Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Дискусија во 'Серии и емисии' започната од t.w.e.e.t.y, 15 декември 2011.

1. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Мене баш ме интересира што ке прави ке треба да и се поклонува на Хурем да и ги слуша наредбите ке биде еднаква на една робинка а Хурем ке биде мајка на престолонаследникот и жена на султанот

На luvS2 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Како што кажаа некои форумџики погоре во постовите ( 30-ина страни погоре)
    кога принцот ќе умре,Махи ќе ја испратат во друг сарај.
    Не сакам да испадне дека ширам разни глупости,го напишав она што го знам. :?:
    Не сум баш сигурна,де.
    Да те поправам,ќе биде Мајка на престолонаследник,жена на султанот и ќе раководи со харемот.Барем се надевам.. :D
    А за жал,ќе ја нема привилегијата да биде величествена-бидејќи ќе умре пред Сулејман. :(
    Ама тоа е.. зар малку е тоа што успеала да спане венчана жена на светски император ?!

3. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.266
    Откако ќе го убиат принцот, Махидевран ќе ја избркаат во сарајот. Хурем пак ќе биде задоволна, барем детето ќе владеее со Харемот. :D

4. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Во право си 2-ра сезона сме страната на Канал 5 пишува дека 2-ра сезона сме ке ставам линк во спојлер бидејки таму пишува што ке се случи понатаму оние кои не сакаат да знаат нека не отвараат
    http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=161

5. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Тоа да стане венчана жена на светски император е повеке од доволно тоа се случило прв пат во историјата султан да се венча со некоја жена (колку што јас знам).Не знам каде имам прочитано и не знам дали е точно таму пишува дека Махидевран ке ги надживее и Султанот и Хурем доколку нејзиниот принц станел султан таа ке имала шанса да биде како Величествената

6. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    413
    Mahidevran Gülbahar Haseki Sultan (died in 1581)
    Her real name was Rosne Pranvere and was the daughter of a rich albanian merchant and musician. Süleyman named her Mahidevran Gülbahar, with Gül meaning 'rose' and Bahar meaning 'spring' in Turkish and Persian. According to the sources, she was Albanian descent. In the İstanbul harem, she had a very influential rival, Hürrem Sultan, who soon proved to be Süleyman's favorite consort as well as his legal wife. Hürrem Sultan gave birth to her first son Mehmet in 1521 (who died in 1543) and then Selim (future sultan Selim II) in 1524, destroying Mahidevran's status of being the mother of the sultan's only son.The rivalry between the two women was partially by Hafsa Sultan, the valide sultan (Suleyman's mother), but, after her death in 1534, the bitter rivalry was evident. The situation was made worse when a fight between the two women broke out, with Mahidevran beating Hürrem up. This angered Süleyman, who subsequently sent Mahidevran to live with her son. For several years after her son's execution, Mahidevran lived a troubled life. She moved to Bursa where her son's tomb lay, but lived in poverty for she had almost no income of her own. Her last years, however, were not in poverty, for Selim II, the new sultan after 1566 as well as her stepson, put her on a salary. She died in 1581
    Махидевран Ѓулбахар Хасеки Султан (почина 1581)
    Нејзиното прво име било Росне Пранвере и била ќерка на еден богат албански музичар. Сулејман и го дал името Mahidevran Gülbahar со значење Gül-роза и Bahar-пролет на Турски и Персиски.
    Според изворите за неа таа била од албанско потекло. Во харемот кој што се наоѓал во Константинопол таму и била нејзината најсилна соперничка Хурем Султан која набрзо станала омилената придружба а потоа и легалната жена на Султан Сулејман. Хурем се породи со нејзиниот прв син Мехмед во 1521 (кој умрел во 1543) и потоа Селим (идниот Султан Селим II) во 1524 со кој автоматски се поништил статусот на Махидевран како мајка на единствениот син на Султанот. Ривалството помеѓу двете жени било делумно спречено од Hafsa Sultan или Валиде (мајката на Сулејман), но после нејзината смрт во 1534, горчливото ривалство било очигледно. Ситуацијата се влоши кога настанала борба помеѓу двете жени и тоа кога Махидевран ја испотепа Хурем. Крајно налутениот Сулејман после ова ја избркал Махидевран да живее со нејзиниот син. После неколку години по смртта на Мустафа на Махидевран и било тешко да состави крај со крај. Се пресели во Бурса каде што бил погребан нејзиниот син, но живеела во сиромаштија затоа што немала од никаде приходи. Но нејзините последни години не биле поминати во сиромаштија затоа што новиот султан Selim II синот на Хурем после 1566 а воедно и нејзиниот посинок ја издржувал и и праќал нешто ко месечна плата од почит затоа што била првата Хасеки на неговиот татко.

