате кога Хурем ја сонуваше мајка и ,таа и кажа дека сите се заедно само Лео го нема со нив.....Тој и беше сакан на Хурем и планираа да се земат...Значи Лео успеал да избега кога се случи нападот во црквата.... :)

8. INSIDIOUS

INSIDIOUS Истакнат член

Скопјанка во филмот или во приватниот живот? :^)
    Јас не почнав да го гледам од почетокот, сакам да знам како Хурем стана султана? Прво миленичка ли била или како? И значи ли дека ако некоја од миленичките му роди дете ке стане султана?

9. SOVRSENSTVO

SOVRSENSTVO Популарен член

Хурем најпрвин му стана миленичка на султанот, тој секоја ноќ беше со неа, потоа остана бремена и му роди син т.е. принц и со самото тоа стана султанка и Хурем ќе е еднинствената венчана жена на султанот. Според историјата Хурем била исклучително убава жена крупна, со црвена коса била многу паметна и била пример за наредните султанки, а во филмот е прикажана како хистерича а и како благо ретардирана.

INSIDIOUS and maca99 like this.
  10. happygirl

happygirl Форумски идол

Скопјанка во приватниот живот, таа е македонска Турчинка. Моментално живее во Турција каде се снимаат уште 2 сезони од филмов.

INSIDIOUS likes this.
  11. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Не ли учествуваше она во Наше маало? :?: Името и презимето ми се многу познати, како да ги имам видено во наше маало :D

12. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

^ Да, и мене ми се многу познати и откако слушнав дека е македонка си викам сигурно е од некоја серија македонска или сл. :D

13. BI-44

BI-44 Популарен член

во 17Ч

14. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Сега гледав. Нема да го убие, ова ќе биде само лош сон на Ибрахим. :)

15. LoVeR

LoVeR Популарен член

Многу ми се допаѓа филмов,еден од моите омилени филмови....

16. najubava2010

najubava2010 Популарен член

Девојки епизодите од втора сезона кај ги има?
    Свекрва ми се заразила, ги изгледа првите на мегааплод, и сега ја бара втора, знам имаше линк негде низ темава ама неможам никако да го најдам.

17. Barbica

Barbica Популарен член

Канал 5 објави дека ја купиле и втората сезона.

18. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Изледав до 27 епизода, нешто на мегааплоад, нешто на јутуб (без превод)...на натабану не ми ги пушта, ниту една епизода.
    Нена дај линк каде гледаш. :)

19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Лолита ги симињам на торент. еве ја страната http://www.najnovije.net a за сите дешавки околу преводите и каде се ставаат и дали се ставаат за гледање се информирам овде https://www.facebook.com/velicanstveno.stoljeceFAN. А сега ја гледам онлине новата серија директно од Турција. :lol:

stilas7 and lolyta777 like this.
  20. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Денес учевме за Султан Сулејман :D.
    Ех колку ми беше интересен часов,иначе ич не сакам историја :lol: