Величествениот век (Мuhteşem Yüzyıl) [Канал 5]

Discussion in 'Серии и емисии' started by t.w.e.e.t.y, Dec 15, 2011.

1. cat250

cat250 Популарен член

Ќе умре од природна смрт (така имам прочитано никој не ја убил) некои велат дека умрела од жал по Величествениот бидејќи откако го убил Ибрахим мноогу се сменил

2. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Eве нешто што најдов

Hürrem was to become Süleyman the Magnificent’s most beloved concubine. Her influence over him was proverbial. When her first child was born, Hürrem desired to leave the palace, at which Süleyman flouted tradition by officially solemnizing the marriage. Hürrem Sultan gave birth to four sons, Mehmed, Selim, Bayezid and Cihangir, and one daughter, Mihrumâh. Succession usually involved the death of competing princes in order to avert civil unrest and rebellions. In attempting to avoid the execution of her sons, Hürrem used her influence to eliminate those who supported Mustafa's accession to the throne. To ensure that one of her own sons would succeed to the throne, she did everything in her power to turn Süleyman against his eldest son and heir Mustafa. She also conspired to bring about the execution of Grand Vezir İbrahim Paşa, who was a staunch supporter of Şehzade Mustafa. She persuaded Süleyman to appoint as grand vizier their daughter Mihrumâh husband Rüstem Paşa, then Governor-General of Diyarbakır. Both European and Ottoman writers agree that Hürrem Sultan, her daughter, and son-in-law schemed to bring about the death of Şehzade Mustafa.
    Хурем била најомилената конкубина на Величествениот Султан Сулејман. Нејзиното влијание врз него било очигледно. Кога и се роди првиот син, Хурем посака да замине од палатата со што го натера Сулејман да ја игнорира/прекрши традицијата и организирал формална венчавка за нив двајца. Хурем родила 4 синови: Мехмед, Селим, Бајазид и Чихангир и една ќерка Михримах. Наследувањето обично значи и смрт за другите принцови со цел да се спречи бунтување. Сакајќи да ја избегне егзекуцијата на своите синови Хурем се погрижи да ги елиминира тие кои го подржуваа Мустафа како наследник за тронот. За да се осигури дека еден од нејзините деца ќе го наследи тронот таа стори се во своја моќ за да го сврти Сулејман против Мустафа неговиот најстар син и наследник. Исто така Хурем направила заговор против Везирот Ибрахим паша кое довела до неговата егзекуција. Го натера Сулејман да го назначи за везир сопругот на нивната ќерка Михримах – Рустем паша а потоа и Гувернер на Diyarbakır. Како и европските и отоманските писатели се согласуваат дека Хурем Султан, нејзината ќерка и нејзиниот зет имаат свои прсти вмешано што се однесува на смртта на Мустафа.

3. Sara123

Sara123 Популарен член

Хех..Ама интересно напишано. :)
    Па нормално дека Хурем Михримах и Рустем биле вмешани во планот за смртта на Мустафа.
    А баш ме интересира дали во серијата ќе се прикаже целиот живот на Султанот и неговата најомилена конкубина(подоцна жена) Хурем Хасеки Султан. :) Или пак ќе прескокнуваат некои делови така набрзина.А Хурем (во историјата) кога го родила Мехмед принцот се префрлила во сарајот во Topkapi ?

4. silk

silk Популарен член

Уф што ми беше мило кога султанот му ја кврцна главата на Ибрахим (мислам на тоа фигурата). Ибро се покака од страв.......Везирот голем.......

Hurrem-Aleksandra likes this.
  5. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Нема да роди мртво бебе, туку Џихангир- најмалиот син ќе биде болен, се спомнува во серијата дека има некоја болест од која му се криват коските и има болки и цело време плаче. Ќе го лекуваат во посебна просторија, на една справа за растегнување, па има една сцена каде што бебето не диши, лекарката става огледалце под носето да провери дали диши, ама не е умрено. Џихангир преживува, ќе го прикажуваат и натаму во серијата и нема да ја споменуваат болеста.
    Да, откако ќе умре Величенставената, Махидеевран ќе биде назначена на нејзино место од страна на Сулејман, ќе се пресели во нејзината одаја и малку повеќе ќе се занесува, ќе се прчи пред Хурем и многу ќе троши. Тоа е во последната 62 снимена епизода во Турција, за понатака што и како ќе биде ќе видиме. Во среда е последната епизода од 2 сезона и ќе биде интересно.