Ја да бев на местото на Селим ниту една паричка немаше да види од мене затоа што таа жена ја нападнала мајка му а овој што прави? Ја издржувал |( Ама Хурем тогаш не била жива па затоа тој го направил ова инаку да беше она со него никогаш не би му дозволила. Но Селим ова го направил за татко му и за брат му Мустафа - од почит кон нив двајца. Ете имало и нешто добро во него не бил само Султан пијаница :D

7. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Се нервирам кога ќе прочитам Махидевран Хасеки. :doh:

8. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.843
    Уште колку епизоди има до крајот на серијата :?:

9. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Во Турција е снимена 62 а ке има уште мноогу (би требало) има уште многу работи да се случат
    по смртта на Величествената
    точна бројка не знам ако сакаш на кратко ке ти напишам што треба да се случи

10. Sara123

Sara123 Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2011
    Пораки:
    3.279
    Допаѓања:
    2.306
    Ехе,Пупи каде се брзаш-уште сме на `почетокот` каде што сеуште ништо не се знае.
    Би требало да се снимаат уште толку- 2 сезони.
    Ама за жал твојот Ибрахим ќе го нема во последната сезона. :D

11. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.843

;( шмрк ајде можеби ќе се појави некој друг ќе видиме :)

На Sara123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Хурем умрела во 1558 Султанот ја надживеал 8 години што значи дека умрел во 1566 Махидевран умрела во 1581 и двајцата ги надживеала не сум грешка и јас истово го имам прочитано дека и праќал пари
    Сакаш на кратко да ти раскажам што треба се случи?

13. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    ^^раскажи.....и мене ме интересира :D

14. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Во спојлер можеби некој не сака да знае што ке се случи
    Епа вака Хурем ке нарача Ефрсун (Нора) да го отруе принцот но таа нема да сака Махидевран ке сака преку Ефсун да дознава работи за Хурем На Бали Бег Малкучоглу ке сакаат да му ја отсечат главата но нема да го сторат тоа Ефсун ке остана бремена од принцот бидејќи несмее Даје ке ја натера да абортира но Величествената и Махидевран ке направат нешто (најверојатно за да ја убијат) ке донзае принцот ке ја земе во неговата соба и таа ке каже дека Хурем ја натерала да го отруе но таа не го сторила тоа бидејќи го сакала и ке умре потоа принцот ке отиде кај Султанот и ке го каже ова и Султанот нема да верува но Принцот ке му каже дека жена која е пред умирање нема потреба да лаже и Султанот ке се подзамисли ке ја викне Хурем ке и даде отров да испие и Хурем ке биде тажна зошто не и верува и ке го испие ама ке испадне дека тоа не било отров туку некоја течност ова со отровот ке се случи во 57 епизода Величествената ке биде болна најверојатно бидејќи ке дознае дека Нигар е бремена од Ибрахим (така кажа една феминка ја не разбирам турски и не знам зошто)Махидевран ке раководи со харемот за тоа време Хурем ке дојде и нешто ке и зборува на Величествената и таа ке умре тука завршува 62 епизода последната снимена во Турција
    Што треба да се случи
    По смртта на Величествената Хурем и Махидевран ке се испокараат Мхидевран ке ја претепа Хурем или нешто друго ке направи што многу ке го налути Величествениот и тој ке ја избрка од харемот.На Ибрахим ке му ја отсечат главата исто и на Принцот тогаш Махидевран ке биде беспомошна Селим ке го наследи тронот ова се по важни работи кои треба да се случат но ке има и многу други

15. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    621
    како може
    Махидевран да ја претепа Хурем...од каде право и храброст така да се однесува со венчана жена на султанот :?:
    а
    некаде прочитав дека после Величествената, Михримах ќе била величествена ;)

16. cat250

cat250 Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2012
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    398
    Не знам дали ке ја претепа или ке направи нешто друго лошо но ке биде толку лошо што Величествениот ке ја избрка од харемот и од каде и е таа харброст од неја може се да се очекува како и имаше таа храброст да испрати отровни слатки за да ја отруе Хурем знаејки дека од тие може да се отруе Величествениот некаде имам прочитано дека дури ке се обиде да ја убие Величествената

17. BI-44

BI-44 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    1.102
    Допаѓања:
    807
    Хурем ќе биде величествена

18. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.843

Е како ќе биде кога и таа ќе умре на крај од жал за Сулејман дека и тој ќе умре

19. analia13

analia13 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2010
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    31
    па јас мислам дека нели султан Селим ке стане султан па логично е Хурем да биде величенствена :?:

20. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2011
    Пораки:
    4.464
    Допаѓања:
    7.843
    ќе умрат сите на крајот залудно е и Величествена и кралица да биде кога ќе умре. :P