Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    Што? Денеска даваа нова епизода од Величествениот век? Зошто не не информираа на телевизија
    и зошто ја даваа у сабота премиерната епизода? Ај нека ми каже некој у колку саат ја дадоа?

2. pretty.girll

pretty.girll Активен член

Се зачлени на:
    9 мај 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    13
    Во право си, ама и они не сакаат, едноставно занесени се :D Мислат дека и они се во филмот :D :D

На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. analia13

analia13 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    31
    вчера додека се емитуваше горе пишаа и дека денес ке има мислам околу 14 часот беше :?:

4. Ubava-Crvenokosa

Ubava-Crvenokosa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2012
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    80
    По ѓаволите :@ како не го видов тоа? :@ ајде неисе помина... се надевам дека утре ќе даваат
    реприза ;( не знам кој беше ама побара слики од вистинската Хурем Султан еве што најдов
    [​IMG] па и нема некоја огромна разлика според мене Халит и Мерием се идеалните за овие улоги
    Еве уште една актерка која ја толкуваше улогата на Хурем Султан и преубава е :)
    а овој лепотан :lol: е вистинскиот Паргали Ибрахим Паша :lol: [​IMG]

5. Lozanoska

Lozanoska Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2012
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    134
    Не ја гледам серијава некако глупа ми е...

6. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.797
    Допаѓања:
    339
    Овие слики ги дава гугл за вистинската Хурем
    Kако да најдам уште слики на гугл барав ама не можев да најдам?

7. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    нема, толку се.
    Леле не ми се верува дека ја испуштив премиерната епизода денес :envy: Знае ли некој кога ќе има реприза да си гледам?
    Бај д веј еве еден подарок за најголемата обожавателка на Ибрахим паша - Пупи :hai:
    [​IMG] :)
    Ова е за сите кои подржаваат Хурем Сулејман :inlove:
    А ова е за сите оние кои ја мразат Махи :lol:

На pupi.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Слики од вистинскиот харем не постојат, не постојат нити некакви записи затоа што во тоа време било забрането да се пишува за харемот на Султанот и воопшто за неговите жени. Сликите што ги има на нет се цртани по претпоставка така да никој точно не знае како всушност изгледа харемот на Султанот.
    А оригинаната слика од Александра - Хурем никој со сигурност нема да ти речи, да ова е вистинската слика затоа што никаде не е запишано дали воопшто постои вистинска слика и дали некој цртал нејзин портрет (дали било дозволено) иако во серијата е прикажано дека е, инаку сликите што ги има веројатно се цртани по претпоставка од некои сликари али како што сум читала повеќето добро ја опишуваат каква била, раскошна грациозна црвенокоса убавица -

инаку ова е нејзиниот гроб :)

9. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Да си ми жива и здрава, потполно го делам мислењето со тебе.
    Денес баш ја гледав Махидевран т.е. актерката на турско кафе со..и како многу позитивна личност изгледа, а и мене лично убава ми е (а убави ми се и Хурем и Хатиџе како актерки) ама ете таква улога добила во серијата и со сета почит морам да кажам дека одлично си ја работи, а се разбира истото го мислам и за сите други актери во серијата. :) Навистина не можам да ви ги сфатам сликите со горења, пукања и сличните глупости како да ви згрешиле нешто лично или како да тие се реално такви. :puke:

На TheaEsposito, LilBaby, FortuneTeller.xD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    И јас не можам да сфатам што ти смета тебе толку што ставам такви слики? Зошто толку сериозно гледаш на ова ко да сум ставила твои слики па си го сфаќаш како лично |( Јас знам дека тоа е само нејзина улога и секако дека немам ништо против Nur Fettahoğlu/Nur Aysan баш ми е супер актерка и ми се допаѓа како глуми жената :) целта ми беше смешки да си правиме и да се изнасмееме :lol: ако тераме сите вака со оваа мрва сериозност па форумов нема интересен да ни биде ццц... дај малце смисла за хумор и ти немој све сериозно да ги сфаќаш работиве :lol:

11. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Доста хард кор е хуморов, барем за мој вкус. Јас не сфаќам ништо лично зошто не ми значат ништо во животот ниту Махидевран ниту Хурем, само сметам дека се претерува со одредени коментари насочени кон актерите и многумина се согласуваат со тоа верувам.

На TheaEsposito и FortuneTeller.xD им се допаѓа ова.
  12. molikaMk

molikaMk Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    2.599
    И вечерва ќе го гледаме Сулејман од 19.00...јееее :)

13. analia13

analia13 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    31
    дали некој знае дали хурем во вистинскиот живот имала само 4 деца или?

14. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Според википедија имала 6 деца Мехмед, Селим, Чихангир, Бејазид, Абдула и Михримах

she was to bear Süleyman six children Princess Mihrimah, Selim, Beyazid, Abdullah, Cihangir and Mehmed

15. DreamAngel

DreamAngel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    584
    Допаѓања:
    353
    Мислам дека последното дете ќе умри кога ке се роди кратко потоа, гледав трејлер од една епизода каде што Хурем плачеше до едно бебе , и Сулејман му стави нешто како за вештачко дишење али умре.. најверојатно е тоа дете, ама не е кажано повеќе за него поради тоа што умрело мало.

16. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    На турската википедија која ми е поверодостојна пишува дека сепак имала повеќе од 5 деца и дека воопшто Сулејман има и други деца и за кои не се знае кога точно се родени и умрени т.е. веројатно живееле многу малку или веднаш умирале по раѓањето.
    Сулејман имал два сина што се викале Абдула, едниот од Фулане Хатун и другиот од Хурем. E сега интересно е што излегува дека Абдула на Хурем е второ дете и принц кој е роден истата година кога и Михримах 1522 год, но од болест умрел на 2 годишна возраст. На друго место па пишуваше дека имало уште едно дете плус од Хурем и се викало Ахмет...така да колку се точно на број којзнае. :D Сепак подолго живи останати се 5-те попознати деца од неа.

Инаку според турската википедија:

Фулане Хатун (3 деца - Махмуд (8), Абдула() и Разије Султан(ќерка - 42))
    Ѓулфем (1 дете - Мурад())
    Махидевран (1 дете - Мустафа(38))
    Хурем (6 деца - Мехмед(22), Абдула(2), Михримах(56),Селим(50),Бајезид(36),Чихангир(22))

Се спомнуваат и други принцови Ахмет, Орхан, Осман, ќерка Фатма...ама нема точни информации за нив.

17. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    За фановите на Хурем :D

Прикачени фајлови:

На Hurrem-Aleksandra му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    а која е Фулане Хатун?? :)

19. sunfemina

sunfemina Популарен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Најпрва султанка на Сулејман, најверојатно со арапско потекло. Најдов дека Фатма била нејзина ќерка што значи точно дека имала 4 деца со Султанот 2 машки Махмуд и Абдула и 2 женски Разије и Фатма.

20. Hurrem-Aleksandra

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Досега не сум пишувала ниту еден негативен коментар за било кој актер кој што глуми во серијата, а ако мислиш на ликовите што ги толкуваат тогаш да, сум пишувала и тоа многу! А ако сметаш дека коментарите се премногу строги кон ликовите тоа е твое мислење а за сите што се согласуваат со тебе можете само да игнорирате и воопшто да не се замарате... Боже Господе!

На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.