Инаку Хурем нема да направи некоја посебна круна, некогаш ќе има круна на глава, некогаш не, затоа па Махидеевран секогаш ќе биде круносана, ама не се придава важност на круната во серијата како што беше случајот кога Хурем ја направи фамозната круна.

6. irenna

irenna Популарен член

јас разбрав дека детето што го има Суљо со Махидевран е уствари од Ибрахим :^) колку е вистина ова :?:

7. cat250

cat250 Популарен член

Како Хурем ке се спаси од Махидевран?

8. sarchyable

sarchyable Активен член

srcetoo samo za Nigar Kalfa mi chuka od serijava,alal neka i e kjutisi-dupisi pravi :inlove: i taa si ima nekoi strategii koj nikoj ne gi sfakja, mesto ne ja fati duri da mu se vovlece na pashata i ete si ja ostvari celta ja obozhavam :inlove:
    [mod-kirilica:byrmmpnj][/mod-kirilica:byrmmpnj]

pupi.girl likes this.
  9. cat250

cat250 Популарен член

pupi.girl тебе ке те прашам бидејќи најверојатно знаеш глумецот што го глуми Ибрахим има брат близнак или истиот глумец ги глуми и двајцата?

10. pupi.girl

pupi.girl Популарен член

Мислам дека истиот е, а при снимањето некако е направено да изгледа како двајца да се :lol:

cat250 likes this.
  11. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Во среда е последната 63 епизода од 2 сезонa, ќе видиме.

12. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

а ја има ставено 62епизода на интернет со превод? ;)

13. bikk

bikk Активен член

Мустафа е син на Сулејман не знам од каде ова дека е син на Ибрахим.

14. Hurrem-Aleksandra

Hurrem-Aleksandra Истакнат член

Што е претерано претерано е, оваа Хатиџе стварно е мрдната |( Сулејман и кажува дека Ибрахим е добро а оваа “Не! Кажете ми зошто сте го убиле Ибрахим?!“ Нормално човекот му кажа на Мустафа да му ја тргне затоа што не може да се збори со неа додека е во таква состојба. А онаа љубовницата на Ибрахим пред сите најде да глуми демек паѓа у несвест од шокот и индиректно им кажува на другите дека е сомнителна (сомнителна во врска со тоа како ја прими веста) Денес за првпат некако се обидов да разбрам зошто Ибрахим ја вара Хатиџе со Нигер. Многу нормално е дека ако ти кажува некој: Ти си мој роб, ти му служиш на моето семејство и на мене - Јас сум државата. Ќе си помислиш дека таа личност мене не ме сака и ме гледа како само обичен роб. Хатиџе најверојатно му го кажала тоа од страв да не го загуби па си помисли ако го потсетам кое е неговото место нема да се осмели да ме напушти и верувам дека целта не и било да го навреди туку само да го исплаши малку за да не ја остави. А Ибрахим доколку вистински ја сакаше ама баш онака вистинска љубов да имаше за неа би поминал преку ова сигурно не брзо ама за некое време би го пребродил ова ама само ако неговата љубов била вистинска. Според мене Јас мислам дека тој верувал дека е вљубен во неа а уствари бил само заљубен. Додека пак Нигар вистински ја сака и е вљубен во неа. За мене љубовта што ја чуствуваат Сулејман и Хатиџе за Хурем и Ибрахим ми е потполно иста. Братот и сестрата се вљубуваат во робови, и двајцата робови се неверојатно паметни и харизматични на свој начин, и благодарение на љубовта која ја имаат од другото лице успеваат и тие да дојдат на власт. За да покажат дека ги сакаат Сулејман на Хурем малку повеќе и прогледува низ прсти и и дава моќ, а Хатиџе иако по природа е лесно избувлива и љубоморна го потиснува тоа едвај и му верува на саканиот безусловно. Е кога Хурем и Ибрахим ќе се опуштат малку повеќе: Хурем со мислата дека Султанот е луд по неа мисли го освоила светот и почнува да го искористува тоа и си зема премногу слобода во сарајот а Ибрахим исто така со мислата дека е зет на Султанот и вториот најмоќен човек мисли се може да направи сега, Е тука другите двајца почнаа малку страв да покажат. Сулејман и го покажа местото на Хурем кога и докажа дека не му е проблем да спие со други жени дека тој ја сака ама не е незаменлива и дека ако сака да го задржи ќе мора постојано да се труди да го има неговото внимание (случајот со Изабела) ова го направи со цел да има поголема контрола врз неа. А пак Хатиџе од страв дека Ибрахим сега на ептен добра позиција постојано зафатен со работа ќе загуби интерес за неа и ќе ја напушти за друга па му го кажа тоа што му кажа (дека е роб а таа негова господарка) Целта ми е: Хурем колку пати само била потсетувана од сестрата и Мајката на Сулејман дека таа е обична робинка и колку навреди проголтала само за да биде со него а овој Ибрахим Хатиџе еднаш му го кажа тоа и тој автоматски престанал да ја сака? И си најде утеха во Нигар заради тоа? Е затоа тоа не ми е вистинска љубов.

15. lolyta777

lolyta777 Популарен член

еве ти линк со бугарски превод, на делови е цела епизода, се надевам ќе се снајдеш.
    http://www.vbox7.com/byuser:mi6kama6ka

16. Smurfette.M

Smurfette.M Популарен член

^^фала многу... ;) се снајдов, еве сега ќе ја гледам епизодата :)

17. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Овој Ибрахим значи е право говедо! Хатиџе колку безусловно го сака и што се не направи за него, а тој де навреди од тоа што еднаш Хатиџе го потсети кој е и што е. Нема право вака да прави. Едвај чекам султанот да дознсе за ова и да му летне главата. Само ми е жал за Хатиџе и дечњата што ќе одтанат без сопруг и татко, ама си заслужува Ибрахим. Тој едноставно не смее да го прави ова. А дали знаете дали вистинскиот Ибрахим ја изневерил Хатиџе Султан?

18. cat250

cat250 Популарен член

Да Нигар е измислена таа не била калфа не знам што била но викаат дека Нигар е измислена постоела некоја друга. И погоре некои феминки пишале дека и со Грити ја изневерувал не знам дали е вистина The Grand Vizier Ibrahim Born in Parga in 1493, captured by pirates and sold sometime came to the palace. He spoke Greek, Persian, Serbo-Croatian and Italian, and played the lute. When young Prince Suleiman met him, fascinated. The two men became close friends after the enthronement of Suleiman and Ibrahim rapidly to the highest offices of state, culminating in becoming grand vizier in 1528. He was the only one in Ottoman history until then that he had the right and honor to have hung near his tent ..six black ponytails, the war-banner of the sultan, as many as the Sultan himself. The Ottoman government was altered into cohabitation. In his personal life, Ibrahim was married to Hatice, Suleiman's sister. Truly loved her, but his sexual appetites was satisfied too by an influential merchant and diplomat, Avize Griti.

19. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

^Mхм, значи сепак ка изневерувал со некој/а.

20. Sara123

Sara123 Популарен член

Хаха..се пресмеав.Хурем сакала да и помогне на Махидевран околу подготовките за веридбата. :lol:
    Ама ај ќе најде таа начин да ја растури свадбата. :)
    За ИБрахим не коментирам-го делам мислењето со формуџиките над мене. :!:
    Ама беше Ајбиге убавка вака во фунстан-да ти е мерак да ја гледаш таква убава паметна па и млада. ;)
    И не ми кажавте...??
    Хурем ќе си направи нова круна ?? Или ќе шета без круна..?
    Ама некако не личи без круна..треба да се знае кој е жената на Султанот !